Спиди си мислят, че са куриери!

• 219 195
  • 1 631
  •   1
Отговори
# 315
Как трябваше да реагира търговеца според вас в този случай?  newsm78
В моя случай търговецът се обади в офиса, в който беше предал пратката и като по чудо най-сетне се откри. Не виждам защо да не се обърне към тях, все пак им е клиент и те нарушават договорката им.

И в един случай просто ми писна и казах , че спирам онлайн обслужването на клиенти от София , където е магазина...
Т.е. тези, които живеят в София трябва да минат примерно 15 км до теб, а тези, които живеят в друг град имат привилегията да го получат на адрес?
Не разбирам защо гражданството да дава подобни права на едни, а да ощетява други.
Каква е разликата дали ще те набута човек от София или човек от Костинброд?

Иначе съм съгласна, че носиш отговорност за това да предадеш стоката, натам отговорността на е на куриерите. Изключение сам в случаите, в които самата фирма си прави доставката.
Но при проблем не виждам защо да не изискваш проверка, все пак ти си изпращачът, те са сгафили с твоята пратка.

# 316
  • София

Както е казал народът, "който го е страх от вълци, да не ходи в гората". Има некоректни клиенти - има ги, да. Това е положението. Търговецът при калкулирането на цените си включва някакъв процент "гафове". Ако не му стиска - не прави онлайн магазин. Отваря си квартално магазинче - не се разправя с доставчици и клиенти, които не си търсят стоката. Но когато поръчам нещо очаквам да получа каквото съм поръчала, в срока, оказан от търговеца. И не искам да знам дали плаща за реклама, какви буци или муци има и колко му струва поддръжката на сайта - искам просто да си поуча стоката и да си заплатя цената, която търговецът е определил. Ако ден ии два или 5 не му се струват разумен срок, посочва друг - може да е седмица, месец, 2 години... аз ще преценя дали при тези условия ще поръчам - и ако го направя, че очаквам стоката в рамките на седмица, месец или 2 години.

# 317
  • при късмета
Не разбираш. Вие търговците трябва да си търсите неустойката от куриера за неизпълнените условия, ако сте поели доставката. 
Много добре разбира, но не ѝ изнася. Затова се прави на неразбрала, а токлкова хора се опитахме да ѝ обясним

# 318
Silver, ми да те светна тогава -носиш отговорност по ЗЗД, възложила си работа на куриера и носиш отговорност за причинените от него вреди на клиентите. Сега върви на адвокат, плати му консултация и си изясни рисковете, които си поела.  Peace Ако аз бях избрала куриера и му възлагах услугата, попарата щях да си я сърбам аз.

# 319
  • София

1. Търговецът не поема доставката. Никога. Той парите не ги копае от задния двор. Получава ги от клиентите. Т.е. печалбата е така калкулирана, че да надвишава, при оборот над определена сума, целевата печалба с поне малко над предполагаемата цена за доставка. За малки суми, когато доставката се "плаща" от търговеца, цената си е включена - като цена за доставка, по някакви фиксирани тарифи, като цяло превишаващи тарифите, предложени от превозвача за услугата (на търговеца, не на клиента на дребно).
2. Той си получава неустойката, вие какво си мислите? Просто на вас не ви връща парите,. Като не му се появи плащането определено време си търси парите... като се забави си иска обезщетението - да не мислите, че е търговец поради доброто си сърце и доставчиколюбност? Това си е част от търговията, да си търсиш парите, които са си твои - ако не го прави, никакъв търговец не е, ами лукова глава и дълго няма да просъществува. Просто на вас не ви ги връща - понеже ви е включил фиксирана цена за доставка, не е и длъжен да го прави.
Освен, ако не вземете да се усетите, че вземайки пари от вас за доставка по същество той поема функциите - и задълженията - на доставчик, независимо дали в последствие пренаема трето лице за целта.
Ама... колко души го правят? Колко души имат времето и нервите да се разправят?

# 320
аз, Кати, аз имам нервите да го правя. времето не ми е чак такъв неизчерпаем ресурс, но ще го заделя. не само заради моята доставка, а заради добрите практики, които е крайно време търговците да усвоят  Peace

# 321

1. Търговецът не поема доставката. Никога. Той парите не ги копае от задния двор. Получава ги от клиентите. Т.е. печалбата е така калкулирана, че да надвишава, при оборот над определена сума, целевата печалба с поне малко над предполагаемата цена за доставка. За малки суми, когато доставката се "плаща" от търговеца, цената си е включена - като цена за доставка, по някакви фиксирани тарифи, като цяло превишаващи тарифите, предложени от превозвача за услугата (на търговеца, не на клиента на дребно).
2. Той си получава неустойката, вие какво си мислите? Просто на вас не ви връща парите,. Като не му се появи плащането определено време си търси парите... като се забави си иска обезщетението - да не мислите, че е търговец поради доброто си сърце и доставчиколюбност? Това си е част от търговията, да си търсиш парите, които са си твои - ако не го прави, никакъв търговец не е, ами лукова глава и дълго няма да просъществува. Просто на вас не ви ги връща - понеже ви е включил фиксирана цена за доставка, не е и длъжен да го прави.
Освен, ако не вземете да се усетите, че вземайки пари от вас за доставка по същество той поема функциите - и задълженията - на доставчик, независимо дали в последствие пренаема трето лице за целта.
Ама... колко души го правят? Колко души имат времето и нервите да се разправят?

Мен пък ми е жал, че си толкова жлъчна... и толкова заблудена. Много малко търговци плащат доставката. Ако те плащат доставката - да, те могат да изискват инфо къде е стоката. В повечето случаи доставаката е за сметка на клиента, тогава той си има товарителница и си я търси той. И ако си мислиш, че в цените на стоките, които плащаш е включена цена на доставка.... хайде, да не те обиждам.

# 322
Silver, ми да те светна тогава -носиш отговорност по ЗЗД, възложила си работа на куриера и носиш отговорност за причинените от него вреди на клиентите. Сега върви на адвокат, плати му консултация и си изясни рисковете, които си поела.  Peace Ако аз бях избрала куриера и му възлагах услугата, попарата щях да си я сърбам аз.

Това може да е в случаите на сключен договор на търговеца с куриера и поета доставка от търговеца. Когато доставката я плаща клиента, той е клиент на куриера. Сега ти си прочети закона пак.

# 323
...като се забави си иска обезщетението - да не мислите, че е търговец поради доброто си сърце и доставчиколюбност?
Не знам как е по принцип, но Спиди изплатиха обезщетението заради забавянето на мен, не на търговеца.

Silver Light, кой плаща доставката няма значение, и двамата са клиенти на куриера, както писах напред търговецът разреши проблема с едно обаждане по телефона до куриера, с който работи, на мен не ми обръщаха никакво внимание, само ме препращаха от едно на др. място. Не виждам нищо странно изпращачът да звънне и да попита какво се случва с пратката му. Няма да се набута с 1 разговор по телефона.

Това може да е в случаите на сключен договор на търговеца с куриера и поета доставка от търговеца. Когато доставката я плаща клиента, той е клиент на куриера. Сега ти си прочети закона пак.
Аз не съм търговец и нямам сключен договор, но като пращам ми се появяват пратките в профила, също и ми издават документ за отношенията м/у мен и куриерската фирма. Клиент съм и имам право да искам пратката ми да пристигне, и да знам докъде е стигнала. Другото са празни приказки.

# 324
  • Sofia
Silver Light, ако платя с карта, то не плащам ли тези пари на търговеца, дори и да ми е начислена сумата за доставка отделно над сумата за стоката?

# 325
Silver Light, ако платя с карта, то не плащам ли тези пари на търговеца, дори и да ми е начислена сумата за доставка отделно над сумата за стоката?

Не, куриера си взима неговата сума в този случай. Тези пари не отиват при търговеца.

Кати....ни знам си коя, по този цитат виждам, че ти имаш някакъв фундаментален проблем с търговците като цяло. Защо не вземеш да си произвеждаш всичко сама, за да нямаш допирателни с такива хора?

Не се сърди човече, не те разбирам, какво ми обясняваш... Попитай който искаш куриер, ще ти кажат, че дължат обяснение на този, който плаща.

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 11:39 от Не се сърди, човече

# 326
Обяснявам ти, че когато има проблем трябва да се обадиш на тези, на които си предала пратката и да видиш какво става.
И този, който праща, и този, който получава са клиенти, независимо кой плаща.

# 327
  • Sofia
Silver, ясно е, че парите не ги прибира търговеца, но аз не правя два превода - един за стоката, един за доставката. Правя един превод общ, към търговеца. Оттам и логиката човек да си потърси пратката от търговеца, а той да се оправя с куриера.

# 328
Обяснявам ти, че когато има проблем трябва да се обадиш на тези, на които си предала пратката и да видиш какво става.
И този, който праща, и този, който получава са клиенти, независимо кой плаща.

А пък аз ти обяснявам да се обадиш на някой куриер и да питаш, кой им е клиент...

Също никъде не съм казала, че не съдействам на клиентите си, около 1000 пъти написах, че когато го правя получавам същата информация, която и те.

Просто някои хора се зарадваха от възможността за "жив" контакт с търговец, за да си изкарат злобата.

Освен това обясних, че не може да се смята наивно, че в цената на стоката ви е включено всичко, което се сетите - опаковка, доставка и тн....

Като сте толкова запознати, хайде ще ви питам и друго .... Мой познат , който продава техника най-редовно след изпращане по куриер на стоки, не може после да ги продаде. Защо ли? Защото клиента получава стоката от куриера, ползва опция "преглед", разкъсва опаковката и после връща. После тази стока е непродаваема. И отива за брак, а търговеца я е платил... И това ли е включено в цената, Кати не знам коя...??
Просто мисълта ми беше, като имате проблем с куриера да си се разправяте с тях, а не да набеждавате търговеца, че видиш, ли той пак за всичко ви е виновен.

szervusz , без значение как плащаш, после търговеца получава единствено и само сумата по наложен платеж

# 329
А пък аз ти обяснявам да се обадиш на някой куриер и да питаш, кой им е клиент...
Сега си прегледах историята на товарителниците в Еконт, последната ми беше точно от търговец, а доставката платих аз.
На 1 ред пише: приемане от клиент еди кой си.
Така че - клиент е Peace

Общи условия

Активация на акаунт