ФЕВРУАРчета на ръце разнасяме и в "Родени" се нанасяме

• 37 014
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте пак-ние току що се върнахме от профилактичен преглед при ортопед-наш познат доктор ни каза да отидем още първия месец,а личната преди 2 дена нищо не спомена!   Crossing Arms Оказа се,че особено при бебенца,които са били седалищно е повече от задължително да се отиде на този преглед! Доктора каза,че следващия преглед трябва да бъде след 7-ми месец-когато бебето започва да се опитва да ходи! Дано да съм ви била полезна  Flutter -вашите педиатри пращат ли ви на този преглед?  Rolling Eyes

# 151
Elefteria,
Благодаря за споделения опит!;) Каква ръчна помпа използваш? Моля за марка и модел. Сега съм с една електрическа на Авент, но като че ли не ми е добре с нея и искам да пробвам как е с ръчна.

sunny:*kiss,
Педиатърът би трябвало да ти даде направление за ортопед и да минете прегледа по ЗК. Поне при мен беше така. Струва ми се, че този преглед е част от програмата и трябва да се направи задължително между един и три месеца.
Показаха ми масаж и гимнастика, които да правя на бебето.

# 152
Elefteria,
Благодаря за споделения опит!;) Каква ръчна помпа използваш? Моля за марка и модел. Сега съм с една електрическа на Авент, но като че ли не ми е добре с нея и искам да пробвам как е с ръчна.

Ето такава е моята помпа Peace

http://mirokids.com/index.php?module=page4&id=5474&grp_id=1

# 153
   Момичета, за протокола  Simple Smile вече сме 4350гр и 53 см!Растем повече на дължина, но си имаме бузи Heart Eyes
   При смяна на памперс-през няколко часа- мия на всяко акане, мажа с Бюбхен, къпем се всеки ден-удоволствие за ММ +масаж със зехтин-няма по-добро!
    sunny:*kiss, още не сме се водили на ортопед, но смятам към третия месец.Моята информация е, че всички момиченца, родени със секцио е задължително да ходят на такъв преглед, затова сме водили и каката като бебе.Надявам се, че още в болницата се установява, ако има спешна нужда от ортопед!
  FrauSt, колкото до ортопеда и ЗК,в Горна баня по-известните ортопеди нямат прием по ЗК. А за запушването-нищо не зная, но пък не би ли могло да е от ел.помпа? Защо не пробваш с ръчната на Авент -много е добра!
   ana.ana, може би тази, която се продава в германия има някаква стерилност? Направо ме е гнус от такава, смърдяща на овца Sad

# 154
  • Шумен
Подадох документите за детски в началото на този месец, кога да очаквам нещо - тези дни или чак другият месец (родих на 25 февруари) ?  newsm78

# 155
  • NE
ivanova2109 Мисля, че започва изплащането на детските един месец по-късно, тоест от април. При еднократната помощ така се случи плащането. Аз другата седмица ще подавам документите. Peace
Милото Браво на твоята принцеса.  bouquet
Фраус И аз имам ръчната помпа на Авент и съм много доволна. В продавалника има на изгодни цени чисто нови помпи на тази марка. Peace Така и не намирам смисъл в електическата помпа, а моята ми свърши много хубава работа. Peace

# 156
  • Варна
Здравейте момичета , колко често акат бебчетата на около 50- 60 дена. Ние пълним памперсите по 9-10 пъти на денонощие , нормално ли е , само на кърма сме на поискване .

# 157
Здравейте момичета , колко често акат бебчетата на около 50- 60 дена. Ние пълним памперсите по 9-10 пъти на денонощие , нормално ли е , само на кърма сме на поискване .
6-7 пъти на ден Simple Smile

# 158
  • NE
Аз сменям на 3 часа памперс и имам всеки път напишкан и около 6-7 наакани, в някои дни и повече. Аз знам, че колкото повече наакани памперси, толкова по-добре. Peace

# 159
Сменям около 10-12 памперса на денонощие. Напишкани към наакани е 50 на 50. Също кърмя на поискване. Очаквах, че бебето ще се запече от лекарството за кокики, но не виждам промяна. Няма значение дали й давам един или пет пъти капки.

А иначе пак съм със запушен канал и бучка на гърдата. Боли доста, не можах да го оправя през деня с различни пози на сукане и масаж. Изглежда ще трябва да ползвам помпа след всяко кърмене, а много ме е страх да не предизвикам свръхлактация. Отделно трябва след всяко хранене да държа бебето изправено поне 20 минути заради рефлукса.
Електрическата помпа ми я даде назаем приятелка. Не ми е много удобно да я придържам към гърдата. Трябва да стоя приведена, за да се стича кърмата. И при механичните ли е така или просто моята е по-стар модел? Преди 3 години е купувана.

# 160
  • София, св. Троица
Въпрос към ЛЛЛ.
Здравейте! Имам следния проблем, даже не знам дали така да го нарека. След като ни изписаха от болницата, преди месец, Алекса не искаше да ака. Не бях сигурна дали и в болницата е акала. Педиатърката ме посъветва да я дохранвам с АМ. Според нея кърмата ми не е била достатъчна. И така до днес се храним по следния начин: кърмя поне 20 мин. от едната гърда  и дохранвам с 30 мл АМ или  с 60 мл., но по-рядко. Храни се през 3 часа средно. Когато има колики и давам да посуче от другата гърда. Общо взето едната гърда си я пазя за момента с коликите.
След като е сукала поне 20 мин. от гърдата изцеждам с помпа и на ръка, но вече почти няма какво да се изцежда и преди не беше много.  
От изписването до днес  е качила 1,300 кг., като последно за 12 дни 600 гр. Доста ми се струва. Вчера реших, че ще и давам и двете гърди за да се опитаме да махнем АМ напълно. Тя обаче суче, изморява се, заспива и след 10 мин. се пробужда с рев от глад. Така изсуква и двете гърди за близо час с почивки и накрая пак се налага да и давам АМ.
Какво ще ме посъветвате? Прекалено много ли качва? Да променя ли нещо или да си продължаваме така?  
 С изсукването и на двете гърди  се измаряме жестоко и накрая и двете сме изнервени. Пия и чай за лактация, но не знам дали помага. Иначе влизайки в банята тека като чешма, така е понякога и като суче. Опръсквам и цялото лице и трябва да изцедя малко за да се нахрани нормално.

Здравей kazushige,
Случва се понякога да има трудности в началото и е чудесно, че ти си запазила силната си мотивация да си кърмиш бебето и то да е изцяло на кърма. Hug Позиивната нагласа и подкрепата в такава ситуация, биха помогнали много.  Peace

Ако е удобно да попитам използвате ли залъгалки? Освен АМ, други течности предлагаш ли - вода, чай или друго? Как се случва кърменето през нощта?

Много добре си се ориентирала да доизцеждаш гърдите след кърмене. Когато има съмнения за недостиг на кърма, това е една подходяща мярка за увеличаването й. Това, че нищо не изцеждаш, не е показател за недостиг на мляко. Много майки не могат да изцеждат и въпреки това кърмят успешно бебетата си. Ако целта е стимулация и самото изцеждане може да е достатъчно. Може да редуваш изцеждане на ръка и с помпа. От друга страна, ако бебето суче достатъчно често и ефективно, може изцеждане да не е нужно. Едно добре сучещо бебе може да изсуче от гърдите много повече мляко, за много по-малко време, от колкото, която и да е помпа. В тази връзка как намираш да се случва самото сукане при вас? Каква част от ареолата обхваща с устата си бебето, как усещаш зърната си, как усещаш гърдите преди и след кърмене? Споделяш, че се кърмите около 20 минути и след това изцеждаш. Как преценяваш, че тя се е нахранила?

Да предлагаш и двете гърди на едно хранене е всъщност една много добра идея. Така и двете гърди получават по честа стимулация, а честата стимулация означава повече мляко. Peace Колкото повече и по-често суче бебето от гърда, толкова повече мляко е обичайно да започне да прави организма на майката. Обратното, ако майката пази млякото в гърдите или чака да се напълнят, това забавя производството. Щом има мляко в гърдите това е сигнал, че има излишни количества.

Обичайно е за много бебета, когато са били дохранвани, след по-рязко преминаване изцяло на гърда, те да искат да сучат по-често. От една страна кърмата за разлика от АМ, като естествена храна за бебето се усвоява по-пълноценно и за по-кратък период - между 30 и 90 минути. Това е така, за да може бебето по-често да си набавя незаменимите аминокиселини и антитела и други важни съставки от кърмата. От друга страна им трябва малко време, докато свикнат, че млякото идва само от мама и изисква сукане. В тази връзка е редно да се отбележи, че има съществена разлика в начина на сукане от биберон и от гърда, което е още една причина да е нужно повече време на бебето да свикне с новото положение. С времето бебетата усъвършенстват сукането и те започват да се хранят по-бързо, а стомахчето става по-голямо и би събирало повече кърма, което предполага и разреждане на броя кърмения за денонощие. Кога и как ще се случи това е много индивидуално за всяко бебе.

Относно наддаването - някои изключително кърмени бебета наддават повече, други по-малко. Ако бебето се развива нормално и здраво според педиатъра, вероятно всичко е наред. Когато бебето получава само кърма, всяко наддаване над минимума се счита за естествено, тъй като кърмата е естествената храна на бебето и всяка майка прави точно такава кърма, каквато е нужна на нейното бебе във всеки един момент от неговото развитие.

Ако преценяваш, че вече е време да махнеш АМ, обичайната препоръка е намаляване с 30мл. на общото количество АМ, което получава бебето за едно денонощие. Едновременно с това е добре да се следят напишканите и наакани пелени и общия тонус на бебето. повече за това можеш да прочетеш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20138

Надявам се информацията да ти е била полезна. Ще очаквам отговора ти.

bouquet

# 161
Благодаря за отговора Aidin !  bouquet  Hug
Ще направя всичко по силите си да останем само на кърма. От огромна полза ми е всяка информация от ваша страна.  Hug

Ако е удобно да попитам използвате ли залъгалки? Освен АМ, други течности предлагаш ли - вода, чай или друго? Как се случва кърменето през нощта?

Ползваме залъгалка и давам чайче от копър за коликите. За денонощие изпива между 50 - 70 мл.
Вечер се кърмим през 4 ч. средно, в поза люлка. Тук искам да вметна, че снощи в 2 ч. сука само 15 мин. и заспа блажено. После в 5:30 ч. пак 15 мин. и отново сън до 8:3о ч. когато вече имаше сукане 20 мин. от едната, 18 мин. от другата гърда, 15 мл. изцедена кърма (само толкова изкарвах при изцеждането на гърдата, от която е сукала 15 мин. през нощта) и 15 мл. АМ.  Peace

В тази връзка как намираш да се случва самото сукане при вас? Каква част от ареолата обхваща с устата си бебето, как усещаш зърната си, как усещаш гърдите преди и след кърмене? Споделяш, че се кърмите около 20 минути и след това изцеждаш. Как преценяваш, че тя се е нахранила?

Мисля, че засуква правилно. Обхваща с устичка почти цялата ареола. Устичката и е правилно разположена (сверявам със снимки в нета). По време на сученето се чува, че преглъща. Ако спре да преглъща подръпвам гърдата, щипя бузките, нослето, ушето да я посъбудя.
Лявото ми зърно е разранено още от РД. То е по вдлъбнато, за разлика от дясното. Преди кърмене усещам пощипване по зърната, отделно протичам жестоко. След кърмене не ме болят и гърдите са меки.

Преценям, че се е нахранила, като пусне зърното, оригнем и като я погаля по бузката не отваря устичка. Заспива, но много често като я сложа в креватчето и след минутка отваря очи и започва да се плези и да плаче. Тогава знам, че иска още да хапне. Не помага чая и залъгалката в този случай. Трябва пак да се наместим и да продължим да се храним. Понякога това се случва три - четири  пъти. Напрягам се жестоко.  ooooh!

Иначе забелязвам, че акането се случва малко по-рядко от както намалихме АМ. 4 пъти на ден е, което все пак, мисля е нормално за 40 дневно бебче.  Peace

Ще записвам още два дни по колко АМ изяжда и ще започна да намалям по схемата.  Simple Smile

Много благодаря!  newsm51

# 162
ЛЛЛ имам въпрос:
Моята дъщеричка е изцяло на кърма, като за едно денонощие се храним 6 пъти през 2-3 часа, като се случва да има и един по-дълъг сън през деня или нощта както и по час и нещо будуване след хранене. Храня я само на едната гърда на хранене, като редувам гърдите всеки път. Едно от притесненията ми от самото начало на кърменето и до сега е дали до следващото хранене гърдата отново ще се напълни за да стигне на малката, това е и причината, поради която я храня само на едната гърда и забелязвам, че след като съм я хранила на лявата гърда например, тя отново е пълна не за следващото а за по-следващото хранене, дали не греша някъде? Другото, което искам да Ви попитам е дали трябва да се доизцеждам след като малката се е нахранила, ако не е изпразнила съвсем гърдата, защото до сега не съм го правила, тъй като не винаги, но в повечето случаи малката почти изпразва гърдата (става много мека и когато я стисна почти не излиза нищо) или ако не я изпразва, остава малко, тъй като тя е много лакома и дори преяжда и връща. Дали ако не се доизцеждам с времето кърмата ми няма да намалее? И последно, по колко мл на едно хранене трябва да поема бебето, знам че е много относително, но малката е на 1 месец и една седмица, тежи 3550 и вчера на пробното кърмене от едната гърда беше изсукала 75 мл. а от другата 100 (като едно голямо количество от около 15-20 мл. върна преди това), като само да отбележа, че дясната гърда се пълни повече от лявата, дори се препълва, това проблем ли е? Благодаря Ви предварителлно!

Предварително се извинявам, че повтарям поста си, но от ЛЛЛ ме пропуснаха Simple Smile

# 163
Въпрос към ЛЛЛ:

Здравейте,аз също съм от мамите,които полагат неимоверни усилия да се справят с предизвикателството кърмене.Родих недоносено бебче в края на 36 г.с. с тегло 2200гр.Бяхме разделени 4 дни,защото бебчо беше в кувьоз и на 5тия ден ни събраха.През това време бебето беше захранено с АМ,въпреки желанието ми да го кърмя или поне да цедя и да го хранят с кърмата ми.
Не можахме да се кърмим в болницата и ни изписаха.В къщи 3 дена се борих със запушени канали и през това време бебчо изобщо не успя да засуче,защото гърдите ми бяха на буци.
На около 14-ти ден извиках акушерка в къщи и тя започна да ни учи от А да се кърмим.
Вследствие всички неудачи обаче,кърмата ми беше малко и трябваше да дохранвам.Допълнително бебчо беше 2100 и се изморяваше много бързо при сукането.
Сега се кърмим сравнително успешно,но кърмата продължава да е малко.Купих кантар,за да засичам на всяко кърмене колко кърма изсуква и да преценя,ако е малко,да дохранвам.
Притесненията ми идват от това,че нещата при недоносените са различни,не знам колко трябва да изсуква на кърмене,колко трябва да наддава,на 2 месеца е вече,тежи 4450.
Педиатърката ми казва да редувам кърмене с АМ,за да съм сигурна,че поема достатъчно,но мен изобщо не ми се дава АМ.
Кърмя го 6 пъти на ден на поискаване и задължително нощем в 3-4 часа.
Моля за съвет как да процедирам,има случаи,в които изсуква само 50 мл. и се отказва,понякога 70-80 мл. и пак спира,знам,че това е недостатъчно за двумесечно бебе,но не съм сигурна какви са нормите за недоносено такова.Мокрите памперси са поне 6 на ден,но се изхожда 1 път на 2-3 дори 4 дни,но със сигурност това не е запек.Това много ме тревожи,иначе като дам АМ,се изхожда поне 1 път на ден.
Когато цедя,изцеждам между  50-120 мл. от двете гърди,но той не изсуква повече от 80мл. никога.
И един страничен въпрос,помпата трябва ли да се стерилизира след всяко цедене?Днес например се хранихме на 2 часа и друго освен,кърмене,дохранване,миене и стерилизиране,не можах да свърша.
Стана много объркано,извинявам се и благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 28 мар 2014, 20:14 от RenkataP

# 164
  • Варна
Момичета помагайте , от няколко дена когато кърмя малкия се започва една борба , рита с крачета и маха с ръчички , блъска ме драска и рита , и всичко това със зърното в устата  Cry
Не знам какво да правя вече , сменях пози , правя компресии но няма ефект ,сърди  се и това е.... Thinking Thinking Thinking

Общи условия

Активация на акаунт