ФЕВРУАРчета на ръце разнасяме и в "Родени" се нанасяме

• 37 008
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Момичета помагайте , от няколко дена когато кърмя малкия се започва една борба , рита с крачета и маха с ръчички , блъска ме драска и рита , и всичко това със зърното в устата  Cry
Не знам какво да правя вече , сменях пози , правя компресии но няма ефект ,сърди  се и това е.... Thinking Thinking Thinking

здравей и при мен прави така понякога, но това е от коремчето при нас. Като го мъчат коликите или като се мъчи да се изходи и после се успокоява. Пробвай да му сложиш топло на коремчето и да го увиеш с одеалце. Аз го опашкулвам с одеалото, слагам и топло компресче на коремчето и се успокоява.

Ние тази седмица сме на ваксина и съм малко притеснена. Дано минем леко с тези ваксини.
Вие давате ли нещо на малчовците преди ваксините и след това?

# 166
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

...

Гери, по препоръка на нашата ЛЛ, която е педиатър и отговаря за цялото семейство Simple Smile, веднага след ваксина давам още в кабинета й Туя по една гранулка и след 1 час още една и това е Simple Smile Ето това имам предвид:

# 167
  • София, св. Троица
ЛЛЛ имам въпрос:
Моята дъщеричка е изцяло на кърма, като за едно денонощие се храним 6 пъти през 2-3 часа, като се случва да има и един по-дълъг сън през деня или нощта както и по час и нещо будуване след хранене. Храня я само на едната гърда на хранене, като редувам гърдите всеки път. Едно от притесненията ми от самото начало на кърменето и до сега е дали до следващото хранене гърдата отново ще се напълни за да стигне на малката, това е и причината, поради която я храня само на едната гърда и забелязвам, че след като съм я хранила на лявата гърда например, тя отново е пълна не за следващото а за по-следващото хранене, дали не греша някъде? Другото, което искам да Ви попитам е дали трябва да се доизцеждам след като малката се е нахранила, ако не е изпразнила съвсем гърдата, защото до сега не съм го правила, тъй като не винаги, но в повечето случаи малката почти изпразва гърдата (става много мека и когато я стисна почти не излиза нищо) или ако не я изпразва, остава малко, тъй като тя е много лакома и дори преяжда и връща. Дали ако не се доизцеждам с времето кърмата ми няма да намалее? И последно, по колко мл на едно хранене трябва да поема бебето, знам че е много относително, но малката е на 1 месец и една седмица, тежи 3550 и вчера на пробното кърмене от едната гърда беше изсукала 75 мл. а от другата 100 (като едно голямо количество от около 15-20 мл. върна преди това), като само да отбележа, че дясната гърда се пълни повече от лявата, дори се препълва, това проблем ли е? Благодаря Ви предварителлно!

Предварително се извинявам, че повтарям поста си, но от ЛЛЛ ме пропуснаха Simple Smile

Здравей evenceto,
Честита дъщеричка, да ти е жива и здрава и много щастлива.  bouquet Случва се понякога да пропуснем някой въпрос, ето защо е много хубаво, че го копираш отново.  Embarassed

Поздравления за успешния старт кърменето Hug
Разбирам, че имаш някои притеснения. Относно предлагането на едната или двете гърди, няма общо правило. За някои двойки майка и бебе може да е удачно кърменето да се случва само от една гърда на хранене, за други да е от две гърди. Понякога едно бебе може да се задоволи само с кърменето от една гърда, друг път може да иска да суче и от двете. Притесняваш се дали ако предложиш и двете гърди на едно хранене, за следващото ще се е събрало достатъчно кърма. Принципа на производство на кърма е на търсене и предлагане - т.е. ако бебето суче, организма на майката ще прави мляко за него. Колкото повече и по-често бебето суче, толкова повече кърма ще има за него, обратното ако млякото в гърдите се пази и се чака те да се напълнят, това дава сигнал на организма на майката, че има прекалено много мляко, което не е нужно и съответно производството намалява. Ето защо и през първите 6 седмици се препоръчва да има между 8 и 12 кърмения за денонощие, като 8 обикновено е минимума, както и да има не повече от една 4 часова пауза от сън за денонощие. В случай, че бебето не се събужда самичко за кърмене е добра идея майката да поема инициативата за хранене. След първите 6 седмици, обикновено кърменето се установява и ако бебето наддава добре и се развива добре, суче активно и майката се чувства добре, вече може да се остави то да показва кога да се храни.

Споделяш, че към момента дъщеричката ти тежи 3550, какво е било рожденното тегло и теглото при изписване? Колко горе долу напишкани и наакани пелени има за денонощие? Предлагаш ли други течности освен кърма - вода, чай? Използвате ли залъгалка?

Притесняваш се, че като предлагаш от една гърда на хранене тя се пълни чак за следващото хранене От една страна това може да говори че настъпва момента на регулиране на лактацията спрямо потребностите на твоето бебе и е естествено гърдата да прави мляко толкова колкото бебето суче и да се усеща по-пълна около времето за хранене. Когато се предлага една гърда на хранене това е по-малка стимулация за гърдите(всяка се стимулира през по-голям интервал от време). За някои майки това работи добре, други предпочитат да предлагат двете гърди на едно хранене, за да осигурят по-честа стимулация за всяка от тях.
Обичайно след първите няколко седмици настъпва момента, в който кърмата се регулира според потребностите на бебето. Тогава повечето майки усещат, че гърдите им вече са спокойни сякаш са празни. Това е естественото състояние на една лактираща гърда  - да е спокойна и мека. Всъщност именно празната гърда е тази, която прави повече мляко, а най-много кърма се синтезира по време на самото кърмене. Това е още една причина млякото в гърдите да не се пази за следващо хранене а да се предлага винаги когато бебето покаже нужда от сукане. Това е един от начините за регулирането на производството на кърма, така че да отговаря най-точно на конкретните потребности на конкретното бебе.

По отношение на изцеждането след кърмене - изцеждането след кърмене се прилага, когато има съмнения за недостиг на кърма. Така гърдите се стимулират допълнително, за да правят повече мляко. Друга причина би била, ако усещаш препълване и дискомфорт от това, въпреки честото и ефективно сукане на бебето. Тогава се изцежда само до облекчение, не до край. Ако бебето се храни добре, наддава и е здраво и ти се чувстваш добре и си здрава, то по-скоро няма потребност от допълнително изцеждане. Едно здраво и добре сучещо бебе е напълно в състояние да оказва адекватна стимулация на гърдите за да произвеждат те нужното количество кърма.

Когато едно бебе е изключително кърмено и е изцяло на гърда е трудно да се предположи колко трябва да суче. Всъщност ако то се развива добре и наддава, по-скоро може да няма нужда да се определят конкретни милилитри. Ако дъщеричката ти има постоянен достъп до кърмене, т.е. суче, когато показва, че има нужда и колкото има нужда, то тя сама определя кога от какво количество кърма се нуждае. Кърмените бебета, по-скоро се хранят, както ние възрастните - понякога ядем много, друг път хапваме нещо леко или пием кафе, чай. И тъй като кърменето не е само хранене, а и много нежност, любов, топлина и утеха, всяко бебе има свой индивидуален ритъм на сукане, който също така се променя с времето. Ето защо и пробното кърмене не може да даде адекватна информация за количеството кърма, което обичайно приема бебето. Повече за това може да видиш тук: и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13421 и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=65156.0

Много майки са установили, че гърдите им не произвеждат еднакво количество кърма. Това обичайно не е пробием. Има майки, които кърмят бебетата си само от една гърда, на пример. Ако прецениш, че има твърде голяма разлика в усещанията между двете гърди по този повод, би могла да уеднаквиш производството(до колкото е възможно) като слагаш бебето да суче повече на тази гърда, която прави по-малко мляко. А може и нищо да не правиш, ако ти и бебето се чувствате добре... Peace

Надявам се информацията да ти е била полезна. Ако имаш и други въпроси или искаш да обсъдим нещо допълнително, не се притеснявай да ги зададеш.

bouquet

# 168
Момичета помагайте , от няколко дена когато кърмя малкия се започва една борба , рита с крачета и маха с ръчички , блъска ме драска и рита , и всичко това със зърното в устата  Cry
Не знам какво да правя вече , сменях пози , правя компресии но няма ефект ,сърди  се и това е.... Thinking Thinking Thinking

здравей и при мен прави така понякога, но това е от коремчето при нас. Като го мъчат коликите или като се мъчи да се изходи и после се успокоява. Пробвай да му сложиш топло на коремчето и да го увиеш с одеалце. Аз го опашкулвам с одеалото, слагам и топло компресче на коремчето и се успокоява.

Ние тази седмица сме на ваксина и съм малко притеснена. Дано минем леко с тези ваксини.

Прилагам същата стратегия като guerry. Обикновено се дърпа и мрънка, когато има колики. От лекарството за колики пък се запича и пак се дърпа, рита и мрънка, докато не се изака. Топло, корем в корем, одеало... С упорство и търпение най-накрая става. Мисля си, че гладна няма да седи и че рано или късно ще засуче. Не съм се сблъсквала до сега с кърмаческа стачка и се надявам да не ми се наложи. Звъни направо на телефона на Ла Лече, ако нищо не помага.

# 169
Благодаря много ЛЛЛ за бързия и подробен отговор.   newsm51

Споделяш, че към момента дъщеричката ти тежи 3550, какво е било рожденното тегло и теглото при изписване? Колко горе долу напишкани и наакани пелени има за денонощие? Предлагаш ли други течности освен кърма - вода, чай? Използвате ли залъгалка?

Тя се роди 2650, изписаха ни на 2580, а на един месец беше качила 800 гр. и беше пораснала 4 см, като за 10 дни от тогава беше качила 310 гр. Междувременно по отношение на нааканите и напишкани памперси възникна отново въпрос. До преди 3-4 дни при смяна на памперса преди всяко хранене (6 пъти за 24 часа) памперсите й винаги са били напишкани, често дори много мокри и наакани може би 2-3 за едно денонощие. Но от няколко дни насам първо намали хрененията с 1 дневно и има само 1 наакан памперс, но много обилно наакан, а останалите памперси само нацапани. Педиатърката каза, че може да се е запекла от Инфакола, който и даваме за коликите( въпреки, че изпражненията не са твърди, а както обиновено) и по нейн съвет го спряхме за няколко дни и й даваме вода с разтворена чаена лъжичка и половина захар(иначе е само на кърма). Въпреки това ситуацията с памперсите не се промени, само храненията за 2 дни бяха 5, след това станаха 7, после отново 6. От както промени режима си така, я тегля през ден и средно качва по около 35-40 гр. дневно. Другото което ме притеснява е, че се събужда много глада и плаче много докато й дам да суче, поради което се налага да й давам и залъгалка, но пък тя определя колко да поеме от гърдата и винаги я чакам да се пусне сама, което ме навежда на мисълта, че се храни добре? Всичко това нормално ли е и възможно ли е просто да е променила режима си, или има друг проблем?Малко объркано стана, извинявам се и Ви благодаря предварително за отделеното време и ценните съвети, за млади и неопитни майки като мен са безценни newsm20

# 170
  • NE
Джоя И ние понякога правим такива циркове. Обикновено е в ден със скок в растежа, когато сучи постоянно и е все гладен и към края на маратона почва да ме бие и да отказва да сучи повече. Тогава му давам Еспумизан (25 капки) и бързо се успокоява.
Гери Втората хипатитна ваксина я сложихме миналата седмица и сестрата му залепи на Вилито лепенка Cool patch на мястото, където го боцнаха. Нямахме никаква реакция за мое щастие. За всеки случай ми изписа педи и минимална доза Панадол за бебета.

Какъв размер памперси ползвате, че на нас ни утесняха 2-ката на Пуфис.

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 06:17 от Flower Fairy

# 171
  • София

...

Гери, по препоръка на нашата ЛЛ, която е педиатър и отговаря за цялото семейство Simple Smile, веднага след ваксина давам още в кабинета й Туя по една гранулка и след 1 час още една и това е Simple Smile Ето това имам предвид:

благодаря почти безобидна, ще видя да взема и аз  Hug

# 172
здравейте, Аidin. Благодаря ви за изчерпателния отговор и даденият кураж!
при нас положението се подобри. Храним се на по-нормални интервали - 2,3 часа. Кърмя на поискване.Не се е налагало да дохранвам. Използвам винаги компресия на гърдата. И преди правех, но от видеото, което ми даде, видях, че не всичко съм правила правилно и се коригирах  Hug  Наистина има вечери, в които малкия суче по-често и се "презапасява". Но има и дни, доста често напоследък, в които той отказва да суче. Яде само 5 мин. и спира. Дръпна ли се от него и почва рев. Иска да ме ползва за успокоително, без да яде  Sad Не знам до кога ще издържи така. Или като засуче, почва да мята главичка назад, дразни се, мята ръце, крака, като не пуска зърното или го пусне, пак търси и пак почва да се се мята и нервничи с цялото си тяло. Тогава сменям гърдата. Суче малко /явно изсуква по-силната струя/ и почва пак същото поведение. сменям пози, но нищо. прекъсвам кърменето, опитвам да изцедя и давам със спринцовки, тогава яде /както казах той шише и биберон залъгалка не ползва, суче само малките ни пръстчета с баща му. като засуче малкия пръст и езичето е над венеца, правилно захапва/. Гърдите ме болят понякога от неговото дърпане и стискане, чувствам ги и напрегнати,ако не е сукал достатъчно и тогава цедя.

Много майки преодоляват моменти на отказ от гърда, като носят бебето на ръце и леко и внимателно предлагат гърда. Носенето напомня на бебето за времето, когато е било в утробата на майката и това също действа успокояващо. Може да кърмиш в по-затъмнено помещение или пък да пуснеш бял шум, когато е неспокоен.

Първите седмици и месеци, може да са предизвикателство, особено ако бебето е активно и не много поспаливо.  ooooh! Много майки в твоето положение са установили че това което им помага най много е носенето в слинг, честото предлагане на гърда(всеки път, когато бебето покаже безпокойство или е гладно) и/или спането на едно легло с бебето и или кърмене в легнала поза. Така би имала възможността хем да свършиш нещо различно, хем да си починеш, докато бебето суче.

При нас  почти денонощно е пуснат бял шум. За съжаление вече не мога да го нося дълго на ръце, той е 5 кг. /аз 45/, тежи. Има доста сила, много рита и не седи мирно, дори гушнат в мен Sad Слингът действаше докато беше по-малък, сега плаче в него, не му е удобно, не иска да е свит вътре. "Изстрелва се" с крачета нагоре, много е будно бебе, вечно са в движение крачетата и ръцете и не може да седи мирно, дори в слинг  Sad Имам си едно хиперактивно бебе, което не обича да спи и е с характер  Crazy Само на гърда се успокоява, но ми се иска и да яде от нея ефективно...

# 173
здравейте мами,, честит празник на всички Благовещение ,, на вас помага ли ви ЕСПУМИЗАНА за колики, че при нас от както и го давах се усилиха  и спрях да и го давам и преминах на БИОГАЯ много съм доволна откакто и давам по 5 папки всяка сутрин,се чувства много добре Simple Smile

# 174
  • NE
На нас Еспумизана ни помага много, но ние нямаме силни колики. Давам само при нужда. Peace

# 175
За ЛЛЛ

Благодаря за отговора Aidin ! bouquet  Hug
Ще направя всичко по силите си да останем само на кърма. От огромна полза ми е всяка информация от ваша страна.  Hug

Ако е удобно да попитам използвате ли залъгалки? Освен АМ, други течности предлагаш ли - вода, чай или друго? Как се случва кърменето през нощта?

Ползваме залъгалка и давам чайче от копър за коликите. За денонощие изпива между 50 - 70 мл.
Вечер се кърмим през 4 ч. средно, в поза люлка. Тук искам да вметна, че снощи в 2 ч. сука само 15 мин. и заспа блажено. После в 5:30 ч. пак 15 мин. и отново сън до 8:3о ч. когато вече имаше сукане 20 мин. от едната, 18 мин. от другата гърда, 15 мл. изцедена кърма (само толкова изкарвах при изцеждането на гърдата, от която е сукала 15 мин. през нощта) и 15 мл. АМ.  Peace

В тази връзка как намираш да се случва самото сукане при вас? Каква част от ареолата обхваща с устата си бебето, как усещаш зърната си, как усещаш гърдите преди и след кърмене? Споделяш, че се кърмите около 20 минути и след това изцеждаш. Как преценяваш, че тя се е нахранила?

Мисля, че засуква правилно. Обхваща с устичка почти цялата ареола. Устичката и е правилно разположена (сверявам със снимки в нета). По време на сученето се чува, че преглъща. Ако спре да преглъща подръпвам гърдата, щипя бузките, нослето, ушето да я посъбудя.
Лявото ми зърно е разранено още от РД. То е по вдлъбнато, за разлика от дясното. Преди кърмене усещам пощипване по зърната, отделно протичам жестоко. След кърмене не ме болят и гърдите са меки.
Преценям, че се е нахранила, като пусне зърното, оригнем и като я погаля по бузката не отваря устичка. Заспива, но много често като я сложа в креватчето и след минутка отваря очи и започва да се плези и да плаче. Тогава знам, че иска още да хапне. Не помага чая и залъгалката в този случай. Трябва пак да се наместим и да продължим да се храним. Понякога това се случва три - четири  пъти. Напрягам се жестоко.  ooooh!

Иначе забелязвам, че акането се случва малко по-рядко от както намалихме АМ. 4 пъти на ден е, което все пак, мисля е нормално за 40 дневно бебче.  Peace

Ще записвам още два дни по колко АМ изяжда и ще започна да намалям по схемата.  Smile

Много благодаря!  newsm51

# 176
Здравейте,
моето бебе другата седмица прави 2 месеца, искам да ви попитам вашите бебета по колко време спят на денонощие? Защото ние спим максимум 10 часа, като през деня 2-3 чака с прекъсвания и вечер към6? Мисля че това не е нормално, не плаче но будува много и има много енергия.

# 177
 ani243   И ние другата седмица правим 2 месеца ,, има дни които през деня почти не спинка, но вечерта си изкарва  от 5 до 7 часа сън, има и дни дет само спинка ,, аз мисля че си е нормално , след като се нахранят час до час и нещо да стоят будни и след това да заспиват Simple Smile

# 178
Здравейте мами, днес бяхме на първа консултация и за 26 дни (от изписването) сме качили 1100гр и сме порастнали с 4см newsm44 Отложихме ваксината за след 10 дни, че сме имали още малко жълтеничка.

Искам да ви попитам, на вашите бебета правиха ли им картон, или здравна карта, или нещо...
Защото ние нямаме нищо, където да се вписват прегледите, а на синът ми му правиха на времето такъв картон, където се вписваха имунизациите и прегледите Rolling Eyes

# 179
Педиатърката поиска да й занеса акта за раждане, както и да купя картон още в самото начало. Има го в почти всяка книжарница, май беше към 60 стотинки.

А бебето ми спи около 13-14 часа на денонощие. Когато е будна или плаче от колики или я кърмя. Това с 5-7 часа сън ми се струва невъзможен лукс.Wink

Общи условия

Активация на акаунт