Ти какво сготви? Снимай, покажи! 116-та тема

• 162 690
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • София

Записвам се с едни Хрупкави постни бисквити със семена:

Windy, може ли рецептата за тези бисквити. Изглеждат много изкусително.
И тортата, моля. Simple Smile

# 676
Добро утро!  bouquet

Благодаря за милото посрещане! Heart Eyes

Да си призная честно, нямам много точни рецепти за бисквитите, нито за тортата. ooooh!
Бисквитите ми ги подсказа една приятелка и ги правя за малкото ми момченце, което ги хапва с удоволствие. Освен това са чудно мезенце за бира, могат да се комбинират добре с хумус, а ако прибавите плато със сирена и плодове, ще станат и за бяло винце. Ще се опитам да напиша приблизителните пропорции, но по принцип, трябва да кажа, че са много непретенциозни и общо взето, няма начин да не станат.

Хрупкави постни бисквити със семена:
Скрит текст:
2 ч.ч. брашно (бяло или пълнозърнесто или комбинация от двете - за предпочитане)
1/2 ч.ч. олио или зехтин (според мен със зехтин стават малко по-тежки)
1 бакпулвер
1 ч.л. сол (може и малко повече, ако бисквитите не са предназначени за деца)
семки каквито имаш в количество каквото искаш (но е хубаво да са повечко - около два пакетаили поне двойно повече от брашното в рецептата)
1 ч.ч. студена вода

От сместа се оформят топченца и се пекат в тава, застлана с хартия за печене, в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Пекат се докато се зачервят хубаво, за да не останат сурови в средата. Не се разливат, остават си по-скоро като малки питчици, не като бисквити. Може да се оформят като бисквитки, като топчетата се натиснат отгоре с чаша с плоско дъно.

Бележки: Дозата е голяма, излизат две големи правоъгълни тави!

Тортата е сглобена от няколко рецепти в нета и доразвита от мен. Идеята беше едногодишните малчугани на рождения ден също да могат да опитат от нея. Затова е направена без ядки, без захар и без яйца. Ето малко подробности по рецептата, но за жалост, нямам точни дози, защото правих всичко на око:

Скрит текст:
Блатовете са от ронливо маслено тесто, в което по желание може да се прибави малко захар (аз не съм слагала). Кремчето е от заквасена сметана и цедено кисело мляко (може само едно от двете), подсладени с натурален ябълков концентрат, който е добре да е повече, защото не е сладък като другите натурални подсладители (кленов сироп, мед, сироп от агаве). В него има и пасирани ябълки, сварени на пара (трябва да изберете сладък сорт без кисела жилка, аз ползвах Айвания). Целият разкош трябва да се стегне с малко желатин, защото става рядък заради ябълките и концентрата, а самите маслени кори не попиват особено много от влагата на крема. Розичките отгоре са направени от корите на ябълките (трябва да се обелят много фино, за да не станат груби розичките, като се стараете да ги направите максимално дълги), които натопих във вода, при което те сами се огънаха наобратно, така че шаренката част от кората дойде отвътре. После фиксирах с желатин, за да не се разваля формата, като поставих направените розички в предварително подготвени гнезда от алуминиево фолио и намазах щедро желатина (много концентриран разтвор) с четка.

Дано съм била полезна! Simple Smile

# 677
  • Hell

Може ли рецептата?

# 678
В събота сестра ми беше на гости и си правихме индийска вечер. От нея баджи (лук объркан с яйца и брашно и запържен на кюфтенца) и самоси (макар и не съвсем) - питки с картофен пълнеж:

От мен индийски палачинки (уру дал доса) с кокосово чътни

А в неделя - поредното тирамису

# 679
# 680
  • Cambridge, UK

Козунака-моята гордост, защото този път се получи  Mr. Green

[/quote]

Козунакът изглежда перфектен - би ли споделила рецептата по която е правен?

# 681
# 682
Луча,може ли рецептата за гювеча

# 683
пеп-4o, със закон трябва да ти се забрани готвенето на теб, не снига че много, разнообразно и вкусно, че и безумно изкушаващо Crazy
Windy, бисквитките много ме заинтригуваха  Peace
Гисчо, чудно, пролетно предложение
Fleur, интересна баница, може ли повечко инфо
lu4a, благодаря за пожеланията и да знаеш бъркам в гювеча с едно пръстче  Mr. Green
Katerina R., направо благородна завист ме подгони, чудни неща сте похапнали
Chimy Jimmy, разкош Peace

От мен пак здравословно и бързо песто с рукола и сушени домати

# 684
  • София
Здравейте,
Пепчо, то бива бива вкуснотии, ама това твойто ....   #Crazy Simple Smile а кошничките със сметана и ягоди ми обраха точките
vanillla, да ти е жива и здрава малката
Windy, да е живо и здраво и твоето детенце - разкошни торти
Тайна, грабвам си от бутчетата
lu4a, много вкусно изглежда гювеча
Chimy Jimmy, козунакът ти е чудесен
у нас - бутер баница с коприва

палачинки с плънка и сос и топла картофена салата

огретен и филе

ориз с къри и свинско със зеленчуци

бисквитена торта с нишестен крем и сладко от смокини

# 685
  • Някъде на път....
У нас тези дни много меденки, много нещо...

Меденки

# 686
В събота сестра ми беше на гости и си правихме индийска вечер. От нея баджи (лук объркан с яйца и брашно и запържен на кюфтенца) и самоси (макар и не съвсем) - питки с картофен пълнеж:

От мен индийски палачинки (уру дал доса) с кокосово чътни

А в неделя - поредното тирамису

Moже ли рецептата на баджито,изглежда много вкусно   chef  bouquet newsm78

# 687
kishaa, в случая рецептата беше малко "на око" и според сестра ми не се получиха съвсем истински баджи (аз не съм яла), но станаха много вкусни. Общо взето - 2-3 големи лука се нарязват на тънки полумесеци, объркват се с 2-3 яйца, 100-150 гр брашно и подправки - сол, пипер, кориандър, кимион, да стане гъсто и парчетата лук хубаво да се покрият с яйца и брашно. С лъжица се слага от сместа в тигана и се пържи от двете страни до златисто. По принцип се пържат във фритюрник или тиган с много мазнина, но ние ги правихме в леко намазнен тиган.

# 688
# 689
Пепиии, ама може ли толкова вкусотии на едно място? Тук има хора със слаби сърце, ама със силен апетит...  Wink  Браво, страхотно е всичко!
vivili6, аз също съм голям почитател на кекса на Рени (без яйца). Приготвям го с всякави добавки  и аромати, но както ти - без решетката от сладко.

От мен... Нещо зелено, което се получи страшно вкусно. Препоръчвам на желаещите!  Peace

Салата с авокадо и портокалов винегрет - http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/04/blog-post.html

Усмихната вечер на всички!   chef

Общи условия

Активация на акаунт