Бебето на АМ - лоша работа?

• 17 233
  • 131
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
По повод пропагандата много се чудя....  Ангажират се толкова хора, институции, пари, време и ресурси, за да бъдат децата кърмени 1 год. (примерно), вместо хранени с АМ (за което няма сигурни доказателства че е по-лошо). До тук добре. След тази една година обаче така старателно кърмените деца, през следващите 17 (или повече) години масово се изхранват със Зайо Байо, вафли, солети, филии, чипсове, бързи закуски и прочее. Както впрочем масово се изхранва целокупния български народ. Много повече от незнание и незаинтересованост, отколкото от липса на пари и време, установих аз. И там обаче вече не се прави кой знае колко по въпроса. Въпреки че над 50% !!! от децата във ІІ и ІІІ клас да са с наднормено тегло, което е потресаваща статистика. Освен някакви бледи и неуспешни усилия да се предлага безплатен плод в училище, който често е парче целина, изсъхнал морков или друго подобно (познайте как ще привлечете дете към здравословно хранене като му предложите изсъхнал морков пред вкусната пица  ooooh!), друго не се прави по въпроса. А все си мисля, че АМ е много по-малък проблем от чипсовете и вафлите.

# 91
......вместо хранени с АМ (за което няма сигурни доказателства че е по-лошо).......

Че тогава защо и на кутиите си пише, че е по-добре да се кърми?

След тази една година обаче така старателно кърмените деца, през следващите 17 (или повече) години масово се изхранват със Зайо Байо, вафли, солети, филии, чипсове, бързи закуски и прочее.

Наблюденията ми през последната година показват, че масово деца, които са били на АМ, са захранени с боклуци. А не обратното. Но, това си е моя лична статистика и не искам да ангажирам никого с нея Simple Smile

# 92
  • Северозапада
Хм. Аз пък съм с впечатлението, че дълго кърмещите жени обръщат повече внимание на здравословното хранене и след това  Thinking Не, че няма и майки хранили с АМ, които се хранят и хранят и децата си здравословно, но сякаш повечето не го правят. Това са мои наблюдения.
ПП С Pagane сме писали едновремнно.

# 93
  • Пловдив
Айде, айде, всички некърмени деца ядат боклуци  Stop..Не обръщайте темата на момичето на За и Против кърменето.Никой не е длъжен да се оправдава защо не кърми ,пък каквото ще да пише че е по-добре на кутиите с АМ.Детето ми е на 5, не е докосвал каквито и да е зрънчовци, чипсове, вафли, близалки, не яде колбаси и ред други неща, но това няма нищо общо с факта, че не е кърмен.Има общо с храненето в семейството.Същото важи и за обратния вариант.

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 16:21 от Горгона

# 94
  • София
Твърде много се преекспонират качествата на кърмата, което прави някои майки нехайни по отношение на здравето на детето си.

Добре би било да се обясни, например, че кърмата не е пенкилер и имунитетът, който се предава с нея  работи само по време на самото кърмене и засяга само антитела, които притежава самата майка. Нищо повече.

# 95
Майките, които не са кърмили , обръщат много по-голямо внимание на храната, защото не са дали така жизненоважното.  Кърмачките са толкова самодоволни, че друго не ги интересува.

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 22:53 от Трещерица

# 96
  • Sofia
Не исках да кажа, че кърмените деца се хранят с боклуци, а че повечето деца масово се хранят с боклуци, независимо дали са кърмени или не и че на това не се обръща толкова внимание, колкото би трябвало.

Че тогава защо и на кутиите си пише, че е по-добре да се кърми?
Заради пропагандата. А и не става дума кое е по-добре. АМ се дава, когато кърма няма и нямаш избор. Едва ли някой дава АМ, ако има кърма. Просто ставаше дума, че не е болка за умиране, ако си принуден да дадеш АМ.

# 97
Аз давах АМ, въпреки че имахмалко кърма

# 98
  • Северозапада
Не исках да кажа, че кърмените деца се хранят с боклуци,......
Така "прозвуча". А иначе си права, голяма част от децата масово ядат "лоша" храна  Peace
АМ се дава, когато кърма няма и нямаш избор. Едва ли някой дава АМ, ако има кърма. Просто ставаше дума, че не е болка за умиране, ако си принуден да дадеш АМ.
АМ трябва да бъде заместител на кърмата, когато има някакви причини да не се кърми. Но е факт, че повечето кърмачки не получават адекватни съвети как да увеличат или задържат лактацията и затова повечето бебета до 2-рия месец вече са изцяло на АМ. Уважавам и избора на майки, на които им е неприятно кърменето, не го разбирам, но го приемам.  Peace

# 99
АМ трябва да бъде заместител на кърмата, когато има някакви причини да не се кърми. Но е факт, че повечето кърмачки не получават адекватни съвети как да увеличат или задържат лактацията и затова повечето бебета до 2-рия месец вече са изцяло на АМ. Уважавам и избора на майки, на които им е неприятно кърменето, не го разбирам, но го приемам.  Peace

Много съвети получават, затова е тая тема тук.

# 100
И кърмещите получават всякакви "съвети". Просто кой как си храни бебето, си е негова работа, няма нужда да се обяснявате на странични хора.

# 101
Кърмещите са подплатени с това, че правят най-доброто за детето си.  Некърмещите трябва да се оправдават, защото винаги се смята, че не са положили достатъчно усилия. 

# 102
И аз известно време изпитвах нужда да се оправдавам защо децата ми са родени със секцио, след това просто спрях.
Неведнъж ми се е случвало да ме заговори някоя майка, да ме пита как си храня бебето и като кажа, че кърмя, да започне да ми обяснява: "Аз не кърмих, защото...". Добре, но аз нито я питам, нито ме интересува, нито я съдя. Това е някаква защитна реакция, която понякога няма нищо общо с човека отсреща.

# 103
Заради такива фанатички бях в депресия, вместо да се радвам на детето си ,което беше 2м в болница, аз плачех и се тормозех ,че не мога да му дам така ценната кърма! Оправдавах се че не е кърмен ,оправдавах се, че е недоносен. ..
Като че ли зависеше от мен и вината беше в мен ,така го изкарваха. В един момент осъзнах колко по-важни неща има и теглих на всички по една *****

# 104
  • Winterfell
И аз изпаднах в депресия след като ми спря кърмата когато големия син беше на 2 месеца.Тогава не зависеше от мен.Много ме беше яд,защото детето качваше по кило и нещо,после не качваше толкова.Почти не е боледувал.
Сега с второто имах много кърма.Точно 2 месеца го кърмих.Докато го кърмих лежахме веднъж в болница,следващия месец пи антибиотик.От кърмата повръщаше постоянно.Дълго време се колебаех дали да не опитам с АМ,но не смеех,щото нали кърмата била най-доброто.Наложи се да сменим жилището от днес за утре,и докато се настаним в новото жилище беше голям зор.Нямах време да се храня,намаля ми кърмата и редувах кърмене с АМ,като от последното не повръщаше.Дойде ми добре дошло това местене и постепенно си минах на АМ.Можех да си увелича лактацията и да кърмя,но не пожелах.И не ме е яд,ама изобщо.Чувствам се добре,защото в моя случай АМ е по-добре за детето.Върви пухчо,за разлика от брат си.Така,че според мен си е до дете а не до кърма или АМ.
Голямия син не повръщаше,но тогава всичко с което се хранех беше домашно-плодове,зеленчуци,месо,сирене.А сега  няма нищо домашно.Сигурна съм,че това е причината.Напоследък има много подобни случаи.
Кърменето не бива да е на всяка цена.Който си има кърма,а детето е ОК-да кърми.Но да се самообвинява човек,да изпада в депресии вместо да се радва на детето си- Stop

Общи условия

Активация на акаунт