Отговори
# 195
Дъга,  newsm51 smile3525 newsm51 благодаря ти от сърце !   bouquet

Валя, лор, благодаря за интересните исторически факти, които споделихте !   bouquet

# 196
l До 20-те години на 20 век в Русия, например, терминът „татари“ се използва за много различни племена от азербайджанските турци до различни племена в Сибир. Днес татари се наричат само някои от групите, наследили Златната Орда, включително днешното население на автономната република Татарстан в състава на Руската федерация. Част от жителите на Татарстан предпочитат да се самоидентифицират като българи и отричат да са свързани с татарите, на които гледат като завоеватели и разрушители на Волжка България.

ами да...от Чингис хан и Атила та до днес все са си българи, така че разбира се, че до Сибир. Нагоре хоните / хуните/, надолу хините /китайците/  hahaha hahaha hahaha

# 197
най-интересните оригинални 'болгарски' думи които знам са
Казан

Тиган

Юрган

ако щете вярвайте, но и трите са имена на ханове ...лично аз се втрещих като го научих

# 198
те кримските татари и досега си се броят за 'болгари' . даже са искали да не се именуват татари, а българи.

както и цялата република Татарстан, която сега е в Руската федерация като автономна. даже, без майтап са искали преименуване в 'Булгаристан'

лор, това е абсолютно вярно за Татарстан.

Ходих да видя къде е била България на Волга /аз съм доста любопитна/ и се почувствах много добре дошла там. В момента, в който кажех, че сам от България започваха да ми се радват и да разпитват, Казват, че и те са българи. В музея дори екскурзоводката тръгна с нас да ни разказва с всички подробности. Първо ме заведе да ми покаже подаръка на музея от Калфин /оказа се, че е бил на посещение няколко месеца преди това/ - копие на меча на Кубрат.
Там разрбах /осъзнах/  интересни неща за нас, българите - много сме ученолюбиви. Там също са имали голям процент грамотни мъже и жени, и там са като нас - ние сме християни полуезичници, те са мюсулмани полуезичници. Видях и българските ботуши, кожени и с бродерия - един от трите най-скъпи продукти пренасяни по пътя на коприната.

Това, че се се смесили с монголите и са с дръпнати очи не ме притесни. Доколкото знам, не си  приличат външно с Кримските татари.
А за кримските татари - не ги приемат точно за свои. В темата за ВВ писаха, че кримското ханско семейство било най-важното след това на султана в Истанбул и ако остане трона без султан трябва новият султан да дойде от това семейство.  До колкото знам, общото им е най-вече пра-дядо им Чингиз хан .

lor, това което пишеш, се отнася за част от татарите. Ето нещо по въпроса:

Татарите (на татарски: Татарлар или Tatarlar) е събирателен термин за няколко днешни тюркски народа в Източна Европа и Сибир.

Името произлиза от „Та-та“ или „Дада“, монголоезично племе, населявало сегашна Североизточна Монголия през 5 век.

Някъде съм чела още една теория за произхода на думата - че това е била тази част от българската конница, която е влизала първа в бой.

# 199
Казан

Тиган

Юрган

ако щете вярвайте, но и трите са имена на ханове ...лично аз се втрещих като го научих

Joy Joy Joy За първи път чувам за този факт !  Peace

Значи, понеже съм оправила вече първите два хана, отивам да си лягам с третия !  Flutter Whistling Wink

Gawina, интересно пътуване е било !  Peace

Лека нощ ви пожелавам, дружки !  Hug

# 200
Казан

Тиган

Юрган

Joy Joy Joy За първи път чувам за този факт !  Peace

Значи, понеже съм оправила вече първите два хана, отивам да си лягам с третия !  Flutter Whistling Wink

Gawina, интересно пътуване е било !  Peace

Лека нощ ви пожелавам, дружки !  Hug

Joy Joy Joy

Най-важното забравих - по-големият брат е била Волжска България, а Иван Грозни си присвовя това прозвище след като завладява Волжска България.

# 201
Gawina, благодаря за разказа за пътуването из Волжска България.  bouquet

а какво да кажем за другата 'рода' в Кавказ - Кабардино-Балкария, Чечня, Ингушетия, Южна Осетия и Северна Осетия. Колко години ги мачка Русия и пак не скланят глава и не се признават за победени.

и там като отидат наши българи, казват, че без проблем ги приемат за свои, само защото са българи. В кабардино-Балкария даже официален език им е балкарски.

не напразно Кавказката раса е призната като отделна от бяла, черна и монголоидна  Mr. Green

това що е българско има много здрави корени. наскоро попаднах на един филм на Казахстан - 'Сага великих булгар', обаче са успяли само 3 серии да заснемат и не им е много изпипан филма.

но мисълта ми беше, че всички там са потомци на българите.

Само дето не знам докога ще съществува споменът за това, след като толкова години е провеждана асимилационна политика.

монголско-татарските настъпления, превземането от Русия, после и Украйна по по-източните територии...всичко това заличава във времето .

Ние сме последната останала  България  и съвсем успешно се опитваме сами да си я довършим, даже помощ не ни трябва май...

та тръгнахме оттам, какъв ли изобщо турчин е Курт Сеит, който живее в Крим и дали османските турци, срещу които му предстои да се изправи в бой са негова кръв, а докъде стигнахме...почти до Чингис хан и до това, че всички сме роднини )))

но пък на мен ми е интересно такова задълбаване в темата и ако не се движим само по романтичната линия на филма, се надявам да има интересни дискусии.

# 202
Добро утро, дружки !  HugВторник е, нашият ден, пожелавам ви да е усмихнат и успешен !   bouquet

Скрит текст:

Доста интересни исторически факти, но силно се съмнявам, че сценаристките ще задълбаят в историята, а още по-малко в произхода на героите. Първо не знам, доколко са им познанията по темата Laughing, а и сюжета не го изисква - войната, военните действия, революцията, може би ще са само фон, на който ще се развива семейната сага и романтичните отношения между героите. Разбира се, това са мои предположения, предстои ни да видим ! Peace

Прекрасен ден ви пожелавам !   bouquet

# 203
# 204
Първи епизод е преведен вее във "Вики".

# 205
Първи епизод е преведен вее във "Вики".
newsm51 smile3525 newsm51

# 206
  • София
Добро утро момичета Simple Smile   bouquet

Стискайте палци днес имам много важен ангажимент и ако успея да се справя ще е прекрасно.

# 207
Добро утро. Hug Hug Hug

Госпожатаbouquet 

tigasa1, Hug  bouquet

Успех, Г-це. Praynig

И аз не мисля, че ще задълбаят дотолкова в историята, но благодаря за интересната дискусия.   bouquet Мисля, че моментите от историята грубо ще са до 6-7 епизод или колкото са снимани в Русия. Peace Ама ще видим, това са само предположения. Peace

Хубав ден.  bouquet

# 208
  • София
Привет!Загубих ви дирите! Grinning
Госпожата, за новата тема   bouquet  bouquet  bouquet!

Да не би да има превод на първи епизод  newsm78?

Приятно гледане довечера!Аз лично вече нямам търпение  Grinning, дано успея да се класирам за повторението в 22,00 ч.!

# 209
  • близо до брега на морето
  bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт