Домакини 33/ пролетни купони

• 48 842
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Марче, колкото и да е невероятно, има само един вид пшенично брашно, което дори не е местно. Тук пшеница не вирее, а и в латиноамериканската култура, пшеницата е заменема от царевицата. Има поне 10 вида царевично брашно и царевично нишесте, пшенично нишесте няма. Запознахме се с местна девойка, която си има много хубаво ресторантче с италианска храна, предлага също и много видове хубав хляб и сладки неща. И като я питах откъде си взема брашно, беше категорична, че си внася. Всички заведения, хлебарници и т.н. си внасяли. До преди няколко години тук хляб без захар не е имало. Такъв им е вкусът и стилът. Сега малко по малко се отварят към света, ама хранителните навици трудно се променят.
То ТМ се смее, ама ти и Моренка може да си отворите чудна сладкарница.  Heart Eyes

Редактирам се: Марче, ко туй попска яхния? Може и да обичам, ама като не знам, че се казва така?!  newsm78

Втора редакция, заради Марчето. Марче, виж пържените ми картофи. От много време не бях правила, ама нещо му отпуснахме края и вече два пъти правя. Олиото го съхранявам в два буркана в пералното:

1, 2, 3

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 02:03 от Смърфиетка

# 676
Да си гледате работата да е куркума на всички езици.
На английски е turmeric.
На индийски е haldi.само на турски незнам.Ама то това си е закачка между нас с него.Има колега турчин и се учат .Мм на турски ,а той на бг.Внка ми толкова сериали турски изгледа една дума Незнаеш.
Ама той мм е бетер полиглот.Работил е в Италия.Знае италиански.Покрай пакистанец знае някоя др дума и на тяхния.Покрай турчина на турски.Смешна история.

# 677
  • София
Смърф, не мога да спя нещо, изнервила съм се та се разхождам като лудите. Ох...
Това за брашното ми е интересно, защото зная че най-вече се ползва царевично, то нали от там е дошло и при нас, но винаги съм смятала, че може и да внасят. Нищо де, твоя М ще донесе и ще направиш хубав сладкиш за Великден. Това да ти е проблема.
Попска яхния е свинко + малки лукчета /арпаджик се казват/ . Не може да не я знаеш, хапвала си. Ухае прекрасно, защото има дафинов лист, бахар, чер пипер и червено винце за разкош.  Ползвам свинско контра филе.. Няма тлъстина и повече го предпочитам

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … e=Popska-yahniya-
Те това е.
Титеееее, ти ни УдарИ У земята с този подправка, куркума.  Joy Joy Отивам да я търся в речника..ама на англиЦки  Joy
Титееее, проверих в речника. Точна си, turmeric=куркума. !!!!!!!!!

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 02:14 от marchеva14

# 678
Марче чанта такава или на някой пазар или в магазини с битови истории.Поне във Варна има в такива.Аз на майка ми и пратих от тук.Ама тя продължава да се товари като магаре.
Аз даже си мисля като се върна да си купя и за бг.Аз редовно се товаря като магаре.Ама като отида в магазина сама и отивам за едно а се връщам с още 10. Мм както казва имам лакомо око и пари в джоба ми да не се задържат.днес си взех сервиз с високи чаши за сок.Моя милост добре ги троши.От както сме в тая квартира обедняха яко чашите Joyостанали са само 3.
Нощни какви са тея диети по-време на бременност?
Или става въпрос за режим определен.

# 679
Е не махам се ,че ме караш да се хиля посреднощите.Само не буди човека .Така е виж в чичко гугле.
Мен никога не ми е трябвала мнг.Ама на скоро свърши,а ми дадаха рецепта за картофи по-индийски и ще ги проявя тея дни .За това издирих.
Марче не е особена чистота.Отврати ми се окото и тук вече от мръсотия.Днес от вятъра се търкаляха и летяха нон стоп боклуци.На нашата улица има няколко дървета цъфнали.До едното мятаха боклуци изчистихме го ,че е пред нас.Днес някво цървули пак на следващото по - улицата .Бяс ме хваща.Да го пипнеш ,че да му за вреш ръчичките нз къде.
Щях да питам някой ползвал ли е подсладители течни за козунаци и сладки.
Гледах днес някакви в турския с нар ,розова вода бла бла.Нищо не ми разбира тиквата от те това чудо .
Айде лака ви до утре,че сутрин едвам се надигам.

# 680
Тити, turmeric е другата дума, ама си мислех, че използват curcuma. Важното е, че си намерила.

Марче, знам я тази яхния, мдааа. Тук има малки червени лукчета, няма баш като нашия арпаджик. Правих един път с телешко, тези лукчета, моркови и малко червено вино в керамичната тенджера. Ама си права, голяма играчка си беше да ги изчистя, хем не са толкова малки като арпаджика.
Тук има почти всичко, но няма пресен чесън (днес за първи път видях и купих, нищо че го бяха кръстили бейби праз-лук), бял боб, пшенично брашно, брюкселко зеле, светло зелени тиквички, като българското зеле, жълтите лимони рядко се намират, но лаймът е без пари и т.н.

Ето снимки от малка част от частта за плодовете и зеленчуците:
1, 2, 3, 4, 5

Това е щандът за млечните продукти, по-скоро една част от него:
1

# 681
  • София
Добро утро, момичета!

Марче и днес рано сутрин се кефих на кифлите ти, ммм. Те направо са за изложбата...
Не ги слушай момите, слагай, слагай снимките и рецептите Hug Попска яхния я обичам,  мдааам..

Писна ми от себе си, уж всички рецепти ги записвам в компютъра, ама къде се записват newsm78 Май трябва по стар начин - да си направя тефтерО и да записвам Laughing Или Миленка да ми направи нещо като блог  електронно тефтеро - и там да записвам рецептите...

Приятелката ми ме помоли за РД на ММ й да направя пиле- Сударушка... (пиле пълнено с палачинки и нейното месо... Няма как да снимам, че не е за мен, но имам снимки от преди
Скрит текст:

Ма ко, честит рожден ден! Да си здрава и щастлива, любима, почитана. Благополучие и късмет! Пази шефа!

Тити, браво на теб!

Калинка, много си организирана. Като живяхме една тумна народ - и аз горе-долу планирах за 2-3 дена напред ястията...

Смърфи, а няма ли магазини при посолствата - БГ, Италия и други, консумиращи бяло брашно? Не вярвам, че всички хрупат царевичния хляб newsm78

Хортензия, и аз смятам, че добър съвет ти е дала Смърф. А след това отиваш на борсата и се записваш(само да не изтървеш срока), после може да завършиш някой опреснителен курс или ... то има още много време до или...

Валенцето, как са ти прекрасни момичета? От няколко дни не сте се хвалили с готвенето.

Мастърче
, къде си? Всичко ли ти е наред?

Контеска сигурно няма време да пише... Дойде ли пролетта и при вас?

Славче, Вио, Коконка,  Hug сигурно сте по цял ден на вън..

Джейми, Мони Hug Hug Hug

Днес реших да не водя Петьо на училище, вчера беше студено - един студен вятър, а на него все му горещо, чак по тениска се съблече и днес му е запушен носа. Оставих го да спи, после ще опитам да спра хремата...

Така, че отивам да тренирам...

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 07:45 от luss

# 682
Добо утро, момичета!
Лус, как ти се тренира толкова рано?! Герой си. Аз по това време съм с конска доза кафе и 2 цигари. На спокойствие, докато не са станали хуните. Иначе съм зла вещица.
Неплатеният  отпуск за отглеждане на дете до 8 г. вече е 6 месеца, не година. И тук вече никой неможе да ми отговори дали и двамата родители имат право на по 6 м. Или само единият. Защото ако и двамата имат 6 м., бащата може да прехвърли 5 от своите на майката примерно. Така стават 11 и + 40 дни платен отпуск от двете години докарваме до третата година на детето. Тогава работодателя може да ме съкрати и да ида на борсата за 9 м. Но ме прехвърлят  един на друг и не ми отговарят. Иде ми да се гръмна. Ма ко, пиша го за теб това, нали каза, че имаш някакви познания в тая насока. Извинете ме, но наистина вече не знам кого да питам.

# 683
Добро утро Simple Smile
Да аз съм и е 8 ч Simple Smile
Ма ко Честит рожден ден !!!!!!!!!!!!!!!!
Хортензия това което пишеш за неплатения е точно така .И двамата родители имат по 6 м.Аз доста консултации направих с девойките в темата за неплатеното майчинство , до тук съм си ползвала 6 м неплатен за гледане на голямото ми дете( едната част при единия работодател, докато си намеря тази ми работа , другата лятото през ваканцията  (не знам дали помните че се ядосвах че ми бяха пуснали обикновен неплатен та ходих да се разправям и и ги оправиха и точно ми стигнаха) , то вече навърши 8 и така че ми остават тези за малкия + 5 м от таткото, ама да се надявам да не ми се налага и до тях да стигна.
Аз заведох малкия на градина, сега ще заведа баткото до училище и ще си направя една разходка по магазините , до 11 че тогава трябва да се върнат от похода и трябва да го прибера.
Ставам ще намина пак към обяд Simple Smile

# 684
  • София
Ма ко, честит ти празник! Много здраве и късмет!  bouquet

Хортензия, извинявам се за късното поздравче, но все пак е от сърце- да ти е живо и здраво детенцето, да ви радва много, да расте усмихната и щастлива!  bouquet

Люска, благодаря, добре са ми девойките, малката с чиста съвест мога да кажа, че свикна с апаратчето. Яде с него, спи с него, сваля го само за да го измие сутрин и вечер. Бъзика се с нас, че е като стара баба и си мие ченето. Laughing
А за готвенето няма какво да се похваля. Харесала съм ги тия кифли на Марчето и скоро ще ги правя обаче.

Калинка, продадоха ли се меденките , я кажи?

Утре сме планирали екскурзия до Цари Мали град. Някоя от вас да е ходила?

# 685
Ма ко, честит празник, мила  Hug Всичко най - най - хубаво ти пожелавам! Много здраве и късмет, щастие и усмивки! И да те слушат мъжете ти!
Ние отиваме да оглеждаме за колело на Ванко. Хич не знам какво да е, едни казват балансиращо да сме вземели (от тези без педали които са), други казват с педали и помощни колелца...Ще видим. Дано само не си вкарам таралеж в гащите с това колело  Crazy
На всички момичета - прегръдки и хубав ден  Hug Hug Hug

# 686
  • Sofia
Ма ко, Честит Рожден Ден! Бъди здрава, щастлива, влюбена и обичана!   bouquet
Хубаво да му зарастне ожулването на шефа!  Hug  Гушкан също беше така ожулена.  ooooh!

Мушкат, да ви е жива и здрава Мишето! Щастливо детство и желая!  Hug

Честита Пролет!  Grinning

Люска, и Гушкан кат' твоя Петьо... днес не е на у-ще, онзи ден като отидох да я взимам тя по потник ме посреща... Да топло беше, ама знам ли я кога се е съблякла - преди или след като се е загряла, по вероятно второто разбира се, колкото и да съм обяснявала.   Времето е много кофти... болно... Голяма е амплитудата на дневна и нощна Т и сутрин тръгваш с много дрехи, по обед се чудиш какво да ги правиш, лесно се изпотява човек, а все духа северен запад и....
    Много пипкаво ми се вижда това пиле с палачинки, браво на теб!

Калинка, супер е така със седмично меню...при мен е подобно, купуваме обичайните продукти (като олио, брашно, сол,...) и за готвене - за 3-4 ястия.

Смърф, интересно ми беше да гледам снимките... познати плодове/зеленчуци видях, очаквах повече да са непознати.  Wink
Чудни пържени картофки си показала. Simple Smile
А сладкарничка, като каза... не знам дали не съм ви споделяла, май съм  Thinking... мечтая си да и имам кжижарничко-сладкарничка.  Grinning

Вчера готвих супа топчета, днес не знам още кое точно ще е.

На който каквото му трябва желая!  Hug

# 687
  • Germany
Ма-ко, честит рожден ден! Да си здрава, щастлива, обичана и обичаща! Simple Smile
Вио, аз бих взела колело без педали. Много по добре се научават да балансират и после е по лесно с другото колело.

# 688
  • Fort Worth, TX
Добро утро.Тръгваме към Плд.Мушкат, ще се видим ли някога?
Целувки..

# 689
  • Sofia
Ааа, Вио, силно ти препоръчвам колело без педали за първо колело, както каза и Мони.
Гушкан беше с такова на Пуки и ще го продавам сега.

Общи условия

Активация на акаунт