Плуване за всички

• 2 129
  • 9
  •   1
Отговори
  • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
Здравейте мили родители на деца с увреждания!
Пускам тази тема като анкета за един проект, който в момента бива обсъждан. Идеята е да се осигури възможност за безплатни процедури по плуване за дечица с увреждания, за които те са от особено значение. Явно е, че подходящите общински басейни за тази цел не са много, дори може би само един или два, но има възможност това да се случва и на частни такива.
Няма да Ви лъжа, че всичко ще стане бързо, но няколко фондации приеха идеята и проекта радушно и с малко повече усилия нещата може да се получат.
Моля, тук да споделите дали бихте се включили, ако такова нещо стане реалност? Идеята е да се събере информация какъв интерес би представлявала тази възможност и не на последно място запознати ли са родителите с лечебните свойства на плуването.
Благодаря Ви!

# 1
това е страхотна идея

# 2
дано се реализира проекта и дано обхваща повече градове
не мисля че има родител  който да откаже плуване и то ако е безплатно

# 3
За жалост говоря само за София. Осъзнавам, че няма да е лесно  , но с повече желание и от двете страни всичко може да се получи. Тъй като в момента сме в началния етап, колкото повече родители се включат в дискусията с мнение и препоръки,  смятам че може да помогнат за по -успешната и скоростна реализация на идеята.

# 4
  • София
Синът ми е с ДЦП и веднага бих се включила. За съжаление и на Спартак и в Св. София ни отказаха включване, защото няма места. Според мен е много важно мястото да е централно или поне лесно достъпно с кола и градски транспорт.Също часовете да са минимум до 18 часа и по възможност и събота и неделя. За деца, които ходят на ДГ или училище сутрешните часове са много неудобни. Ранният следобед - също, защото децата имат нужда от малко почивка. Трябва да има и критерии за включване спрямо нуждите на детето, защото едва ли ще е възможно да се осгури достъп на всички желаещи. Аз лично бих заплащала и такса, ако това ще бъде гаранция за качество и привличане на наистина добри обучени специалисти за работа с деца с увреждания.

# 5
Здравейте, моето дете е на 10год. с ДЦП.От София сме, ж.к.Надежда.Учи в кв.Обеля.Ходим на плуване в 140 СОУ.Там за нас е безплатно и без ограничения в посещенията.Това е решение на плувен клуб Дамини-ДВ.Огромно благодаря на екипа който се наема да работи с такива деца/а те са доста и с много различни диагнози/. Мисля че, ако се свържете с тях има какво да обсъждате особенно когато те са отворени в това отношение.

# 6
Благодаря за споделеното мнение и препоръки! Всичко е от полза. Колкото до клуб Дамини-ДВ, нямах информация, че предоставят безплатни уроци за дечицата. Това е чудесно, но смятам че е от особено значение треньорите да са и кинезитерапевти.
За локацията, важно е да е на комуникативно място, но на първо място е големината на басейна и подходящата температура.

# 7
не знам как включването в дискусията ще помогне за реализацията на проекта.
какво имате в предвид? плуването е чудесно както за деца с проблеми така и за деца без проблеми
и наистина малко са местата предназначени за бебета. в масовия случай става въпрос за басейн който се ползва за всички вкл вътре се цопва и бебето. за мен трябва басейна да е само за бебета. и не трябва басейн с олимпийски размери, а няколко малки басейна , в които да влизат две три бебета с терапевта. даже най-добре всяко басейнче в отделно помещение, защото то трябва и вентилация в това помещение. обикновенно децата с проблеми са с букет от проблеми, слаба имунна система, лесно стигат до пневмонии и бронхити. зимата може дори за големия човек да е проблем да ходи на плуване. а има и друго , това търчане например в редиатрията на терапия, пък после на редута на логопед, пък после в люлин на басейн..........направо е убийство и за родителите и за децата.
за мен тлябва да е организирано като градина или училище. детето си отива сутрин има си програма и така. имаме приятели в германия и там е точно така -сутрин идва бусчето и взима детето от в къщи /детето е тежко дцп и в бусчето има още пет като него/, цял ден занимания като учене, терапии , плуване , както е по програма и вечер бусчето го връща. така и двамата родители работят и нетърчат из цял мюнхен.
то знам че питате само за басейна, ама родителите все се надяват нещата да са комплексни

# 8
само да добавя и финансовия проблем
реализирането на проекта да се построи басейна е най-лесната част. пари все ще се намерят - я фондации, я община, я еврофондове. после обаче кой ще плаща децата да правят рехабилитация ? . държавата в момента плаща 10 дни по здравна каса. едно проблемно дете ходи най-малко на рехабилитация и логопед . та седмично горе долу е два пъти рехабилитация по 20лв и два пъти логопед по 20лв , та 320 лв на месец. в масовия случай мъжът не издържа на проблемите и майката и бабата почват една борба...........та като се знае какви са заплатите и пенсиите.
много отчайващо звучи , но проблемите са наистина много

# 9
Благодаря за отговора usmihnelka!
Разбирам разочарованието Ви от системата, но за жалост тя е такава. Ясно е, че по света за дечицата се прави много повече, били те с проблеми или не, но ние живеем в друга реалност. За да бъда по-ясна искам да кажа, че това за което говоря не е мащабен проект , който е измислен от държавата, която има желание това да се случва, а от сдружение, което има за цел да помогне на хора в нужда. Няма да строим басейни, нито малки, нито с олимпийски размери, защото нямаме такива финанси, а и поддръжката е ужасно скъпа. Басейни за бебета определено няма, но за малки деца има и подходящи такива, които биха свършили чудесна работа. Дано някой ден и това се случи, дано и да не е в далечното бъдеще. Идеята е, че имаме обучени кадри, които имат желание да помагат и това да се случва безвъзмездно. Пуснала съм темата, за да чуя и мнението на хората, за които е насочено всичко, защото това е най-важното. Ясно е, че условията няма да са какво в Германия, но има възможност да се случват хубави неща и с тези дечица да се работи професионално. В момента проучваме басейни, условия и т.н., за да се намери най-доброто решение.
Все пак Ви благодаря за мнението и искрено се надявам нещата да се подобрят

Общи условия

Активация на акаунт