Давате ли вода на новороденото

• 25 186
  • 231
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Това е водата, която се съдържа в дневната доза кърма или АМ на тримесечно, например.

# 136
  • Куциндрел
Това е водата, която се съдържа в дневната доза кърма или АМ на тримесечно, например.
То хубаво, ама да беше уточнила, защото смисъла на това:
При 5 литра вода дневно, подавана на всеки три часа не виждам как ще му пресъхне устичката, но вие си знаете най-добре.

е, че на бебето на всеки 3 часа му се подават по 5 литра вода. newsm78

# 137
Аз знам че вода им се дава след 6тия месец. Има майки, които не им дават, но мамите около мен са давали и преди 6тия месец вода на бебока.

# 138
В болницата ми казаха''Вода недей да даваш, но все пак да ти сипя в шишето'', предложих му, а той отказваше . После около 1 месец пиеше чайче от копър и анасон и така до около 2 месеца и половина. Вече сме на АМ и в момента в който опие 2 капки вода почва да повръща......  Thinking  Така че май по добре без вода  newsm78 , но все пак си имаме и шишенце за разходки ако се разплачем да се успокоим  Joy

# 139
  • Куциндрел
Нищо няма да му стане на бебето, ако изпие няколко глътки вода.
Препоръките за не даване на вода са най-вече, за да не замества водата кърменето, т.е. да не се пълни коремчето на бебето с вода вместо кърма/АМ.
Примерно, ако новородено изпие днес 10-на мл вода за цял ден, нищо няма да му стане, няма да му наверди. ooooh!

Понеже съм чела за драмите с водата при по-големи бебета, моето започнах да го свиквам да пие вода от 3-4 месец някъде. Давах му по няколко глътки от шишето на ден, нито е останал недохранен, нито има някакви отклонения, защото е пил вода преди 6 месец.
После, на захранването, вече знаеше какво има в шишето и беше свикнал с вкуса на водата. Пиеше си редовно по малко след храна, както и си сучеше след храна. Малко по малко започна да пие с всякакви накрайници, чаши, шишета и така. Сега вече си пие достатъчно за възрастта си вода.

Със соковете сега имаме проблем, не ги иска, защото не съм му давала и вкуса му е непознат. Но пък това е добре, защото не иска и газирано да пие. Mr. Green

# 140
  • в огледалото на живота
Според мен, най-глупавото нещо е да не даваш на детето вода независимо на какво ядене е. Я тези които го правят да не пият вода 6м само да жабурят устата....  Особено в летните жеги. За убийство са такива майки...
Я ти опитай да натикаш шише  биберон пълно с вода на едно бебе което си стиска устата и върти глава и тогава се изказвай така крайно.. Naughty

# 141
  • Sofia
Според мен, най-глупавото нещо е да не даваш на детето вода независимо на какво ядене е. Я тези които го правят да не пият вода 6м само да жабурят устата....  Особено в летните жеги. За убийство са такива майки...
Я ти опитай да натикаш шише  биберон пълно с вода на едно бебе което си стиска устата и върти глава и тогава се изказвай така крайно.. Naughty

То цялото сравнение между възрастни и бебета е неадекватно. Като мине възрастен на мляко изцяло, тогава вече можеш да го сравняваш с бебе. Нормално е, който пие само течности да няма нужда от вода, не е трудно да се схване, ама що да се напрягаме толкова.
Ceca, иначе е права в написаното. Нищо няма да му стане от вода, ама за 10 мл на ден за мен не си заслужава да се занимавам с преваряване на вода и изваряване на шишета и биберони. Затова при нас още водата е мираж Mr. Green

# 142
Здравейте моля споделете вашия опит за този спорен въпрос -да се дава ли вода на новороденото или не

Не!

# 143
  • ул. "Мечтание"
С първото ни дете даването на вода много помогна да приключим с кърменето скоропостижно. Не беше единствен фактор разбира се, но имаше дебел пръст. Simple Smile

Второто ми дете е изключително кърмено до към шестия си месец. Изкарахме съвсем спокойно лятото без никакви проблеми и без да му давам вода. Започнах да предлагам вода със захранването. Той сравнително късно започна да пие.

На новороденото бебе стомахчето е с малък капацитет. Съответно когато му се даде вода тя заема мястото на млякото, което то трябва да поема. Бебето има измамно чувство за ситост, а в същото време е гладно. Достатъчно честото кърмене напълно задоволява нуждата от течности на бебето.  Peace

И една статия по въпроса: Указания за предлагане на вода на кърмачетата

# 144
Здравейте моля споделете вашия опит за този спорен въпрос -да се дава ли вода на новороденото или не

ДА! Не го наливай, по съвсем малко м/у храненията, ако не се дърпа разбира се.Хълцането минава по-лесно така. И когато е плакало за да се успокои малко.

# 145
  • Кърджали

На новороденото бебе стомахчето е с малък капацитет. Съответно когато му се даде вода тя заема мястото на млякото, което то трябва да поема. Бебето има измамно чувство за ситост, а в същото време е гладно. Достатъчно честото кърмене напълно задоволява нуждата от течности на бебето.  Peace

С една приятелка преди време имахме спор. Тя не можеше да приеме, че на бебето може, хайде да не казвам не бива, да се дава вода. Давах и линкове към статии, все тая. Че даже май и подслаждаше водата, за да я пие бебето.
След първата консултация беше драма. Бебето беше наддало малко, ама наистина малко. Уж го кърми, уж всичко наред. В един момент след много чудене от моя страна как да и помогна /що ли ми е било не знам, но като я гледах как се беше отчаяла/. Сетих се, че му дава вода. Попитах я колко горе - долу на ден пие - 150 - 200 мл на ден.
Посъветвах я да намали драстично водата, поне за известно време да пробва така. За седмица и малко наддаде повече от колкото за предишния месец. Не казвам, че даването на вода е било причината за малкото наддаване първият месец, но обяснявайки си го и с това което цитирам от мнението на Нощни очи...

# 146

На новороденото бебе стомахчето е с малък капацитет. Съответно когато му се даде вода тя заема мястото на млякото, което то трябва да поема. Бебето има измамно чувство за ситост, а в същото време е гладно. Достатъчно честото кърмене напълно задоволява нуждата от течности на бебето.  Peace

С една приятелка преди време имахме спор. Тя не можеше да приеме, че на бебето може, хайде да не казвам не бива, да се дава вода. Давах и линкове към статии, все тая. Че даже май и подслаждаше водата, за да я пие бебето.
След първата консултация беше драма. Бебето беше наддало малко, ама наистина малко. Уж го кърми, уж всичко наред. В един момент след много чудене от моя страна как да и помогна /що ли ми е било не знам, но като я гледах как се беше отчаяла/. Сетих се, че му дава вода. Попитах я колко горе - долу на ден пие - 150 - 200 мл на ден.
Посъветвах я да намали драстично водата, поне за известно време да пробва така. За седмица и малко наддаде повече от колкото за предишния месец. Не казвам, че даването на вода е било причината за малкото наддаване първият месец, но обяснявайки си го и с това което цитирам от мнението на Нощни очи...

Доста хора не знаят как да дават вода на децата си. Може би и заради това я отричат, повечето хора си мислят че даването на вода е свързано с наливане и по този начин се пълни стомахчето на бебо и му замества храната (а има и такива които ги мързи да изваряват малко водичка което е жалко) 10-на милилитра не заместват хранене а и не забравяйте че тези бебета ПИШКАТ а това значи течността която са поели я изпишкват малко или много. Аз съм върл противник на това да не даваш и две глътки вода на какъвто и вид да е човека голям малък и т.н.. Че канадските учени така казали. Ми те утре ще кажат я не давайте до 2 годинки вода и какво правим тогаззз... а и искам да обясня че някой път от мн реване изсъхва гърлото на детето и както има една дума дай му малко вода да се "накваси" това гърло.

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 08:25 от MamaNaViki

# 147
  • UK
Защо не? Ако кърмата напълно задоволява нуждата му от вода, по-добре кърма.  Laughing

# 148
Защо не? Ако кърмата напълно задоволява нуждата му от вода, по-добре кърма.  Laughing

Кърмата задоволява глад и жажда, а по м/у храненията пак ли кърма,то от там се зараждат дебеличките деца Laughing абе на никой тук ли не му изсъхва гърлото и да има нужда от две глътки вода така и на бебетата им съхне гърлото и горко му на онова бебе което чака до кърмата... Sad

# 149
  • UK
И продължавате да сравнявате бебетата с възрастните. Как изкарват тия бебета само на мляко и вода не ги знам, няма ли по някое кафенце сутрин и някоя мръвка на обяд, живи да ги ожалиш.

Общи условия

Активация на акаунт