Лоши ресторантьорски практики

  • 79 339
  • 941
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 447
В момента, в който настанят друг човек на масата ми, ставам и си тръгвам.

Защо така категорично? Заведението е оборотно, така че или приемаш условията, или не сядаш. На мен ми се е случвало в заведение, което е много посещавано, да ме настанят на маса с по-голям капацитет, но са ме предупреждавали, че го правят, защото няма свободни по-малки маси и са ме питали дали ще имам против евентуално да ми настанят още някой на масата. Или приемаш, или си тръгваш. Нищо чак толкова осъдително не виждам в случая. Така или иначе, ако откажеш, е въпрос на няколко минути да дойде някой, който е съгласен на тези условия. Пак подчертавам - говорим за супер оборотни заведения, където това е възприета практика.

Случвало ми се е и да отида някъде с приятелка и понеже няма свободни малки маси, да питат други хора, които са заели голяма маса, дали може да настанят мен и приятелката ми при тях. Никой не е скачал и правил проблеми. Peace

# 721
  • Мнения: 6 217
Винаги питат.

# 722
  • Мнения: 334
Не вярвам някъде да настаняват друг човек на маса, където вече има хора, без да са питали първите настанени дали са съгласни. Отилия, така ли е?

 Да, така е, макар управителят на салона малко или много да поставяше вече седналия пред свършен факт, че ще седне още някой на масата му. Учтиво, но по-скоро съобщително, отколкото питащо. Но това не беше обикновен ресторант така или иначе. Оборотът само за 4 часа обедна карта често беше между 8 и 10 хиляди евро. Така че там правилата бяха други. В нормален, а не бизнес ресторант не съм присъствала на такава ситуация, за да знам как биха действали салонните управители. вероятно биха помолили клиента да изчака, докато се освободи маса.

# 723
  • Мнения: 2 220
В момента, в който настанят друг човек на масата ми, ставам и си тръгвам.

Защо така категорично? Заведението е оборотно, така че или приемаш условията, или не сядаш. На мен ми се е случвало в заведение, което е много посещавано, да ме настанят на маса с по-голям капацитет, но са ме предупреждавали, че го правят, защото няма свободни по-малки маси и са ме питали дали ще имам против евентуално да ми настанят още някой на масата. Или приемаш, или си тръгваш. Нищо чак толкова осъдително не виждам в случая. Така или иначе, ако откажеш, е въпрос на няколко минути да дойде някой, който е съгласен на тези условия. Пак подчертавам - говорим за супер оборотни заведения, където това е възприета практика.

Случвало ми се е и да отида някъде с приятелка и понеже няма свободни малки маси, да питат други хора, които са заели голяма маса, дали може да настанят мен и приятелката ми при тях. Никой не е скачал и правил проблеми. Peace

Явно говорите за конкретни заведения. Аз обаче говоря общо.
И да - няма да приема тези условия. Когато отивам да се храня някъде, нямам нужда от споделяне на това преживяване с напълно непознати. Пак казвам, че не говоря за закусвални, а за ресторанти. Вероятно всеки вкарва различен смисъл в думата "ресторант".
Както не бих приела да настанят някой на масата ми, така и не бих приела да ме настанят на чужда маса.

# 724
  • Мнения: 447
Не вярвам някъде да настаняват друг човек на маса, където вече има хора, без да са питали първите настанени дали са съгласни. Отилия, така ли е?

 Да, така е, макар управителят на салона малко или много да поставяше вече седналия пред свършен факт, че ще седне още някой на масата му. Учтиво, но по-скоро съобщително, отколкото питащо. Но това не беше обикновен ресторант така или иначе. Оборотът само за 4 часа обедна карта често беше между 8 и 10 хиляди евро. Така че там правилата бяха други. В нормален, а не бизнес ресторант не съм присъствала на такава ситуация, за да знам как биха действали салонните управители. вероятно биха помолили клиента да изчака, докато се освободи маса.

Предполагам, че затова в класните ресторанти има бар, на който можеш да седнеш, докато чакаш, като междувременно барманът ти забърква някой хубав коктейл.
Доколкото знам, това също е стандартна практика.

# 725
  • София
  • Мнения: 4 040
В "класните" ресторанти няма и да настанят 2 човека на маса за 12, освен ако рестаранта не е празен и няма изгледи да се напълни.

# 726
  • Мнения: 334
В момента, в който настанят друг човек на масата ми, ставам и си тръгвам.

 Това си е твое право, стига да си платиш сметката.  Wink
 Клиентите на заведението са на гости в него, а домакин е пресоналът. Клиентите не могат да се разпореждат кой къде ще седи и каква ще е политиката на заведението. Или я приемат, и се съобразяват с нея, или отиват в друго заведение. И не си мислете, че всяко заведение се бори точно вие да сте му клиент. В добрите заведения, които предлагат добра храна, местоположение, цена и т.н. клиентелата идва сама, и ако не дойдете вие ще дойде някой друг на ваше място. А и честно казано българските ресторанти предлагат много добро качество за цената , която човек плаща. Когато съм в България въобще не съм придирчива, защото е по-евтино да ям в ресторант, отколкото да готвя, и е вкусно освен че е евтино. А хората, които почват да се цупят за щяло и нещяло, и се глезосват от типа на "още едно ледче, още едно лимонче в колата, краставичката на ивички а не на колелца" и т.н. глезотии, не ги взимам на сериозно.

# 727
  • Мнения: 9 992
Чудя се на инфантилните питанки на Диамантче, която се чувства като примадона и едва ли не пари трябва да и се дадат , че е благоволила да отиде някъде . Ами такива са политиките, хората така работят, за да си платят наема , заплатите  и да са на печалба.

Защо в ХЕПИ се държат така сервитьорките, такъв е етикета, така ги задължават, ако не го правят ги глобяват.

И помня първото Хепи което отвори , нямаше нищо общо с това което е в момента. Малко спретнато заведение до гарата, в една глуха уличка . Беше вкусно и евтино , порциите големи , не можеше човек да ги изяде, после отвориха второ , трето и сега този бълвоч . Още преди години Хепито във  Варна срещу Валентина , наема знам , че беше около 20 000 или 30 000 на месец ,за това порциите малки но скъпи .Същото беше и Годзила.

# 728
  • Мнения: 219
Боже, какви спорове се вихрят тук.
При мен в заведение за хранене не са настанявали, а самите хора са сядали, което не ми е било приятно. В кафене ми се е случвало по-често, което пак не ми харесва, защото чуваш разговорите от съседните маси пък какво говорим като дойде някой на твоята маса. Кофти е, но влизам в положение на хората. Рядко съм отказвала.
Това е практика. И няма лошо в нея. Нито ненормално. Все пак уважавам това, когато те настанят на по-голяма маса да те предупредят, че може да настанят друг или ако се освободи нещо като за теб да те преместят.
Ежеседмично ми се случва двама човека да дойдат и да искат да седнат на голяма маса при положение, че има подходящи за тях. Тогава изрично предупреждавам, че може да настаня още хора при тях и винаги се съгласяват, защото искат точно там да седнат. Когато дойдат други хора и няма място също ги питам имат ли против да са при други хора и от безизходица се съгласяват ама иначе са си претенциозни, когато има избор Simple Smile Това е мое мнение и наблюдение! Не задължавам никой с него.

# 729
  • Мнения: 447
Аз не знам защо "Happy" отнася толкова критики... Винаги, когато съм сядала там, поръчаната храна ми е била вкусна. Или имам усет какво да си поръчам, или просто съм късметлийка. Не съм имала кой знае какви очаквания, защото знам какво означава да се храниш във верига ресторанти от този тип. Както по-нагоре някой беше написал, това си е fast food, само дето не предлагат сандвичи. Опитвала съм и от рибните им ястия, и от пилешкото (приготвям си късчета "Happy"дори у дома, съпругът ми ги обожава), и от скарата, и от сушито. Не ми се е случвало да ми донесат нещо негодно за ядене, пък се считам за доста придирчива.
И нямам нищо против да ме питат дали храната ми е харесала. Това е в пъти по-добре, отколкото да върна пълна чаша/чиния и никой да не се поинтересува защо го правя.
Единствено свръхкъсите поли на сервитьорките ми идват в повече, но поне си подбират момичетата. Не ми се е случвало да ме обслужва някоя безформена дропла, все са хубави, стройни и усмихнати. Така че, полите да са им проблемът...

ronche, аз веднъж така изгоних едни нагли лелки. Тръшнаха се на свободните места, без някоя от сервитьорките да ги е водила. После запалиха и цигари (аз бях със сина ми, тогава бебе), при което аз не издържах и им направих забележка за нахалството, след което ги помолих да си намерят друга маса или още по-добре, друго заведение. Crossing Arms

# 730
  • Мнения: 20 414
Освен това ако настанят малко хора на голяма маса още в началото се предупреждават, че може да настанят някой при тях. Но по-скоро съм ставала свидетел на отказ да бъдат настанени на голяма маса 2-мата човека, отколкото при тях да настанят голяма компания.

# 731
  • София
  • Мнения: 4 040
Аз често ям в Хепи, но гледам на него действително като на фаст фууд в ресторантьорски вариант.  Сушито ми харесва. Не мисля, че и самото Хепи има претенциите да е класен ресторант.

# 732
  • Мнения: X
И помня първото Хепи което отвори , нямаше нищо общо с това което е в момента. Малко спретнато заведение до гарата, в една глуха уличка . Беше вкусно и евтино , порциите големи , не можеше човек да ги изяде, после отвориха второ , трето и сега този бълвоч .

Първото Хепи беше маза до ВИНС, в която се правеха хамбургери. Второто беше в средата на пазар Чаталджа. После го прекръстиха Петлето или нещо такова, зетят на Орлин го взе от него. Далеч по-късно отвори Хепито на гарата (бившият Моряшки бар), до Орбита и т.н.

# 733
  • Мнения: 9 992
И помня първото Хепи което отвори , нямаше нищо общо с това което е в момента. Малко спретнато заведение до гарата, в една глуха уличка . Беше вкусно и евтино , порциите големи , не можеше човек да ги изяде, после отвориха второ , трето и сега този бълвоч .

Първото Хепи беше маза до ВИНС, в която се правеха хамбургери. Второто беше в средата на пазар Чаталджа. После го прекръстиха Петлето или нещо такова, зетят на Орлин го взе от него. Далеч по-късно отвори Хепито на гарата (бившият Моряшки бар), до Орбита и т.н.

Че те мазите на ВИНС-а още си ги има , аз това помня на гарата , беше си заведение, години преди това до Орбита да отвори .Говорим в далечната и заветна 1996 година  Laughing Laughing Laughing По- рано не знам .

# 734
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
Първото Хепи е отворено на 24 декември 1993 или 1994 година  Peace
Иначе казаното от Циндил- Пиндил напълно съвпада и с моето отношение към Хепи. 

Общи условия

Активация на акаунт