Важен ли е правописът?

• 57 579
  • 927
  •   1
Отговори
# 495
Явно не си чела последните 2-3 речника на БАН, особено най-новия.  Laughing
Не само е кисело гроздето, ами направо е уродливо някакво такова, ГМО...
Приемам тенденцията за опростяване на писмената реч, само не ми е ясно защо, опростявайки я, всъщност я усложняват. И защо правописът на думите се мени по-бързо от модата. И защо днес трябва да слагам повече запетаи, отколкото в миналото. И защо трябва да се чудя на всяка сложна дума как се пише или да хвърлям ези-тура, защото според БАН може да се пише така, може иначе, само не и по начина, по който се е пишела години наред.
Ясно е, че трябва да се издават и продават едни речници, ама... Много скъпо ни излизат, направо през носа. И нямам предвид цената, а последиците (за неразбралите).

Тук ще направя уточнение. Официалните речници (които са само тези на БАН) не са чак толкова много. Последните са от 1983 г., от 2002 г. и от 2012 г. - имам предвид правописните речници.

Друг е въпросът, че се появяват нелегитимни речници, които създават впечатление за изобилие. Но средата е "пазарна" и БАН не е в състояние да спре разни частни издателства.

# 496
Как` Сийка, сега не разбрах - да се променя ли или не?!?

Ами да се променя, естествено че новите думи трябва да влязат в речника и да се узакони правилното им изписване. Само не разбирам защо се посяга на старите, български думи, които години наред са се пишели по един начин, а сега - обратно. Ей-тъй, да ни е гадно, че сме губили време да учим, и дваж по-гадно на учителите ни, които са си вадили очите посред нощите да проверяват писмени работи с идеята да ни научат, а накрая се оказва, че са ни учили грешно.
Защо от "горе до долу", но "от горе надолу"? Знам, знам, че всяко нещо може да бъде обяснено, особено на висок езиковедски стил, но все пак това са думи, които се използват в ежедневната реч и не виждам защо трябва да се усложнява излишно и без това достатъчно трудният ни език.
Особено когато виждаме до какви резултати води това - повсевместна неграмотност. Не може цял един народ да си зареже работата и само да следи новите хрумки на шепа самозабравили се специалисти или да звъни за всяка дума на импулсния телефон за езикови справки на БАН.
Сопрете се, бре хора!

# 497
Как` Сийка, аз не съм несъгласна с теб. Новият речник на БАН е много критикуван, включително и от работещите в тази институция, най-вече от тях. Въпросът за слятото, полуслято и разделно писане в редица случаи остава нерешен (но и никога не е бил решаван напълно). Това е положението, за съжаление.

# 498
  • София
bib.bib, не съм съвсем против тестовете. Но по литература те рядко добре отчитат нивото на знанията....
Аглая, ако не съм била ясна, ще се повторя, въпросът ми беше кога правилата по БЕЛ, необходими на учениците ще бъдат събрани на едно място - просто, ясно, изчерпателно и с ново издание на всеки 5-6 години.
Литературата изобщо не искам да я коментирам, защото не съм компетентна, но и не съм наивна, че тестовете там имат място. Чудесен пример си дала.

Това ми звучи като "гроздето е кисело"!
Изобщо не става ясно защо цитираш думите ми, кое грозде ми е кисело... Ако искаш и можеш, изкажи се в едно-две изречения, но и сега и после ще звучи като заяждане  Laughing

# 499
Ами да се променя, естествено че новите думи трябва да влязат в речника и да се узакони правилното им изписване. Само не разбирам защо се посяга на старите, български думи, които години наред са се пишели по един начин, а сега - обратно. Ей-тъй, да ни е гадно, че сме губили време да учим, и дваж по-гадно на учителите ни, които са си вадили очите посред нощите да проверяват писмени работи с идеята да ни научат, а накрая се оказва, че са ни учили грешно.

Подкрепям.
Завършила съм средно образование през 1985 г. Колко години са минали и колко промени са настъпили. През цялото това време се старая да актуализирам знанията си, но не съм сигурна, че утре няма да изскочи нещо ново, което да пропусна. Тогава някоя любезна съфорумка, притежаваща последното издание на официалния речник, ще ме обяви за неграмотна.

# 500
Как` Сийка, така е с промените - на едни се харесват, на други -  не чак толкова.
Още повече, че съвременният език е динамичен, развива се! Според мен стратегия "добавяй само нови думи, не променяй старите" също не е много успешна!

Последна редакция: нд, 16 мар 2014, 12:48 от anelliya

# 501
Дами, разбирам недоволството Ви, но аз нямам институционалната, властова и т.н. позиция, за да разреша проблемите. Тук нещата опират не само до БАН, а и до Министерство, политика и пр.

# 502
  • София
Аглая, вероятно се изразяваме по-рязко, но критиките не са към теб лично, поне от тези, които не сме го ударили на заяждане  Simple Smile
Аз съм наясно, че си пиша тук с теб като с експерт, а не с представляващ институциите, които са замесени в разговора. Но пък гледната ти точка е интересна и защото виждаш отвътре проблемите.

# 503
bib.bib, разбирам и се опитвам търпеливо да понеса критиките и към БАН, и към учените, учителите и пр. Simple Smile

Имайте предвид, че БАН е ужасяващо бедна инстутуция. Проектите рядко получават вътрешно финансиране. За да осъществим някои от тях, буквално си плащаме с лични средства, които са нищожни - като се има предвид, че средната заплата на асистент е 400-500 лв., а за всяко следващо звание се добавят около 100 лв. Така че ние едва ли "изсмукваме" силите на данъкоплатеца. Хубава беше идеята да се наблегне на външно финансиране - така биха могли да се осъществят редица образователни проекти. За съжаление, и в тази възможност се сблъскваме с корупция. Пример е последната сесия на Фонд научни изследвания - в нея бяха финансирани проекти на организации, нямащи нищо общо с науката, на частни фирми - "чудесна" възможност за източване на пари.

# 504
  • София
Темата с БАН е много тегава, нека не я захващаме, не крив само външния свят  Simple Smile

# 505
И тук съм съгласна. Дори мога да бъда и по-радикална - част от учените не заслужават и тези 500 лв.  Онези, които работят здраво, също не бива да бъдат съжалявани - ако имат уменията, ще намерят и финансиране. Често то е чужбинско и не винаги е в служба на националното. Но ако тези учени съумеят да вършат по-често популяризаторска работа, дори и под формата на писане във форум, може би от усилията им би имало смисъл.

# 506
Чудя се, защо някои по-млади от мен, които не носят моя товар от вече ненужни знания, са неграмотни. Трябва да положат много по-малко усилия от мен. Аз полагам допълнителни усилия да забравя ненужното и невярното. Laughing

# 507
  • Ямбол
Чудя се, защо някои по-млади от мен, които не носят моя товар от вече ненужни знания, са неграмотни. Трябва да положат много по-малко усилия от мен. Аз полагам допълнителни усилия да забравя ненужното и невярното. Laughing
Различна подредба на приоритети.
Някои разсъждават така - да мога да пиша правилно, няма да ми донесе кой знае какви дивиденти.
Отивам зад граница, прислугвам или съм обслужващ персонал, имам стандарт по-висок от тези в България, защото си купувам всеки ден парцали и мога да се фукам с това.
Такива не можеш да ги убедиш, че имат нужда да научат нещо.
Други пък са завършили БСУ или НБУ или някакви такива подобни с всичките си пропуски в образованието.
Направо са ходещи антиреклами на съответните ВУЗ-ове.

# 508
  • в рока
Различна подредба на приоритети.
Някои разсъждават така - да мога да пиша правилно, няма да ми донесе кой знае какви дивиденти.
Отивам зад граница, прислугвам или съм обслужващ персонал, имам стандарт по-висок от тези в България, защото си купувам всеки ден парцали и мога да се фукам с това.
Такива не можеш да ги убедиш, че имат нужда да научат нещо.
Други пък са завършили БСУ или НБУ или някакви такива подобни с всичките си пропуски в образованието.
Направо са ходещи антиреклами на съответните ВУЗ-ове.

Никога не съм била по-съгласна с даден пост!

# 509

Имайте предвид, че БАН е ужасяващо бедна инстутуция. Проектите рядко получават вътрешно финансиране. За да осъществим някои от тях, буквално си плащаме с лични средства, които са нищожни - като се има предвид, че средната заплата на асистент е 400-500 лв., а за всяко следващо звание се добавят около 100 лв.

Няма ли възможност за финансирате по Европейски проекти?

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 10:42 от Aludra *

Общи условия

Активация на акаунт