Важен ли е правописът?

• 57 585
  • 927
  •   1
Отговори
# 465
В речника има и окис, и оксид.

# 466
  • В един копнеж!
До 60 години на миналия век се е използвало оксид, сега е окис. Няма да сбъркаш каквото и да кажеш. Даже тук не опира до правопис.

# 467
  • Ямбол
До 60 години на миналия век се е използвало оксид, сега е окис. ...
Обратното е. Сега е оксид, преди е било окис.

# 468
ai_vi е права, това няма нищо общо с правописа. И двете думи си фигурират в речника; те са термини. Независимо от това, че единият е остарял, той си съществува в езика. Все едно да няма "килийно училище" - институцията, реалията я няма, но езикът я "помни".

Докато дума "бактерий" никога не е имало, в никой речник - стар или нов; това е лекарски жаргон може би.

# 469
  • София
Ох, аз се обърках с тия обяснения кое завършвало на Л, Н или Щ...  И нещо не са баш така Rolling Eyes

Имаше си нормална формулировка как се съгласуват с учтивата форма прилагателните и миналите страдателни и деятелни причастия, ама сега не ми се търси.

# 470
Ох, аз се обърках с тия обяснения кое завършвало на Л, Н или Щ...  И нещо не са баш така Rolling Eyes

Имаше си нормална формулировка как се съгласуват с учтивата форма прилагателните и миналите страдателни и деятелни причастия, ама сега не ми се търси.

Елица, спрямо объркването ти и нежеланието ти да търсиш (какво и аз не знам) няма как да имам каквото и да било отношение.

# 471
  • София
Смел завършва на Л, но казваме "Вие сте смела", когато говорим с жена, не "Вие сте смели".

Прилагателните и миналите страдателни причастия се съгласуват по род с подлога, миналите деятелни причастия си остават в множествено число.

Утре, на светло и бистър ум - с примери. Sunglasses

# 472
Защото "смел" е прилагателно, ние говорим за причастията на "Л".

П.П. Идеята беше да подскажем практически правила. Твоето определение всеки може да го намери в нета, но не всеки може да прецени кое причастие е минало свършено деятелно, минало несвършено деятелно, минало страдателно и пр.

Дори не всеки може да различи причастие от прилагателно. Защото причастията са странна природа - нещо средно между глагол и прилагателно.

Последна редакция: нд, 16 мар 2014, 00:48 от Аглая Епанчина

# 473
  • София
И болен е прилагателно, но обясняваш, че завършвало на н, затова еди-какво си, което не е вярно, съгласуването важи за всички прилагателни, без значение как завършват. Просто не е коректно обяснението и примерите, объркващи се. Затова си има формулирани правила.

Последна редакция: нд, 16 мар 2014, 00:55 от Елица

# 474
Ами погледни по-внимателно обяснението - казвам, че "болен" не става "болни".

# 475
  • София
Остава така, но не защото завършвало на Н или защото правостоящ завършвало на Щ, а защото са прилагателни. Wink Въобще не разбирам за какво са тия Н и Щ. Обяснението ти не върши работа и е излишно затормозяващо.

Чакайте сега... Има си логика. И не казваме "Бихте ли билА", казваме "Бихте ли билИ".
Обяснявам съвсем елементарно, без излишна терминология: когато причастието завършва на "Л" - мн.ч.:
"Госпожо, Вие билИ ли сте правостоящА в автобуса?"
Когато причастието (или прилагателното) е на "Н", "Т" - ед.ч.:
Господин Петров, Вие сте ходили болен на работа!"
Обърнете внимание: ходилИ (причастие на "Л"), болен (а не болни, защото е на "Н").

Ето и един по-дълъг пример, който успях да измисля:
"Госпожо Иванова, разбрахме, че сте участвалИ в изборите, но не сте билИ очарованА от резултата".

# 476
Твоя работа е дали ще приемеш, или ще отхвърлиш нечие обяснение. Но пък да проявиш толерантност към нечий труд, напълно безкористен (защото да обяснявам тук граматични казуси и да измислям примери, при това напълно коректни, е напълно безкористен труд), та проявата на уважение към всичко това е въпрос на възпитание.

Примерите, които давам, и обясненията са работещи в преподавателската ми практика: работещи са, защото поне два випуска на училището, в което съм преподавала, са печелили първи места на матурите. Аз гарантирам за тези обяснения с висше филологическо образование, докторат в БАН и научно звание. Ти с какво можеш да се легитимираш? С преписани от нета определения? Това е постижимо за всеки.

# 477
Сетих се нещо, прави ми впечатление, че сега, поне в училището на дъщеря ми, се обръща много по-голямо внимание на него. По мое време, на 35 г. съм, не сме правили толкова много диктовки и упражнения. Дано пък се пооправят нещата. Но и от нас зависи, трябва да ги натискаме повече  Twisted Evil

аз понякога имам елементарни ( слава Богу доста кратки) колебания, като това, но го отдавам вече на това че доста години съм извън езика активно. Редовно се спирам на пораснал-порастнал, опасност-опастност и подобни.

Аз в този случай нямах колебание, клавишите са съседни по диагонал, а явно пръстите ми са като кебапчета и съм закачила долното. Даже реших, че нещо съм объркала и това не е мой пост  Joy

# 478
Предлагам да решим по една транспортна задача. Wink За разведряване на обстановката. Simple Smile

# 479
А най-дразнещи са хората с безкрайни претенции към чуждия правопис, а не могат едно кратко заглавие да напишат без грешка.

Аз не виждам авторката да има безкрайни претенции, по-скоро задава въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт