Важен ли е правописът?

• 57 634
  • 927
  •   1
Отговори
# 450
  • Куциндрел
Аглая Епанчина, с риск да стана нахална вече с моя бактерий, моля, кажи ми как е правилно - бактерия или бактерий? Защото съм чувала от лекар да го/я нарича бактерий.

В ед. ч. - бактерия; в мн.ч. - бактерии.
Други възможности няма.
Благодаря. Hug

# 451
Важен ми е, но не съм безгрешна, в по-заплетени ситуации ме мързи да обмислям пълния член, запетаите също ми куцат. Но важното е човек да не спира да се учи, всеки си има някакви пропуски.

...

+1   bouquet

# 452
Има правила, които за мен са толкова нелогични, че с лека ръка бих ги пренебрегнала. Като това:

- учтива форма: "Бихте ли прочелА тази книга", вместо правилното "Бихте ли прочелИ тази книга".

Казваме: "Бихте ли била така добра", а защо не "Бихте ли прочелА тази книга" ?  Rolling Eyes
Не виждам логика.

# 453
Има правила, които за мен са толкова нелогични, че с лека ръка бих ги пренебрегнала. Като това:

- учтива форма: "Бихте ли прочелА тази книга", вместо правилното "Бихте ли прочелИ тази книга".

Казваме: "Бихте ли била така добра", а защо не "Бихте ли прочелА тази книга" ?  Rolling Eyes
Не виждам логика.

Защо? Има логика.

Нали учтивата форма е Вие - мн. ч., въпреки, че става въпрос за един човек.

# 454

Не виждам логика.

Чакайте сега... Има си логика. И не казваме "Бихте ли билА", казваме "Бихте ли билИ".
Обяснявам съвсем елементарно, без излишна терминология: когато причастието завършва на "Л" - мн.ч.:
"Госпожо, Вие билИ ли сте правостоящА в автобуса?"
Когато причастието (или прилагателното) е на "Н", "Т" - ед.ч.:
Господин Петров, Вие сте ходили болен на работа!"
Обърнете внимание: ходилИ (причастие на "Л"), болен (а не болни, защото е на "Н").

Ето и един по-дълъг пример, който успях да измисля:
"Госпожо Иванова, разбрахме, че сте участвалИ в изборите, но не сте билИ очарованА от резултата".

Последна редакция: сб, 15 мар 2014, 21:18 от Аглая Епанчина

# 455
Аглая Епанчина, с риск да стана нахална вече с моя бактерий, моля, кажи ми как е правилно - бактерия или бактерий? Защото съм чувала от лекар да го/я нарича бактерий.

Не може да има правилно за специфични термини. Например едно време учехме за "окиси", а днес учат за "оксиди". А кажи кое е правилно? Всякакви термини, които са превод от чужд език, най-напред са били преведени от някой специалист, а не от филолог. И после са получили гражданственост. После друг специалист решава, че друго му харесва повече, и се налага новият термин. И така си карат нещата. И спорът относно правилността се води от специалистите, а не от филолозите. В специализираната терминология може да срещнеш какви ли не термини и никой филолог няма да посмее да си вре гагата да ги учи кое е правилно, защото това не е неговата област.
Все пак предполагам, че и двете са правилни, но бактерий е по-научното.

# 456
  • София

Казваме: "Бихте ли била така добра", а защо не "Бихте ли прочелА тази книга" ?  Rolling Eyes
Не виждам логика.

Чакайте сега... Има си логика. И не казваме "Бихте ли билА", казваме "Бихте ли билИ".
Обяснявам съвсем елементарно, без излишна терминология: когато причастието завършва на "Л" - мн.ч.:
"Госпожо, Вие билИ ли сте правостоящА в автобуса?"
Когато причастието (или прилагателното) е на "Н", "Т" - ед.ч.:
Господин Петров, Вие сте ходили болен на работа!"
Обърнете внимание: ходилИ (причастие на "Л"), болен (а не болни, защото е на "Н").

Ето и един по-дълъг пример, който успях да измисля:
"Госпожо Иванова, разбрахме, че сте участвалИ в изборите, но не сте билИ очарованА от резултата".

Казваме "бихте ли били" само ако става въпрос за мн.ч.
Как звучи само: "бихте ли били така добра"  Mr. Green, както и по-горе посоченото "Госпожо, Вие били ли сте правостояща в автобуса?"

# 457

В ед. ч. - бактерия; в мн.ч. - бактерии.
Други възможности няма.

П.П. Да не би този лекар да е от онези, които пишат в мн.ч. "иЙ"? Simple Smile

Е де, лекари са въвели думата все пак. И ако единственото възможно е "бактерия", а не "бактерий", то тогава защо не се казва "плазмодия", а "плазмодий"? Както виждаш, за два сходни термина са приети две различни форми на българско словообразуване.

Иначе съм съгласна, че "бактерия" май е по-книжовното, но пък "бактерий" е от професионалната терминология. Върви спори с лекарите, че е неправилна Mr. Green

Обаче ако някой напише "бактерий", имайки предвид множествено число, това вече със сигурност е грешно Grinning

# 458
Черна станция, няма такова нещо! За твърде специфичните термини може би е така, но "бактерия" е отдавна популярна, наложена, регулирана като правопис дума.
Справка: Официален правописен речник на българския език. София: Просвета, 2012, с. 164.
На въпросната страница "бактерия, бактерии" съществува само така.

Vanja77, може смешно да ти звучи, но правилото е такова.

Аз обаче се уморих да защитавам и обяснявам разни правила, които все ви се струват погрешни. От мен толкова.

П.П. Не се сърдя, просто наистина се уморих. Simple Smile

# 459
  • Куциндрел
"Бактерий" беше употребено в единствено число от доктора. Говорихме за изолирана бактерия от сектер и доктора каза - "този бактерий е много упорит."

# 460
Аз обаче се уморих да защитавам и обяснявам разни правила, които все ви се струват погрешни. От мен толкова.
П.П. Не се сърдя, просто наистина се уморих. Simple Smile
Аглая, не трябваше да си признаваш, че работиш в БАН Simple Smile. И аз ти бях приготвила два-три въпроса, но се въздържах умишлено, защото са по казуси от речника, които малко хора спазват.

# 461
  • София - Рим и обратно
Аз благодаря сърдечно на Аглая, че така простичко обясни правилото за глаголите при официалната форма  bouquet. Замисляла съм се много често в писмена кореспонденция кое, да му се не види, да ползвам - "били, била, бил..." Laughing

# 462
  • Пловдив
Бактерий би могло да е ако е една бактерия, т.е. един бактерий би могло да е еквивалентно на една бактерия. Ако са много задължително са бактерии. Без и кратко.

# 463
Бактерий би могло да е ако е една бактерия, т.е. един бактерий би могло да е еквивалентно на една бактерия. Ако са много задължително са бактерии. Без и кратко.

Как изобщо допускаш, че в спора визираме множествено число? Shocked
Спорът е изцяло и само за единственото число.

А бих искал да попитам Аглая Епанчина какво казва речникът за окис / оксид?

# 464
  • София

А бих искал да попитам Аглая Епанчина какво казва речникът за окис / оксид?

Окис е остаряло, отдавна се използва само оксид.

Общи условия

Активация на акаунт