Важен ли е правописът?

• 57 641
  • 927
  •   1
Отговори
# 435
Това ми е любимо:
Цитат
Получих тази записна заповет на рака бес притенци кам банката! потпис...
rotfImbo

# 436
На мен ми е чудно, как може да изкелифещиш така един текст? Shocked Че то е много по-трудно така да трансформираш думите, направо се изумявам ooooh!

# 437
А може човекът да е чужденец... Или българският да не му е майчин език.

# 438
Важен ми е, но не съм безгрешна, в по-заплетени ситуации ме мързи да обмислям пълния член, запетаите също ми куцат. Но важното е човек да не спира да се учи, всеки си има някакви пропуски.

П.П. Току-що видях, че в една темата съм писала Зграда  Crazy никога не ми е минавало през ум, че може да е със "з", като видях направо се гътнах  hahaha

# 439
Потпис и зграда са правилно написани на сръбски. Laughing

# 440
  • на брега на морето

Стига бе  newsm62

# 441
  • В един копнеж!
По тоя повод, пазаруваме с една приятелка в супермаркета. Отиваме на реда за козм. и хигиенни средства... и двете Shocked На комплект четки за зъби/ купуваш една, другата без пари/ с жълт етикет и големи букви " 1+1 БЕСПЛАТНО"  #Crazy  newsm78 После като обърнахме за баркод разбрахме, че четките са руско производство. Обаче, първоначално доста се възмущавахме.

# 442
Да Simple Smile те и за македонския така казва - че е създаден на базата на всички правописни грешки на българския  Mr. Green

# 443
Сръбският и македонският език (забележете как често се греши при съгласуването, някои неправилно биха написали "сръбският и македонският езици"); та, тези езици са основани на фонетичен принцип - пише се повече това, което се чува.
(Тук нарочно не се впускам в дебати по темата "македонски език").

Българският език, обратно, е основан повече на морфологичния принцип: според него може и да се изговаря "хляП", но се пише "хляБ", т.е. - запазва се еднаквият графичен облик на всяка морфема.

# 444
Да, бях писала по-рано. Simple Smile

Живяла съм известно време в Сърбия. Там е правилно да се пише свадба, Люпчо, т.е. важи правилото 'Пиши као што говориш и читај како је написано'. Завърнах се в родината и имах притеснения, че ако напиша нещо подобно, ще ме помислят за най-големия неграмотник.  Party

# 445

и аз разбрах, че Украина е правилно изписана, ама на руски:)

Току-що видях, че в една темата съм писала Зграда  Crazy никога не ми е минавало през ум, че може да е със "з", като видях направо се гътнах  hahaha

аз понякога имам елементарни ( слава Богу доста кратки) колебания, като това, но го отдавам вече на това че доста години съм извън езика активно. Редовно се спирам на пораснал-порастнал, опасност-опастност и подобни.

# 446
Аз мАсло няма да го произнасям, ако ще не БАН, а НАСА да го оставят като единственото правилно. Sunglasses

Няма бе, спи спокойно.
До 2012-та бяха дублети, но сега единственото вярно е маслО, защото според Владко Мурдаров, нахално се е наложило.
Или друго беше нахалното, не помня вече.  newsm78
Очаквам да узаконят нахално наложилите се "верно", "чекам", "ходиме" и т.н.
Само накрая ще трябва да променят и заглавието на речника - Правописен речник на шопския език.

Е, правилата от край време усърдно се изнасят в полза на западните и за сметка на източните диалекти ... та не е още ясно докъде можем да стигнем ... така, както сме я подкарали на запад, да вземе и Владко Мурдаров да се преименува овреме на ВлаТко и да караме нататък.  Mr. Green

# 447
  • Куциндрел
Аглая Епанчина, с риск да стана нахална вече с моя бактерий, моля, кажи ми как е правилно - бактерия или бактерий? Защото съм чувала от лекар да го/я нарича бактерий.

# 448
  • в рока
Бактерия.

# 449
Аглая Епанчина, с риск да стана нахална вече с моя бактерий, моля, кажи ми как е правилно - бактерия или бактерий? Защото съм чувала от лекар да го/я нарича бактерий.

В ед. ч. - бактерия; в мн.ч. - бактерии.
Други възможности няма.

П.П. Да не би този лекар да е от онези, които пишат в мн.ч. "иЙ"? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт