Важен ли е правописът?

• 57 570
  • 927
  •   1
Отговори
# 510
Постоянно кандидатстваме - поне по-младите сред нас, отворени към сътрудничество с чужди институции. Понякога успешно, понякога - не. Има тук една особеност: европейските институции се интересуват от определени теми - в областта на хуманитаристиката - пол-родови (gender) изследвания, малцинства и пр. Тоест, за да спечеля финансиране, аз трябва да следвам тези модни теми. По този начин се дистанцирам от непривлекателни за чужденците, но пък полезни за българите теми (конкретни автори, текстове и пр.). В това е проблемът. Опитвам се на този етап да съчетавам и двете.

Обаче много се отклоняваме от темата за правописа, за което се извинявам. Покажете някоя цветиста публикация във форума за разведряване на атмосферата. Simple Smile

# 511
Не съм изчела цялата тема, но като човек без особени претенции за правописни умения, се старая да проверявам в речника за правилно изписване или съществуване на дума, когато се съмнявам.
И така, стигнах до Памперс и Ксерокс. Мен много ме тормозят такива думи. И понеже и по телевизията, непрекъснато ни облъчват, че не може да се споменават марки, това мисля според закона за радио и телевизия, или и аз не знам според кой, но в крайна сметка, все плашат със СЕМ, си задавам въпроса, как Ви звучи на Вас изречение от типа: Памперс Пуфис, памперс Либеро, или памперс ПАМПЕРС ползвате? Или пък: Вашият ксерокс Ксерок или Канон е.....
Много ще съм благодарна, ако някой, който разбира от тези неща ми поясни, защо за думата Памперс или Ксерокс няма да санкционират медия, а за Канон или Пуфис - да. И въобще, как звучат, според езиковеди, вариации на изреченията, които си измислих по-горе. Наистина ме тормозят. И съвсем не бих приела оправданието за "придобили гражданственост". "За моето дете купувам памперс Памперс" ми звучи нелепо, както и "В офиса ползваме ксерокс Ксерокс".

Последна редакция: нд, 16 мар 2014, 17:41 от сапьорка

# 512
памперс=пелени за еднократна употреба, ксерокс = копирна машина

В рекламите, обикновено се ползват 'пелени'.

# 513
памперс=пелени за еднократна употреба, ксерокс = копирна машина

В рекламите, обикновено се ползват 'пелени'.
Не разбрах, какво казваш с този пост. Обясняваш ми значението на думите ли? Определено, зная какво значат. Ако вникнеш в поста ми, може би ще схванеш, че питането е за съществуването им като самостоятелни думи в правописния речник. А съществувайки, със съответното им значение, се получава възможност и за формулиране на примерните изречения, които дадох. Както и защо тези думи не се приемат за реклама, а за други се приемат? Та честно, наистина не разбирам, какъв е смисълът на твоя пост?

# 514
Аз лично в реклама не съм чувала да казват 'памперси на Либеро'. А ползват пелени на Либеро.

В речник не съм ги виждала, но не съм ги и търсила.

Надявам се сега е по-ясно.

# 515
Истукан?
Ехидна?
Аспирин е само един- на Байер.

# 516
Виж сега Алудра, питането ми, най-вече беше насочено към езиковеди, както съм написала, сред които очевидно не си, щом не знаеш за съществуването на тези думи в правописния речник. Не искам да се заяждам, но определено не разбираш какво питам, но държиш да се изкажеш. Естествено, че не са казали "памперси Либеро". И това е част от абсурда, че според речника е правилно да се каже така. Mr. Green

# 517
  • Варна
Покажете някоя цветиста публикация във форума за разведряване на атмосферата. Simple Smile

Цитат
доста понаопазарихме днес мн ме изнерви касиерката сметката е 42лв .аз давам 52 лв съвсем съзнателно взе парите видя ,че съм с ревящо бебе недоспала.....пожела ми приятен ден разбира се казах и къде е рестото най любезно ми се извини...и това не е за 1 път.....

Цитат
ох аман с това бързане бебето спи аз правя баница, целувки и покрив на веднъж....дано стане

и оправданието за грознописа:

Цитат

госпожо кой ви кара да четете, пиша от телефон, кърмеща и кака която иска да пише. и тя с мен.  гледайте си вашето писасне, аз получих изчерпателни отговори , за което благодаря.

# 518
сапьорка, тези случаи се наричат лексикализирани названия на търговски марки:
 - Продадох стария си форд,
 - Ще отида до ксерокса, а след това ще довърша работата си.
Както виждаш, нито се изписват с главна буква, нито с кавички "Форд".
Ако искаш да обозначиш марката, за да не се стигне до безумното ксерокс "Ксерокс", замени първата дума с нещо - копирна машина, устройство "Ксерокс" и пр.
А политиката на СЕМ не я коментирам, защото не винаги ми е логична и ясна.

# 519
Благодаря, Аглая Simple Smile. Не това ме тормози, обаче. То е ясно, че не бих написала такова изречение и зная как да ги заменя. Тормози ме наличието им в речника, като български думи. Това е. И при положение, че БАН приема да обозначи с думата "ксерокс" копирна машина, означава и че приемат безумното ксерокс "Ксерокс" и памперс "Памперс". Но явно само мен ме дразнят тези думи Simple Smile.

# 520
Но с ехидна и истукан си свикнала, така ли?

# 521
Но с ехидна и истукан си свикнала, така ли?
Не  Joy, но не ми се налага да ги ползвам, или срещам толкова често. Peace А и не са търговска марка, което най-много ме дразни Simple Smile. Това е за мен разликата  Peace

# 522
То и с някогашното "веро" беше така, а и с "оливия" Simple Smile

# 523
Да, обаче било ли е включено "веро" в речника? Има ли го в стари издания? Май не. И "елка" няма. Simple Smile ама "памперс" има. Щото става като "Кучета и котки може.... hahaha  И наистина, защо по тази логика няма "веро" в речника?

# 524
Виж сега Алудра, питането ми, най-вече беше насочено към езиковеди, както съм написала, сред които очевидно не си, щом не знаеш за съществуването на тези думи в правописния речник. Не искам да се заяждам, но определено не разбираш какво питам, но държиш да се изкажеш. Естествено, че не са казали "памперси Либеро". И това е част от абсурда, че според речника е правилно да се каже така. Mr. Green

Отлично разбрах какво питаш. И да, съжалявам, че отговорих.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт