Важен ли е правописът?

• 57 455
  • 927
  •   1
Отговори
# 690
  • някъде по морето
Не се впечатлявайте от тези изрази - написани, може да ви се виждат странни, но ако ги чуете, ще разберете поне горе- долу! Simple Smile
Аз тези думи съм ги чувала от баба си (род. 1900 г), помня, че казваше "чувенен" на всичко емайлирано.
Едно време, който помни легените бяха емайлирани и от там "чувень" Laughing

# 691
Значи няма връзка с растението "чувен" (халва правят с него)?

# 692
  • в рока
Не, чувен е голяма тенджера.Фараш е лопата.Пищник-лятна кухня.А гълъб означава царевица Crazy

# 693
Наааййййс! Simple Smile Мислех, че "суган" е странна дума за лук, а то какви интересни имало още... Благодаря! Simple Smile

А между другото - току-що във форума налетях на "пумий гадни" и "Страстбург" само в един пост.. Е, не мога...

# 694
  • някъде ... тук ...
пумиЙят е ясен  Laughing ама другият много страстен ще да е бил ...

# 695
  • Варна
Това с бе-то и ве-то и нискоинтелектуалността на бургазлии беше супер, ама супер грубо!  Shocked Не съм от региона, но това няма значение. В абсолютно всяка област съществува местен диалект, бил той в лека или по-тежка форма. Също начинът, по който говорим в 99% от случаите няма нищо общо с начина ни на писане. Още по-малко пък има някаква връзка с интелекта ни. Разбира се не говоря за фрапиращи, масови изцепки, но да се хващате за една дума и по нея да лепвате етикет на няколко стотин хиляди души, извинете ме, е прекалено!
Много е лесно зад монитора да се правите на безгрешни, обаче перфектни неща, уви, не същестуват. Всяка една от вас, дори и да е дипломиран филолог, говори разговорно в ежедневието, случва се от време на време да използва диалектни форми, било то несъзнателно, жаргони - като е изнервена и т.н.
Много ви моля, не се "изхвърляйте" и не пишете глупости! Crossing Arms

# 696
Това с бе-то и ве-то и нискоинтелектуалността на бургазлии беше супер, ама супер грубо!  Shocked Не съм от региона, но това няма значение. В абсолютно всяка област съществува местен диалект, бил той в лека или по-тежка форма. Също начинът, по който говорим в 99% от случаите няма нищо общо с начина ни на писане. Още по-малко пък има някаква връзка с интелекта ни. Разбира се не говоря за фрапиращи, масови изцепки, но да се хващате за една дума и по нея да лепвате етикет на няколко стотин хиляди души, извинете ме, е прекалено!
Много е лесно зад монитора да се правите на безгрешни, обаче перфектни неща, уви, не същестуват. Всяка една от вас, дори и да е дипломиран филолог, говори разговорно в ежедневието, случва се от време на време да използва диалектни форми, било то несъзнателно, жаргони - като е изнервена и т.н.
Много ви моля, не се "изхвърляйте" и не пишете глупости! Crossing Arms
Грубо е точно толкова, колкото и някой да използва "ве" и "бе" в разговор. Не разбирам защо трябва да се толерира такъв вид изказ и защо трябва да се търси извинение на хора, които говорят по този начин. Защо трябва начинът, по който говорим да се различава в 99% от начина, по който пишем? На какви места това е подходящо? Не намирам за нормално в неформален разговор някой да провлачи "К`во стаа, ве?". Жаргонът е за улицата и същият се използва от определена група хора, мисля че тук няма спор за какъв точно интелектуален капацитет на практикуващите го става въпрос. И да, моля ви, не се "изхвърляйте" и не пишете глупости, а се старайте да говорите правилен български език, дори когато сте изнервени, и най-вече да учите децата си на това.

# 697
Вчера рекламираха филм по ТВ със заглавието ''ПризракА и мракА''. Не ми звучи добре Thinking

# 698
Вчера рекламираха филм по ТВ със заглавието ''ПризракА и мракА''. Не ми звучи добре Thinking
Може би сега овчедушно трябва да предположим, че рекламиращите са били изнервени или в разговор биха го казали правилно, защото
начинът, по който говорим в 99% от случаите няма нищо общо с начина ни на писане. Много ви моля, не се "изхвърляйте" и не пишете глупости! Crossing Arms

# 699

Призрака и Мрака са прозвищата на два лъва. Ако добре си спомням, прякорите не се членуват.

# 700

Призрака и Мрака са прозвищата на два лъва. Ако добре си спомням, прякорите не се членуват.

По-точно се членуват с кратък член.

# 701
Да, явно има причина, не съм гледала филма.

# 702
Например Митьо Пищова (трябва да е Митю Simple Smile), Мишо Шамара и т.н.

# 703

По-точно се членуват с кратък член.

Да, това имах впредвид, че не се членуват с пълен член. Simple Smile

Филмът е много хубав и е по истински случай.

# 704
А важен ли е правописът..... за МОН???

Общи условия

Активация на акаунт