Важен ли е правописът?

• 57 413
  • 927
  •   1
Отговори
# 720
  • София - Рим и обратно
Като "В анфас" Mr. Green

# 721
И заглавието на Алековия роман ли е в звателен падеж?

Ето официалната теория:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B … D0%B4%D0%B5%D0%B6

В българския език няма окончание -ьо за звателен падеж. Има -ю обаче.

Благодаря за статията в Wikipedia.  Wink

(Подсказвам - преди официалния речник от 2002 г.)

Последна редакция: сб, 22 мар 2014, 10:17 от ГАЛ--

# 722
  • София
Да, Ганю и Ганьо са равнозначни и взаимозаменяеми, както писах по-горе.  Wink
Но звателен падеж, завършващ на -ьо никога не е имало. И преди 2002, и след.

# 723
 Звателната форма не е точно падеж; също така в примерите, които давате (Ганю/Ганьо, Митю/Митьо), не става дума за нея. Тези имена са си такива в основна форма, не придобиват такъв облик заради обръщанието. Те зависят, както казах, от регионални особености и от развоя (все повече се налагат формите с "ьо").

Като заговорихме за звателни форми - има такива със завършек -ьо:
земя - земьо!, леля - лельо!

# 724
Като заговорихме за звателни форми - има такива със завършек -ьо:
земя - земьо!, леля - лельо!
и от м.р.: коньо, орльо, петльо

Звателната форма не е точно падеж; също така в примерите, които давате (Ганю/Ганьо, Митю/Митьо), не става дума за нея. Тези имена са си такива в основна форма, не придобиват такъв облик заради обръщанието. Те зависят, както казах, от регионални особености и от развоя (все повече се налагат формите с "ьо").
Според мене общата форма може да е и Ганьо, Митьо, и Ганю, Митю, но звателната – само Ганьо, Митьо.

# 725
Интересно ми е, защо Бай Ганю се е прекръстил на Бай Ганьо. Thinking По-европейско е. Simple Smile

# 726
Важен ли е правописът? Да, важен е, не по-малко от личната хигиена, показателен е за много неща.  Naughty
Дааам и аз така мисля-още като бях ученичка и си пращахме писма по пощата,лятото,когато се виждахме с приятелките ми, им показвах писмата им до мен през годината и какви грешки имат(хахах).Не с лошо,естественно.Това ме влудява и до днес )))

Някой показва ли ти твоите?  Wink Не се влудявай толкова.  Laughing
Ами-аз просто не мога да го приема това за нормално!Аз дори не съм българка,а знам български много по-добре писменно и говоримо от доста мои познати )))В страната,където съм се научила да говоря и пиша страшно много се държеше на това!

# 727
  • някъде по морето

[/quote]Ами-аз просто не мога да го приема това за нормално!Аз дори не съм българка,а знам български много по-добре писменно и говоримо от доста мои познати )))В страната,където съм се научила да говоря и пиша страшно много се държеше на това!
[/quote]
От Русия ли си ? Simple Smile

# 728
Ами-аз просто не мога да го приема това за нормално!Аз дори не съм българка,а знам български много по-добре писменно и говоримо от доста мои познати )))В страната,където съм се научила да говоря и пиша страшно много се държеше на това!
[/quote]
[/quote]Не,но говоря и руски.Двете н-та ли те усъмниха?Хахахах )

# 729
  • някъде по морето
[/quote]Не,но говоря и руски.Двете н-та ли те усъмниха?Хахахах )
[/quote]
Да! Hug
Аз също говоря русСки Laughing и знам, че всички рускоговорящи я правят тази грешка Laughing

# 730
Какво мислите? - За или Против - http://pravopisno.blogspot.no/2014/03/daobichashnainat.html

# 731

Аз съм ЗА правилото. Така се разбира кой е грамотен и кой не е. Иначе ако гледаме как е най-лесно и най-просто дай да отменим всички правила.

# 732
  • София
Не съм чела темата, но за мен правописът е едно от най-важните неща за мен. Не може в 21в в цивилизована европейска държава да се пише: незнам немога неискам. Не може да не се знае правилото за запетайката пред "че" и а, но, ала. Пълен непълен член е  също често срещана грешка. Такива малоумни грешки съм виждала във вестници, списания, книги, сайтове, учебници - което е недопустимо.
Цитат
Какво мислите? - За или Против - http://pravopisno.blogspot.no/2014/03/daobichashnainat.html
Аз съм за правилото, така лесно можеш да разбереш дали даден човек е грамотен, или не.

# 733
  • София
Или "напредвид" - любимо ми е.  Mr. Green А пък още по-добре става "в напредвид"  Crazy

# 734
  • n/a

За пръв се замислям. И не знам дали съм за или против.
Да е водораздел за грамотните от неграмотните - не
го приемам за такъв, може би защото не съм достатъч-
но грамотна и твърде снизходителна към себе си. Ула-
вям се, че се случва да го объркам. Но и не само това.
Случва се да прочета написано с правилно членуване
и да ми прозвучи леко префърцунено - нещо подобно
на онова правилно изписване "чувствувам" вместо по-
добре и естествено звучащо "чувствам".

Общи условия

Активация на акаунт