"Селски" номера и пинизи

• 5 177 049
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 12 780
  За хората, които не припарват до бездомни животни, нещата изглеждат черно бели. Много животни по улиците и никой нищо не прави. Crossing Arms Зад това общоприето мнение се крият десетки доброволни организации и фондации и стотици доброволци, които откликват на сигнали, влачат животни по ветеринарни клиника и какво ли още не. 
Точно организациите, които толкова възхваляваш, са проблема и виновниците за това положение, казвала съм го хиляди пъти. Виновни са най-вече със закона "кастрирай и ВЪРНИ" който прокараха, т.е. премахнаха евтаназията от закона. Това е целия проблем и абсолютно нищо друго.
А го направиха за да пълнят собствените си джобове. Има кучета по улиците има "нужда" от средства за грижа за тях. Няма кучета по улиците (ако се евтаназираха, както преди) няма кой да им дава пари.
Ето това е зора на организациите, а не грижата за кучетата
+1 Peace
В основата на тази инициатива са паричките.

# 12 781
Е, не, не сте прави.
Общинската служба беше обвинявана в протакане на проблема заради финансирането, а не доброволните организации. Говорите за Екоравновесие, която е на столична община.

# 12 782
Змия, а ти отглеждаш ли?

Не, отглеждам само куче и двама мъжки човешки екземпляри Mr. Green

Но бих отглеждала.

За какво да отглеждаме повече змии, като всички жени са змии и във всяка къща има поне по една, а и този форум тук е истински змиярник. Чувал съм, че ако жена плюне в устата на една пепелянка, то пепелянката ще умре.

# 12 783
  • Добрич
http://dnes.dir.bg/news/politzia-razgrad-nemska-ovcharka-18527997?nt=4
 Докато има такива новини за мене е безпределно ясно, кое битуване и чий живот е с приоритет.

# 12 784
  • София

За какво да отглеждаме повече змии, като всички жени са змии и във всяка къща има поне по една, а и този форум тук е истински змиярник. Чувал съм, че ако жена плюне в устата на една пепелянка, то пепелянката ще умре.

Mr. Green
Змиите са ми сестри Mr. Green

# 12 785

Аха, на мен преди ми викаха Пепи от пепелянка, но вече ми казват Пуси от пепелянка+усойница. Mr. Green

# 12 786

Mr. Green
Змиите са ми сестри Mr. Green
А на мен братовчедки smile3521

# 12 787
  • при късмета
Е, не, не сте прави.
Общинската служба беше обвинявана в протакане на проблема заради финансирането, а не доброволните организации. Говорите за Екоравновесие, която е на столична община.
Може ли по-добре от теб да знам за какво говоря и ти да не ми преиначаваш думите?
Не, не говоря за Екоравновесие а именно за НПО. Екоравновесие ли прокара закона "кастрирай и върни" или организациите?
Екоравновесие просто се налага да се съобразява със закона, т.е. след прибиране и обработка ДА ВЪРНЕ кучето откъдето са го прибрали, който закон организациите прокараха.
Вместо да уточняваш на хората за какво точно говорят самите те, чети. И по възможност разбери това което е написано

# 12 788
Уау, какъв тон. Според мен може и по-спокойно да дискутираме. Аз лично нямам претенции да съм запозната в детайли с казуса, но твърдението как лошите НПО-та са виновни ми е малко смешно, а държавата често го използва, когато не може или не иска да се справи с някаква ситуация.

Значи, от една страна имаме държавата с възможността и да гласува закони, софийска община с големия си бюджет и организация, и от друга страна - лошо финансирани малки организации, които зависят от доброволен труд и събиране на левчета от различни места. По-горе дадох примера със Загреб, в който общината активно и компететнтно е овладяла проблема. Но за това трябва ресурс и воля, а когато няма капацитет или желание да се справиш с нещо се оправдаваш с какво ли не - лошото време, тройната коалиция, НПО-тата, турците, комунистите, извънземните...

Погледнато логично - проблемът не е във връщането на улицата на кастрираните кучета, а в това, че всеки ден се изхвърлят нови от недобросъвестни стопани. Най-често породисти, които са изпуснати и са се чифтосали неподходящо и след това поколението е непродавамо. Докато не се направи регистър на домашните кучета и не се следи колко често раждат, докато няма никакъв контрол и санцкии (а контролът трябва да дойде от държавата/ общината, НПО-тата просто нямат капацитет и правомощия за това), нищо няма да се промени.

# 12 789
  • при късмета
Проблемът е именно във връщането на кучетата на място след прибирането.
Хем казваш, че не си запозната, хем спориш, не разбирам.
ПНО от тук може и левчета да събират, но от европейски организации прибират стотици хиляди евро и това е обсъждано многократно и не е тайна за никого.
Да, държвата приема законите, въпроса е кой и с каква цел ги прокарва.
Екоравновесие, като общинска служба е задължена да спазва закона, а той я задължава да върне кучето откъдето е прибрано. Една проста математическа сметка. Твърди се, че в София има 10-15 000 бездомни кучета. В общинския приют има по 500 кучета, толкова им е капацитета. Ако тези 500 бройки стояха само 2 седмици и после да се евтаназират, ако не бъдат осиновени (както е навсякъде в белия свят), това прави по 1000 кучета на месец, разчистени от улиците. За година-година и половина да няма нито едно.

При положение, че едно куче може да роди максимум 2 пъти в годината, в повечето случаи веднъж, всичките домашни котила да се изхвърлят пак не могат да достигнат тези цифри. Още повече, че и да се изхвърлят ще бъдат прибрани и точно тук идва проблем с връщането.
Да не говорим, че не всички се изхвърлят.
А от уличните много малка част от тях са пропуснати от кастрация, но дори да има такива и по този параграф пак не могат да се достигнат такива цифри.

Така, че точно във връщането е проблема, защото кучето остава на улицата.
А НПО ги държи на улицата със зъби и нокти именно заради субсидиите от европейските организации, защото няма проблем-няма субсидия

# 12 790
Казах, че не съм запозната в детайли, но живея в града и се интересувам от живота в него.

По твоята логика, щом почти всички кучета навън са кастрирани, а не се изхвърлят толкова много домашни, с тях екоравновесие може да се справи и да кастрира, значи до 10-на години най-много проблемът ще е решен и популацията на уличните кучета ще е много малка.

Само че това го слушам от 90-те години, когато Софиянски беше кмет и цитираше подобни цифри и сметки. По онова време Екоравновесие се казваше Зоомилосърдие и убиваше кучетата. Очакваше се организацията да свърши работа до наколко години и да се разпусне. Кастрираха ги лошите НПО-та. Същите НПО-та твърдяха, че общинската организация прибира и евтаназира вече кастрирани и маркирани кучета, защото няма интерес да намали популацията, за да не загуби финансирането.

Законът, за който ти говориш, кастрирай и върни, е приет едва през 2008 година. По данни на самото Екоравновесие, кучетата са намалели първо до 11 хиляди през 2011 (неясно от колко), после до 6500 през 2013. Тоест, кастрацията дава по-добър резултат от евтаназията и това е логично. Преди този закон, въпросната общинска фирма имаше 10 години (1998 - 2008), в които да евтаназира без резултат.

А сметките ти са грешни в частта да смятаме капацитета на приюта, за да изчисляваме. Всъщност, трябва да се смята капацитета на организацията да лови кучета и той е чувствително по-голям за когато кучетата се кастрират и връщат. За моралната страна на въпроса, дори няма нужда да говорим. Дори Софиянски, който основа тази общинска фирма, си призна провала.

# 12 791
Ах, как селско ми оакахте темата.....

# 12 792
Касита, пусни нова тема Naughty, тази и без това е доста набъбнала.

# 12 793
Second edition?! Never!

# 12 794
  • Mediterraneo

Абсолютно! И кучемразки, и кучезащитнички- ай запрете се!

Общи условия

Активация на акаунт