КРУИЗИ /тема 3/

• 59 445
  • 788
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Коколино е хапчето, не съм взимала, но и нямах проблеми. Единия ден имаше 5бала вълнение, каквото и да значи това
Всъщност Коколино е омекотител, а хомеопатичното хапче е Кокулин и на моето дете не му помага особено.

# 616
  • София
Видях, че сте коментирали вълнението, ето точно какво означават баловете:

Вълнение
в балове                                                 Височина на вълните

0 бала   напълно спокойно море      0 метра
1 бал   спокойно море                      0 – 0,1 метра
2 бала   слабо вълнение              0,1 – 0,5 метра
3 бала   леко вълнение                      0,5 – 1,25 метра
4 бала   умерено вълнение              1,25 – 2,5 метра
5 бала   неспокойно море                   2,5 – 4 метра
6 бала   много неспокойно море           4 – 6 метра
7 бала   силно вълнение                   6 – 9 метра
8 бала   много силно вълнение           9 – 14 метра
9 бала   изключително вълнение           14 метра

Ние сме стигали до 6 бала няколко пъти, да не дава Господ повече.
Обикновено най-много са 4 бала. Знаете това се изписва на монитора в каютата.
Това е рядкост, нищо страшно, дори се шегуват хората, спокойно.
Може да се наложи малко дискомфорт, но преминава.

Ето малко информация:
Скрит текст:
Съвременните кораби имат стабилизатори - големи подводни перки от двете страни на корпуса, за да противодействат на всяко залюляващо движение, а и повечето круизи плават в топли и спокойни води. Благодарение на това, по-малко от 3% от пасажерите се разболяват от морска болест. Въпреки това е възможно да развиете някои симптоми - от леко гадене до повръщане.

Както старите моряци, така и съвременните лекари имат свои лекове (което разширява възможностите за избор), които може да опитате и всичките (но не едновременно):

Когато усетите първото движение на кораба, започнете да ходите напред-назад по палубата. Ще забележите, че коленете ви, собствените ви стабилизатори, ще намерят своето равновесие и начин да неутрализират движението, известно като моряшка походка.
Излезте да ви лъхне морския бриз (доказано най-добрия антидот) и ако чувствате гадене, засмучете лимон или портокал.
 Яжте лека храна. Не се заблуждавайте, че тежката храна ще закотви стомаха ви.
Когато сте на палубата гледайте към хоризонта (фокусирайте се в стабилна точка)
Медикаменти: На българския пазар: Кокулин, Medrin и Dimenhydrinat

Ако състоянието ви е сериозно, бордовия лекар ще ви постави инжекция за облекчение. Може да ви се доспи, но това е добре, защото последното нещо което ще ви дойде на ум е да останете будни до края на вълнението.

Природен лек е джинджифил на прах. Разбъркайте половин чаена лъжичка от подправката в чаша топла вода или мляко и я изпийте преди отплаване. Казват, че успокоява стомаха за близо осем часа.

Това беше просто информация, не се притеснявайте, трябва да е знаем.
Пак казвам, не сме имали сериозни проблеми и то от десетки круизи, освен лек дискомфорт....

# 617
  • София
Блед, написано е 8 дни, но нощувките реално са 7, така че си права.  Peace
Момчето от агенцията каза, че няма свободни вътрешни каюти, но да съм имала търпение до януари месец. Едва ли не останах с впечатление, че това не е окончателно и че има вероятност да "изпаднат" каюти.

Всъщност Коколино е омекотител...
Стига да помага, ще го пием, ако се налага.  Joy

# 618
Тези хапчета доколкото си спомням са хомеопатични и за да имат ефект при голямо вълнение се пият от самото качване на кораба и не се спират... Иначе нямат ефект... Ние имахме 2-3 дни вълнение,  доста клатеше, чуваше се шума на стабилизиторите... Малко те замайва и не ти се яде и пие нищо /за да не го "върнеш"/...  Но нищо страшно... Минава и заминава.... Аз съм преживяла страхотно вълнение преди години на един малък товарен кораб около Испания... Ужас... Мъжете се изповръщаха с извинение...  Не знаеш да лежиш или да стоиш, такова гадене и дискомфорт не съм имала от тогава.... Но пасажерските кораби са много по-големи и по-защитени откъм клатене и вълнение... Peace

# 619
  • Варна
Akо беше толкова страшно нямаше да има стотици круизи и десетки хиляди пасажери ДА ПЛАЩАТ да се качат на тях.Хората се качват на такива кораби за развлечение а не да се тормозят.

# 620
Akо беше толкова страшно нямаше да има стотици круизи и десетки хиляди пасажери ДА ПЛАЩАТ да се качат на тях.Хората се качват на такива кораби за развлечение а не да се тормозят.

Което не изключва наличието на дискомфорт, особено за човек с проблемен вестибуларен апарат. Peace
През деня някак вълнението не се забелязва особено, но ни се е случвало вечер на представления ( примерно на ледената пързалка или на басейна на Оазис) да се чудим как успяват да се задържат на крака спортистите:) Или пък след ресторант на прибиране към каютата да се подпираш ту на едната, ту на другата страна на дъъъългия коридор, все едно не си изпил една чаша вино, а цяла бутилка сам  Mr. Green

За мен лично, най-неприятно е било силно вълнение в северните части на Атлантика през нощта - в един момент си мислиш, че ще изпаднеш от леглото, поглеждаш навън и виждаш (защото е светло около полярния кръг) как парапета на терасата ту минава на две педи над хоризонта, ту под него. Междувременно, скърцането на шкафове, стени и т.н. е леко зловещо  Wink

Но, наистина, това е рядкост - обикновено при първите круизи, след 2 дни в морето, при слизане на брега усещаш как походката ти става някак лека и подскачаща  Joy

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 10:45 от Asinka

# 621
A да не забравяме хилядите хора, работещи на корабите...  За тях вълнението е почти ежедневие... Mr. Green
Някои хора наистина по-тежко понасят и най-малкото клатене... Аз затова има ли лека вълна или вятър и си пия тези хапченца за всеки случай... Няма да си развалям комфорта, я.... Joy
На клатене обаче по-хубаво се спи... ха-ха...

# 622
Има ли някой, който да е направил такава екскурзия с круиз, моля за мнение.  http://izgodni.bg/offer/121892
Много ни се иска да посетим Гърция и гледам, че има възможност и за еднодневен круиз, би било интересно.

# 623
  • София
sssmile Вчера ме питаше едно от момичетата на лични точно за това, ето отговора:

Скрит текст:
Ние сме ползвали тези:

http://www.odysseia-lefkada.eu/
40 евро

http://www.greeka.com/ionian/lefkada/island/lefkada-tours/l02-ni … kefalonia-ithaca/
25 евро

Има и по евтини, но търпят промени по време на курса и не са от най-търсените.

Ето го и тук, където го беше видяла...
http://www.travelcenter.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5% … iate_sess_id=2967

# 624
Като стана дума за вълнение - и на мен това ми е основното притеснение. Искам да попитам по-опитните. Знаете ли дали при очаквано вълнение над определени балове корабите сменят курса, или дори порта и ако да - над колко бала? Или пердашат смело и пестят от храна Mr. Green
Ние ще сме на средиземноморски - не океански - ама пак ме е шубе.
Скромния ми опит от 4 половинчасови прехода с фери (Керамоти - Тасос) показа, че съм склонна към призляване Sick
Вярно не може да се сравнява малко фери с голям кораб, но ако кораба го докарат до усещането което имах на ферито при по-малки вълни - почвам сериозно да се притеснявам, и ще трябва да заредя с диазепамче  Laughing За да опиша - морето ми се виждаше почти спокойно - с вълни около няма и метър, обаче като седнах вътре във ферито и гледах през прозореца виждах ту 2 метра море под хоризонта, ту около 2 метра небе над хоризонта.

# 625
  • sofia
Аз когато съм се возила по яхти съм установила, както и Блед каза, че трябва да гледаш на далече и нещата са супер.
Аз при 5бала си спах като пич. Иначе бяха наслагалли пликове по парапетите, а мъжа ми се забавляваше как се люшкат хората из коридорите

# 626
 Sick Това отговаря частично на моя въпрос, че и при 5 бала не се смущават и пердашат - ужаст #Crazy

# 627
  • София
Аз съм се возила няколко пъти на ферибот, като единият път морето беше сравнително бурно, но изобщо не ми беше лошо. Може пък случката ми с корабчето от преди доста години да не се повтори.  Praynig

# 628
  • София
Не само не се смущават, и то защото 5 бала е нещо нормално. И въобще не е проблем за кораба и пасажерите. Леко клатушкане.
Да няма от тук нагоре ?
А за Средиземно море и другите наоколо въобще не го мислете...

# 629
А от там нагоре сменят ли вече курса?

Общи условия

Активация на акаунт