Кърмене с блистери и кръв

• 1 186
  • 1
  •   1
Отговори
Моля за помощ!

Синът ми е на 6 месеца. От месец и половина на едната гърда имам блистер - гърдата се запушваше регулярно, но успявах да се справя, а блистера си стои - от време на време успявам да излющя кожичката, но до няколко часа отново се появява. Преди около две седмици обаче ми се появи втори много по-голям блистер на същата гърда. Почти веднага след като се появи успях да обеля кожичката отгоре и да отпуша каналчетата. Блистерът не се появи повторно, но под него има нещо като дълбока раничка от която тече кръв при сучене/цедене. Самата раничка е широка около 3-4мм.

При цедене като тръгне кърмата се разкървавява и буквално шурти кръв, изчаквам около минутка, раничката заздравява и мога да изцедя внимателно гърдата без повече кръв. Когато сложа бебето обаче то буквално пие кръв (акитата на бебето са почти черни със силен мирис на застояла кръв, повръща също черно).

Няколко дни му давам само здравата гърда да суче, дохранвам с кърма от шише, болната гърда цедя и давам на следващото хранене. Сложа ли обаче бебето на гърда гърдата веднага отново се разкървавява, често се разкървавява и при цедене. Вече 10 дни няма минаване.

Положението много се усложнява и от факта, че другия блистер пък постоянно ми запушва каналчетата и блокира едната половина на гърдата и не успявам само с цедене да се справя и се налага да слагам и бебето да суче.

Моля помогнете - с какво мога да мажа, пия за да може раничката по-бързо да заздравее?

Относно блистерите - кърмих дъщеря си близо две години само с блистери и постоянни запушвания и предмаститни състояния. Блистерите ми появиха по същото време - когато беше на 4.5месеца и отново бяха на гърдата, която пуска повече мляко (с дъщеря ми лявата, със сина ми - дясната). Не нося сутиени, спя по гръб, нищо не ми притиска гърдите. Изчела съм всякакви материали за блистерите и на кой какво смята, че му е помогнало. При мен явно не става. В момента мажа гърдата с зехтин и екстракт от семки на грейпфрут по съвет на една статия на Xedra.

# 1
  • Пазарджик
Здравейте, malina07!

Доста неприятна ситуация. Тези повтарящи се блистери наистина могат да са много болезнени. Още повече, че явно зарастването става по-трудно.

За по-бързо зарастване на раничката освен, това което правите, друго не мога да ви кажа в момента. Евентуално може да обсъдите с лекаря си прием на лецитин, който да предотврати запушванията и появата на блистери. Също има изследвания, които показват, че намаляването на приема на наситени мазнини като маргарин, мазно месо, вафли, готови сладки и др. подобни, може да помогне за предотвратяване на повтарящи се блистери.

Вие явно разполагате с много информация относно блистерите, поради неприятния опит, който имате с първото дете.

Важно е да се открие причината за появата на блистери, ако е възможно. Много често, неправилно позициониране или засукване също може да причинят повтарящи се блистери. Смятате ли, че това може да са част от причините за повтарянето? Ако мислите, че е възможно, може да обсъдим някои идеи.

Общи условия

Активация на акаунт