Работа, CV-та, HR-и, съвети - 37-ма тема

• 74 038
  • 749
  •   1
Отговори
# 660

и ако си за пръв път държавен служител, през тази година могат да те уволнят без предизвестие (това е по закона за държавния служител, а не по кодекса на труда)

# 661
  • София
Ха добър ден! Дойде време да се присъединя към вас, че май скоро ще оставам без работа, че ще ни закриват... Аз работа не съм си търсила от много години и изобщо не съм в час как да се "продам" успешно.
Успех на всички търсещи. Аз ще чета назад.

# 662
  • София
T.e. e по-неизгоден, защото още 6мес няма да ми мърда заплатата, а от 6 до 12мес  какъв ми е статута, ще имам ли 30дни предизвестие?!

# 663
от закона за държавния служител   

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) Когато кандидатът се назначава за първи път на държавна служба, в едногодишен срок, считано от датата на встъпване в длъжност, органът по назначаването може да прекрати служебното правоотношение без предизвестие. В случай че правоотношението се измени преди изтичането на срока, срокът за изпитване продължава да тече при следващото служебно правоотношение.

# 664
  • в огледалото на живота
Може ли малко помощ за тази обява:
http://www.reg.rio-ruse.org/?now=get&nav=null&message=Do … file=03-00-48.pdf
Как да тълкувам оновните изисквания за тази позиция?Специалноста която е завършена трябва да е история задължително или има вариант вакантното място да се заеме и от такъв правоспособен учител,но с друга степен на квалификация?

# 665
  • София
А ако не си завършил история как ще преподаваш този предмет? Не си го представям. Ясно си пише история. Иначе може да кандидатстваш без да си с правоспособност. Ако няма други кандидати вероятността да те наемат е много голяма, но заплатата е процент от основното възнаграждение.

# 666
Когато човек, който не е пряк началник, но йерархично във фирмата е на нивото на прекия началник, опитва да ми дава нареждания и задачи, това нормално ли е?

# 667
Когато човек, който не е пряк началник, но йерархично във фирмата е на нивото на прекия началник, опитва да ми дава нареждания и задачи, това нормално ли е?
Зависи от структурата на фирмата. По принцип не е особено желателно, но ако от твоята работа по неговите задачи зависи нормалната дейност във фирмата - би трябвало да се съобразиш с тях. Simple Smile
Ако според структурата на фирмата имаш един пряк началник, пред когото отговаряш, а другият те кара да изпълняваш задължения, които не ти влизат конкретно в работата, имаш право да откажеш.  Simple Smile

# 668
Ами това са неща, които са свързани с моята работа, но нито са ми пряко задължение, нито ще падне светът, ако си ги свърши сама, просто й е по-лесно да ми ги даде на мен.
Ядосах се, защото свърших всичко, за което ме помоли, а накрая дойде да ми се кара, че не е направено като хората, разбирай - както на нея й е харесва. Липсвали и документи, които накрая се оказа, че тя не е написала и грешката всъщност не е моя.

# 669
Да бонбонбон, напълно нормално е.
Колкото до това, че тя можела и сама да си ги свърши - то и прекия ти началник може сам да свърши работата ти. Но ако го прави - ти за какво си? Обикновено оперативната работа се върши от оперативните работници. Не защото началниците им не могат да я свършат, а защото не им е работа да я вършат.

Моя най-добронамерен съвет към теб е, ако искаш да те ценят в работата ти, да не бягаш от възложени задачи. И още нещо, ако не знаеш как да свършиш нещо, по-добре попитай първия път какво точно се очаква от теб, за да можеш накрая да го свършиш както го иска възложилия ти го.
И не на последно място - ако искаш да си добър служител - фразата "не ми е в задълженията" просто я забрави. Всеки може да изпълнява. Успяват тези, които изпълняват качествено.

# 670
ZinaSt, напълно съм съгласна със съветите ти  Peace

# 671
  • София
и аз съм съгласна.Бонбонке, имай   предвид,че тези неща ще ги срещаш навсякъде Simple Smile

# 672
Може би това ще внесе повече яснота. На мениджърите обикновено им се плаща повече отколкото на оперативния служител. Точно защото работата им е съвсем друга. Всеки мениджър би предпочел да си върши оперативна работа и да си взема мениджърската заплата. Обаче не става така. За мениджърите е рисково да вършат оперативната работа, защото никой работодател не би толерирал това. Прекалено скъпо му излиза.
Да, света няма да падне, ако тя си свърши това, което ти е възложила. И сигурно ще го свърши и по-бързо и по-добре. Обаче това не и е работата. Затова се плаща на служители с друг профил.

Вероятно и на един лекар ще му е по-гот да си взема по-високата заплата, а да върши работата на медицинска сестра. По-лесно, по-спокойно и далеч по-малко отговорно. Обаче колко време ще мине преди да го уволнят? Минимално. Същото е навсякъде другаде.

# 673
  • София
Да бонбонбон, напълно нормално е.
Колкото до това, че тя можела и сама да си ги свърши - то и прекия ти началник може сам да свърши работата ти. Но ако го прави - ти за какво си? Обикновено оперативната работа се върши от оперативните работници. Не защото началниците им не могат да я свършат, а защото не им е работа да я вършат.

Моя най-добронамерен съвет към теб е, ако искаш да те ценят в работата ти, да не бягаш от възложени задачи. И още нещо, ако не знаеш как да свършиш нещо, по-добре попитай първия път какво точно се очаква от теб, за да можеш накрая да го свършиш както го иска възложилия ти го.
И не на последно място - ако искаш да си добър служител - фразата "не ми е в задълженията" просто я забрави. Всеки може да изпълнява. Успяват тези, които изпълняват качествено.

В тази връзка... предстои ми започване на работа, предната беше в подобна фирма, но този път са доста по-сериозни нещата и ме е страх пак да не се издъня  Confused
Та, какво да направя, променя, че да се представя на ниво в новата работа?

# 674
Аз не съм на 100% съгласна с това, че човек трябва да върши всичко, което някой над него му зададе. Confused В крайна сметка всеки човек е назначен на определена длъжност и за определена работа. Има си приоритетни задачи и задачи, които търпят отлагане - т.е. не са му в преките задължения.
В сегашната фирма сме малък колектив и нямам проблеми с мениджъри, само че летата съм работила като рецепционистка. Не веднъж се е получавала следната ситуация:
Идва ресторант мениджър или домакинка, или главен готвач, или техници, искат да свърша нещо, което не ми е в приоритетните задачи, но казвам ОК. Междувременно обаче на рецепция идват гости на хотела - настаняване, освобождаване на стаи, въпроси, ключове, проблеми и т.н. Съответно аз обръщам главно внимание на гостите (приоритет!) и се бавя с другите неща. Случвало ми се е да ми се насъбере работа и въобще да изключа за това да преведа на ресторанта 5 ястия на 3 езика, което могат да свършат и в офиса им, на собствения компютър, но трябва да се ровят прекалено много в нета и не им се занимава. Та, идва после "шефът" на каквото-друго-звено-е-там и ми мрънка защо съм се забавила?! Отначало се притеснявах, обаче по-нататък директно задавах контравъпроса "Да оставя гостите да чакат на рецепция ли???" Stop  Обикновено получавах леко смутен и издразнен поглед и след 2-3 такива ситуации се идваше с въпроса"Имаш ли възможност да направиш еди-какво-си?" Rolling Eyes
Не казвам, че винаги е такава ситуацията. Просто не виждам и защо всеки да изпълнява всичко, което някой над него му зададе. И то с претенции.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт