Белите расисти

• 12 578
  • 213
  •   1
Отговори
# 75
  • където ми харесва
И аз съм се чудила, защо хора, които са родени в Африка, и ги наричат негри, заради цвета на кожата им, е прието всъщност да им казват афро-американци...кое им е американското? Но, е факт-тези хора са чернокожи.
Какви малцинствени групи в България? В България няма малцинства. Поради тази причина, повечето хора негодуват, че циганите се третират по различен начин. След като и те се водят граждани на Р. България, имат същите ЗАДЪЛЖЕНИЯ като нас, както и права...ама това по конституция. Иначе се оказва, че циганите нямат задължения, но правата им са в пъти повече от нашите...въпроса ми е-ЗАЩО? Crossing Arms И в това отношение, Вулева е абсолютно права.

# 76
И аз съм се чудила, защо хора, които са родени в Африка, и ги наричат негри, заради цвета на кожата им, е прието всъщност да им казват афро-американци...кое им е американското? Но, е факт-тези хора са чернокожи.
Какви малцинствени групи в България? В България няма малцинства. Поради тази причина, повечето хора негодуват, че циганите се третират по различен начин. След като и те се водят граждани на Р. България, имат същите ЗАДЪЛЖЕНИЯ като нас, както и права...ама това по конституция. Иначе се оказва, че циганите нямат задължения, но правата им са в пъти повече от нашите...въпроса ми е-ЗАЩО? Crossing Arms И в това отношение, Вулева е абсолютно права.

Кои са законово-установените права на ромите, от които не могат да се възползват останалите български граждани? Малцинствено право е примерно правото на майчин език. По закон ромите нямат право да не си плащат тока, ако това се има предвид под "ромите имат повече права".

Тоест в България няма евреи, арменци, турци и роми. Ами добре. Няма признати национални малцинства - иначе хората са си тук.

Афро-американци са живущите в САЩ.

# 77

Тях никой не ги нарича афро-американци.  Joy Те са "black/blacks".

# 78
Черна станция, е не може да ги няма. Това е положението. Има ги и ще си живеят наравно с всички. А като искаш законът да се прилага, това не зависи само от циганина, защото не съм чула някой сам да отива в затвора, по желание. 

Съгласна съм. И понеже смятам, че сами по себе си циганите са непоправими, претенциите ми са към белите законодатели и пазители на закона да почнат да прилагат еднакъв, а не двоен стандарт.
А от циганите не очаквам никаква воля за положителна промяна.

# 79
Е, ти не си ли чувала, че от години в Канада няма Christmas tree, a Holiday tree?
И в Канада и по цял свят има Christmas tree. Може би си искала да кажеш, че е приемливо/политически коректно да се наричат "празнични дървета". Направи ми впечатление категоричността на "няма"  Simple Smile, защото не мисля че за някое 80 годишно бабче повелята има значение. Коледа и много други празници са много повече семейни такива отколкото религиозни. И подмяната на имена за мен само акцентира на религиозността на произхода на празника, така както когато преди 30-тина години ни караха да носим червени яйца в у-ще за първа пролет. Кому е нужно?

С най-добри чувства, но това че подменяш наименованието на нещо, не променя същността му. Това че преди 150 години някой е наричал тъмнокожите негри, не го прави лош човек. Било е приемливо и не се е влагало нищо по-негативно от сегашното афро-американци. Неприемливо е да цензурираш автор. Всяко четящо дете на 8 години има достатъчно ум в главата да разбере, че думите/езикът се развиват. Четенето на произведения в оригинал е не само литературно, но и културно занимание, та затова категорично смятам, че децата имат право на оригинал. Откритостта във възпитанието е важна и за мен е признак на широкомислие и толерантност. Цензурата и подмяната на понятия не са.

Ох, наистина ли не схващате иронията, че всичко трябва да се обяснява? И аз с най-добри чувства, но вече в няколко теми виждам как всичко се приема буквално. Ние вкъщи си имаме Коледно дърво, дори училището на децата прави Коледно тържество, имат Великденска ваканция.

По въпроса за книгите, не мисля, че е цензура. Цензура би било, ако се премахне изобщо текста, свързан с чернокожите. Това е политическа коректност, която е изключително силно изявена в Северна Америка. Никъде не съм казала, че съм и фен.  Laughing Напротив. Много често се прекалява. На мен са ми смешни понятията "mail person", "snow person", etc. Но са факт! Тук темата леееко се припокрива с другата, за толерантността.

# 80

Ок, случили са се тези неща - нагнетяват ли напрежение такива статии? Само такива случаи ли трябва да се отразяват?

Ами в който и да е вестник или новинарски сайт да погледнеш ще видиш, че далеч не се отразяват САМО такива неща. Всъщност циганите съвсем не са главната тема на вестниците и ако се споменават то заслугата си е на самите цигани, че дават материал.
А конкретно думата разкостване се употребява масово в техническия жаргон в смисъл на разглобяване на съставни части. Не съм чула да я употребяват месари. Та малко си се престарала с патоса. Смятам, че вестниците ще публикува и положителни новини за цигани, ама де ги?

# 81

Ок, случили са се тези неща - нагнетяват ли напрежение такива статии? Само такива случаи ли трябва да се отразяват?

Ами в който и да е вестник или новинарски сайт да погледнеш ще видиш, че далеч не се отразяват САМО такива неща. Всъщност циганите съвсем не са главната тема на вестниците и ако се споменават то заслугата си е на самите цигани, че дават материал.
А конкретно думата разкостване се употребява масово в техническия жаргон в смисъл на разглобяване на съставни части. Не съм чула да я употребяват месари. Та малко си се престарала с патоса. Смятам, че вестниците ще публикува и положителни новини за цигани, ама де ги?

Еми примерно:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3424814

Но не може да не се отрази и следната новина с важно обществено значение: "Роми се клаха с брадви в Казичене", която е от вчера. Както и следните заглавия: "40 роми се млатиха с лопати и тояги", "Роми нападнаха тийнейджъри с павета", "Съседи се клаха заради асансьор", "Мъж беше убит в Дупнишко след ромски запой", "Смляха с чукове жена на улицата", "Пребили жената в Сливен заради семейна вражда" и прочие от последния месец. Бе само ромите ли се "млатят"?

# 82
Но не може да не се отрази и следната новина с важно обществено значение: "Роми се клаха с брадви в Казичене", която е от вчера. Както и следните заглавия: "40 роми се млатиха с лопати и тояги", "Роми нападнаха тийнейджъри с павета", "Съседи се клаха заради асансьор", "Мъж беше убит в Дупнишко след ромски запой", "Смляха с чукове жена на улицата", "Пребили жената в Сливен заради семейна вражда" и прочие от последния месец. Бе само ромите ли се "млатят"?

Когато се млатят българи пак се пише. Но е по-рядко явно. А да се скриват ромските зулуми е информационно затъмнение и лишаване от право на информация. Иначе аз не съм чувала за един случай даже, когато инкасатор или полицай опита да си свърши работата с българин, и да се съберат съседите българи и да го набият и да му счупят колата. Само циганите го правят. Медиите ли са виновни за това?

# 83
Иначе аз не съм чувала за един случай даже, когато инкасатор или полицай опита да си свърши работата с българин, и да се съберат съседите българи и да го набият и да му счупят колата. Само циганите го правят. Медиите ли са виновни за това?

Миналата година сградата на Енергопро беше приведена в този вид. Не поради ромски набези.

# 84
Когато се млатят българи пак се пише. Но е по-рядко явно. А да се скриват ромските зулуми е информационно затъмнение и лишаване от право на информация. Иначе аз не съм чувала за един случай даже, когато инкасатор или полицай опита да си свърши работата с българин, и да се съберат съседите българи и да го набият и да му счупят колата. Само циганите го правят. Медиите ли са виновни за това?

Обаче в нито един сериозен ежедневник не виждам тази новина, освен тук:

http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8 … html#.Uy8N_M7QyPs

"Съученици тормозят отличник от ромски произход"

Ще поровя за статистики за престъпността.

# 85
Черна станция, е не може да ги няма. Това е положението. Има ги и ще си живеят наравно с всички. А като искаш законът да се прилага, това не зависи само от циганина, защото не съм чула някой сам да отива в затвора, по желание. 

Съгласна съм. И понеже смятам, че сами по себе си циганите са непоправими, претенциите ми са към белите законодатели и пазители на закона да почнат да прилагат еднакъв, а не двоен стандарт.

Peace С уговорката, че може да има промяна, с волята на всички. Знам, казвали са ми, че съм оптимист  Grinning

# 86
  • Варна

Обаче в нито един сериозен ежедневник не виждам тази новина, освен тук:

http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8 … html#.Uy8N_M7QyPs

"Съученици тормозят отличник от ромски произход"

Ще поровя за статистики за престъпността.

Моят син също е отличник и е тормозен от съучениците си заради това. Не е циганин.

# 87
В класа на дъщеря ми има две циганчета и никой не ги тормози, нито те тормозят някого. Канят ги на рождени дни като всички останали, едното е отличник. Проблемните, които винаги се обсъждат по родителски срещи са други.

И понеже смятам, че сами по себе си циганите са непоправими, претенциите ми са към белите законодатели и пазители на закона да почнат да прилагат еднакъв, а не двоен стандарт.

А това изказване само по себе си олицетворява расизма.

# 88

Peace С уговорката, че може да има промяна, с волята на всички. Знам, казвали са ми, че съм оптимист  Grinning

Да, ето един пример, изказването е на д-р Илона Томова:

"Наистина раждаемостта при ромите е доста по-голяма, отколкото при българите и при турците. През 2001 г., когато е направено последното засега преброяване, раждаемостта при ромите е била 26,7 на хиляда, докато при българите е била 6,9 на хиляда. Разликата е доста голяма. Но тук трябва да си припомним, че през 20-те години на миналия век раждаемостта в България е била най-високата в Европа, а през 1950 г. е била 25 на 1000. 25 на хиляда е твърде близко до днешната ромска раждаемост, но никога ние няма да кажем, че нашите баби са били безотговорни, или че са се плодили като зайци или като мишки, или че са застрашавали развитието на нацията. Много по-близка е раждаемостта на ромите днес до тази на нашите родители и  всичко, което тогава сме приемали като позитивно развитие на демографските процеси, сега се разглежда като изключително опасно за обществото – главно от някои политици и журналисти. Това беше първото, на което исках да обърна внимание."

Изобщо цялото интервю с нея е много хубаво: http://e-vestnik.bg/5912

# 89
Моят син също е отличник и е тормозен от съучениците си заради това. Не е циганин.

Имах предвид, че новини като "Ром уби баба си" се публикуват къде ли не, но историята на този ученик почти не е отразена от медиите.

Общи условия

Активация на акаунт