С желание за лято е ГРЪЦКОТО ни ято (31-ва тема)

• 79 848
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
addy и моята дъщеря, когато започваше градина беше със същата теория - градината е хубава, но мама да стои до мен. Аз  бременна в последните дни едва се довлачвах, разстройваше ме всичко и тя като ревне вътре, че няма да стои и ела да видиш аз отвън как виех. Госпожата ме насърчаваше, че всичко ще се оправи а аз мислех че само ще стане по - зле. На петтия ден в който трябваше да посещава градина се започна един театър, не искам да ходя и не без мама / да ама на мама и изтекоха водите и трябваше да се отправи към болницата/. Притисната от обстоятелствата и заявих, че днес иска или не отива на градината и ако иска може да плаче отвътре до обяд / тя плачеше само като изчезна 5-10 минути и след това стоеше без проблем/. Заведохме я на градина, изчакахме учителката да дойде и се отправихме към болницата. Когато се прибрах от болницата с " това бебе дето въобще не е интересно, защото нищо не прави" и стана много приятно да ходи на градина. Две седмици по-късно я будя една сутрин за градина и я питам дали ще ходи, а отговорът който получих беше: " Много ясно, с теб ли да си стоя вкъщи!!!" #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Сега понякога и напомням как плачеше, тя се смее и казва че тогава била "малка и будала"
Кураж и не се предавай!!!

# 61
 Здравейте момичета ..благодаря за милите пожелания..страхотни сте..днес бях във ВМИ Пловдив на преглед..бебките са вече по 1300 грама..хаха...нямам търпение да ги видя ,че са наред..,че са здравички...да ги гушна..желая на всички да усещате толкова щастие в душите,колкото има и в моята сега..

# 62
 mimikosan - поздравления! Много хубава новина! Да си стоят в коремчето на мама до термин! Още малко остава и после ще гушкаш две слънчица! Трябва да е чудесно! Благодаря и за желанието ти. Нека всички момичета тук усетят толкова щастие!

# 63
mimikosan, поздравления за сватбата   bouquet както и за добрите новини от прегледа  Heart Eyes Ние сме горе-долу заедно с теб.
А козунаците аз ги почнах вече
Скрит текст:

stroumfaki, благодаря за подкрепата и споделения опит  Hug То и аз това викам, че ще взема да родя в ДГ  hahaha
От два дни имаме напредък. Стои сам по 1,30-2,00ч без да реве истерично през цялото време  Grinning Опитах да обясня на директорката, че проблемът не е толкова, че не разбира езика, а че не се е делил от мен откакто се е родил. Вчера правиха едни кокошчици с яйце за Великден и го питам дали си е направил неговата, а той каза не, "защо?" "защото виках мама"  Grinning
Иначе обича да играе навън и дори не искаше да тръгва вчера от двора. От другата седмица сигурно ще е вече "на пълно работно време"  Mr. Green 

Две седмици по-късно я будя една сутрин за градина и я питам дали ще ходи, а отговорът който получих беше: " Много ясно, с теб ли да си стоя вкъщи!!!" #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Сега понякога и напомням как плачеше, тя се смее и казва че тогава била "малка и будала"
Кураж и не се предавай!!!
  Joy Joy Joy

# 64
Mmicheta, chestito na bremeneeshtite i na rajdashtite!! Mejdu drugoto imam pylen asortiment za momiche ot 1 do 3 g. - drehi, igrachki, postavka za povivane i mn. drugi raboti. Ako nqkoi iska i e v Athina da se obajda!
Inache, pak nahyltvam s vyprosi.
Pyrvo, napravihte li si A21? Zashtoto mene sistemata ne me iska  newsm78 Ili po-skoro, ako sme zaqvili predishnata godina, sega trqbva li da napravim ananeosi? Ili avtomatichno se podnovqva?
I vtoro, trqbva mi advokatska konsultaciq, v Athina razbira se! Ako moje advokata da e gruk. I po vyzmojunost poznat, t.e. izpitana marka!

Hug

# 65
 July_morning,
ако искаш да правиш А21 за 2014 трябва първо да си направила дилосите . А и да си ги направила не е сигурно дали системата е пусната в действие. Simple Smile От тази година например , когато се попълва А1, дилосите за доходите, графите, в които се отбелязват доходите от заплати, пенсии са попълнени автоматично и не подлежат на поправка онлайн. Ако някоий види разминаване трябва преди да попълни дилосите да се свърже с работодателя, за да се поправи. Ако не го направи после ще плаща глоба- тя ваерира в рамките на 50-80 евро + разходите за счетоводител.
За адвокат в Атина не знам. Тук изпитана марка няма. Колкото по-познат толкова по-нерви ще имаш с него. Онзи ден, когато беше общонационалната стачка тук звъни една позната на известната Грива и тя и отговаря-"  Защо звъните днес, бе, не знаете ли ,че има стачка. " Давам го само като пример , за да изкажа одобрението си за това ,че не искаш да имаш работа с български професионалисти:)

# 66
Здравейте момичета...жще везнъж ви благодаря за милите думи и пожелания...addy,козунаците ти изглеждат фантастично..ох,аз много се уморавам и запъхтявам вече..май тази годито сомо с желанието ще си остана...July_morning,всичко , което не ти е необходимо вече,..слагай в един кашон и пускай към Серес за наша сметка...ще се радвам нашите бебки да износват...Усмивки на всички  bouquet

# 67
 Благодаря ти, Хипатия! До колкото разбирам относно A21 - това, че сме направили заявлението миналта година, означава, че сега е автоматично, така ли? Защото и ММ така казва, но аз нали го знам колко се оправя с тези неща... Миналата година изпадна в ужас, че аз попълних формуляра по интернет!!

Относно адвокатите! В една фейсбук група ми препоръчаха някаква българка. Влизам в мрежата да я намеря, и виждам, че въпросната дама е участник в някакво сдужение за култура тук в Атина. Така също имала и някакви функции в неделното училище! Питам аз дамата която ми я препоръча, това ли е въпросното лице? Като го направих защото дамата която би следвало да е адвокат, не е посочена като такава. А другата жена веднага започна ба ми обяснява прозрачността на институцията която предцавлява адвоката и т.нат.  А кажи ми, къде го чукаш - къде се пука???

Как да имам доверие на такива хора? Отделно от това, едва ли някой познава по-добре гръцкото законодателство от един гръцки адвокат! Като прибавим и хитростта на нацията - чудесно съвпадение за да ми свърши работа!!!

mimikosan, за дрехите ще се разберем, но малко след празниците, защото както виждаш тичам по спешни задачи. А някои от нещата са и в Бг, така, че ще събера всичко накуп!

# 68
July_morning,
А1 пак ще се попълва, не е автоматично. Предполагам доста от данните, които са дадени в първото ще са отбелязани и ще е по-лесно.
Ето това е линк към него

https://login.gsis.gr/sso/pages/login.jsp

Но,за да се попълни трябва първо да е подадена данъчната декларация. Ето как изглежда страницата, когато влезеш с паролата, но не си попълнила декларация . Не може да се подаде и А1

Гръцкото право даже и гръцките адвокати не го познават Simple Smile Освен ,ако не са се занимавали конкретно с някой случай. Толкова е объркано , постоянно излизат нови закони, енкиклиа и разни други глупости. Не знам какво ще правиш , но е добре да се консултираш поне с адвокат, за да не изпуснеш срока. В доста случаи , и при гражданските , и при криминалните дела има срокове, които определят до кога може да се заведе дело или направи оплакване.

# 69
Здравейте момичета  Hug В момента сьм бременна в 20 г.с.,живея с грьк,но без брак.Пьтувам често до Бьлгария,там следят бременноста ми,и там смятам да родя.Таткото ще признае бебетата и сьответно ще са с неговата фамилия,но се чудя дали след това ще е нужна и някаква регистрация и в Гьрция,и в какви случаи децата са с двойно гражданство  newsm78

# 70
Благодаря ти, Хипатия. Да, и аз влизах в сайта, и понеже не е активен, та за това се учудих! ММ не е направил все още декларацията, защото каза, че хартито е дошло наскоро.

Относно адвокатите, то и в БГ е почти така. Трябва ти конкретен адвокат за различен вид дело. В случая гледам, поне тук за Гърция, колко години практика има въпросния, и по какви дела. За сега нямам срок за това което ми трябва, така, че мога да се консултирам поне с няколко за да взема решение.   

mar4ela79, след като ще раждаш в БГ - детето ти автоматично придобива българско гражданство. След това тук в Гърция, е работа на бащата да се занимае с това да запише детето в общината, след това да му извади паспорт и т.нат. В общината и в полицията ще му обяснят всичко. Но имай предвид, че след като нямате брак, щте бъде необходимо присътвието на бащата в болницата в България. Не съм сигурна обаче, дали ще е необходимо с него да има и лице - оторизиран преводач, койото да подпише, че бащата е наясно с действията си, т.е. с това което подписва. За декларацията за напускане от страната със сигурност се иска такъв човек.

Успех и леко раждане!

# 71
mar4ela79,
бебчетата могат да се признаят от бащата и тук. Това става пред нотариус. Трябва да си и ти присъстваща, защото без съгласие на майката не може. Няма срок за това. След признаването им  от бащата предполагам натариусът ще ви обясни къде да запише и децата. Това мисля става в местният съвет/ димосио/. Всеки си има някакво досие/ мерида/. След като бащата признае децата те придобиват и гръцко гражданство, а и всички права, които имат и децата , родени в брак.

Ако аз съм на твое място ще накарам бъдещият баща да отиде при нотариус  още сега.
Почти съм сигурна ,че може да признае децата и преди да се родят, т.е сега.

Направете колкото се може по-скоро това припознаване, не чакайте да се родят децата. Естествено ,ако искаш той да има бащински права над децата.

Може съветът ми да изглежда малко краен, но от жизненият си опит съм разбрала,че човек винаги трябва да си подсигурява всички фронтове - особено, когато има тази възможност:))

Децата ви ще имат две гражданства- и гръцко, и българско.

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 21:03 от Хипатия

# 72
Благодаря ви момичета,това ме интересуваше  Hug

# 73
 newsm44 Ние се стягаме за Великден, ще си ходим на село, на о-в Китира - цялото домочадие - ММ, деверът, моя милост и малката. Свекито меси тия дни и стяга козунаците, колуракя и некакви други сладости, но мен не ме въвлича. Аз съм бебегледача и хлебарят на къщата.  Laughing Но за там ще си приготвя само за бебето и за мен хляб с квас, а другите имат разрешение да похапнат хляб от селската фурна (много е хубав, хрупкав и ароматен, но е с мая...). Резервирахме ферито от Неаполи и вече сме превъзбудени за пътуването защото за мен е първи Великден там. Досега все за лятото сме си ходили. Сега обаче ще използваме всяка възможност че скоро от Холандия само ще мечтаем за Китира... В началото на май отиваме за седмица в Холандия, ще изберем наемем и квартира и оттам хвръквам с бебешорчето директно към БГ. Аз направих списъците със задачи за БГ и малкия любопитен, хилещ се багаж ще го мъкна там навсякъде с мен, няма друг начин. Ние сме на фазата всичко първо се лапа и после се разглежда... Края на април става на 10 месеца но само стои права постояно ама не напира да ходи. Току виж в България стане тая работа...  Simple Smile

mar4ela79, първо:  Hug Добре дошла и да са здрави дечицата, да се родят лесно и да сте много щастливи заедно!  Two Hearts Абсолютно точно го е казала Хипатия. Само ще добавя, че ако правите припознаването след раждането и ако бащата е вписан като такъв в българското им Удостоверение за раждане, ще ти поискат преведен и с апостил дубликат на Удостоверението за раждане "за чужбина" (бланката е по-различна за чужбина и има един печат в повече, но те това в служба ЕСГРАОН ако има кажеш че го искаш за чужбина си го знаят). Не съм сигурна обаче дали преди раждането може да се извърши припознаване, доколкото знам е като в БГ - само след раждането. Иначе съм напълно съгласна със съображенията на Хипатия. Не е моя работа, но какво по-обвързващо от 2 дечица, би било още по-добре ако сключите един граждански брак, но вие си знате. Аз лично това с деца но "на семейни начала" и без брак" не го приемам (това си е мое мнение само), всеки е свободен да прави избор за живота си разбира се. Иначе гражданството в таквиа случаи се води "придобито по произход", т.е. за него не се кандидатства, а е право произтичащо от произхода на родителите. Дали ще се ползва човек от него или не, всеки прави своя избор, а и зависи от много неща.

mimikosan честито и за добрата вест относно дечицата и за сватбата!  txtloves family6 Здраве само, радост и много щастие ви пожелавам заедно! Един съвет: намери хубавите страни на това, че ще живеете в Серес и го гледай само от тази страна за да свикнеш по-лесно, а и дечицата със сигурност (малките и големите) няма да те оставят да скучаеш и да си пълниш главата с мрачни мисли.

Мила July_morning, както е казала Хипатия важното е въпрсният не само да е грък-адвокат но да е практикувал подобни с казуси като твоя. Не те "топли" ако е добър адвокат, но практикува в съвсем друга сфера на правото, пък дори и да се касае само за анализиране на конкретен закон. В България съвсем не е по-различно, особено пък откъм изменение на законите и допълненията им. Дай Боже бързо да срещнеш точния човек и да не изпуснете сроковете, аз не познавам адвокато нито мъжа ми, познавам само един нотариус и един гръцки юристконсулт на банка (братовчедката на ММ), която е със съпруга си в Англия до края на годината... поразпитах но родата ми не могат да ми препоръчат адвокат. Praynig

# 74

Общи условия

Активация на акаунт