С желание за лято е ГРЪЦКОТО ни ято (31-ва тема)

• 79 840
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
Наземните стюардеси работят на летищата, грижат се за комфорта на пътниците и тяхното пътуване ( информация, чекиране, придвижване и придружаване на деца.... такива неща).

Днес имахме доброволческо почистване на плажовете около наше село. За три часа изминахме около 10 км, хубавото беше, че нямаше боклуци. Утре имаме доброволческо боядисване на селския мегдан и пътя на църковното бдение по Пасха. За разлика от миналата година, когато трябваше да боядисаме цяло село и мързелите дори не си бяха измели пред къщите, камо ли да излязат да си боядисат пред домовете. После, за Пасха организират на стадиона печене на 10-15 агнета, музика, сума и вино, 400 яйца. Голямо джумбаре.

# 46
Момичета,
искам да попитам тези които са пътували сами с децата в чужбина (не само България) и имате писмено съгласие от таткото в Гърция - къде са удостоверили подписа му? В районното полицейско става ли както за други документи може там или не? Аз ние отделно ще правим и пред български нотариус за случаите когато само с българския си паспорт пътува бебешорчето, но сега ме интересува гръцкия вариант.
Като летяхме от Атина до Амстердам и обратно тя пътува само с българския си паспорт и на 4 летища, никой не се поинтересува аз майка ли съм на т'ва бебе, той баща му ли е... много странно ми се видя. Чак ми се искаше аз да им навра в очите всички документи които бях награбила. Знам че проверка се извършва при излизане от страната на която бебето е гражданин ама все пак тая Европа съвсем разграден двор стана, пък няма да има злопупотреби с деца после...

# 47
minkiovaki, az sega kato letqh ot Sofia za Athina, mi kazaha, che ako deteto leti s 2-ta pasporta: bulgarski i grucki - deklaraciqta ot bashtata otpada!!!
Minaliq put otAtina za Sofia pokazah samo bg-pasport, no mi iskaha akta za razhdane za da dokazha, che az sam maikata!!! Ili dokumneta za grazhdanski brak na gracki, v koito pishe, che tova e dashterq mi!
Inache sam letqla sama do Germania s neia i nikoi nishto ne mi iska, vapreki, che smenihme letishta!  newsm78
Inache deklaracia sme pravili samo v BG, zashtoto deteto e rodeno tam. Pravi se ot otorizirana prevodaceska firma - te slagat edin pechat, che tatkoto e naqsno s deistviqta si! Ako iskash shte ti dam koordinati na tazi firma, no e v Sofia!

# 48
July_morning, благодаря ти много за бързия отговор! Права си, но са ти казали половината от инструкциите им - мен ме насочиха да ги видя в пълния им вид и ето точка 2.1. казва че ако има и двата паспорта няма да искат декларацията (писменото съгласие) НО по-горе е казано че това важи само ако се спазят цитираните преди това разпоредби, а там е посочено че при издаване на българския паспорт трябва да сме дали точния адрес в чужбина. А ние не сме - в българския е българският й адрес, в гръцкият е гръцкият адрес. И това е логично защото ако детето живее псотоянно с единия родител на едното място дори и да му вземе паспорта, другият не може да го изведе в чужбина без съгласието на първия, само ако в паспорта на детето е отбелязан чуждият адрес или има стикер от съответната община (видях българи на които децата в Холандия имат такива стикери в БГ паспортите си за да не ги тормозят с  декларации, когато пътуват с единия родител. Затова искам да се презастраховам и да имам и декларация от Гърция за гръцките проверяващи на излизане. За фирмата, може да ми пуснеш данни за контакт на "лични" за да не досаждаме тук на другите момичета, макар че аз отдавна действам с една софийска агенция за преводи и легализации, но за такова не съл ги питала. Аз мислех просто със закрет преводач пред нотариус (както по закон чужденци подписват пред нотариус)...
Не ми позволява да цитирам тук линка с пълния актуален текст на инструкциите за граничните проверки, затова Wink ще го накъсам с един интервал, който е в началото на линка, а ти си го махни: www.    nsgp.mvr.bg%2FNR%2Frdonlyres%2F8509CE3A-7E08-4D04-BD1A-3083D572715F%2F0%2FINFO_patuvane_deca.doc&ei=vKFCU7HADceb0QXC-oHADQ&usg=AFQjCNHfj4a-BIiGfvRxhXYiIEcfP3OXKA&bvm=bv.64125504,d.d2k

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 16:23 от minkovaki

# 49
Ако искаш да правиш декларация в Гърция, отивате в полицията.
За такива стикери не съм чувала, нито съм чела някъде, нито пък имаме.
В края на миналата година правих проучване по въпроса, след една разправия на летище София. Ако ти се занимава, погледни старите ми постове, там съм разровила българското законодателство.

# 50
Ако искаш да правиш декларация в Гърция, отивате в полицията.
..........

Благодаря ти, MaryJane! Това ми трябваше! Досега за пълномощни и декларации все в полицията ги носехме за заверка на подпис но исках да попитам. За стикерите си го има и в новите и в старите инструкции за проверка на границите, но мен не ме устройва и ще го пропусна защото не искаме да пишем в българския й паспорт адрес в Холандия. Затова ще караме по обичайния ред, ще си направим и за България и за Гърция декларации.

# 51
Сега си разрових старите постове и установих, че май същия линк съм постнала и аз:
http://www.nsgp.mvr.bg/NR/rdonlyres/8509CE3A-7E08-4D04-BD1A-3083 … patuvane_deca.doc
Аз така като го чета, в случай на два паспорта декларация не се изисква. А и така ми го обясниха от гранична полиция. Сега, да не те подведа, аз декларация си имам, защото не искам да увисна някъде хаха, че всеки си чете закона както си иска, но не би трябвало да ми я искат.
Това за стикерите къде мога да го прочета? newsm78

# 52
July_morning, благодаря ти много за бързия отговор! Права си, но са ти казали половината от инструкциите им - мен ме насочиха да ги видя в пълния им вид и ето точка 2.1. казва че ако има и двата паспорта няма да искат декларацията (писменото съгласие) НО по-горе е казано че това важи само ако се спазят цитираните преди това разпоредби, а там е посочено че при издаване на българския паспорт трябва да сме дали точния адрес в чужбина. А ние не сме - в българския е българският й адрес, в гръцкият е гръцкият адрес. И това е логично защото ако детето живее псотоянно с единия родител на едното място дори и да му вземе паспорта, другият не може да го изведе в чужбина без съгласието на първия, само ако в паспорта на детето е отбелязан чуждият адрес или има стикер от съответната община (видях българи на които децата в Холандия имат такива стикери в БГ паспортите си за да не ги тормозят с  декларации, когато пътуват с единия родител. Затова искам да се презастраховам и да имам и декларация от Гърция за гръцките проверяващи на излизане. За фирмата, може да ми пуснеш данни за контакт на "лични" за да не досаждаме тук на другите момичета, макар че аз отдавна действам с една софийска агенция за преводи и легализации, но за такова не съл ги питала. Аз мислех просто със закрет преводач пред нотариус (както по закон чужденци подписват пред нотариус)...
Не ми позволява да цитирам тук линка с пълния актуален текст на инструкциите за граничните проверки, затова Wink ще го накъсам с един интервал, който е в началото на линка, а ти си го махни: www.    nsgp.mvr.bg%2FNR%2Frdonlyres%2F8509CE3A-7E08-4D04-BD1A-3083D572715F%2F0%2FINFO_patuvane_deca.doc&ei=vKFCU7HADceb0QXC-oHADQ&usg=AFQjCNHfj4a-BIiGfvRxhXYiIEcfP3OXKA&bvm=bv.64125504,d.d2k

minkiovaki, mnogo blagodaria za infoto. No pri nas v policiata v BG, kogato i vadihme pasporta, sam zapisalal i dvata adresa po mestojitelstvo - i v BG i v GR. Ne znaeh za tezi podrobnosti, no ochevidno e imalo zashto da go pravia!

# 53
.....
Това за стикерите къде мога да го прочета? newsm78

Да, MaryJane, постнали сме един и същ линк и говорим за еднин и същ документ. Това за стикерите (или печати) го има дори в този документ - на стр. 3-та точка 1.3. То важи за (деца) български граждани живеещи постоянно или продължително законно (т.е. с регистрация) в чужбина. В този случай обаче трябва при издаване на българския паспорт да е заявен постоянен адрес в съответната държава. Приложимо е и когато лицето има двойно гражданство едното от които е българско и живее постоянно в другата държава.

Ние стикер няма да слагаме в Холандия нито ще го заявяваме сега като й сменим паспорта (заради снимката), така че ще се презастраховам с една декларация от тати направена в Гърция (стотинки струва заверка в полицията тук) и една ще направим в България за нашенските гранични полицаи. Там ще е по-разправия защото ще я направя със заклет преводач, но няма проблем да ми е мирна главата каквото и да поискат да го имам винаги в мен. Винаги при съмение граничните полицаи имат право да извършват и по-детайлни проверки, та да съм подготвена.

Между другото четох за още един трик за извеждане на деца от единия родител без съгласието на другия: Докопва се родителят до двата паспорта на детето, купува билет до държавата по другото му гражданство, сиреч на другия родител. С двата паспорта и билет до другата родна държава никой нищо не му иска. Отива на летището чекира се за полета, но между временно е купил и билети за трета държава и се чекира и за него, но на граничните полицаи показва бордни карти само за първия полет с който няма да летят... Да не дава господ!

Последна редакция: вт, 08 апр 2014, 17:11 от minkovaki

# 54
Здравейте момичета   bouquet  Вече от мен официално и като госпожа  hahaha голам смях беше..иначе благодаря още неднъжна всички за милото ви посрещане тук...а темичката ви с документите много ми  хареса а и ми помогна...сега живот и здраве като се родят и бебките представям си какво ничака пак..на та дилосис едо на та дилосис еки...тис мана су...даже и с рима излезе...иначе на всички ви които сте покрай морето истински ви се радвам и мнооооого завиждам...много ми липсва...засега роздрави от мен и ако някой нещо иска от Бг,другана седмица идво мъжа ми и да пращам по него..а иначе се стягайте и почвайте козунаците и да обменяме рецепти   chef

# 55
Minkovaki, моята декларация от БГ е без заклет преводач, за какво е той пък newsm78 Че съпругът разбира какво подписва ли?
Точка едно е за деца само български граждани, ние не сме в тази графа, а доколкото разбирам, вие също, според мен това не се отнася за нас. Малко е объркано наистина, защото хем пише, че детето с двойно гражданство се разглежда като само български гражданин, хем изрично е казано, че при наличие на два паспорта декларация не се изисква.
Колкото пъти съм летяла от Венизелос (Атина) и от Македония (Солун) с малкия, никой нищо не ми е искал, това при положение, че бяхме доскоро само с ГР паспорт. Летяла съм до България, Румъния и Германия. За два полета да се чекираш...че по едно и също време...луда работа!

# 56
Minkovaki, моята декларация от БГ е без заклет преводач, за какво е той пък newsm78 Че съпругът разбира какво подписва ли?
Точка едно е за деца само български граждани, ние не сме в тази графа, а доколкото разбирам, вие също, според мен това не се отнася за нас. Малко е объркано наистина, защото хем пише, че детето с двойно гражданство се разглежда като само български гражданин, хем изрично е казано, че при наличие на два паспорта декларация не се изисква.
Колкото пъти съм летяла от Венизелос (Атина) и от Македония (Солун) с малкия, никой нищо не ми е искал, това при положение, че бяхме доскоро само с ГР паспорт. Летяла съм до България, Румъния и Германия. За два полета да се чекираш...че по едно и също време...луда работа!

Права си, точно така е, само за деца български граждани се отнася. Не съм в тази графа но още нямаме гръцки паспорт и летим навсякъде само с българския, затова ми казаха основателно, че докато не се добием и с гръцкия ще третират малката само като български гражданин. Та плана ни е: В началото на май летим пак за Холандия и оттам аз сама с малката за България да си пусна декларациите за втората година майчинство, както и да свърша куп бюрократични и документални работи, после за 2 дена идва татко й само да подадем заявление да й сменим паспорта (заради снимката, че вече не прилича на себе си, снимката е откакто беше на 11 дена с почти "зашити" очички и смачкана в 2 ръце, които я държат и се виждат на снимката... голяма фотосесия й правиха тогава в полицията докато изберат коя снимка горе долу отговаря на изискванията). Та края на май като с върнем в Гърция преди окончателното местене в Холандия ще вземем гръцкия й паспорт. А през лятото аз няколко пъти ще летя сама с бебка от България до Холандия и от Гърция до Холандия та затова ще се подсигуря.
Между другото казаха ми, на летището че при деца с двойно гражданство ако са с два паспорта декларация не искат ако дестинацията е другата държава по гражданство, а не трета страна. Има логика но си права, че наистина едни искат, а други изобщо не ме питат чие е това дете и къде отивам, има ли баща...

# 57
Добро утро момичета!
Честито Госпожо mimikosan  bouquet
Да попитам и аз по темичката, която се дискутира тук. Досега малката беше само с български паспорт, не знам дали ще се приберем до България преди да му е изтекъл срока, и смятам да й извадим гръцки паспорт, ако се наложи да пътува. Задължително ли е децата с двойно гражданство да имат паспорти и от двете държави и къде е отразено това законодателно.
Желая ви прекрасен ден!

# 58
Здравейте,

да кажа и аз за моето пътуване без таткото. Ние сме с двойно гражданство и само с гръцки паспорт. Поискаха ми декларация на летището в Атина и добре че от прочетеното тук имах такава декларация. На връщане ми поискаха пак декларация. Казаха ми че щом детето е български гражданин ще трябва да има декларация от таткото на бг и бг паспорт. Издразних се защото фактически детето отива при баща си. Задържаха ме и закъсня самолета заради тази разправия половин час. Нямах нито декларация, нито бг паспорт. Сега се чудя от къде да извадя декларация на бг в Атина. Май ще трябва да звънна в посолството.

# 59
И аз се нареждам да честитя на mimikosan и да ѝ пожелая много щастливи мигове и сърце преливащо от любов. Heart Eyes

Имам да споделя само хубавини.
Настъпват едни хубави дни............  утре идва дружката ми от Германия за 2 седмици. В събота очаквам Юлското утро да кацне за Пасха и да се запознаем на живо. Уговорената ми сезона работа се разсъхна и сега съм в очакване на следващата, но пък други неща вървят успешно и все някой ми се обажда с блага вест или благодарност.

В Бургас се роди поредното бебенце , чиито родители бяха попарени от лекарите, че това няма да се случи и по-добре да си осиновят, а през юни ще се появи още едно бебче. Благодарение и с помощ на турмалиновите продукти и на всеотдйността, с която работят хората ни  в Бургас. Направили са образователна програма към предродилното отделение, училище за бременни и работят с няколко гинеколози. Това е голям напредък на фона на закостенялите напудрени професори, които не искат да чуят, че нещо може да се случи просто използвайки силата на енергията. Имам една дружка от Крит, която страдаше от сериозен проблем и имаше час за лазер и обгаряне през ноември. Довери се силата на природата и снощи ми се обади да сподели, че за тези 4-5 месеца всичко е отшумяло и няма и помен от злите вируси.

Таквиз вълнения имам  Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт