Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с тикове, движения

  • 831
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 127
Здравейте, много се чудих дали да пускам тема, но се надявам да намеря някой с подобен опит.
Дъщеря ми току-що стана на 5, има говорен проблем по принцип и малко изоставане в разбирането от него, но с това наваксваме, за момента успешно.
От няколко дни има тикове/ако са тикове/ с ръцете. Първо започна с нещо като бърсане на цялата ръка в тялото, с и двете ръце. След това включи различни, когато излизаме навън. Стискане на ръцете, все едно хваща нещо, потупване по гърдите с двете ръце. Понякога ги пренася и тях вкъщи след излизане. Също така някак си не знае какво да прави с ръцете си, постоянно ги стиска и са някак под напрежение. Има моменти, в които може да не прави никое от гореизброените за малко по-дълъг период от време.
Днес бяхме на консултация с детски психолог. Според нея има върху какво да се работи, но това цялото нещо е от напрежение и с течение на времето и работа - ще отмине. Посъветва ни все пак да направим консултация с невролог, за който утре ще взема направление. Насочиха ме към доц. Божинова.
Цялото това нещо съвпадна с рождения й ден, говоренето, че е порастнала, ходене на логопед редовно, говорене за училище. Като цяло има доста промени в живота й.
Въпросът е има ли тук майки минали през това, които могат да ми дадат идея преди срещата с невролога, която не знам кога ще е? Като пълен идиот се чувствам, от 3 дни не успявам да се успокоя и да си сваля пулса и да мисля нормално.
Благодаря предварително.

# 1
  • София
  • Мнения: 12 377
Jujetka, дъщеря ми понякога има тикове, траят по около месец-два и затихват. Според педиатъра й е свързано със стрес. Тя е родена недоносена втора степен и като цяло е по-емоционална, на моменти истерична. Сега е на 8, последната година почти не са се появявали, но точно в периода 5-7 бяха най-силни. При нея са приглаждане на палец с друг пръст, потрепване все едно трепери от студ, както и едно особено движение с очите.

На невролог сме я водили по друг повод (имаше съмнения за епилепсия след гърч, нямаше годинка още и тиковете не бяха започнали). Всичко беше ОК, цяла седмица лежахме в Токуда, наблюдаваше я доц. Христова. На очен лекар я водим редовно, проблем с очите няма. От психолог според нашия педиатър няма нужда на този етап. Обяснил ни е, че когато се появят тиковете, не трябва да й правим забележка, а максимално да осигурим спокойствие и безстресова атмосфера у дома. За навън, че не можем, е ясно. Тя е много буйна натура, преживява всичко ужасно навътре и чрез разговори се опитваме да я научим да е по-малко спокойна. Когато беше на 5-6 разигравахме и ситуации, но после поотрасна и загуби интерес.

За доц. Божинова съм чувала добри неща, но най-важното е ти самата да се успокоиш. Напълно те разбирам, че ти е напрегнато и притеснено - преди 2-3 години бях в същата ситуация и по цели нощи мислех някакви ужасни сценарии. Педиатърът обаче настояваше да не се вторачвам и да не се стресирам, тъй като децата улавят напрежението от родителите си и вместо да помагам, й вредях още повече. В крайна сметка, нещата постепенно поотшумяха, но си я наблюдавам. Иначе се развива чудесно, в училище е добре, ходи и на балет. Сигурна съм, че и твоето момиченце ще се справи със стреса и промените, само трябва повече спокойствие и разбиране Simple Smile

# 2
  • Мнения: 127
Tаис, много благодаря за мнението, успя донякъде да помогне с успокояването. Simple Smile
Минахме през друг невролог, не можехме да чакаме - твърдо заявиха, че не е неврологично. Тук идва малко объркване, защото според нея това не са тикове, а говорих с психиатър, според когото точно това са тикове. Имаме час за понеделник при психиатър. Притеснява ни много честотата, почти постоянни са. От друга страна не виждам разлика в говора, държанието като цяло. Но като я видя, че започва по-често да ги прави и ми се свива сърцето. Септември трябва да тръгне на предучилищна и това + забавянето в говора.. Ще е тежко.
Отново благодаря!

# 3
  • Мнения: 4 366
Привет, все едно описваш моята дъщеря. Но ние загубихме много години в напразна работа с логопеди.
Въпросната професорка... Взе ми 50 лева за преглед, почука я тук и там, подръпна я за ръцете и каза, че нищо ѝ няма!
Аз не мирясах и я заведох на истински лекар, който направи ЕЕГ и се отнесе към проблема сериозно. И с просто око се виждаха ненормални вълните. Диагнозата е лека форма на епилепсия. В момента вече дори не е на лекарства.
Правете регулярно ЕЕГ-та независимо какво са ви казали. Нито боли, нито нищо.

# 4
  • Мнения: 1 327
И дъщеря ми е от 2-3 месеца с два тика. На 8 години е. Понякога я боли врата от тиковете. Прави един с носа и устата и един с вратлето. Стяга го и го криви настрани. Минахме през невролог, изписа  серена менте. Другата седмица сме на хомеопатия. Ще опитаме всичко. Много е тежко да гледаш детето си как се мъчи. Вечер положението е най-страшно. Опитен специалист в тази насока в София дали може да препоръчате? Вече не знам, може да ни е нужен и психолог.

Общи условия

Активация на акаунт