С желание за лято е ГРЪЦКОТО ни ято (31-ва тема)

• 79 840
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
.....
А това за преместването и нежеланието на вашите мъже.....разберете ги. Те тук са израстнали, целият им живот е преминал тук. Трудно на една определена възраст да вземеш решение и да заминеш на някъде.
Всичко е до човек, нагласа, смелост, желание и поемане на много по-голяма отговорност към семейството. Ако те самите го нямат и са свикнали да живеят на по-сигурно, близо до родителите си - няма как и да предприемат риска да се преместят.

Аз по себе си гледам, че през 20-те си години къде ли не не ходих, какви ли не идеи реализирани и не реализирани имах... и от както дойдох тук, толкова свикнах с живота, бита, храната, хората, че не мога да си представя да живея другаде. България и която и да е друга държава са ми много далечни.
Но знаеш ли - живота е непредвидим - днес си тук, а утре може би някъде другаде.
....
В нашия случай аз се изненадах от ММ - по принцип лесно пускам корени навсякъде (беше ми лесно да се адаптирам досега и в България, и в Германия, и в Полша, и в Гърция), та и сега на прима виста като ми каза мъжа и за тази възможност и че може да изберат него - аз казах: О, няма проблем, с теб сме стига да не е извън Европа. Но като "опря шило в дупило" и ММ каза че му харесва работата която му предлагат там и би искал ако съм съгласна да заминем, някак си започнах да бия отбой, замислих се че свикнах с храната и топлото време тук и никаквата зима, морето, ходенето до село на острова... и ММ почна да ми се смее: Нали искаше да сме далече от майка ми и ми казваше, че си по мобилна от мен?! Напълно прав е за нулевите възможности в момента за развитие тук, както и че щом сме заедно ще се справим и може да е добър шанс за семейството но, още повече там вече виждам възможности и за мен за работа с някое от нещата с които се занимавам, а и се убедих че не съм идеалната жена домакиня стяща си в къщи по цял ден... Просто исках да кажа че зависи от човека, ето ММ ме изненада и аз се оказах консервата или просто ЕГН-то си каза думата за момент или това че вече не сме само с куфар, но и с бебешка количка, не знам Simple Smile

А това дето някоя от момичетата по-горе спомена че ще добавим още един език за дребосъка - да, вярно е, ще й е четвърти поред, понеже а съжаление все още в къщи с баща й си говорим само на английски, а с нея аз само на български и баща й само на гръцки... Но тя е боец и пътешественик, ще се справи!

Последна редакция: ср, 02 апр 2014, 11:00 от minkovaki

# 31
Здравейте, момичета  Hug

Не пиша често, но ви чета.Пак сте писали интересни случки и истории.
И аз мислех, че съм от тези, дето не могат да виреят далеч от дома /визирам България, не при родителите ми/, но като имаш семейство е друго вече. Сега тук живота ми се струва по-спокоен и взех да свиквам полека-лека. Само езика още ми куца...
Нашият проблем в момента пък е детската градина. Записахме малкия -2,8мес., в Б-я не е посещавал, да не кажа, че не се е делил от мен откакто се е родил. Записахме го в частна ДГ, но вече трети ден стоя с него в градината  Tired Директорката каза малко по малко, докато свикне,за по няколко часа на ден да ходим, но нито тя нито аз очаквахме, че ще се наложи през цялото време да съм там при него  Confused Тя го отдава основно на това, че не разбира езика и ме посъветва вкъщи да говорим и на гръцки. Аз вече взех да се отчайвам...не знам какво да правя. Опитам ли да тръгна или да се скрия някъде из сграда, почва такава истерия и никой не може да го успокои  newsm45 Вчера даже и аз се разплаках с него, та директорката се видя в чудо  hahaha Ама то от бременността все ми реве за щяло и нещяло. Говоря му вкъщи колко е хубаво там и т.н, иска да ходи, харесва му, но с мен  Crazy 
Иска ми се да свикне в ДГ, защото аз вече не мога да тичам с него по парковете, а и ще ми е по-леко, когато се роди бебето. Няма кой да ми помага.
Има ли мами, които са минали през този казус - детска градина с неговорещо гръцки дете?Моля, споделете опит.   
mimikosan, и аз съм от Пазарджик  Hug Станахме булшинство вече в темата  Mr. Green

# 32
addy_1 ,рядвам се ,че се откриваме,но най вероятно си далечко..аз ще съм в Серес..и понеже май най често ще пътувам до Пазарджик мога да помагам или изпълнявам поръчки Simple Smile при теб проблема е с молчо..а ние сега ще записваве батковците на училище там...очаквам катастрофи...въпреки че търсим и учител да им помага шокът ще бъде тотален..грам дума не знаят милите...луднала ми е главата  бебета ли да дундуркам..батковците лш да гледам...първата ни година там ще бъде кошмарна...

# 33
Като прочетох поста ти, едва тогава видях и линийките в подписа /едната се губи/, че имаш 2 деца и чакаш още 2, браво  newsm10
А за училище май наистина ще им е по-трудно, защото там няма как да не знаеш езика. Трябва да провериш дали нямат някаква езикова подготовка преди да започне училището.
Иначе на мен ми изпълняват поръчки всякакви от Пазарджик  Mr. Green Бях казала по-рано, че има едни момчета, които пътуват редовно с бусове и превозват хора и багаж. Така че, Керкирейско-Пазарджишкия обмен тече с пълна сила  Laughing
Трудно ще ви е в началото, но с търпение и смелост ще се справите всички заедно. Аз все още разчитам, че "децата лесно се адаптират"  Simple Smile И опита на братовчедка ми, минала по същия път преди 10-ина година. Трудно било на детето в началото в градината, но после като свикнало и понаучило езика, баща му не можел да го разбере какво говори  hahaha

# 34
  • Атина
Привети,момичета...
Добре дошла сред гръцкото ято от български мами,мила Мимикосан.Желая ти много хубави моменти в Серес.Поздравления за дечицата.(За мен си е геройство,браво..)
За батковците-
Започване на училище в друга страна от ЕС
Като граждани на ЕС, вашите деца имат право да посещават училище във всяка страна от ЕС при същите условия като нейните граждани.
Те имат право да бъдат записани заедно с ученици от тяхната възрастова група в клас на същото ниво като в тяхната страна без значение от езиковите им умения.
Ако сте гражданин на ЕС, преместващ се в друга страна от Съюза, вашите деца имат право по законите на ЕС на безплатни езикови уроци в новата страна, за да могат да се приспособят към училищната система там.
Кураж и търпение.  bouquetИ един незабравим спомен от събота Wink

Адди,и на вас кураж с детската градина.Предполагам на малкия му е трудничко със преместването,езика,очакваното бебче,познатото.Може би по-продължителни ''сухи''тренировки в парка,да е сред нови дечица,да чува езика?
Иначе децата са по-адаптивни от нас.Просто в началото е по-трудно.

Минковаки,радвам се,че върви по план.Много хубаво описано всичко.(Не се чувствай виновна,че ти харесва,сигурна съм,че всичко ще е наред).Гушки на малката.Ако кажете ''Да'',за кога е планувано заминаването?

А за гръцката бюрокрация..аз дойдох в Гърция за 1път след 10 месечно пребиваване в Москва.Никога и никакви формалности не могат да се стреснат след тяхните.Пък и тук винаги можем да се попитаме и да си помогнем.  bouquet  bouquet
Хайде,завършвам фермана..Хубав ден

# 35
Минковаки,радвам се,че върви по план.Много хубаво описано всичко.(Не се чувствай виновна,че ти харесва,сигурна съм,че всичко ще е наред).Гушки на малката.Ако кажете ''Да'',за кога е планувано заминаването?

Благоверният ми вече каза: ДА. Официално той започва в началото на юни работа там, но и преди това ще трябва да отидем началото на Май месец за около седмица да огледаме всички набелязани до тогава квартири и да сключим договор за наем и да стартираме процедурите по пускане на ток, газ, интернет и вода (там в празните жилища те са спрени и с изчистени сметки, а новите идват на името на наемателя). За съжаление целият месец май ми беше планиран за България, но .......... сега ще си оидем само за 10-тина дни и правя списъка съ задачки които трябва да свърша там, а после се връщам обратно да приготвям багажа защото не ми е ясно с контейнери ли, със камион ли как ще ни го транспортират – само написаха че фирмата поема разходите по транспортирането на ”покъщината” ни. Ние мебели няма да влачим, освен бебешкото легло и количките, всичко друго ще са дрехи, компютри, малко дребна техника, играчки, бумаги и ... разбира се накъде в Холандия без велосипедите!
addy_1 Според мен се притесняваш повече заради бременността. Мисля си че просто ще отнеме малко повече време но ще се адаптира, особено ако играе д сруги местни деца и извън детската градина по детските площадки. Аз нямам опит но ми хрумна че може да попитам една приятелка тук – тя е психолог работещ с деца. Ако искаш да я попитам какво мисли?

Mimikosan и за мен ти си много смела майка и шапка ти свалям (т.е. възхищавам ти се искрено!). Вярвам че ще се справите заедно. Изобщо не се терзай отсега за Серес, толкова близо ще си до България, а и най-важното с любимите ти хора. Нека колкото по-скоро може батковците да влязат в средата и да започнат да учат езика (това което цитира Маркизата за безплатно изучаване на езика е много важно и трябва да го проучите). Между другото (прости за любопитството) малчовците какви се очакват – момиченца, момченца? Да са ви живи и здрави!

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 19:57 от minkovaki

# 36
Здравейте, момичета!

Мен ме хвана стачката в Атина. Разбира се  Laughing
Всеки път щом пътувам някъде и на връщане корабите спират, билети за самолета йок, та си поседях допълнително. Разминахме се за малко с Юлското утро, но пък се надявам да се видим на Парос за Пасха.

mimoza2811, моят мъж все още не е получил детските.

minkovaki, чудесен разказ, пренесох се за малко в Холандия, представих си спретнатите къщички с всякакви чудеса из градинките и малките бели (обикновено) завески висящи в горната или долната част на прозореца. Аз съм ходила два пъти в североизточната част и ми хареса повече от Германия.

Мога вече да се похваля. Дъщеря ми беше на цедка за наземна стюардеса и премина успешно всички интервюта и проучвания. От следващия месец започва работа на летище Варна. И интересното е, че са се спряли на нея поради факта, че няма нито един работен ден в Бг, а само в чужбина. Сега да се стягам, че иска зимата курсове за кабинен състав, а те са доста скъпи. Както и сертификати за езици  Laughing
Другата опция е круизери, но на втори план.

Днес ще открием плажния сезон, че после като стане лудницата няма да имаме време.

# 37
Специални поздрави и на моите  "градски" тук във форума addy_1 и mimikosan, и двете сте по-близо да родния Пазарджик от мен, особено Серес си направо почти в българско:) Ще се радвам, ако си разменяме тук информация, още повече че аз досега успявах поне веднъж в годината да се прибера у дома в България, сега няма да мога да правя планове.
addy_1 моята дъщеря е почти вече на шест, пристигна в Гърция на 2 годинки и 10 месеца без да знае думичка гръцки, записах я на частна детска градина, въпреки че таксата от 280 евро ми се видя огромна, в началото заради езиковата бариера й беше трудно, сочи нещо и не могат да разберат какво иска, но след около месец и половина свикна и проговори езика.И досега е малко по-назад в изразяването на гръцки от някои от другите деца, но смятам че ще го преодолее, на есен ще е първокласничка.
mimikosan благодаря за подкрепата, аз години вече се боря с гръцката бюрокрация и все още не мога да свикна и да си пазя нервите, но тъй като тя прилича доста и на българската бюрокрация/и двете са пълни с некомпетентни служители с голямо самочувствие, попаднали с "връзки" на тези работни места/, така че май си плувам в "свои води"...Между другото имам съученичка от гимназията, която от години е учител в Серес, ако се наложи ще издиря координатите й.
zorita мерси за инфото за детските, днес се добрах до паролата и номера на молбата ми и се оказа, че имаме отказ заради неизправност в документите/независимо, че счетоводителка тук го попълва/, от няколко дни от ОГА имам тази информация в сайта и дават възможност да се поправят пропуските. Браво на дъщеричката ти, дано всичко да й върви гладко и лесно и да постигне всичките си мечти.
minkovaki благорадно ти завиждам за преместването в Холадния, аз след всичките години престой в Гърция нямам близка приятелка гъркиня, но се разбирам прекрасно и мога да споделям всичко с две холандки тук на острова, наистина са много земни, възпитани и готини хора.

# 38
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/27911/epidoma-ap … taxisnet-i-aitisi

ето какво се върти от няколко дни из ФБ

Редактирам се, току що мъжът ми настъпи счетоводителката и се оказа, че има доход над 10 000Е и няма право на такава. Ама иначе си му отговаряше да чака  hahaha hahaha hahaha Наистина са много, много заспали.........

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 18:44 от zorita

# 39
mimoza2811, благодаря за споделения опит за ДГ, значи ще трябва както казва директорката υπομονή hahaha Аз се притеснявам да не му направя лоша услуга като стоя със него, че ще свикне че е така. Все обяснявам, че други майки няма там....ама не. Станах като част от персонала вече  Mr. Green и се измъчих да клеча по детските пейчици с бременния корем, ама какво да правиш, така ще е явно. Той не сочи, а направо си взима каквото иска, но говори на български. Явно усеща, че те не го разбират и идва при мен да ми покаже играчката. Сега тренираме гръцки вкъщи, повтаря каквото му кажем.
За прибиране, и ние май по веднъж годишно ще се прибираме. Пътят ни е дълъг и с две деца... А твоят остров още по-далече ли е? Ооо, видях го, ти си направо в Турция, от там ли пътуваш? Изглежда по-лесно или много време с ферибот?
Zorita,  на плаж ли ще ходите?  Grinning
Тук цяла зима имаше къпещи се  cold

# 40
 Joy Ами и аз съм от къпещите се  Joy По Пасха вече съм черно цигане . Тази година по-малко обаче ходя, че не ми остава време.
И аз пътувам един път годишно до България, намерих начин със самолет от Парос до София, само по-рано да се купят билети и ми излиза по-евтино от автобуса. С кола абсурд, пред вид таксите на ферито.

# 41
Здравейте, момичета!

Мен ме хвана стачката в Атина. Разбира се  Laughing
Всеки път щом пътувам някъде и на връщане корабите спират, билети за самолета йок, та си поседях допълнително. Разминахме се за малко с Юлското утро, но пък се надявам да се видим на Парос за Пасха.

.........................................

Kakvoto e pisano - shte stane! Idvam, Zori!!
Momicheta ne pisha, zashtoto na tozi komp nqmam kirilica...  Sad
Imam mnogo da razkazvam, no kato si kacha kirilica. Ne mi se pishe na latinica, a e i drazneshto za chetene...

Hug

# 42
# 43
Καλημέρα, κορίτσια   bouquet

Alex-Sofi, аз съм Рицар и доста добре са обяснени черти от характера ми Laughing

# 44
Мойта щерка е рицар, а сина е крал, ама той точно като крал се държи вкъщи само раздава заповеди...лошото, е че ние не му се кланяме ама хич. Иначе и за мойто е много вярно.
Зори, поздравления за дъщеричката, а какво точно прави назимната стюардеса?

Общи условия

Активация на акаунт