Шести клас - тема поредна

• 47 117
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
Елл, на въпроса с кубчетата- да не би да са били с еднакво тегло, а не размер? Thinking

Преглеждам в момента последните страници на седмокласната тема и се вълнувам. Crazy Надявам се да я изчета цялата скоро отзад-напред.

# 706
  • София
Не, с еднакви размери са. Големи глупости имаше в тези тестове. Интересно, че текущите тестове в същата книжка бяха ок, но тези сега са под всякаква критика.

Ето още един интересен въпрос - от какво са изградени молекулите?
"верен" отг. От атоми, молекули и йони.
Другите възможни отговори:
- само от атоми
- само от йони
- само от молекули

# 707
  • Варна
Как сте, момичета Simple Smile
Въпрос от тестовете по чп (булвест 2000): Три еднакви по размер кубчета (дървено, стъклено и оловно) са поставени на хоризонтала опора. Кое от тях създава най-голямо налягане върху опората?
Дървеното, оловното, стъкленото, трите създават еднакво налягане?
Веринят отговор е, че трите кубчета създават еднакво налягане Simple Smile

Друг въпрос:
Каква е плътността на кислорода спрямо плътността на въздуха:
-еднаква, много по-голяма, малко по-голяма, много по-малка
този въпрос на мен ми се струва безсмислен, изобщо не мога да им разбера идеята. Може би са имали предвид какво е процентното съдържание на кислорода във въздуха?

Изкушавам се да сложа още един въпрос, но трябва да го снимам, че е свързан с ел схема.
Имаме две лампи и батерия, свързани последователно и прекъсвач успоредно на тях. Въпросът е коя лампа ще светне, ако затворим ключа, а верния отговор "няма да свети нито една от лампите". Подозирам, че са изкали да кажат, че нито една от тях няма да светне, защото вече светят.

Ел, да се опитам да отговоря  Embarassed
Налягането е натиск върху единица площ. Площта е еднаква и за трите кубчета, ако и натискът е едни и същ, то налягането ще е еднакво.

Плътността на кислорода е малко по-голяма от плътността на въздуха,  плътността на водорода е около 15 пъти по-малка от тази на въздуха. Затова кислорода се събира в съдове с отвора нагоре, а водорода в съдове с отвори надолу.Плътността представлява масата на веществото на единица обем.  На въпроса - отговорът е : по-голяма.

За схемата - ако искаш я щракни да я видим, така не ми е много ясно

Относно последния въпрос - да не би да са искали да напишат ,,От какви градивни частици са изградени  веществата''?

# 708
Явно наистина не им е стигнало времето на децата за тези нелеки задачи, като гледам от 50 точки максимум, само едно дете от 6 клас има 38. Аз в началото много се ядосах, но явно е било трудно състезание.

Дадох задачите на човек, който разбира от математика, думите му бяха: безсмислено трудни задачи; невъзможни за решаване за 1 час от дете в 6 клас.

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 11:52 от Анонимен

# 709
  • София
Как сте, момичета Simple Smile
Въпрос от тестовете по чп (булвест 2000): Три еднакви по размер кубчета (дървено, стъклено и оловно) са поставени на хоризонтала опора. Кое от тях създава най-голямо налягане върху опората?
Дървеното, оловното, стъкленото, трите създават еднакво налягане?
Веринят отговор е, че трите кубчета създават еднакво налягане Simple Smile

Друг въпрос:
Каква е плътността на кислорода спрямо плътността на въздуха:
-еднаква, много по-голяма, малко по-голяма, много по-малка
този въпрос на мен ми се струва безсмислен, изобщо не мога да им разбера идеята. Може би са имали предвид какво е процентното съдържание на кислорода във въздуха?

Изкушавам се да сложа още един въпрос, но трябва да го снимам, че е свързан с ел схема.
Имаме две лампи и батерия, свързани последователно и прекъсвач успоредно на тях. Въпросът е коя лампа ще светне, ако затворим ключа, а верния отговор "няма да свети нито една от лампите". Подозирам, че са изкали да кажат, че нито една от тях няма да светне, защото вече светят.

Ел, да се опитам да отговоря  Embarassed
Налягането е натиск върху единица площ. Площта е еднаква и за трите кубчета, ако и натискът е едни и същ, то налягането ще е еднакво.

Плътността на кислорода е малко по-голяма от плътността на въздуха,  плътността на водорода е около 15 пъти по-малка от тази на въздуха. Затова кислорода се събира в съдове с отвора нагоре, а водорода в съдове с отвори надолу.Плътността представлява масата на веществото на единица обем.  На въпроса - отговорът е : по-голяма.

За схемата - ако искаш я щракни да я видим, така не ми е много ясно

Относно последния въпрос - да не би да са искали да напишат ,,От какви градивни частици са изградени  веществата''?

julisa, много ти благодаря за съдействието. Все пак аз мисля че и трите въпроса са грешни и написани нескопосано.
- трите кубчета имат различно тегло, няма как налягането да е еднакво
- плътност на газ на мен във тест за шести клас ми звучи безумно. Газът заема площта която му предоставиш, няма как да говорим за плътност.
- ето я схемата:

|-------iI--------|
|                       |
O                      |
|------V   -------|
|                       |
|---O------------|

O - лампа
V - отворен ключ
iI - батерия

Да, за последния въпрос може и това да са имали предвид, кой знае Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 09:33 от Елл

# 710
- Налягането е тегло/площ. Щом кубчетата са еднакви и площта им е еднаква. Но при различно тегло няма как да оказват еднакво налягане.

-Газовете имат плътност, няма как да нямат, след като едни газове са по-леки от други. Но тя се мери при еднакви(нормални) условия и при зададен обем (вижте мерната единица). Предполагам, че някъде в програмата децата са учили за теглата на газовете и е трябвало да го запомнят.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4

- По така показаната схема при отворен прекъсвач ще светят и двете крушки. Ако се затвори прекъсвача обаче в клона, където е той, ще имаме нулево съпротивление, а в клона с крушката най-долу ще имаме безкрайно по-голямо съпротивление. Следователно целият ток ще протече през затворения прекъсвач и затова ще свети само една крушка.

- Молекулите се състоят от атоми. Не може да се състоят от йони, защото в момента, в който йонът се закрепи към други атоми, той спира да бъде йон. Не може да е съставена и от молекули. Дори две молекули да се свържат пак имаме една молекула създадена от атоми. Не може да се говори, че новата молекула е съставена от две молекули, още повече, че за да стане свързването първоначалните молекули трябва първо да се лишат от по някой атом.

# 711
Дадох задачите на човек, който разбира от математика, думите му бяха: безсмислено трудни задачи; невъзможни за решаване за 1 час от дете в 6 клас, особено ако не е решавало точно тези типове задачи. Даже не вждам смисъл да карам щерката да ги разбира като решения, за какво са й? Все едно ще й дадат нещо такова на НВО, или за АК, като последните 4 задачи от състезанието.

Какво значи безсмислено трудни? Това са задачи за състезание и са мислени така, че да е почти невъзможно да се решат на 100% за ограниченото време. Така трябва да бъде. Това не е матура, че да е по силите на 30 или 50% от децата. И е по-добре никое дете да не реши всичко, отколкото 10-20 деца да решат всичко. Пък и на състезание се явяват деца със специални умения и тренировка.

# 712
  • София
По 1 всички сме съгласни Simple Smile

По 2 - продължавам да не разбирам идеята на въпроса ама както и да е Simple Smile

По 3 си права. Може това да са имали предвид. Макар, че в шести клас такова нещо са споменавали май само по трудово.

По 4 не съм съгласна. Ако задълбаем, връзката между йони е йонна и доста слаба, електронната двойка е много силно изтеглена към отрицателния йон. Дори и в молекулата частитиците си остават йони.

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 10:02 от Елл

# 713
  • Варна
Черна станция, налягането не е тегло, налягането е натиск върху единица площ, в частност този натиск може да е тегло.

Ел. , натискът е сила/тя може в частност да е тегло, но може да е муслулна например/. Ако е тегло, то е ясно, че теглото е различно и налягането, под въздействие на теглото ще е различно. Но ако става въпрос за еднакъв натиск/например натискаме с еднква сила с пръст трите кубчета, то налягането, под въздействието на този еднакъв натиск ще е едно и също. Не знам дали успях да обясня добре. newsm78

По 2 - как да няма даден обем? Ами то си следва от определението - плътността представлява масата за единица обем. Т.е примерно масата на вешеството в 1 куб.метър

# 714
По 4 не съм съгласна. Ако задълбаем, връзката между йони е йонна и доста слаба, електронната двойка е много силно изтеглена към отрицателния йон. Дори и в молекулата частитиците си остават йони.

Да, права си по принцип. Макар и свързани си оставали йони. Иначе връзката е здрава, а не слаба:

Цитат
Йонната химична връзка се отличава с голяма здравина. Тя трудно се разкъсва. Единичните електрони на натриевите и хлоридните атоми образуват обща електронна двойка. Хлорния атом привлича изцяло към себе си общата електронна двойка и се превръща в отрицателен йон. Натриевия атом — в положителен йон:

2Na + Cl2 → 2Na+Cl-

# 715
  • София
Е, забравила съм някои неща  Embarassed
Благодаря ти, че се включи с мнение по задачките!

# 716
Я!! Коригирали са резултатите, на доста деца са им увеличени резултатите!
http://www.parvamatematicheska.com/news-bg/188-rezultati-ot-dese … telstva-2014.html

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 11:53 от Анонимен

# 717
Това са задачи, не е салам. Не можеш да отрежеш като с нож точно до грам. И по-добре да са по-трудни от идеалното, отколкото да са по-лесни. Освен това задачата е с две неизвестни - И трудността на задачите, И качествата на децата. То и на международните олимпиади се случва да има по-лесни и по-трудно години, какво остава тук. Та всичко си е наред, а ти се нервираш, понеже резултатът на дъщеря ти не ти харесва Wink
Аз помня този турнир от преди около 5 години и тогава винаги имаше по някое дете, решило всички задачи, че и още по някое плътно зад него. Виж резултатите за 6 клас от преди 4, 5 и 6 години. Ама дали тогава задачите са били по-лесни или децата са били по-добри не може да се каже.

# 718
  • София
[
Я!!!! Коригирали са резултатите, моята щерка имаше 9 точки, сега има 13, на доста други деца също са им увеличени резултатите!

Браво на нея, само дето й се накарах - решила е една от последните, най-трудни задачи. Пак е слаба работа (миналата година беше с по-висок резултат), но си е добре за дете, което не учи при Симеонов.
Интересно, коя ли задача са признали на децата!? Не виждам да се сменили отговорите!?  newsm78
Предполагам, че е на зад. 16.

# 719
Интересно, коя ли задача са признали на децата!? Не виждам да се сменили отговорите!?  newsm78
Предполагам, че е на зад. 16.

Защо тогава са увеличили резултатите с по 4 точки, не с по 3? Може би е 17 задача? Звъннах в ПЧМГ, но секретарката не знаеше.

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 11:47 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт