Вегетарианска шеста - кой какво ще готви днес?

• 69 627
  • 847
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
 Harpalike ,ръжено-лимецовия хляб с мая ли го правиш?Пробвах със сода,но стана много сбутан и го хвърлих.

# 46
  • София
Doli, с квас. Ръженият с мая май не става. С мая правя само един царевично-пшеничен и то спорадично.
За днес минестроне. За утре пресни картофи с копър и чесън и пак ще се меси хляб, че на разпети петък ще е грехота да правя.

# 47
риба-не; темата е вегетарианска (без месо от какъвто и да е вид)
*
аз съвсем през просото съм я подкарала..децата ядат суров  плод и зарзават надробен,с или без сирене/яйца/домашен хляб/кисело мляко/сварен нахут в разни разнообразни комбинации..напоследък много се тачат листа от салата пълнени със студена/топла плънка измислена на момента Laughing

# 48
  • гр. София
И аз не смятам ястията с риба за вегетариански Wink

Тези дни готвих - варен ориз със зеленчуци, печени пресни картофи, грах и козунаци.

Ръженият с мая май не става..
От време на време правя един хляб от пълнозърнесто и ръжено брашно с мая. Става доста хубав. Може би зависи ръженото брашно с какво друго брашно се комбинира, както и какво е съотношението помежду им.

# 49
Хипотетично и яйцата не са вегетариански , също имат холестерол, а пълното вегетарианство и млечните отрича , всеки си прави избора.

Аз днес качамак с кисело мляко смятам да правя.

Купувах типово брашно от което нищо не става , ръженото и аз мисля , че задължително трябва да се смеси с бяло за да стане хубаво . Но само типовия и ръжения хляб за богати на витамини от групата В, за това са препоръчителни най-вече за вегетарианци.

# 50
  • гр. София
Книгите и статиите, които съм чела, към вегетарианските храни включват яйцата и млечните продукти, така че ги смятам за такива. Отдавна не съм се интересувала от новите тенденции във вегетарианството. Няма да се учудя, ако на някой му е хрумнало, че не са вегетариански храни или че някой смята ястията с риба за вегетариански.

Днес смятам да правя козунаци, така че ще сме на салати и сирене.

# 51
Моята книга на Венцислав Евтимов с която започнах , отрича точно и яйцата , това е по хата йога , която никак не е нова мода . Също цитат : трите отрови : месото , тютюна и алкохола. Не говорим и за мода, защото познавам доста вегетарианци ,които  пият . Също зависи и от подбудите за решението да не се яде месо , защото млякото не идва от растения .Аз пуша  Simple Smile

# 52
  • гр. София
В най-простата си дефиниция вегетарианската диета включва млечни продукти и яйца. Говоря за най-обикновени книги и статии за вегетарианското хранене, които не са обвързани с някаква философия. Иначе има вегетарианци, които ядат млечни, но не и яйца и обратното. Май се водеха някаква разновидност на вегетарианството, доколкото помня.
Сетих се, че половинката един път ми разказваше за една религия, в която не се консумират месо, млечни, яйца, растения, на които като се откъснат плодовете и умират.
Така че всеки да яде каквото иска, стига да е в мир със себе си. За някои неща не може да се постигне съгласие Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 14:04 от Илима

# 53
Лакто ово вегетарианци  , лакто вегетарианци -без  яйца  и вегани . знам аз , тук са писали още, но лакто вегетарианците липсват и плодоядците  newsm78 :

http://www.zdrava.bg/hranene-i-fitnes/dieta-i-otslabvane/pette-v … a-vegetarianstvo/

Плодоядци. Разновидност на вегански начин на хранене, където се ядат много малко преработени или сготвени храни. Състои се главно от сурови плодове, зърнени растения и ядки. Плодоядците вярват, че само растителната храна, която може да се събере без да се убива растението може да се яде.

# 54
  • София
хляб от лимец с квас, супа от коприва, кюфтенца от нахут с коприва, веган козунак (сплеска се и не е това, което очаквах), гуакамоле с печена чушка вътре (на мен ми е много вкусно)

Последна редакция: сб, 19 апр 2014, 20:36 от jenn_kata

# 55
хляб от лимец с квас, супа от коприва, кюфтенца от нахут с коприва, веган козунак (сплеска се и не е това, което очаквах), гуакамоле с печена чушка вътре (на мен ми е много вкусно)

И аз утре ще готвя супа от коприва, вчера си набрахме прясна.  Heart Eyes И козунак ще опитам да меся, ама да видим...

От последните дни - киноа със спанак, картофи в плик, хляб с домати и маслини, аспержи на грил, правих и едни уеджис от сладки картофи. Към последните останах със смесени чувства.  Grinning

Плодоядците вярват, че само растителната храна, която може да се събере без да се убива растението може да се яде.
Аз тези ги зная като фрутарианци.

# 56
На пазара гледах , че има козунаци със свинска мас , за това препоръчвам да се четат етикетите .Весел празник. Heart Eyes

# 57
козунак не може да се сбърка много-все става за ядене като е бяло брашно/захар/масло Laughing
*
тази седмица-руска салата; нахутена салата с броколи и моркови; леща със сладки картофи ; печени броколи и аспержи на фурна; козунак и яйца остатъчни и зелен лук от градината,за който е останал гладен

# 58
  • София
Да, с домашни наистина няма как да се обърка Simple Smile, макар че станаха огромни и байгън вече ми дойдоха. Таман до другия Великден няма да ми се доядат  Laughing
При нас е основно салатено, освен някоя друга манджорина за ситното, че не е почитател на суровите зеленчуци. Нещо ми е много уморено тези дни, затова сутрините ще се забъркват разни витаминозни смутита... Поне така планирам, пък да видим.
За утре се чудя дали да не направя и някакви зеленчукови кюфтета на фурна.

# 59
Хростос воскресе!
Ето го моят козунак, с яйца разбира се  Laughing
Скрит текст:

П.С.: Не само от яйцата се повишава лошия холестерол ами и от някои растителни мазнини, погрешно е да се заменят напълно животинските мазнини с растителни, тъй като хидрогенираните мазнини съдържат наситени мастни киселини и значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове. От друга страна рибата винаги е била полезна за сърдечно – съдовата система. Тя е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които намаляват лошия холестерол. Не е лошо преди да се хвъляме на някаква вълна да проучим какви са позлите и вредите.
Включих се в тази тема, защото тук се обсъждат доста интересни рецепти с храни които не са традиционни и са здравословни.

В никакъв случай не се определям като вегетарианец, най-малкото защото не съм потомствена такава, родителите ми са били месоядни и аз като малка съм яла доста месо. Сега с напредване на възрастта гледам да се ограничавам.

Общи условия

Активация на акаунт