Вегетарианска шеста - кой какво ще готви днес?

• 69 688
  • 847
  •   1
Отговори
# 720
ir74, благодаря за линка, не знаех, че така се разват.   bouquet

Днес ще дояждаме картофено-оризовите кюфтета с голяма салата от спанак, домати, авокадо и т.н. За разкош и по едно смути. Вечерта на гости.  Grinning  

Върти ми се в главата да правя домашно Corny днес. В нета има много рецепти, но ми е трудно да избера. Искам да може да се яде като вафла, не да се разпада. Да имате някакви изпробвани варианти или хитрини как става това?

И второ питане имам, да сте правили домашни пуканки от друго, освен царевица? (киноа, амарант и т.н.)

# 721
adelinda, може ли да напишеш твоята рецепта за фалафели?

Накиснат нахут, блендиран но да не стане на каша. Добавих малко ситен булгур за кюфтета, малко гореща вода, 1 суп. лъжица ленено брашно, чесън на прах, сух лук, магданоз, бял пипер, сол, кимион. Оставя се малко да почине и булгура да омекне, после нахутено брашно за да стегне всичко това.  Направих на малки кюфтенца и изпекох в тефлонова тавичка. Не станаха сухи като друг път и го нямаше неприятния дъх на сода. Класическата рецепта е друга, предполагам не питаше за нея.  Mr. Green  chef
Да, питах специално за твоята рецепра, благодаря  bouquet

# 722
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз съм правила пуканки от амарант, но те стават миниатюрни и не могат да се ядат като тези от царевица.
по-капризни съм към температурата.

всички corny-та са пълни със захар.
аз правех преди едни, но доста изпробвах и не стават като купешките. Peace

# 723
  • Sofia
продават пуканки от амарант,елда и киноа по диетичните магазини

с тях могат да се правят различни десерти

# 724
  • гр. София
От тези дни - супа с боб, баница, картофена салата.

# 725
Крем супа от карфиол и броколи с джинджифил и малко сметана, за довечера - леща.

# 726
кезекухен - с извара.

Скрит текст:
мъжът ми донесъл рецептата на мама и я виснал в кухнята. вчера реших да го изненадам и я направих. е пооблагородих я малко: вместо маргарин сложих масло, вместо бяло прашно - пълнозърнесто, вместо обезмаслена извара - извара с 20% мазнина  Mr. Green. яде и ми вика: не, не е като на мама  #Cussing out

сладкиш с ванилов крем и ябълки
нещо като лазаня, вместо кори сложих оризови платки, елдата даде структурата на кайма  Mr. Green
салата от цикория, ряпа Дайкон и моркови
салата от овес, чушка, стръкове целина
песто от магданоз
разядка от бяло сирене, извара и ленено масло

днес ще дояждаме Mr. Green

детето прояде пържени картофи, но за жалост само полуфабрикатът, който се пече във фурната. гадни са Rolling Eyes
няколко пъти му пържа от картоф, ама той чака да изстинат и те стават меки, не са вече хрупкави и отказва да ги яде така.
как да ги направя що-годе здравословни, но да са хрупкави? печени на фурна пробвах - само ги пипнаи не ги опита... Whistling

# 727
Здравейте Simple Smile

От доста време ви следя с интерес. Днес реших и аз да се включа. Тази сутрин се събудих с желанието да хапна вкусни палачинки, но не мога да ям яйца. А напоследък имам малко проблеми с отделянето, та трябва да ям овесени ядки/трици, чиито вкус мразя! Та реших да експериментирам и направих следното: (получи се, по моя вкус, невероятно и  неочаквано вкусно!!!)

1 пакетче овесени трици
прясно мляко (на око слагах аз)
1 бакпулвер
2 - 3 лъжици пълнозърнесто брашно

Смесих всичко и сложих малко студено пресован зехтин в самата смес, за да не са много сухи + една щипка цол и една захар. Изпекох ги на тефлонов тиган без мазнина. Стават много бързо. Вървят и със солено и със сладко Simple Smile

Не знам колко са здравословни, но са много вкусни!

# 728
  • гр. София
...
детето прояде пържени картофи, но за жалост само полуфабрикатът, който се пече във фурната. гадни са Rolling Eyes
няколко пъти му пържа от картоф, ама той чака да изстинат и те стават меки, не са вече хрупкави и отказва да ги яде така.
как да ги направя що-годе здравословни, но да са хрупкави? печени на фурна пробвах - само ги пипнаи не ги опита... Whistling

Пробвала ли си да му сготвиш картофките на Джейми Оливър? Стават много хрупкави и са вкусни. Аз ги правя без чесън и оцет.

# 729
  • София
asyalein,картофките пробвай така:картофа се нарязва на половина и после на много тъничко,подправят се със сол,червен пипер,зехтин.Пекът се върху хартия за печене на тънък слой.

# 730
Асялейн, аз купих тава с керамично покритие точно за такива картофки. Белиш, миеш и нарязваш като за пържене. В такава тава с незалепващо покритие слагаш картофките, сол, олио повечко, без вода и печеш. Често се бърка и стават хрупкави като пържени но се пекат.

Shoestring, има рецепта за веган катми, без мляко и яйца, само малко оцет се слага във водата. Ти ако искаш можеш и с кисело или прясно мляко да пробваш, та без яйца ще си станат имам предвид.

# 731
Днес карфиол, броколи и моркови със сос бешамел.

# 732
крем супа от броколи
зелен боб яхния
бадемови кюфтенца в дехидратора
ябълков сладкиш
"сирене" от кашу
дип от авокадо

# 733
От предните дни нищо интересно, освен едни сполучливи домашни бонбони тип Баунти.

От днес:
салата домати, авокадо, целина, лук и сирене
бързата содена питка на Румяна с оризово брашно
индийски дал/къри от леща, спанак и сладки картофи

За пуканките от амарант, благодаря за информацията и съветите. Аз купувам готови, но исках да опитам да направя. Чудя им се още.

Ася, аз така преди време реших да зарадвам ММ с един тиквеник по рецепта на баба му. Естествено намалих захарта, сложих читава мазнина, не запържих тиквата... и ММ нещо не го оцени.  Mr. Green

# 734
Аде, правих така картофите, не ги иска... Tired

Поща, да ти кажа аз не си го слагам много на сърце, защото ако някога синът ми каже, че не е на вкус като при мама и незнам дали ще се намери някой, който да му готви бъркочите, които аз правя  hahaha
в ДГ ме питат какво му слагам за закуска, не били виждали такива неща.
не иска да яде хляб с кашкавал или нещо подобно "нормално", но яде с наслада чипс от кейл.
та ме попитаха какво е това, че понамирисвало  Joy
сега от 1 седмица яде мисо супа... ooooh!

днес ще прав зеленчукова супа с кнедли от грис. може да изпържа и кропоек (китайския хрупкав хляб)
за утре съм накиснала нахут, ще го правя с домати и зеленчуци. ако някой има подходяща рецепта с ханут и нещо яхниено, да поделя.

Общи условия

Активация на акаунт