Бихте ли започнали работа?

• 3 533
  • 64
  •   1
Отговори
Искам да задам въпрос към аудиторията. От този месец съм безработна с обезщетение 1 година от Бюрото по труда, което ще е доста добра сума (естествено, много под получаваното от мен до момента). Но бях на интервю и има реален шанс да са ме харесали (така ми се стори). Не ми казаха колко ще е заплатата, но имам подозрение, че ще е ниска, няма да е над обезщетението със сигурност. Иначе работата е хубава, в интелигентна среда, с хубава перспектива за бъдещето. Та, въпросът ми е - бихте ли започнали или ще си почивате, търсейки нещо по-доходоносно (трудно би се достигнала предишната заплата, особено пък в началото).

# 1
  • София
Правило ми е - следващата заплата да е над предишната. Или над обезщетението.

# 2
Можете да започнете, за да видите как е. Ако напуснете преди да са минали 12 месеца от датата на излизане на борсата се връщате отново там за оставащата част от срока и със същия размер на обезщетението.
Т.е опита няма да ви ощети.
Зависи и колко сте изморена, колко искате да "разпуснете".
Но и многото седене без работен график после прави връщането към такъв по-трудно.

# 3
Зависи колко ниска е заплатата (примерно какъв процент е от старата, без да навлизаме в конкретика с цифри, по които може да се отгатне). Също и причината за ниската заплата. Въпреки че е разпространено обратното мнение, аз лично като се замисля, нямам достатъчно широки наблюдения местата с видимо ниско възнаграждение да привличат спокойни служители.

# 4
Искам да задам въпрос към аудиторията. От този месец съм безработна с обезщетение 1 година от Бюрото по труда, което ще е доста добра сума (естествено, много под получаваното от мен до момента). Но бях на интервю и има реален шанс да са ме харесали (така ми се стори). Не ми казаха колко ще е заплатата, но имам подозрение, че ще е ниска, няма да е над обезщетението със сигурност. Иначе работата е хубава, в интелигентна среда, с хубава перспектива за бъдещето. Та, въпросът ми е - бихте ли започнали или ще си почивате, търсейки нещо по-доходоносно (трудно би се достигнала предишната заплата, особено пък в началото).

Това не би ме оставило да се колебая, бих започнала веднага.
Парите също ще дойдат.

# 5
Реално от вас зависи. Лично аз съм прекъсвала обезщетение за безработица още на втори месец въпреки добрата сума, но тогава бях на етап от живота, в който исках да работя, беше ми интресна сферата и т.н.
Към днешната дата не бих, защото съм се ориентирала да правя други неща, които не са свързани с основното ми занимание.

Та наистина зависи от вашата житейска ситуация и нужди.

# 6
Нещо като 60% от досегашната заплата и равна на обезщетението (не знам още колко ще бъде). Заплатата е толкова ниска, защото е в сферата на образованието (не е за преподавател). А досегашната ми заплата явно е била доста над средното за сектора, сега го разбирам. А и я достигнах след години работа, не веднага.

dariVali, благодаря за информацията, значи наистина мога да се върна на борсата, без да губят нищо. Със сигурност усещам, че да стоя без работа ме обезсилва и психически, и физически.

Valerie R, и мен това ме блазни, особено като правя сравнение с досегашната ми среда.

# 7
Аз не бих. Дори като приключа в даден момент с настоящата ми работа, категорично ако мога ще си дам почивка една година. Досега борса не съм ползвала, последните 16г са ми осигуровките на макс заплата, предполагам съм си я изработила.
Имам нужда от презареждане, макар да е пъти по-ниска борсата от заплатата. Не ми се бърнаутва прекалено..
Още 20+г стаж ще гоня, няма да избяга работата..

# 8
При такива обстоятелства бих започнала.

# 9
Зависи дали парите са фактор в случая, защото една година е предостатъчно време човек спокойно да търси по-добре платена работа и да си повиши някак квалификацията или да си измисли нещо странично, за да може да си осигури пак стария стандарт. Падане на  доходите почти наполовина е силно затормозяващо нещо с времето, независимо колко е приятна работата. Вече ако парите не са важни и работата е интересна или "две кафенца и си ходим" и не ме е хванал бърнаута, да, бих започнала.

# 10
Ако от борсата Ви изпратят на интервю и откажете предложената Ви работа не губите ли правото на обезщетение? От двайсет години сигурно не съм била на борса, но имаше такова положение преди. Проверете и това. Иначе, ако работата ми е интересна и не искам малко да си почина, вероятно бих почнала.

# 11
  • София
Хубав колектив в училищна администрация? Да бе да.
Огледай се още, работа има.

# 12
  • София
Не бих. Бих си дала почивка, докато намеря поне същото като предното или по-високо заплащане.
Още повече, че нещата обикновено винаги са различни от това, което изглеждат първоначално. Може да са по-зле, може и по-добре, но няма гаранции. Поне да е добре платено новото, за да си заслужава пробата.

# 13
...
Със сигурност усещам, че да стоя без работа ме обезсилва и психически, и физически.

Valerie R, и мен това ме блазни, особено като правя сравнение с досегашната ми среда.

Точно подчертаното (казано от теб) имах  пред вид, добре че сама загатна.
1 година без работа не е кой знае какво израстване - някой курс, не се знае на какво ниво, 1-2 сертификата в повече, да обогатят СV, повече време за приятели, които обаче няма да го имат винаги за теб  и няма да са на същата вълна.

В интелигентна работна среда се израства по-бързо, научават се нещата безплатно и в екип, имаш усещането за среда, общност (нали сме социални същества😉) , а щом има и перспектива за бъдеще е още по-обещаващо.

Разбира се, всичко е много индивидуално и зависи на каква възраст си, кое е от значение за теб.
За млад човек е винаги по-добре да е сред хора, да не е в къщи, да се учи в работата, не да чака безработен за нова работа. Някакси противоестествено  ми се вижда последното
Каквото и да решиш, желая ти успех!

# 14
  • SF
Аз не започнах работа за по-ниска заплата и сега съжалявам. Защото по-високата, която не е чаааак толкова чувствително по-висока, ми излиза през носа. Но аз си прецаках борсата с "малката борса - 4 месеца" и пред мене нямаше изборът дали да стоя на борса с хубави пари или да работя за тях. Трябва да работя, ако искам доходи.

Общи условия

Активация на акаунт