Запазване на родителски права

• 10 734
  • 17
  •   1
Отговори
Моля за помощ- аз съм бъдеща самотна майка, не предявявам никакви претенции спрямо бащата, въпросът ми е следния- какви права има той и какво може да направи спрямо мен? Благодаря предварително

# 1
Ако припознае детето, ще имате равни права.

# 2
  • София
Припознаването се извършва едностранно от 'бащата' в общината. После започва да тече срок, в който майката има право да оспорва припознаването. Ако тя извърши това, за мъжът остава вариантът да заведе дело за бащинство.

Напълно е възможно 'бащата' да не предприеме никакви мерки.

# 3
Моля за помощ- аз съм бъдеща самотна майка, не предявявам никакви претенции спрямо бащата, въпросът ми е следния- какви права има той и какво може да направи спрямо мен? Благодаря предварително
Той въобще знае ли че ще става баща?

# 4
Той има съмнения, но не е сигурен. Въпроса е там, че не искам той да го припознава. Казаха ми, че ако той поиска може да ме съди и да поиска ДНК тест, може ли да направи нещо на мен или детето?

# 5
Може да те съди да, ако реши че иска права, напълно е възможно.Зависи що за човек е.
Има бащи които не ги интересува и тогава вписваш баща -неизвестен.Ако бащата иска да си припознае детето вече имаш друг сценарий.

# 6
  • София
Той има съмнения, но не е сигурен. Въпроса е там, че не искам той да го припознава. Казаха ми, че ако той поиска може да ме съди и да поиска ДНК тест, може ли да направи нещо на мен или детето?

Може много неща да прави.
Както написах по-горе, може да отиде в общината и да декларира, че припознава детето. АКо го направи, общината трябва да те уведоми за това. От този момент тече срок, в който ти имаш право да отхвърлиш припознаването. От този момент за него тече срок, в който има право да заведе дело в съда за установяване на бащинството. От него зависи дали ще се възползва от това право. Сроковете са преклузивни. Това означава, че с изтичането им се губи правото.
Ако заведе такова дело, може да се стигне и до ДНК тест. Преди теста обаче се преценява каква е възможността този мъж да е баща на детето. Ако ти примерно докажеш, че сте били в различни държави към предполагаемия момент на зачеването, ще е ясно, че не е възможно той да е бащата и няма да се стигне и до тест. Има много варианти.

Но дори и да се установи бащинство, това не означава, че ти ще загубиш упражняването на родителските права.

# 7
Благодаря ви за информацията

# 8
  • София
Обикновено бъдещите бащи са много силни на приказки, ама като се роди детето - дим да ги няма. Така, че не се притеснявай от сега, още повече, че той не ил сигурен, че е бащата. Ако не го искаш за такъв - подбутни тези му съмнения...

# 9
Ако не го искаш за такъв - подбутни тези му съмнения...
Това тук е много деликатно.Тя да не го иска -добре, но той е ако е баща човека, и  иска да си поеме отговорност за детето, а тя го излъже...лишава дете и баща един от друг.Сложно е.

# 10
  • София
Може би пък тя си познава бащата по-добре от нас и преценява, че не го иска по различни причини. Има разни тиквеници, които зор да го признаят, а после отговорност - нула, но мизерии - безброй. Така, че не се знае точно кой случай е.

# 11
За тиквениците съм съгласна, има ги. Peace

# 12
А аз искам да попитам авторката дали е помислила за друго. Всяко дете има нужда от двама родители и рано или късно тези нужди се проявяват... в момента вря и кипя в този казан ! Та...авторката готова ли е да поеме ЦЯЛАТА отговорност пред детето си, за това, че няма баща? А? Защото едно е бащата да не иска детето си, а съвсем друго е да го иска, но майката да го лиши от тази "привилегия". Това дете расте...ами напълно възможно е един ден този баща да се изправи пред това дете с неговата версия и с неговото "право" ! Какво прави тогава майката?! Предлагам на авторката да се опита да се постави на мястото на детето си...ако може... и тогава да прецени как ще постъпи. Наистина много е сложно ! Но тук не става въпрос само за майката и за таткото, а и за детето !!! Винаги съм била по-склонна да мисля от позицията на нуждите на детето.
Тиквеници бол...нашия БНД е от тях...БНД не е точната дума...точната е биологичен създател  Mr. Green защото той се отказа от правото да бъде БНД, но съм му благодарна, защото аз лично не бих могла да поема цялата отговорност.

# 13
Да права си, едно дете има нужда от двама родители. Но когато едно дете е отглеждано от единия, а другия само фигурира в акта за раждане - айде няма нужда. И биологичния създател на синът ми се отказа от правото си да бъде баща ( задължения никога не е имал ), но и преди да изчезне и след това ни създаде куп проблеми. Съгласна съм че, аворката трябва хубаво да си помисли преди да вземе каквото и да е решение, но ако има и най-малкото съмнение, че човека не става за баща изобщо не трябва да го допуска в живота на детето си.

# 14
Значи не е точно така,аз лично моя биологичен баща и с камъни да ме убият , пак никога няма да искам да го видя и да спра да го мразя,въпреки,че дори не знам как изглежда вече , а и си бях много по-щастлива само с мама и сестра ми,докато растях . Сега си имам доведен баща и си го обичам много,нито съм емоционално ощетена от това,че съм израстнала само с един родител,нито някога ми е пречело за нещо.Даже мисля,че ми помогна доста да придобия много силен характер.При всеки си е индивидуално,аз споделям мои впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт