ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 93 968
  • 871
  •   2
Отговори
# 165
 matze, разперва е точната дума за папрата, не бях виждала, страхотно Simple Smile

Малко снимки от моята градина:

Скрит текст:

Саморасли маргаритки на фона на старата делва, а зад тях картопа се е свел до земята, под тежестта на дъжда:

Жълтите лалета, които винаги цъфтят след червените (не знам и при вас ли е така) и едно червено рошаво, от "екзотичните" единственото оцеляло, си партнират приятно с бръшляна и жасмина:

Ацера, който миналата година преместих на плътна сянка и се притеснявах дали ще запази окраската си, се разлисти успешно в червено:

Такива снимки ме умиляват, старата ябълка в съжителство със самонасялата се кандилка:

Дивият лук се готви да избухне в цвят:

Люляците, които цяло лято пазят сянка на главите ни:

Още люляк, този е доста по-гъст:

И една панорамна, иззад нежните цветове на хойхерата:

# 166
Ема, много е хубаво при теб!

И екстериорно, и интериорно! Това мястото с бялата спалня с варосаните стени ли е?

# 167
Да, 7/8, това е мястото.
Много работа има и вътре и вън, но вече има няколко прилични кътчета за показване Simple Smile

# 168
  • густо майна Филибето
Ема, и какво не й харесваш на градината? Simple Smile Много е хубава! При теб май по-късничко се развива? Ацера ще си е винаги червен пролетта и есента, ако лятото при теб е горещо и сухо, леко позеленяват.
Къдравото лале като пожълтеят листата и не те мързи, го извади. Много от сортовете не оцеляват дълго, ако не се вадят.
 Маргаритките много ги обичам, не само защото си ги харесвам, ами и защото се сеят сами и търпят и на суша и на мокро, изобщо навсякъде.
 Дивия лук ти е много богат, представям си каква прелест е като цъфне! Моя ми го задушиха тревите и мисля да потърся място за нов Rolling Eyes

# 169
  • Нейде из лудите гори...
"Обезоръжавам" мравките преди или след като хвърлим семената на тревната смеска? Днес фрезовахме, мисля утре да сея, за да хвана дъждовете уикенда Simple Smile и за валирането... Преди или след сеитбата?
*по въпросите ми ще разберете колко съм "боса" в градонарството...  Blush

# 170
Ема, прекрасно е при теб! Много приказно изглежда. Явно градината е доста стара? То бръшлян, то сенки от големи дървета... При мен нали всичко е ново и малко, още повече оценявам атмосферата на старите градини.

Иначе вчера тук се случи нещо много интересно! Изневиделица долетя цяло семейство пчели - царицата и около 2-3 хил. пчели-последователки. Пристигнаха като огромен черен облак, жужащ като трактор. Бяха доста стряскащи в тази си форма. За голямо мое учудване намериха за добре да се настанят в жасмина ми Laughing и започнаха да се скупчват. За щастие намерихме пчелари, които реагираха бързо и успяха да приберат пчелите живи и здрави в кошер. Оказа се, че това е възможно явление през този период май-юни, когато нови царици се отделят от стари, по-големи семейства. Ако ви се случи, да знаете да не се плашите и не ги пръскайте с нищо, търсете помощ от пчелари. Hug Имам снимки от вчера, ще ги пусна малко по-късно.

# 171
Можеш да пръскаш против мравките с Нуреле, след сеитбата. Разхвърляш семената и веднага пръскаш.

# 172
Люб, не ѝ харесвам това, че е на светлинни години от твоята. Но пък като погледна дворовете наоколо, направо се изпълвам с гордост от себе си. А и благодарение на вдъхновението което ръсиш, надявам се да се разкрасява все повече през годините.
По-хладно е при мен и всичко върви малко назад, да.

Барба, повечето растения са на около 15 години, с изключение на овошките, които би трябвало да са на около 30-35 години. 
Това с пчелите е много интересно явление, но аз съм алергична и обикновено бягам да се крия, а ти чак пък си и снимала Simple Smile

# 173
Снимах, да. Simple Smile Много бързо премина страхът, много сладки същества са пчелите. Не са злобни, гледат си работата и трудно биха понечили да жилят. Събираха ги и с голи ръце дори, никой не пострада. Синът ми, който много обича всякакви гадинки, започна да си ги качва в ръката и да им говори (на 7 години е). Е, една го ужили най-накрая, когато реши, че може да я гали като коте. Mr. Green Но за цял ден непосредствена близост с хиляди пчели, това беше единственото ужилване. Аз си имах план да боядисвам една пейка и в крайна сметка си я боядисах на 2 метра от тях, докато ми жужаха наоколо. Естествено, не съм алергична, иначе не бих била толкова ербап.

А ето снимка от Уикипедия как изглеждат, когато пристигат на облак. Това беше по-притеснителната част. Mr. Green

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 01:46 от Barbabeau

# 174
# 175
Леле, такова нещо не съм виждала, дори не знаех, че така се отделят Simple Smile Имали сте емоции Simple Smile

Като ви гледам градините все повече мечтая и планувам как да направя моята, обаче с дете на две и половина  и 40 килограмово куче, май няма да я бъде. Имам едно малко зелено кътче с детелини и цветове, които не знам какви са - но ми е много красивичко ...вчера като видях малката как отъпка детелините, ей така защото й беше по-напряко и мисля, че ще ми се разминат цветята по земята на този етап  Crossing Arms Кучката пък... все по бетонките лежи, само да не види котка, вчера ми мина през ягодите и направо се отказах да влагам труд в шарени красоти за сега  Tired

Обаче много ми хареса бръшлянът.  Heart Eyes Разкошотия! Нашите огради са напълно обикновени телени и за сега не сме се засилили да ги сменяме, тъй като има доста други по-наложителни неща. Чудя се как да ги озеленя , за да станат по-приятни за окото. Мъжо нещо се дърпа от бръшляна... какво друго растение може да го замести? Rolling Eyes

# 176
Леле, такова нещо не съм виждала, дори не знаех, че така се отделят Simple Smile

Да, и ние не знаехме. Затова споделих тук, макар да не е по темата за цветята, понеже би могло да се случи на всеки с градина и е хубаво да се знае. Hug

По въпроса за телената ограда - американска/канадска лоза? Расте много бързо, покрива хубаво, през есента се обагря в разкошно червено, но губи листата си през зимата.

https://flic.kr/p/nfLY54

Ето от мен в редичка от ляво надясно:
В далечината горски ягоди, които в момента раждат като луди и бръшлян; алиуми, които трябваше да са бели, сини и лилави, но се вижда, че синьото от етикета си е баш лилаво Mr. Green; розмарин; катереща роза, която боднах преди месец-два като гола пръчка с корен, така че още е бебе; маргарити или бели хризантеми, не съм много сигурна Simple Smile)))); японски клен; отдолу лилаво калдаръмче от миналата година, което вече се разпростира по бордюра, но още не е цъфнало; до него същото, но оранжево, засадено наскоро от саксия (всъщност не знам дали са точно "калдаръмчета", латинското име е carpobrotus); и последно нещо уж почвопокривно, с дребни сини цветчета, но нещо след поредица от малко по-силни дъждове се ошмули...
Цялата леха покрай парапета е над 10 метра, това е само една част, но в момента няма много интересни неща в другата част, но пък една лавандула се кани да цъфти там..

Още една снимка от същото ъгълче, повече заради кефа. Wink

https://flic.kr/p/ndVfoy

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 16:28 от Barbabeau

# 177
За първи път виждам твоята градина - разкошотия и половина  Heart Eyes
Благодаря за идеята с лозата - много красива наистина, ще разуча въпроса с нея  Peace
Ние снощи посяхме тревата и последно тармъчихме, след малко като изляза ще купя нещото за мравки и ще валирам Simple Smile Та да видим какво ще стане Simple Smile

# 178
Барба, вече съм ти казвала, че с твоя панорамен изглед не са ти необходими кой знае какви нито интериорни, нито екстериорни напъни Simple Smile
Градината ти, макар и малка, е прекрасна. Това синичкото ми прилича на незабравка Thinking Клена на колко години е? Дали и моят ще стане толкова голям (също се води японски, ама те май са много видове).

# 179
  • густо майна Филибето
Барба, наистина покрай тази гледка цветята ги забелязвам последни Simple Smile Много интересно изживяване сте имали и ви е много голям рояка.   Simple Smile Аз съм присъствала на няколко улавяния (дядо беше пчелар) , но като че ли не бяха толкова много пчелите.
Те са  добрички, нападат само като се защитават - при допир или определени миризми. Не харесват особено парфюми Mr. Green
 Вече 6 години пчела не ме е жилила в градината, а все се бутам около тях.

Беше ми направило впечатление, че като цъфтеше кромида, пчели по него почти не видях, него го опрашваха други насекоми, пак основно от един вид.

Лилавото калдаръмче да не ти е делосперма?

При мен почна да цъфти, калдаръмчетата никнат по-късно, освен ако не са разсад.

Marsy Green , не е лесно с дете и куче, но можеш да си насадиш дърветата и храстите, а цветенца покрай ограда или стена засега. И аз имам един каракачанец, който държа вързан, но като си играем из градината, прецапва през къде ли не. За градината общо взето е свикнал и рядко гази, по-скоро докато тича закача клонки и ги чупи. Но откакто ми счупи два новонасадени домата, край зеленчука го водя с повода .

Общи условия

Активация на акаунт