ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 93 965
  • 871
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,

Сигурно много пъти е коментирано в темата как се реже драцена, но имам конкретен въпрос. Моята драцена /маргината/ е висока около 1,10 м, но преди време доста от листата й пожълтяха и опадаха и в момента са само на върха и на около 20-25 см  надолу. Мога ли да я отрежа ниско до почвата /пр. на 10 -20 см или тряба да има листа под разреза? В момента подходящ сезон ли е за рязане или да изчакам? Стъблото, което остане заедно с върха, мога ли и него да нарежа на части /както например на дифенбахията/?

Ще съм благодарна и на още полезни съвети!

# 151
  • густо майна Филибето
Да, можеш. Правила съм точно това, голото стебло в саксията се разлисти, нарязаното стебло пусна корени (във вода). Само внимавай с поливането на саксията, като няма листа няма кое да изпарява водата.

# 152
  • DE
Привет!
Да ви покажа една красива градинска екзотика, която снимах днес на един пазар за цветя

При мен папрата се разперва

Мини дамско сърце-цъфти цяло лято

Омайниче

В парника, първите малки краставички

# 153
Matze, обожавам папрат. Heart Eyes И другите цветенца наоколо са много сладки!

# 154
  • ENGLAND
И аз имам папрат, но така се е разраснал, че направо задушава азалията зад него. Всъщност на това място набутах няколко растения, които растат като луди и се задушават едно с друго. Мисля си тези дни да ги поразредя, но не знам кои да преместя и кои да оставя. Ей сега ще ги снимам, каже те ми какво да ги правя.

# 155
Да, можеш. Правила съм точно това, голото стебло в саксията се разлисти, нарязаното стебло пусна корени (във вода). Само внимавай с поливането на саксията, като няма листа няма кое да изпарява водата.

Много благодаря за отговора!

# 156
Здравейте,момичета! Отдавна ви чета,но чак сега се включвам. Видях,че има въпроси за зелената въшка,аз пръскам розите си с "Вазтак" и досега винаги ми е помагал.Дано е от полза,за някой. Hug

# 157
  • Нейде из лудите гори...
Здравейте, чак сега откривам новата тема, не че съм я търсила преди, но получавах известия по имейл, а те спряха. Ние тези дни ще фрезоваме, сеем, валираме и тн ... за зеления килим отзад. Обаче срещам голяма спънка с цветята (лалета, нарциси, зюмбюли, минзухари и тн) които искам да преместя от предния двор в задния. След една градушка всичко пролетно се килна на една страна. Сега само един божур ми цъфти. Та уж ги вадя, те се късат, после ровя за луковиците, а те по на педя под земята, голяма борба ще падне. Ако имате някакви идеи или съвети, как да стане по-лесно отсяването им - ще се радвам да споделите.
Градината ни е заварена, нанесохме се декември и сега всичко ми е мъгла от къде какво расте, искам за догодина поне да ми е подредено и красиво ....

# 158
След фрезоването е хубаво почвата да улегне малко, но пък ако чакате ще започнат жегите и ще трябва сутрин и вечер да робувате на тревата.

Луковиците е хубаво да се вадят като пожълтеят листата, така луковицата може да се изхрани и да успее да цъфти следващият сезон.

А защо се късат като ги вадиш, не използваш ли права лопата? Щом виждаш листата им отгоре-добре, лесно ще ги извадиш.

Колко квадрата ще затревявате? Не избирай евтина тревна смеска и задължително подбери според терена-слънчев или сенчест. Ако е по-голяма площ, помислете предварително за поливна система, че не е работа лятото всяка вечер по час-два с маркуча в ръка.

# 159
Аз мисля да фрезоваме тези дни,  когато дават да няма валежи. Колко "малко" трябва да улегне почвата? Мислех да сея непосредствено преди следващите дъждове. Ще затревяваме доста, двора е слънчев. За поливна система също сме помислили, дано само се получи с нашите никакви знания Simple Smile А каква тревна смеска ще препоръчате? Не държа на райграс - даже хич, по-скоро нещо смесено... но не знам дали е подходящо....

# 160
Да, точно смеска.

Можеш да подбереш и по-сухоустойчиви треви. Гледай съдържанието в проценти на етикета на тревната смеска.
За слънце гледай в съдържанието Festuca arundinacea да е около 40 %

Също е важна трайността, тревните семена имат добра кълняемост до 3 години, което значи, че ще подбираш такава с най-много 2 годишен срок на годност. В магазините обикновено нареждат най-старите срокове най-отпред, рови отзад.

Не купувай евтина тревна смеска, при тях важи правилото "скъпото е по-качествено". Не вземай измислени марки.

Ние сме с TURFLINE (купихме я от Практикер), много съм доволна от тревният килим. Сяхме миналата година, в началото на лятото, есента разхвърлихме трикомпонентен тор и сега тревата е супер зелена.

Друго важно е да си предвидиш и да разхвърляш семе три пъти повече от нормата, дадена по етикет. Иначе става рехава и ще я чакаш по-дълго, после ще трябва да подсяваш.. Колко квадрата ще затревявате? На нас грубо ни излезе 200 лв за 200 кв., това е цената само на семето  и остана за още около 50 квадрата.

Заравнете добре с греблото преди сеитба, изчиствате от камъни, клончета и твърди предмети, сееш плитко (половин-един сантиметър), валираш и ако искаш мравките да не ти отнесат семената, пръскаш с Нуреле. Като поникне тревата и мине едно-две косенета, можеш да пръскаш за широколистни ако имаш такива.

В Гугъл има много инфо за затревяването, прочети. Както и упътване за поливната система.
Да се похвалиш после  Wink

# 161
В Гугъл има много инфо, ама точно защото е изобилие, а аз нищо не разбирам, предпочитам някой да препоръча нещо. За три пъти над нормата, надали ще го направим, по-скоро ще изчакаме по-дълго време да се получи. Аз говоря за повече от 500 квадрата затревяване. Но ти благодаря много за изчерпателния отговор   bouquet Много ми е полезен. Освен всичко останало, плановете ни са че ние тази трева ще я стъпваме, за това се оглеждам за смеските "СПОРТ", че те хем устойчиви, хем за слънце.

# 162
Спортната е много добра за слънце и издържа на отъпкване.Да, сее се повече от разходната норма,която е препоръчана на кутиите,но пък 3пъти повече смятам , че е много.Рискуваш да стане прекалено гъста и на туфи.

# 163
  • Варна
Здравейте! Като сте подхванали темата за тревни смески, да попитам и аз нещо. Преди 2 месеца някъде затревихме една площ до къщата, излезе си тревичка, но на места доста оскъдно и стана на петна. Сега се чудя дали е възможно да хвърля пак трева на не озелените площи или само ще се сгъсти след време?

# 164
Здравейте! Като сте подхванали темата за тревни смески, да попитам и аз нещо. Преди 2 месеца някъде затревихме една площ до къщата, излезе си тревичка, но на места доста оскъдно и стана на петна. Сега се чудя дали е възможно да хвърля пак трева на не озелените площи или само ще се сгъсти след време?

Именно, става на петна, защото трябва да се хвърля повече от нормата. Първото ни затревяване беше на двойна норма и пак имаше празни участъци, от моя опит казвам, че тройна е най-добре.  Зависи мравките колко семе отнесат, може би зависи и от кълняемостта на семената, всичко е комплексно.

Иначе можеш после да подсяваш. Ама щом сте сяли преди 2 месеца, не очаквай първата година да ти е гъст килима. Още е рано да ти е еднаква навсякъде. Всъщност зависи от голото петно. Ако са 10 см участъци няма смисъл, но ако празните места са по 20, 30 см и повече, подсявай сега.

Общи условия

Активация на акаунт