ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 94 597
  • 871
  •   1
Отговори
# 300
Кейт,според мен само това са и доводите...  Shocked Те сутрин са на сянка,след обяд ги огрява,това едните,а другите са обратно.

# 301
  • густо майна Филибето
 В саксии цветята най-често умират от преполиване. Понякога и почвата им е неподходяща, независимо, че на торбата пише Торопочвена смес. Има значение производителя. Аз градински цветя не съм гледала в саксии, в градината се гледат по-лесно Simple Smile
 В търговските вериги цветята , които идват от Холандия например, са гледани в съвсем различни условия, подхранвани са с хормони за да цъфтят, това малко или много ги е изтощило и в нормални условия умират Sad
Хризантемите са различни сортове, има си високи Simple Smile По принцип те се режат, когато са около 15-20см пораснали, за да сгъстят. Не е сигурно, че няма да цъфне, на тях им е рано още, някои цъфтят чак октомври.

# 302
Любознателна,хризантемите са си на двора.А за почвата,аз не купувам,имам миналогодишен прегорял оборски тор,който омесвам 1:1 с постна земя.

# 303
Здравейте мами.Тъй като,тук много вали...почти през ден,а моите мушки едните са в земята,другите в саксии на открито,както и други цветя,съм се замислила,дали няма да изгният от толкова дъжд..??? newsm78 На практика те не съхнат,както ви казвам през ден вали.Да ги прибера ли под беседката,пак ще са на вън,но поне няма да ги вали?Вие какво мислите?

# 304
  • Варна
Цветята ми са нападнати от зелени гъсеници Sad Наченали са босилека, лавандулата, мушкатите, петуниите, тагетеса... Махам ги с ръка, когато ги видя, но преди това са успели да опасат доста, много са бързи.
Мога ли да пръскам с нещо?

# 305
Здравейте, много хубава темичка Simple Smile Аз нахлувам с едно въпросче имам маточина в саксия, обаче от известно време й се появявам разни бели неща като паяжина,ама не е , мога да я снимам, ама не знам дали ще се види добре, чудя се какво е ...

# 306
  • Варна
Да не е паяжинообразуващ акар?

# 307
Еми не знам, може и това да е.То прилича на паяжина,ама не е .Бяло е и го има по повечето листа.Ама определено не ми вдъхва доверие и искам да го махна.Та се чудя,ако някои от вас е имал подобен проблем, дали може да ме посъветва нещо Simple Smile

# 308
  • Варна
Може да пробваш с това: http://www.kafeskanela.com/2014/03/preparat-protiv-akar.html
Или в агро-аптека и някакъв по-силен препарат.

# 309
  • на острова на мечтите
Босилека трябва да се реже,защото започне ли да цъфти спира да избива листенца. аз моят периодично го режа почти до дъно. После избива отново, но вече е почти в края на сезона си. При мен не пониква отново, макар че съм опитвала да оставям със семнца.
Лавандулата наистина не е капризна. Тук расте в градските градинки,като декоративно ратсение.
Все забравям да питам момъка от който си купувам цветя, кога й  е сезонът, та да си закупя една саксия и да си я засадя в градинката. То не че остана много място, ама ще я приютим някак си. Grinning

# 310
  • Варна
Тъкмо оня ден го обрах и моя босилек и си направих песто Simple Smile
Лавандулата можеш да си отледаш и от семенца, напролет, моята е така.

# 311
И аз имам босилек и много доре върви.Не знаех, че трябва да го отрежа, за да не цъфти и даа избиват листенца.
Забелязах днес, докато го поливах, че половината му листа са изядени и намерих злосторника някаква гъсеница.Нямам представа откъде е дошла, защото босилека е на терасата.
Има ли някакъв начин да предпазя босилека от тази гъсеница и с какво?
Ако сега отрежа връхчетата, за да не цъфти ще има ли смисъл?

# 312
  • Варна
smile_86, погледни малко по-нагоре, за гъсениците питам и аз. Simple Smile Моите бяха зелени и много нахални. След много търсене и четене, не намерих по-подходящ начин да ги отстранявам освен ръчно. Извадих към 15-20 може би и се надявам да няма повече.  Laughing
Гъсеницата не е дошла, ами е снесено яйце от пеперуда. Като се напасат хубавичко, стават на какавиди и после е ясно.
Отрежи връхчетата, тъкмо сега е момента.

# 313
Кейт, благодаря! Извинявам се, явно съм пропуснала, че сте говорили за това. Аз намерих само една и засега други засегнати нямам или по-скоро не съм открила. Ми даа вярно, че пеперудата снася яйцата. Моята гъсеница също беше зелена и доста добре се прикрива с този.

# 314
Здравейте! Искам да засадя липа в двора, но не намирам по-подробна информация из нета... На слънце ще е, ама през септември ли става това и има ли изискване да не е до определени дървета, например? Засадили сме си орех е около  50 см, до него може ли да е.... Моля, който знае да ме посъветва.

Общи условия

Активация на акаунт