ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 94 049
  • 871
  •   1
Отговори
# 285
Облаче, отрежи стъблата с прецъфтелите цветове, но не пипай страничните листа. По този начин не позволяваш на растението да изразходва енергия да прави семена, а да концентрира усилия за нарастване на луковицата. Луковичките се изравят внимателно в края на септември, в сухо време. Добре е да ги оставиш 1-3 дни на сухо и слънчево място, да изсъхнат от пръстта. Преди да ги прибереш за зимата, почисти и изхвърли всички болни и слаби луковици, а здравите наръси със сяра на прах (има я в агроаптеките), за да ги предпазиш от гниене и гъбички през зимата. Аз моите ги слагам в кашонче със сух пясък, държа ги в мазата и ги засявам отново през април.

# 286
tan4eto_71 , vesselay  благодаря ви много за информацията  Hug  Трябва да почна да си водя записки и за цветята  hahaha

# 287
Аз не вадя луковиците на галдиолите. Нямам време и за това. забелязвам обаче, че при мен цъфтят на етапи, имам цъфнали гладиоли вече близо 4 месеца).

# 288
  • Варна
Здравейте, мили дами Simple Smile
Преди 2 дни си купих лавандула в саксийка. Обожавам аромата на това растение и от много време ми се искаше да си отглеждам вкъщи. Е, сега си имам, но не знам как да я отглеждам. Четох в интернет , че обича слънце, жега и не е капризна. Друго ме тормози обаче. Саксийката , в която е в момента, е много малка. Иска ми се да я пресадя в голяма керамична саксия , но се притеснявам дали сега е подходящ момента. Не намерих информация кога й е времето за пресаждане. Та ако някой може да ми каже кога е най-добре да го направя ще съм много благодарна. Малко не ми стана ясно и как точно става размножаването с резници. На пролет ? И какво ще рече? - Режа пръчица и я забучвам в пясък ? В момента съм я изкарала на южната тераса, дано се чувства добре там  - смятам, че е достатъчно слънчево...

# 289
  • София
Момичета, пак се обръщам към вас с молба за помощ=)

След като си уморих босилека с джин и си купих нов, отново съм на път да го унищожа Sad
Листата са на дупки и като посивели, а по някои от стеблата има кафяво, сякаш ... сякаш пръст, но не е пръст. Самото стебло в началото си, при почвата, е черно и е като изгнило.
И сега хванах една мръсница листна въшка да си слиза, наядена с листо....
С какво да го напръскам? Не искам да умира и този, въпреки че е мъничко и дори за половин песто няма да ми стигне, но искам да си го гледам.

Благодаря ви предварително1

# 290
РоЗи,босилекът израства след рязане няколко пъти,моят вече три години така режа,суша ,дори в саксия изкара зимата в стая.Ако листата не стават,режи ,ще порасне пак здрав.Проблемът е да не би почвата да е заразена или мястото на което е  да е в близост до друго растение,което подхранва,изхранва листни въшки и припълзяват към босилека.Моят няма проблем ,сега пак е  за рязане.
Бих ти приготвила в саксия здраво растение ,от градината ще го извадя  и донеса в София ако в посочен момент има кой да го поеме от гарата когато дойда,рядко е но може да се договорим.

# 291
  • Варна
Няма ли кой да се изкаже за лавандулата.... след като я изкарах на терасата увяхна. Прибрах я в стаята - продължи да вехне. Кажете ми как да я спася?! Как да я гледам... при положение, че това, което четох в разни сайтове не е съвсем така. Явно не е чак толкова слънцелюбива и сухолюбива...

# 292
  • Варна
Може би просто е преминала. Аз имам лавандула на терасата - южна и много гореща. Прецъфтя и листата и покафеняха и изсъхнаха. Аз си я поливам от време на време, догодина на пролет ще изкара нови листа и ще цъфне пак.
Пресади я в по-голяма саксия сега, не би трябвало да е проблем.

# 293
  • Варна
Еми, keit ,  тя в момента има няколко цъфнали клончета и доста пъпки, на които предстои да разцъфтят...

# 294
Аз имам лавандула и е на вън,до към 15ч я блести яко слънце ,след това пада сянка,по принцип не е капризна.

тук до сакъза се вижда саксията

Последна редакция: ср, 30 юли 2014, 16:38 от Анонимен

# 295
  • Варна
audace, от Кауфланд ли е? Оня ден като ходихме видях саксийки с лавандула, половината бяха увехнали още в магазина Sad. Опитай се да я пресадиш в хубава пръст и дано да имаш късмет да се съвземе.

# 296
  • Варна
От  кауфланд е Simple Smile Да се похваля - пресадих я голяма саксия с доста пръст, поливам я обилно и я сложих на северната ми тераса, където слънце не огрява. Общо взето на обратно на всичко прочетено до сега. Лавандулката се съживи и даже взе да разтваря новите си  пъпчици . МНого съм щастлива  newsm44

# 297
  • Пловдив
Да ама обичат мн мн слънце по малко вода и камениста почва. Сега е весела защото е пресадена но по възможност и смени мястото.

# 298
Здравейте,аз съм начинаещ градинар....Нооо,обожавам цветя,сигурна съм че ваша помощ,всички ще се усъвършенствам   bouquet Такааа,да започна с въпросите:Преди месец си пресадих Спатифилиума...от тогава листата са повехнали,виснали на долу,започнаха и тук там да кафенеят,поливам го редовно,пръскам и почиствам листата 1 седмично....ноооо  ooooh! не се съвзема.Преди 3 седмици засадих бегония Бауер(тигрова)беше пуснала коренче,за 2 седмици листата и опадаха,сега седи само едно оголено стебло,нито умира,нито се съживя... newsm78 През ранна пролет,засадих и много хризантеми,всичко се хвана,в момента са високи(стигат ми до корема),свеки каза че няма да цъфтят,а ще са само на дръгове...Какво да правя че да цъфнат поне половината.И за да не си мислите че само моря цветята,да ви се похваля.Пак през пролетта засадих градинска кала,и тя цъфна преди няколко дни,както ми мини градинският ми гербер,подари ми го ММ с 3 цвята,увехнаха ,а сега има 5 .Имам и многооо малко Коледниче,на моменти ми се струва че не расте,на моменти,че е пораснало....Искам да споделите вашия опит в отглеждането,т.к. в нета има многооо инфо,но често пъти ги моря точно от това инфо,както казват хората:Не питай старило,питай патило.Извинявам се за дългия пост,благодаря ви предварително.

# 299
  • Варна
Здравей Simple Smile И аз съм уморила много цветя, но понякога човек се учи от собствения си опит. Simple Smile
За хризантемите - ако единствения довод на свекърва ти е, че са толкова високи сега - моите са също толкова високи, както и миналата година, и си цъфтят всичките.
Обаче зависи от много други неща, ако са на сянка и поради това са издължени, може и да не цъфнат.

Общи условия

Активация на акаунт