ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 94 511
  • 871
  •   1
Отговори
# 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Продават рози за садене, някой взимал ли си е от тях? Струват около 2лв и нещо.

аз съм взимала много.  Peace но пролет рано.
стават, защо да не стават Simple Smile но не разчитай на 100% цвета да е този, който е на опаковката  Hug
в този сезон, по-добрият вариант е да се вземат в саксии  Peace
в тази връзка, Simple Smile в Баумакс вчера видях много намалени цветя, купих си кала "капитан Морган" за 5 лЪва  Crazy

имаше и други благини.
имаше и дива лоза в саксия - към 70-80см за 3,40  Crazy
маслините ми взеха ума  Blush
цитрус с милиони зелени портокалчета  Crazy как ли ще изглежда като узреят.
глицинии, клематиси и всякакви други в саксии  Hug

# 721
Добри, сега трябва да ходя до Баумакс Simple Smile

Имам една смокиня с която се сдобих като купихме мястото. До сега почти никога не е имала плодове повече от 5-6 смокини. Голяма е, прави много малки плодчета и като ида на следващият път са изсъхнали и окапали. По едно време смятах, че измръзват, но тези дни не е имало студени нощи и отново така се случи....
Идеи какво се случва?

# 722
  • густо майна Филибето
Може да ти е мъжка смокинята. Тя дава рано малки плодчета, без семки вътре, от тях се прави сладко.
Смокинята ражда на стари клони, тоест ако ти е измръзнала и пусне нови, на тях може да даде следващата година.
Троскота се мори с раундъп без проблем, но трябва да е преди насяването на тревната смеска. Като изсъхне се изкопава, полива се известно време да излезе ако е останало някое коренище, пак се пръска , чака се десетина дни да умре и готово.

# 723
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Имам една смокиня с която се сдобих като купихме мястото. До сега почти никога не е имала плодове повече от 5-6 смокини. Голяма е, прави много малки плодчета и като ида на следващият път са изсъхнали и окапали. По едно време смятах, че измръзват, но тези дни не е имало студени нощи и отново така се случи....
Идеи какво се случва?

в Люлин  Whistling или да ми поръчаш  Laughing

# 724

Идеи какво се случва?

в Люлин  Whistling или да ми поръчаш  Laughing

Добри, ако става дума за Баумакс и във Варна си имаме Wink

Ljuboznatelna, смокинята прави почти като тиквени семки - дребни плодчета. От тях ли става сладко?

# 725
Продават рози за садене, някой взимал ли си е от тях? Струват около 2лв и нещо.
Аз съм вземала много пъти. Нито един не улучих червена като цвета на картинката. Всичките розови излязоха Crazy
В тази връзка напръсках розите с Нуреле против въшки и явно толкова съм се престарала, че горните листенца се спаружиха.
Имам луковици за цветя. Според вас добра идея ли е да ги засея сега? За съжаление не помня какви бяха, че са на вилата. Пишеше сеитба до края на май на едното.

# 726
  • густо майна Филибето
Реа , не съм виждала наживо, но съм правила сладко от дребни женски смокини и впоследствие разбрах къде ми е грешката Wink Знам само, че листата на мъжката смокиня са по-насечени. Вече наши приятели правиха сладко, а моите смокини (женски) са далеч от зреене.
Ето тук обсъждат разликите от малко по-различна гледна точка, но на втора страница има снимка на мъжка смокиня и се вижда разликата при листата. http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=14&t=712

А тук обясняват тайната на созополското сладко Simple Smile Явно имаш мъжки смокини, щом капят:

Хубавото сладко се прави от мъжките смокини. Те връзват плод и след това окапват, не зреят – първо излиза смокинята и след това листата. При женските на женските първо излиза листенцето и след това плода. Някъде след Богородица женските вече зреят. Хубавото сладко се получава само от мъжки смокини, защото другите имат семки вътре и не е толкова добро. По-твърди са, по-семести“, уточнява интересният момент Хриска, чиято снаха й помага в направата на вкусното домашно сладко.

Интересното е, че моята също прави мъжки в началото, още преди листата newsm78

Не знам какво значи - Рози за садене - взимала съм и на гол корен и в саксия. Българските производители не винаги слагат в пакета това от етикета, но работниците им са цигани и безотговорността им няма да коментирам.
Рози с произход и гарантирано качество и вид можеш да си купиш от Брит Розако http://www.britrosaco.com/ и Оакплантс http://oakplants.eu/

Ирис дей са по-точни в описанията и снимките, от тях нямам грешки, докато Флоров и Фидус са оле мале.

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 16:08 от Ljuboznatelna

# 727
  • На брега
Интересното е, че моята също прави мъжки в началото, още преди листата newsm78
Така де! Смокинята първо прави мъжки плодчета, които опадат на зелено и после излизат женските, които зреят! И на моите така - първо мъжките плодчета преди или с пъпките на листата, после едрите женски. Сега още не са напълно опадали и дребните мъжки, но има и едри женски.

# 728
  • София
Уважаеми дами,

надявам се да ми помогне някой за моята лавандула, която пресадих, но нещо не върви...на балкона е , има слънце, в керамична саксия, не преполивам...но не е свежа, а омълушена. Като я пресадих коренището беше доста заплетено и аз само поставих в нова почва и саксия, не съм размотавала корените, нито подрязвала...дали трябва да го направя? Така искам да я запазя...Някой с опит? Френска лавандула е , купена от магазин.) Незнам с какво ги пръскат, но толкова свежа беше като я купих.

bouquet

# 729
  • На брега
Какво стана с тази роза? С такива хубави и едри цветове цъфтеше, а за една седмица, докато отсъствах, се е покрила с черни петна и изсъхва! По латинките петната са светли и на някой също им пожълтяват листата! За фунгицид ли са?
https://lh3.googleusercontent.com/-kHgRhkB21Gg/VWnfoElGsQI/AAAAA … s512/DSCF3333.JPG
ва ни ла, аз нямам опит с лавандула купена в саксия. Имам една туфа на двора. Преди месец откърших едно клонче и го забодох в саксия, без особени надежди, но се хвана и ще цъфти. Само едно, стърчащо смешно клонче е и преди седмица добавих още две в същата саксия, но вече бяха с пъпки и вероятно няма да се хванат. Тази в саксията си я поливам редовно и гледам да е с влажна почва. Изглежда свежа и зелена. Тази на двора ми е в бедна, суха почва и не изглежда свежа, особено в долната част, но и тя ще цъфти.

# 730
  • Варна
Здравейте!
Подариха ми хортензия в саксия /синя/. Чудя се да я засадя направо в градината ли или пак там, ама в някакъв голям съд. Не съм голяма "специалиста" в областта.

# 731
И в градината и в голяма саксия става. Имай на предвид, че хортензията полусянка. Така че ако прецениш, че нямаш точното място в градината си я сложи в саксия - така ще я наблюдаваш и ще я нагаждаш докато прецениш къде й е най-добре.

# 732
  • Вила Великула
Някой от вас успял ли е да се пребори с къртиците. Надупчиха ми двора. Сложихме уред срещу къртици, който издава някакъв звук и уж ги плаши, но уви....не помага.
Моля споделете вашия опит!

# 733
  • В полите на Пирин планина
Пипи,сложи в няколко дупки вълнен или памучен парцал напоен в нафта.

# 734
  • густо майна Филибето
За черни петна по розите - преписах го от другаде:  Дитан,Ридомил,но в доза 30 гр на 10 л,не 25 ,Фоликур и др.

Лавандулата може да си я преполяла. Поливай само след като усетиш почвата суха отгоре, и то не по много.
 Или са я форсирали ако е холандска и сега страда. Често пъти не оцеляват. Френската лавандула не можеш да я сложиш в градината, освен ако не живееш по южното черноморие.

Общи условия

Активация на акаунт