ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 70 454
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
Безкрайно много се радвам за успелите мами.  bouquet

# 91
  • София
Всяка сама трябва да реши дали да провежда хормоналното лечение или не. Да ви кажа честно, в последните години стигнах до извода, че почти за всяко нещо има по 2 напълно  изключващи се теории, та и в този случай.
Аз познавам много момичета, които забременяха по естествен начин. Било то месеци или години след хормоналното лечение. Е, проследила съм тук и случая на rossy-pm . Една от нас има цели 2 деца след лечение на ЕМ, лапаротомия за миома, полипи, изрязана част от бартолиновата жлеза и какво ли още не. Случаи - всякакви. Познавам лично над 10 момичета, лекували се от ЕМ. Повечето забременяха спонтанно.
Моята операция - лапароскопия, беше през декември 2006 г. Лекувах се 4 месеца с Диферелин. И в първия месец, в който опитахме, забременях, имах лека бременност и родих през 2008 г. Сега през март пак ми откриха киста с диаметър 2 см. Вчера вече беше 3,5 см. Д-р Попов ми изписа Примулот нор за 20 дни, но се съмнявам кистата да изчезне.

# 92
Честито на Feride ! Да е живо и здраво бебчето и много щастливо!

Аз също съм на мнение, че при всеки ендометриозата се проявява по различен начин и (не)пречи на забременяването. Относно хормоналните инжекции, мисля, че има много повече момичета забременели след лечението.
Спомням си, че четох в по-старите теми за момиче, което след първото премахване на малка ендометриозна киста, не настъпва бременност, след това отново нова киста по-голяма, премахната + лечение+бременност.
При едно друго момиче, дори след лечението, болките си остават + нови огнища; но въпреки това успешна бременност.
Мисля, че е излишно да търсим закономерност.
Иначе напълно съм съгласна, че хормоналното лечение един път приложено не предпазва за цял живот. Според мен ендометриозата е нещо хронично, може да не се прояви с години, но човек си я носи.

Последна редакция: пт, 02 май 2014, 11:35 от Zoline

# 93
Kia  hug ДАно да има резултат! Аз сега доста се чудя , дали ако приемам противозачатъчни , то шансът да се появи нова киста не намалява... Някои идеи ?

# 94
   Здравейте и от мен момичета, и аз съм с диагноза ендометриоза след лапароскопия. Скоро ще ми бият първата инжекция Золадекс. Имам следния проблем- доктора ми каза че се бие в дупето ( и го повтори няколко пъти), а аз изчетох почти всички теми и установих, че се поставя в корема. Незнам какво да правя. Дайте ми съвет. Ако на някой са го били в дупето да сподели.
 newsm78

# 95
Аз сега доста се чудя , дали ако приемам противозачатъчни , то шансът да се появи нова киста не намалява... Някои идеи ?

Rossy-pm, противозачатъчните са добро и лесно достъпно средство да супресират хормоните ти и да попречат на разрастването на ендометриозата. Ако не планираш повече деца, е добро решение. А и да планираш, не пречи да минеш за няколко месеца на противоачатъчни докато решиш какво да правиш.

Статистиката която е дала Фериде е вярна за съжаление. Ендометриозата намалява в пъти шанса за бременност и влияе на качеството на яйцата и намалява яйчниковия резерв.Една млада и здрава двойка има около 20% шанс за естествена бременност при целенасочени опити (следене на овулация и timed intercourse). Дори при нормална и здрава двойка има яйца, които не за компетентни да се развият в бременност. Биохимичните бременности са много чести и, ако не се ползва АРТ, в почечето случаи остават нерегистрирани защото не се правят ранни тестове за бременност.

Споделяне не опит от типа на мен това се случи, на една приятелка пък онова и чух че и на съседката станало същото, са изолирани и без да се знаят подробности за диагноза, възраст на двойката и колко дълго е действала ендометриозата е трудно да се правят изводи. Като цяло практиката все повече отрича ползването на индуцирана менопауза. Не се знае достатъчно за връзката ендометриоза и имунна система. А и като цяло няма достатъчно добре обучени лекари. Не се дава достатъчно гласност на състоянието и неговата сериозност, за да може да се прави повече рисърч и да се намери лечение. Някъде бях чела че преди 20 години за рака на гърдата се е говорило много малко. След огромнана обществена кампания и милионите отделени за рисърч, на заболяването не се гледа вече като на смъртна присъда. Прави се много за профилактика. Целта на едно похода беше точно да се започне диалог в обществоото по темата и да се концентрира вниманието върху проблема. В България така и не се организира групичка.

# 96
   Здравейте и от мен момичета, и аз съм с диагноза ендометриоза след лапароскопия. Скоро ще ми бият първата инжекция Золадекс. Имам следния проблем- доктора ми каза че се бие в дупето ( и го повтори няколко пъти), а аз изчетох почти всички теми и установих, че се поставя в корема. Незнам какво да правя. Дайте ми съвет. Ако на някой са го били в дупето да сподели.
 newsm78

Доктора е прав, този тип инжекции се бият мускулно - може и в бедрото или мускула на рамото. В корема се бият подкожните инжекции.

# 97
   Благодаря за бързия отговор, но и на опаковката на Золадекса пише, че се поставя в корема. Като питах една мед. сестра ( защото доктора го нямаше- нали сега са празници) тя ми каза : ааа, щом доктора така е казал, ще ти го бием в дупето. Притеснявам се дали ще се абсорбира добре, ако е в дупето. Не искам да поставям под съмнение мнението на доктора, но на опаковката си пише подкожно в корема. Дано ми дойде по- късно, за да мога да се консултирам пак с доктора. Ще съм ви благодарна за още мнения.  Confused

# 98
На мен ми го биха в корема.  Peace
По другите въпроси не мисля да взимам повече отношение, защото ми се струва безсмислено.

# 99
Alinea , благодаря  Hug

# 100
На мен золадекса са ми го били само в корема на два пръста от пъпа и иглата под наклон

# 101
  • София
И на мен ми го биха в корема, около пъпа.

# 102
Така и трябва - бие се подкожно, точно в корема - http://apteka.framar.bg/08000782/%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4% … 3-6-%D0%BC%D0%B3-

# 103
Интересно е това за поставянето. Золадекс е мисля същото като Lupron Depot, който се поставя мускулно. За разлика от обикновения Лупрон който се поставя подкожно.

В България не е разпространено сам да си поставяш инжекциите май? Тук минаваш трейнинг и след това сам се облужваш. Нямам проблем да се дупча в корема, но така и не успях да се пречупя и да си сложа мускулна инжекция в крака. Мъжо ми ги биеше.

# 104
  • Варна
То всичките са еднакви като действие, но и Лукрин бият примерно мускулно. Золакдекса е много особена инжекция и не мисля, че човек може да се справи сам с нея. Peace При мен дори се е случвало мед.сестри да не знаят как се поставя. Това не е като подкожните ФСХ препарати. Много е специфично.

Общи условия

Активация на акаунт