ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 70 440
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
То всичките са еднакви като действие, но и Лукрин бият примерно мускулно. Золакдекса е много особена инжекция и не мисля, че човек може да се справи сам с нея. Peace При мен дори се е случвало мед.сестри да не знаят как се поставя. Това не е като подкожните ФСХ препарати. Много е специфично.

Обикновения лупрон не е ФСХ препарат, просто действието и целта е различна от лупрон депот затова и се слага по различен начин.

Чух за случилото се с теб и много съжалявам. Какво съветват лекарите и как смяташ да процедираш?

# 106
  • Варна
Нямах предвид точно Лупрон /изобщо не го знам какво е това/ , а тези подкожните дето се слагат при ин-витро. В смисъл, че Золадекса няма нищо общо с тях като начин на поставяне. Първото е далеч по-лесно. Не случайно всички се справят сами вкъщи.

Доктора ми казва, че в следващите 3-4 мес. се надява да има остатъчен ефект от стимулацията и ми е дал този месец почивка, иска ме следващият месец на преглед и ако има хубава бройка антрални фоликули - къс протокол, ако са малко - ест. цикъл и т.н. Не е казал какво точно ще прилагаме, защото не е дошло още време да ме види. Едно е сигурно няма да е дълъг протокол, аз поне не виждам смисъл да повтарям нещо, което не доведе до желаният резултат. Шестото ми чувство ми говори, че това подтискане не ми се отразява добре. Като започна същинската стимулация имах само 5 фоликула, после почти към края й започнаха да излизат нови малки, та финиширах с 8 фоликула, 6 яйцеклетки, 1 незряла, 5 оплодиха ИКСИ, 3 умряха, 2 се развиха, 2 ми върнаха на 3-ти ден. Последва положителен резултат, макар и с малко ниски стойности, но после вместо да се удвоява започна да пада. Confused Аз така и не успях да се зарадвам, защото докато изобщо проумея какво се случва, всичко свърши.   newsm45 Абе гадна работа, дано следващият опит е моят. Не трябва да губим надежда.

Предполагам качеството е проблема за спирането на развитието на ембрионите. Как да го подобрим? Идеи?

# 107
br, съжалявам. стискам палци за скорошно по-добро развитие на нещата. В момента момичетата в темата на клиника Надежда обсъждат какво пият за подобряване на качеството на яйцеклетките. Ето ти линк - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=776943.690;topicrefid=4 .
И на мен ми поставяха Золадекс в корема. И при мен медицинските сестри не знаеха как се поставя и ходих при лекар.
Освен това, на мен в момента ми е предписан Аспирин протект от имуноложката на Надежда, всеки ден по 1. Не попитах за конкретната причина, но съм чела, че има теория, че Аспиринът подпобрява качеството на яйцеклетките. http://www.womenandinfants.org/fertilityandpregnancy/ivfguide/ba … n-information.cfm

Последна редакция: пн, 05 май 2014, 10:40 от SAB-f

# 108
Br, щом си правила дълъг протокол значи е имало супресия, която най-вероятно е била силна. Това е типично за момичета с намален резерв. 8 фоликула не е лоша бройка в твоя случай, но определено не са били добро качество след като 2 са били празни и едното яйце е неузряло. НО въпреки това има индикации че е имало опит за имплантация. И това е добър знак. Възможно е качеството на яйцата да е повлияло на химичната бременост, а може и да има имунологични причини.

За подобряване на качеството на яйцата на мен са ми предписвали CoQ10, myoinositol, рибено масло, силни антиоксиданти, мелатонин. Имай предвид че яйцата се развиват около 3 месеца (същото важи и за сперматозоидите). така че ако почнеш добавките сега, те ще влияят на фоликулите които ще се рекрютнат след 3 месеца.

Права си че надежда не трябва да губиш. Ти си много млада и все ще намериш поне едно златно яйце.

Нямах предвид точно Лупрон /изобщо не го знам какво е това/ , а тези подкожните дето се слагат при ин-витро. В смисъл, че Золадекса няма нищо общо с тях като начин на поставяне. Първото е далеч по-лесно. Не случайно всички се справят сами вкъщи.

Доктора ми казва, че в следващите 3-4 мес. се надява да има остатъчен ефект от стимулацията и ми е дал този месец почивка, иска ме следващият месец на преглед и ако има хубава бройка антрални фоликули - къс протокол, ако са малко - ест. цикъл и т.н. Не е казал какво точно ще прилагаме, защото не е дошло още време да ме види. Едно е сигурно няма да е дълъг протокол, аз поне не виждам смисъл да повтарям нещо, което не доведе до желаният резултат. Шестото ми чувство ми говори, че това подтискане не ми се отразява добре. Като започна същинската стимулация имах само 5 фоликула, после почти към края й започнаха да излизат нови малки, та финиширах с 8 фоликула, 6 яйцеклетки, 1 незряла, 5 оплодиха ИКСИ, 3 умряха, 2 се развиха, 2 ми върнаха на 3-ти ден. Последва положителен резултат, макар и с малко ниски стойности, но после вместо да се удвоява започна да пада. Confused Аз така и не успях да се зарадвам, защото докато изобщо проумея какво се случва, всичко свърши.   newsm45 Абе гадна работа, дано следващият опит е моят. Не трябва да губим надежда.

Предполагам качеството е проблема за спирането на развитието на ембрионите. Как да го подобрим? Идеи?

# 109
  • Варна
Alinea, бяха ми открити антинуклеарни антитела и антианексин, и ми вляха 80 амп. Имуновенин за тази работа. Надявам се, че имунологичният проблем е бил прескочен и лошият развой не е от това. Фоликулите с горе-долу еднаквите размери и по време на цялата стимулация бяха 5. Тези другите 2-3 бяха малки, за които споменах в предният си пост, тръгнали 4-5 дни преди пункция. На практика от цялата работа излязоха 5 яйцеклетки. Блокажа започна 14 дни преди същинската стимулация и продължи успоредно с нея до края, общо 30 дни.
Мислиш ли, че в моя случай е по-добре да опитам къс протокол или ест.цикъл? Аз дори си мислех и за инсеминация, колкото и налудничево да звучи. Embarassed
На мен също са ми изписани тези неща за подобряване на яйцеклетките и аз ги пия, включих наскоро и Прим ойл по мое усмотрение. Дано помогнат.

SAB-f, погледнах темата, благодаря! Според мен Аспирина ти е предписан за по-добро кръвоснабдяване и намаляване на риска от тромби. На мен след трансфера ми предписаха Фраксипарин, който си биех през ден, предполагам за същото. Ти до къде я докара? Естествен цикъл ли ще правиш? Ако искаш разкажи. Wink

Не знам защо напоследък си мисля, че цялата тази работа с ендометриозата идва от имунната система. Тук от темата се сещам за 3-4 момичета с бременности, завършили в ранни г.с., в това число донякъде и аз с моя изключително кратък успех... Странно. На какво се дължи? Защо става така? Има ли и други изследвали имунология и какво ви излезе?

# 110
Br, с какви дози ти беше стимулациата? Това че си имала 5 които се движат в група е добре, блокажа си е свършил работата и не си имала доминантен фоликул. Много си млада за естествен цикъл. Разбирам че много дълго е продължила стимулацията, най-вероятно яйцата са били сготвени. Това първо ИВФ ли ти е? Ако да и може да си позволиш да пробваш различни варанти, аз бих опитала още един цикъл с по големи дози. Явно имаш яйца, трябва да се "събудят" яйчниците без това да компрометира качеството на яйцата.

Добре е че са ти правили вливане. може да попиташ за стероиди (дексаметазон и преднизон). Фраксипарин срещу кръвни съсиреци ли е? И това е добре че са ти изписали. Аз взимам Ловенокс, предполагам е същото. както и бебешки аспирин, но и двете само след трансфер.

Инсеминация при ендометриоза е налудничаво наистина. Изглежда лекаря ти е взел всички мерки с този протокол. Понякога се случват неща за които няма обяснение.

Ето малко по темата ендометриоза - имунология
http://www.preventmiscarriage.com/Reproductive-Immunology/Non-Im … ndometriosis.aspx

# 111
  • Варна
Беше 2 х 150 Пурегон. Фоликулите след 10-тия ден започнаха да растат по-бавно и работата доста се проточи. Доктора също не очакваше това, но до колкото разбрах промяна в последният момент /на дозата/ може да е пагубна. Цялата стимулация отиде 16 дена, а пункцията ми беше на 18 ден.
Той също ми каза за това събуждане, но доколкото разбрах то няма да е по-дълго от 3-4 мес. Rolling Eyes
Как могат да се събудят без това да навреди на качеството?
Кортикостероиди пих. Още 1 мес преди процедурата близо ги почнах и до края ги пих. Фраксипарина е срещу съсирване да. Бие се пак в корема.
Защо мислиш инсеминацията за налудничева? Ако са проходими тръбите знае ли човек или е прекалено смело да си мисля, че ще проработи.. Rolling Eyes
Просто не знам на къде да поема. Искам да използвам тези месеци сега да предприемем нещо и да действаме.

# 112
16 дена е много, много дълга стимулация. Най-вероятно яйцата са били сготвени.

Пурегон е ФСХ препарат. 300 единици на ден не е голяма доза. Може би може да започнеш с 450. дозата е по лесно да се намали отколкото да се увеличи. Под събуждане на яйчниците имам предвид след блокажа да започнеш с по голяма доза за да може повече фоликули да се развият. Ти не беше ли с ФСХ от 17? Това само по себе си показва че стимулация при теб ще е трудна. затова се учудвам на сравнително ниската доза с която е започнал. Може би се е надявал на по-добър отговор заради възрастта ти.

Иначе от към имунни лекарстава протокола ти е добър щом и стероиди си взимала. Май наистина при теб трябва просто да се улучи комбинацията от стимулационни лекарства. Може бу малко Менопур, който съдържа ФСХ и ЛХ? В Европа е изветсен като Респонекс.

Не се отчайвай, първото ИВФ е удар в тъмното, за да се види как ще реагира тялото ти. Сега лекаря ти има възможност да доизкосури протокола.

Току що получих този линк, http://www.endofound.org/news/470/Dr.-Tamer-Seckin-Opens-Nationa … on-DrDrew-Podcast

# 113
Асперин протект се изписва за имунолигичен проблем ,а не за подобряване на качеството на яйцеклетките! При ин витро не виждам смиъсл да се пие , тъй като после се изписва фраксипарин на повечето.
Бр - на мен също при първото ин витро ми се случи като на теб - положителен тест и падане на чхг след това... НО това не е от ЕМ .  Биохимичната бременност се случва доста често. Доста често се случва  и това , ембриона да спре да се развива в ранните седмици. (случва се на всяка 3-4та жена ) ПОнякога биохимичната бременност даже не бива засечена , тъй като никой не си прави ранни тетстове за бременност.
На 7ми ще открия къде съм записала моите процедури подробно и ще напиша тук. Двата ми опита бяха по дълъг протокол. КОгато забременях с първото си дете , изпратих от Бургас кръв до имунолозите на Надежда (тогава Малинов) Те изследваха и правих влизане на Имуновенин. Изписаха ми и един Дипрофос , който аз отказах да сложа и също от 3 вливания , направих 2! Чувствах се ок , бебето се развиваше ок и затова взех това решение. С втората бременност не съм правила никакви имунологични изследвания!
За подобряване на качеството на яйцеклетките приемах Омега 3 , фоливева киселина .
при нас бяха открили и проблеми със спермограмата ...

# 114
# 115
Бр - на мен също при първото ин витро ми се случи като на теб - положителен тест и падане на чхг след това... НО това не е от ЕМ .  Биохимичната бременност се случва доста често. Доста често се случва  и това , ембриона да спре да се развива в ранните седмици. (случва се на всяка 3-4та жена ) Понякога биохимичната бременност даже не бива засечена , тъй като никой не си прави ранни тетстове за бременност.

С теб се повтаряме отностно горното с една разлика. Как може категорично да заявиш, че химичната бременност не е от ендометриозата? Статистиката показва, че жените с ендометриоза имат в пъти по-голям шанс от помятане.

# 116
  • Варна
rossy-pm , ще се радвам да споделиш колко опита ин-витро имаш, по какъв протокол бяха и от кой зачена, както и с какво те стимулираха. Предполагам ще е от полза на всички, на които предстои ин-витро.
Аз нямам намерение да се меся в решенията на моят доктор, но честно казано доста ми се иска да сменим препарата с друг. Не знам обаче дали той ще уважи това и дали въобще съм права. За неуспеха не искам да търся причина, защото никой не може да ми гарантира каква е тя и всичко е на база предположения. Опитвам се да не мисля, защото ми е много прясно и ... Confused

# 117
  • Варна
Alinea, от твоите опити кой протокол даде най-добър резултат? Имала ли си до сега + резултат дори и за кратко?

# 118
Br, на мен също ми предстои ин-витро. Предложиха ми къс протокол. С намален ЯР съм. Моя доктор прилагал къс протокол за случаи като моя. Не ми обясни защо, но имал основателно обяснение. Ще разбера като започна.
Така че да не те притеснява смяната на протокола. Дано следващия опит бъде успешен.

Следя с интерес всичко което се коментира напоследък по темата. Нека всички да споделят опита си. Ще ни бъде полезно.
Май много от нас са на вълна ин-витро в момента.
Сещам се за поне 4 мoмичета от темата, на които скоро им предстои.

# 119
Моят опит също беше по къс протокол.
Стимулацията ми беше с Гонал 150 на ден.
Пункцията ми беше на 14-ти ден. Резултат 8 яйцеклетки. Всички се оплодиха, но само 2 се развиха до стадий бластоцист. 2-те ги имплантираха. Едната се оказа успешна.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт