ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 70 404
  • 763
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте , за жалост и аз се записвам да следя темата

Не те приветствам в темата, защото тук не се пожелава "добре дошъл". Жалко, че още едно момиче трябва да мине през тази гад. Съветвам те да четеш темата отначало, както и предходната тема. Има много информация, която лекарите няма да ти дадат.

Не знам дали можеш да си дойдеш в България,  но смело мога да кажа, че тук има много добри специалисти, по-добри от по-голямата част от лекарите в Европа. Могат веднага да ти махнат кистите, да направят хистология за потвърждаване на Ендометриоза и ако е тази гад да ти назначат лечение. Щом искаш бебе, ако можеш не чакай, че ендометриозата яде яйчника и яйчниковия резерв. Лапароскопията не е тежка и възстановяването е доста бързо.

Magnolia, това звучи страшно, на теб с лапароскопия ли ти махнаха 10 см от дебелото черво? Все се надявам да не стигам до лапаротомия...

При секцио дали се вижда достатъчно?

Аз и преди бременността и сега имам болки вляво чак на ниво пъп, тоест дебело черво.
Ти имала ли си такива?

Лапаротомия беше операцията. Възстанових се доста бързо, за такава тежка операция. В момента съм на втората тримесечна инжекция Золадекс.  В края на четвърти месец след операцията съм и всичко е ок. Напълно се възстанових, спортувам и пътувам. На втория месец след операцията бях на десетдневна екскурзия, свързана с много ходене - отново без проблем. Много са добри в болница Надежда. Поклон пред професионализма. Не се страхувай, важното е гадината да се маха. Но наистина кажи да обърне вничание на червата.
Честно казано не знам дали се вижда добре,  зависи дали огледа добре коремната кухина и органите на малкия таз. Но лапароскопията е по-лека от секциото, не се притеснявай.

Болки в областта на корема под пъпа съм имала, но по-скоро го отдавах на подуването. Мислех, че е някакъв гаден колит. Дори на гастроендокринолог ходих и нямаше нищо. Но е факт, че сега нямам и спомен от каквато и да е болка. А за подуване съм забравила.
Късмет   bouquet

# 721
Да, и аз потвърждавам че ендометриозата яде яйчниковия резерв. Колкото и да отлагах и да се надявах да забременея без трета лапароскопия в крайна сметка я направих. Сега тъкмо си преглеждам снимките от операцията и не знам дали е защото нищо не разбирам от анатомия, но ми се струва, че кистите леко са издълбали яйчника ми и ми се реве днес цял ден. На снимките изглежда сякаш половината ми ляв яйчник е засегнат от тях, дано не съм права.
И на мен д-р Попов ми обясняваше че имам ендометриоза и на двата яйчника при предните операции, но в крайна сметка на левия винаги излизаха функционални кисти. Така че споко, може да не са ти всичките кисти ендометриозни. За съжаление, при последната лапароскопия и в ляво имах ендометриозни кисти за разлика от първите две операции.

afrikancho, аз по време на цикъл също имам болки в област дебело черво, но са доста за кратко. може би 1-2 часа в месеца общо. при теб как е? да се молим, че няма общо с ендометриозата а е просто някакъв колит.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 00:26 от SAB-f

# 722
  • София - Варна
SAB-f, при мен тези болки в червото отляво не са обвързани с цикъла, боли си ме когато му падне.

И преди бременността и сега пак. Даже преди бременността ме болеше много повече. Аз колит нямам, имам здрав стомах и корем, така че при мен е изключено да е колит. Със сигурност е от ендометриозата при мен, но се чудя дали там е огнището, или е по-надолу и болката ирадира просто нагоре.
След 5 дни съм на лапаро + хистероскопия и ще се види дали имам по червото там ендометриоза. А хистероскопия ще ми правят, защото разрезът от секциото седи прекалено уплътнен на ехографа и се съмняваха чак за полип (после се оказа, че няма полип), та искат да огледат матката и разреза специално отвътре. Зачудих се дали и там не е някаква ендометриоза плъзнала...

# 723
Ами мойта ендометриоза си беше плъзнала и в матката. Имам хистология с 'ендометриоза в матката'. Sad Пожелавам ти да нямаш такова нещо.

# 724
  • София - Варна
Сигурно имам, щом лекарят иска да ми прави хистеро. Не питах нищо, че ми писна. Но според мен е точно това. Тя си пълзи навсякъде, още повече секциото ѝ проправя пътя един вид.

# 725
Аз да стигна до секцио и здраво бебе, пък после ще му мисля за това, че пълзи. При мен така или иначе си пълзи и без да съм раждала и да имам секцио вече.

# 726
Здравейте , опитвам се да наваксам с четенето на темите и колкото повече чета ,толкова повече се обърквам . Повечето симптоми ,които се описват са сходни , но при мен липсват освен два - силната болка по време на менструация ( която си е все така от както се помня ) и безуспешните опити да забременея (имаме и мъжки фактор) . Докторът ,който ми прави ехографиите е доста добър специалист и ме вика всеки месец на прегледи , но нямам време  да чакам ред тук за лапароскопия и за това той предложи магнитен резонанс като потвърждение.
Искам да попитам дали някой може да ми каже как са цените на тези операции в Бг , защото нямам здравни осигуровки от близо 8-9 години и ще си плащам всичко . И другият ми въпрос е дали  2 седмици  са достатъчни за всички изследвания и операцията ? За жалост трябва да се съобразявам с отпуски и трябва добре да планирам нещата .
Лека вечер

# 727
  • София - Варна
SAB-f,
имаш право. И то голямо.
Пожелавам ти в най-скоро време да дойде бебето. Simple Smile

# 728
  • София - Варна
2 седмици са напълно достатъчни. Аз не съм много на "ти" с административната страна на въпроса. Здравно осигурена съм и лапарото ще ми струва 800 лева. Само това знам.
Ако науча нещо друго, то ще е след операцията.
 Предполагам другите момичета ще могат да дадат по-изчерпателен отговор.

# 729
afrikancho благодаря за бързият отговор това , че две седмици ще ми стигнат е много добре . Все пак се надявам някой да се включи и по въпроса с цената . На теб кога ще ти е операцията ?

# 730
  • София - Варна
На 9-ти, точно преди Великден, та малко кофти стана. Дано няма усложнения.

Аз отидох на 26-ти на лекар и сега на 9-ти ще ме оперират. Точно 2 седмици и то само защото съм в цикъл. А можеше да ме оперират дори тази седмица, която мина, ако не бях в цикъл.
 От тази гледна точка изхождам и смятам, че 2 седмици са достатъчни. Предполагам зависи и от натовареността на дадения лекар. Моят е доста натоварен, опитва като че ли да "огрее" всички и затова доста закъснява, но въпреки това бързо насрочихме дата.

# 731
Ще ти стискам палци въпреки , че съм сигурна че всичко ще е наред  Simple Smile
А след операцията какво следва - предполагам пак някакво лечение ?

# 732
  • София - Варна
Благодаря. Simple Smile Не знам колко е наред предвид болките ми и други работи...

По принцип се бият инжекции, с които организмът се вкарва в изкуствена менопауза, като броят им зависи от степента на заболяването и преценката на лекуващия лекар.
Понякога направо се пристъпва към опити за забременяване - ест. или ин витро.
При всеки е различно.

Доста съм боса още в полето "ендометриоза", според мен и тук другите ще ти отговорят по-конкретно и точно.

# 733
  • София
Пиша набързо. Лапароскопията е 750 лева в Надежда, ако не греша, но за здравно осигурени иначе мисля е 1200 лева. Сега могат да се плащат само здравни осигуровки и може би ако ги платиш ще ти излезе като цена еднакво.

bubeto88
Може да нямаш никакви симптоми и да имаш ендометриоза,  а може и да имаш много симптоми и да нямаш. Както казах и преди, ядреномагнитния резонас при мен не видя срастването на червото с диаметър около женски юмрук. Беше се скрило - как не знам. И скенер съм си правила с контрастна течност - и при него нищо не се видя. По-добре да те оперират в България, повярвай ми. Ако е добър специалист - например в Надежда извън репродуктивните проблеми е доктор Еленчев - блестящ. И за него не е трудно да си запишеш час по телефона, той обикновено преглежда от 14.00 часа нататък, защото сутрин всеки ден оперира. Искам да ти кажа, че ако трябва да се лишиш от нещо друго, направи го, но не преви компромис с лекаря, който да те оперира. Никак не е без значение кой е. Става въпрос както за здравето ти, така и за възможността да имаш деца, което е съществено. Когато мен ме оперираха имаше с мен и едно момиче, на което и махнаха всичко заради злокачествено образувание. Бякме двете в една стая. Доктора й помогна да започне в нейния град химео и лъчетерапия, защото иначе много се чака, а тя трябваше да почне веднага. Без да е с връзки или да му е близка. Не я познаваше. Страхотен лекар. Един от най фобрите геникологични онкохирурзи в България. А нашето, макар да не ссе води онко заболяване, и слава Богу, се оперира като такова и си трябва много умение.

SAB-f
Радвам се, че операцията ти е вече зад гърба. Ако не те притеснява, кажи как мина, възстановяваш ли се?
Не се терзай какво си мислиш, че виждаш на снимката. Нищо не виждаш, повярвай ми Hug всичко ще е наред.
  bouquet

# 734
2-те ми лапароскопии при д-р Попов бяха около 1000 лв. без здравна каса май...
а последната ми лапароскопия в Надежда е 750 лв. със здравна осигуровка. Така че мен ако питаш около 1000 - 1300 лв. е едно лапаро за неосигурена жена. Дано не те подведа.
Magnollia,благодаря ти, възстановявам се вече. Минаха най-лошите дни. Иначе по-скоро ме притесняват не снимките, а това, че месеци наред почти всички доктори виждаха хидросалпингс в ляво, а дясната тръба беше запушена. А сега Д-рът каза, че нищо й няма на лявата. Всичко това е гоялм шок за мен. Премахната е като проблемна дясна тръба и двете ендометриозни кисти в ляво. Дано всичко това да е за добро, все пак аз не съм присъствала на операцията.

Общи условия

Активация на акаунт