"Песен за огън и лед" - 7

• 41 815
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Не е възможно Манс да е толкова глупав, че да не си дава сметка колко могат да се объркат нещата, ако Валът падне и другите имат свободата да щъкат където си поискат. Все пак, по тези земи това се е случвало и всички знаят колко жертви са дадени и как са приключили нещата.

И според мен има нещо, което не виждаме...

И на мен ми стана любопитна историята за котката! Peace

# 661
  • Варна
Не е възможно Манс да е толкова глупав, че да не си дава сметка колко могат да се объркат нещата, ако Валът падне и другите имат свободата да щъкат където си поискат. Все пак, по тези земи това се е случвало и всички знаят колко жертви са дадени и как са приключили нещата.

Mда, но има шанс Другите да бъдат отблъснати.. Ако не могат да сринат Вала и да отидат на юг, диваците са обречени. Ще прегледам тези глави, имам някакъв спомен за логично обяснение на Манс.

# 662

Mда, но има шанс Другите да бъдат отблъснати.. Ако не могат да сринат Вала и да отидат на юг, диваците са обречени. Ще прегледам тези глави, имам някакъв спомен за логично обяснение на Манс.

Ако намерят своевременно категоричен начин да отблъснат Другите, това ще придаде друг смисъл на сриването на Вала. Тогава няма просто да са ограничени зад някаква преграда, а може би напълно изтребени.
А и нали Джон хукна да спасява диваците... Вярно, че го намушкаха, де, но пак има шанс... Thinking

# 663
  • Варна

Ако намерят своевременно категоричен начин да отблъснат Другите, това ще придаде друг смисъл на сриването на Вала. Тогава няма просто да са ограничени зад някаква преграда, а може би напълно изтребени.
А и нали Джон хукна да спасява диваците... Вярно, че го намушкаха, де, но пак има шанс... Thinking

Манс е търсил рога много преди да срещне Джон. Peace

# 664
А дали Другите не биха могли да заобиколят Вала и да минат през морето? Нещо интересно от Кръпчо в пета книга:

Цитат
Ще влезем в морето и пак ще излезем. Ще яздим морски коне под вълните и русалки ще надуват раковини да възвестят идването ни, ох, ох, ох.

# 665
Не мисля, че предсказанието на Кръпчо се отнася за Бродниците. Не ги виждам на юг. Когато в миналото са плъзнали във Вестерос, не се споменава да са стигнали извън него. някак си не си ги представям в топлите страни.

Относно Манс- освен, че иска той и диваците да се спасят от Бродници, Други и всякакви, има и други мотиви да го събори и това е чувството на свобода на народа му да отидат къде то си искат. Те са номади, които са изолирани в един доста ограничен, а и опасен свят. И да нямаше Бродници, той пак щшее да иска да събори Вала. Имам и предчувствието, че целта му е и по- скоро егоистична отколкото користна. Не мисля, че толкова му пука за племето му, отколкото ще има някаква лична изгода от събарянето на Вала. Но това са само предчувствия. Не съм се разровила да търся доказателства.

Кажете за историята с котката?

# 666
  • Варна
А дали Другите не биха могли да заобиколят Вала и да минат през морето? Нещо интересно от Кръпчо в пета книга:

Цитат
Ще влезем в морето и пак ще излезем. Ще яздим морски коне под вълните и русалки ще надуват раковини да възвестят идването ни, ох, ох, ох.

Може би... ако замръзне..
Писмото от Котър Пайк:
Цитат
„При Хардхоум с шест кораба. Бясно море. Черна птица изгубен с целия екипаж, два лисенски кораба изхвърлени на Скейн, Нокът поема вода. Много лошо тук. Диваците ядат мъртвите си. Мъртви твари в горите. Браавоските капитани взимат на корабите си само жени и деца. Жени вещици ни наричат ловци на роби. Опит да вземат Бурна врана, шестима от екипажа мъртви, много диваци убити. Осем гарвана отлетяха. Мъртви твари във водата. Пратете помощ по суша, морето бурно. От Нокът, от ръката на майстер Хармун.“

# 667
Манс е търсил рога много преди да срещне Джон. Peace

Това е ясно, то си го пишеше, а и Игрит го каза на Джон, докато пътуваше с тях.
Но от коментарите дотук оставам с впечатлението, че търсенето на рога е подчинено на оцеляването на диваците, т.е. минаването има на юг от Вала. След като става ясно, че Джон ще се заеме със спасяването им, без да се налага събарянето на Вала, защо Манс продължава да търси прословутия рог? newsm78

Ако иска да събори Вала просто за кеф, значи или е много глупав, или тотално изперкал. Не ми направи впечатление на нито едно от двете. Thinking

# 668
  • Варна
Историята с котката:

Цитат
— В деня, за който говоря, първият меч беше на смъртно легло и Морският господар ме повика. Много бравоси, скитащи наемници, бяха идвали при него и всички ги беше отпратил, никой не можеше да обясни защо. Когато се явих пред него, той седеше в креслото с една дебела жълта котка в скута. Каза ми, че един от капитаните му донесъл звяра от някакъв остров отвъд изгрева на слънцето. „Виждал ли си като нея?“, попита ме той. А аз му рекох: „Всяка нощ виждам сто като него по слепите улици на Браавос“, а Морският господар се разсмя и същият ден бях назначен за пръв меч.

Аря се намръщи.

— Не разбирам.

Сирио стисна зъби.

— Котката беше най-обикновена котка, нищо особено. Другите очаквали някакъв приказен звяр, и това са видели. Колко голям е, цъкали с език. Не беше по-голям от всяка друга котка, само беше надебеляла от леност, защото Морският господар я хранеше от масата си. Какви странни малки уши, възкликвали те. Ушите му бяха изпохапани от битките с други котараци из кухните. И беше съвсем явно, че е котарак, макар Морският господар да го наричаше „тя“, и такава са я виждали другите. Слушаш ли ме?

Аря се замисли.

— Ти си видял това, което е.

— Точно така. Трябва само да си отваряш очите. Лъжите в сърцето и в главата ни подвеждат, но очите виждат истината. Гледай със своите очи. Слушай със своите уши. Опитвай със своята уста. Подушвай със своя нос. Усещай със своята кожа. Едва тогава идва мисленето, след това, и така се познава истината.

# 669
  • Варна
След като става ясно, че Джон ще се заеме със спасяването им, без да се налага събарянето на Вала, защо Манс продължава да търси прословутия рог? newsm78

Не го търси.  Thinking

# 670
  • Варна
Игрит мрази Вала.. Ти нищо не знаеш Джон Сняг.

Скрит текст:
Цитат
Мразя я тази стена. Усещаш ли колко е студена?

— Защото е от лед — отвърна Джон.

Ти нищо не знаеш, Джон Сняг. Тази стена е направена от кръв. Към залез двама от мъжете на Денн паднаха и се пребиха до смърт, но те бяха последните жертви. Беше почти полунощ, когато и Джон стигна до върха. Звездите отново бяха изгрели. Игрит до него трепереше от изкачването.

— За малко щях да падна — каза му със сълзи в очите. Два пъти. Три пъти. Този Вал се опитваше да ме изтърси от себе си, усещах го. — Една сълза бавно се затъркаля по бузата й.

— Най-лошото мина — опита се да я успокои Джон, не много убедително. — Не се бой. — И посегна да я прегърне.

Игрит го удари в гърдите толкова силно, че го заболя през всичките пластове вълна, ризница и кожи.

Не бях изплашена! Ти нищо не знаеш, Джон Сняг.

— Тогава за какво плачеш?

Не е от страх! — Тя срита с ярост леда под петите си и откърти едно парче. — Плача, защото така и не намерихме Рога на Зимата. Отворихме толкова гробове и пуснахме толкова сенки на свобода… а така и не намерихме Рога на Джорамун, за да събори това студено нещо!

# 671
Има логика да го мрази, Хексе! Всички диваци трябва да са го мразели - той препречва пътя им към избавлението, към топлите земи и далеч от Другите. Аз не виждам нищо странно в това. Но когато вече са от другата му страна и той се явява бариера пред Другите, може и да го заобичат, кой знае...

# 672
  • Варна
Има логика да го мрази, Хексе! Всички диваци трябва да са го мразели - той препречва пътя им към избавлението, към топлите земи и далеч от Другите. Аз не виждам нищо странно в това. Но когато вече са от другата му страна и той се явява бариера пред Другите, може и да го заобичат, кой знае...

Ох, аз точно такава логика не виждам. Другите са се надигнали отскоро, т.е. досега не са били заплаха за диваците. Диваците, когато поискат са можели да прехвърлят Вала, стига да са били по сами или малки групи. И въобще ... не са напирали особено към Седемте кралства.
 Thinking

Относно Манс- освен, че иска той и диваците да се спасят от Бродници, Други и всякакви, има и други мотиви да го събори и това е чувството на свобода на народа му да отидат къде то си искат. Те са номади, които са изолирани в един доста ограничен, а и опасен свят. И да нямаше Бродници, той пак щшее да иска да събори Вала. Имам и предчувствието, че целта му е и по- скоро егоистична отколкото користна. Не мисля, че толкова му пука за племето му, отколкото ще има някаква лична изгода от събарянето на Вала. Но това са само предчувствия. Не съм се разровила да търся доказателства.

Той Манс де факто не е дивак, дезертьор от Нощния страж е.

# 673

Ох, аз точно такава логика не виждам. Другите са се надигнали отскоро, т.е. досега не са били заплаха за диваците. Диваците, когато поискат са можели да прехвърлят Вала, стига да са били по сами или малки групи. И въобще ... не са напирали особено към Вестерос.
 Thinking

Ще го прехвърлят мъже и жени, достатъчно възрастни и здрави за целта. Но старците, майките с деца и по-слабите няма да успеят, а не могат да бъдат оставени на произвола - вярвам, ще се съгласиш. Това, че малки групи диваци са правили това упражнение редовно, не значи, че това е начинът за спасяването на цялото дивашко кралство. Другите, от своя страна, са сериозна заплаха - активни или не, защото винаги съществува риск да започнат смъртоносните си походи - във всеки един момент. И тогава трябва да има план за бягство и спасение. По-добре е да се действа превантивно, а не като опре ножът в кокала. Манс вероятно си е давал сметка за това.

# 674
Не мисля, че предсказанието на Кръпчо се отнася за Бродниците. Не ги виждам на юг. Когато в миналото са плъзнали във Вестерос, не се споменава да са стигнали извън него. някак си не си ги представям в топлите страни.
По това време Кръпчо е на Вала. Съвсем пасва на контекста.
Но има и други тълкувания. Водно конче е на герба на Аурейн Водите, а русалките може да се наподобят на тритон - гербът на Мандърли. Т. е. Станис, с флотите на Аурейн и Мандърли, би могъл да щурмува Кралски чертог. Предсказанието е в първо лице, множествено число, обикновено Кръпчо се изразява така като има предвид Станис и компания, но пък предвид историята му, не е проблем да бъде обвързан и с Другите.
На мен тълкуването за Другите, вървящи под морето, ми звучи по-убедително.

Общи условия

Активация на акаунт