Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 683 872
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 870
  • Мнения: 4 358
Много полезна тема  bouquet
Засега сме на пюрета, че сме съвсем в началото, НО.....имам желание да му готвя на малчо.Ще следя с интерес.
Притуснява ме факта, че засега всичко с тиква ядем.Дори броколито.Броколи с тиква Sick.Има ли други да ядат такива странни комбинации и въобще допустимо ли е това newsm78

# 871
  • Мнения: 2 784
Хъни, голямата ми щерка беше така с тиквата. Каквото и да и сготвиш се мръщеше, ако не сложиш малко пюре от тиква. И понеже беше много злояда ( и досега е, де), аз и слагах. А цвета и аромата на броколи с тиква са просто потресаващи.  Sick Не ми се мисли за вкуса. Когато порасна израстна и любовта си към тиквата. Сега е в другата крайност- яде я само на тиквеник с увещаване и в крем-супа, защото там не се вижда.  Rolling Eyes

# 872
  • Мнения: 3 721
Децата непрекъснато променят вкусовете си. Големият изобщо не ядеше тиква, но тази есен изненадващо прояде. Иначе всичко ядеше, а аз му правех всевъзможни буламачи. Малкият сега и той е така. Щом яде, прави му така, както харесва. С времето ще прояде "нормално" Simple Smile

# 873
  • Мнения: 47
Здравейте,записвам се да следя темичката.Имам близнаци на 7 месеца и вече хапваме зеленчуково,плодово,каши и местни пюренца.Искам да почна от време на време и да им готвя.Искам да попитам няколко неща,мога ли да вара в тенджера под налягане?Ако искам да им направя нещо с извара,може ли да е от тази,която се продава насипно в магазините?Мога ли  правя пюренца или супички с фиде и ориз?

# 874
  • Мнения: 61
Здравейте мили мами Hug!Поздравления за чудесната темичка, която ще следя с интерес и за изключително ценните рецепти..Искам да ви попитам правилно ли е да се съхранява сварено месо във фризер.Майка ми ми даде месо от варен домашен петел да подготвям с него пюренца на дъщеря ми, но понеже количеството не е много малко(ще стигне за 10пъти поне)се чудех как да го запазя за да е полезно за нея.Благодаря ви предварително!  Simple Smile

# 875
  • Мнения: 270
Искам да попитам, как се размразяват зеленчукови и плодови кубчета, за да се запазят витамините-бавно от предната вечер или бързо за 2-3 мин на парна баня или нещо друго?

# 876
  • Мнения: 782
Здравейте мили мами Hug!Поздравления за чудесната темичка, която ще следя с интерес и за изключително ценните рецепти..Искам да ви попитам правилно ли е да се съхранява сварено месо във фризер.Майка ми ми даде месо от варен домашен петел да подготвям с него пюренца на дъщеря ми, но понеже количеството не е много малко(ще стигне за 10пъти поне)се чудех как да го запазя за да е полезно за нея.Благодаря ви предварително!  Simple Smile


След термична обработка:
* Месо: 1-2 месеца
* Месо пилешко: 3-4 месеца
* Зеленчуци: 3-4 месеца
* Зеленчуци и месо: 1-2 месеца
* Бульон: 1-2 месеца

Сурови или след бланширане:
Месо
Пилешко: 8-10
Пиле (цяло): 12
Телешко: 6-10
Агнешко: 6-10
Свинско (без мазнина): 4-6
Свинско (с мазнина): 2-4
Мляно: 3-4
Пушено: 1
Колбаси: 1-2
Термично обработено: 4-5
Най-добре: 6

Зеленчуци: 8-10
Подправки: 6-12

Плодове: 10-12
Сокове: 6-8

Тези месеци на съхранение се отнасят за замразени продукти:
1) в първия случай: когато се варят/пекат предварително (т.е. минават термична обработка) и после се слагат във фризер
2) във втория случай: когато директно се слагат пресни продукти, евентуално след бланширане за 1-5 мин.

За фризера и пилешкото (предполагам и заешкото е в тази категория):
- ако е варено и пасирано, на кубчета: 3-4 мес.
- ако е сурово, на порции: 8-10 мес.

За бурканчетата - би трябвало да издържат доста повече от 3-4 месеца, но дали качеството на месото е подходящо, честно казано нямам представа.

При възможност – замразяването е за предпочитане, възможно най-бързо след откъсването на плодовете или зеленчуците.

- Замразяването се счита за по-щадящия вид консервиране от варенето и сушенето. Но не винаги е така, защото е важна технологията на замразяване.

Проблемът при замразяването е съдържанието на вода в плодовете и зеленчуците. Образуват се кристали (лед) в продуктите, които увреждат тяхната структура и клетки. Счита се, че при недобра технология на замразяване не спират изцяло някои биохимични процеси и се развиват микроорганизми.
Промишлено се използва методът на шоково замразяване – продуктите се охлаждат до -35 градуса и водното съдържание преминава директно от течна в твърда форма.
В домашни условия, където това е трудно постижимо, е важно фризерът да охлажда  до -25 или повече градуса и евентуално подходящите видове плодове и зеленчуци да се бланшират преди замразяване.

- Парадоксът е, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-полезни от пресните: ако се замразяват възможно най-бързо след откъсването им. Всеки час престой на продуктите (в хладилник или на стайна температура) води до загуба на все повече витамини.

- Основното предимство на замразените плодове и зеленчуци пред консервираните в буркан (особено ако се консумират сурови след размразяване) е, че те са запазили фибрите си. Пасирането, рязането, беленето и варенето унищожават голяма част от растителната целулоза. 

- За загубата на витамини няма единно мнение.
Може да се намери информация за загубата на витамини и минерали в зеленчуците и плодовете при различните методи на консервиране. Пример за граха:

Загуба на витамин В6 при:
- консервиране (буркан, кен): 90%
- замразяване: 15%
- печене: 70%

- За да се зпазят максимално витамините, при размразяване продуктите се консумират при първа възможност или се слагат директно във вряща вода (при готвене).

# 877
  • Мнения: 16
Мале мамчета днеска цял ден чета какво е писано във форума много идейки много нещо.Много скоро и на мене ми предстои  захранване и много ме улеснявате.Ние сме на 6,5 месеца ама сме недоносени и още малко ще почакам докато направи неговите си месеци(коригирана възраст).

# 878
  • Мнения: 4 368
И аз съм на тема захранване. За сега само смесвам различни зеленчуци по мой вкус, ама ще ми се изчерпат идеите.
Въвели сме картоф, морков, тиквичка, тиква и карфиол. Сега чета за кашите от елда и ориз и може би нещо ще комбинирам. Иначе от плодовете сме по-добре - предпочита ги Simple Smile

# 879
  • Мнения: 16
На някой от рецептите пише за някой зеленчуук да се дава по- късно примерно  грах но ако се захрани детето с него от по рано няма проблем да се дава и по рано нали?

# 880
  • Мнения: 782
Бобовите са тежка храна, не бива да се прекалява. Нарядко и символични количества , поне до годинката. Аз дадох късно и до годинка, махах люспите. Схеми на захранване много, ти си преценяваш  Peace

# 881
  • Мнения: 70
Здравейте, купила съм готово брашно от ръж и искам да направя каша от него. Може ли някой да ми каже как. Благодаря предварително   bouquet

# 882
  • Бургас
  • Мнения: 2 104
Аз наскоро питах за боб в съседната тема кога е момента за въвеждане и ще изчакам поне до 1,5г.

Но да ви питам как се приготвя? Сменят ли се водите,докато се вари?  Rolling Eyes

# 883
  • Мнения: 782
Аз сменям първата вода  Simple Smile

# 884
  • Мнения: 16
Здравейте мами!Днеска си купих уред за готвене на пара та искам да ви питам за няколко рецепти и най вече как да приготвям супичките.Много ще съм ви благодарна!

Общи условия

Активация на акаунт