Къде трябва да се отиде,след като приключим с погребението на наш родител

• 1 237
  • 4
  •   1
Отговори
  • гр.София,кв.Овча купел
Здравейте!
Предварително се  извинявам ,ако вече има такава тема или мястото и не е за тук.
Мама почина на 06.04,след много дълги мъки,на 07.04,беше погребението,много ми е тежко и мъчно,но знам че трябва да се свършат доста задачки по нашите мили администрации,та молбата ми е ако някой е наясно,къде трябва да отида със преписа от смъртния акт.
Още веднъж се извинявам,но в главата ми е каша и около мен всеки дава идеи,тук трябва да се отиде,там трябва  и то в срок,че иначе ще те глобят и аз незнам,кой крив,кой прав....

# 1
  • гр. София
Моите съболезнования!

Наистина трябва да обиколиш/те много места - като се започне от мобилните телефони, банкови и небанкови организации, община (удостоверение за наследници), в зависимост от имотните спогодби - прехвърляне на сметки - ток, вода, парно; ако има автомобил - и него.

# 2
  • гр.София,кв.Овча купел
Благодаря,Lina_n_n.
A има ли срок,в който да се направят?Или ред? Thinking ooooh!

# 3
Моите съболезнования, Дани.
На първо време от службата по ЕСГРАОН в общината отидете за получаване на смъртния акт и удостоверение за наследници (поискайте повечко оригинални екземпляри от удостоверението). После отивате в НОИ, ако майка ви е била пенсионер или е ползвала ТЕЛК, за да уведомите. После обикаляте изброените от Лина институции. Декларирането на наследството е в шест-месечен срок. За него имате време.
Евентуално и с администрацията на гробищния парк ще трябва да проверите как стоят нещата, ако изязявате желание да закупите гробното място. 

# 4
Съжалявам за загубата ви!  Praynig

Горе са ти писали за смъртния акт и удостоверението за наследници от съответната община. Това е първото.

Ако майка ти има някаква застраховка - там сроковете за уведомяване на застрахователя са най-кратки, седмица беше в нашия случай. Застраховката беше част от договор за заем от банка. Това трябва да се задвижи най-бързо. 

Сроковете за прехвърляне на ток, вода, парно и т.н. бяха 2 месеца. Закриване на банкови сметки - също. Информацията ми е от преди няколко години, надявам се да не те подвеждам. Т.е. срокът е относително кратък.

Да се прегледат договорите за кредит, ако има такива, и да се действа в съответните банки.

Прегледайте всичките ѝ документи за изоставени сметки и дебитни карти.

Ако е оставен недвижим имот, се ходи в данъчното за подаване на нова данъчна декларация.

Aко е търговец - в Агенцията по вписванията.

Ако наследниците са повече от един, извадете си взаимно пълномощни. В противен случай навсякъде (закриване на сметки в банки, смяна на име на партиди ток, парно и т.н.) трябва да ходите вкупом. Навсякъде носете смъртния акт и удостоверението за наследници оригинал и няколко ксерокопия.

Hug

Последна редакция: ср, 09 апр 2014, 09:47 от негативна

Общи условия

Активация на акаунт