Задачка май те затруднява, спецотрядът се явява и веднага я решава

• 63 403
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Май има грешка. 11 би трябвало да е 4. Или 1 да е 16 на първия ред. Второто ми се вижда по-вероятно.

# 211
И аз си мисля, че има грешка .. но знам ли пък може аз да не виждаМ нещо

# 212
   Момичета, моля за помощ
това е задача от пробен изпит

Даден е триъгълникът ABC с ъгъл ВАС — 70°. Ъглополовящите на ВАС и АС В се пресичат в точката Р. Правата CP пресича външната ъглополовяща при върха В на триъгълника ABC в точката L. Да се намери:
а)   големината на ВРС\
б)   големината на CLB.

# 213
  • София
За бързо справяне с тази задача е  силно препоръчително да се знаят така наречените ОЗ за ъглополовящи.
- За първия ъгъл се прилага ОЗ за ъгъл между две вътрешни ъглополовящи ( след като се докаже, че и ВР е ъглополовяща). Тогава  <BPC = 90 + < BAC/2  = 90 +  70/2 = 90+35 = 125 градуса
-за втория ъгъл се ползва друга ОЗ, тази за ъгъл между вътрешна и външна ъглополовяща на два от ъглите в триъгълника. Тогава < CLB= <BAC/2 = 70/2 = 35 градуса.

Но такова решение е приложимо само в 1 модул. Във втори, ако се използват ОЗ, трябва и да се докажат.

# 214
  • София
Здравейте,
Случайно попаднах на този тест и моля запознатите с учебния материал да ми кажат на ниво кой клас е.
http://www.math10.com/tests/sat-4.html

# 215
  • София
Здравейте,
Случайно попаднах на този тест и моля запознатите с учебния материал да ми кажат на ниво кой клас е.

За големички е, Ирина. Гледам има дъги от окръжност, квадратни уравнения, корени. Всичко това се изучава в 8 клас ( в българското училище).

# 216
  • София
Здравейте,

За големички е, Ирина. Гледам има дъги от окръжност, квадратни уравнения, корени. Всичко това се изучава в 8 клас ( в българското училище).
Благодаря.   bouquet
Аз питах заради себе си, де, защото не всичко мога да реша аз. За хлапето знам, че е рано за това.  Laughing
Надявах се да кажете поне 12-ти клас.  Mr. Green

# 217
  • София
Може и да има материал и за по-горен клас. Аз хвърлих око по диагонал, понеже знам, че си мама на дете в начален етап. Коя задача те затруднява?

# 218
  • София
Може и да има материал и за по-горен клас. Аз хвърлих око по диагонал, понеже знам, че си мама на дете в начален етап. Коя задача те затруднява?
Не, не, няма значение. Аз и с терминологията се затрудних. На финала имах 8 верни от 20 и се чудих дали да се тревожа...много. Но пък ги реших много бързо и наум, пък и терминологията ми бягаше твърде често.
Иначе ми беше забавно на тези, с които се справих, защото беше готино да ги реша, без да пиша изобщо.
Сори за спама.  Hug

# 219
  • София
Ирина, да за 12 клас е. Това е SAT тест за кандидатстване след гимназиален етап, но мисля, че е SAT1, т.е. има и второ ниво само математика, там задачите са по-трудни. За терминологията, тя не е съобразявана с нашето учебно съдържание, а с американското.

# 220
  • София
Здравейте,моля за помощ за 2 задачки за 7 клас:
1,В триъгълник АВС алфа:бета:гама=2:9:7. Външно за триъгълника е построен квадратът АСDE. Ако AD x CE=O,намерете големината на ъгъл ВОС в градуси
2,Върху отсечката АВ е взета точка С. В различни полуравнини относно правата АВ са построени квадратите ACMN и CBPQ . Ако ъгъл QNB=40,намерете големината на ъгъл АВN в градуси
Мисля ги от 2 дни и не става и не става  Embarassed

# 221
  • София
1,В триъгълник АВС алфа:бета:гама=2:9:7. Външно за триъгълника е построен квадратът АСDE. Ако AD x CE=O,намерете големината на ъгъл ВОС в градуси
2,Върху отсечката АВ е взета точка С. В различни полуравнини относно правата АВ са построени квадратите ACMN и CBPQ . Ако ъгъл QNB=40,намерете големината на ъгъл АВN в градуси
Мисля ги от 2 дни и не става и не става  Embarassed

Сега ти пускам втората, а първата ще я погледна по-късно.

CBPQ e квадрат => CB=BP=QP=QC=x
ACMN е квадрат => NM=MC=AC=AN=y
=> QM=x+y  и AB=x+y
Разглеждаме триъгълниците NMQ и  NAB:
1).QM=AB=x+y
2).NM=AN=y
3). <M=<A=90 градуса
Триъгълниците са еднакви по 1 признак. =>NQ=NB като СЕЕТ
=>Tриъгълник QNB е равнобедрен.
=><NQB=<NBQ=(180-40):2=70 градуса
Oт QB -диагонал в квадрат => <QBC=45 градуса
=><ABN=70-45=25 градуса.

# 222

Да се пробвам и аз. (това < е ъгъл, тр. е триъгълник)

от алфа:бета:гама=2:9:7 следва <А = 20, <B=90, <C=70 => триъгълник ABC е правоъгълен (1)
М е среда на AС (2), построяваме MB и MO.
ACDE - квадрат => триъгълник АОС е правоъгълен и равнобедрен, <АОС=90 (3),
от (2) и (3)  => и триъгълник ОМС е правоъгълен и равнобедрен, <ОМС=90 и <COM = 45 (4),
от (1), (2) и (3) => АМ=MC-MO=MB (5) - ОМ и МВ са медиани в правоъгълни триъгълници
така получаваме няколко равнобедрени триъгълника
от (5) тр. АМВ равнобедрен => <АBM=<BAC=20
<ВМС e външен за тр. АМВ => <ВМС = 40 (6);

от (4) и (6) <BMO=<BMC+<CMO=40+90=130
от (5) тр. ВМО е равнобедрен =><MBO=<BOM=(180-130)/2=25
<BOC=<COM-<BOM=45-25=20

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 12:36 от biborana

# 223
  • София
 Русалчице, респект от теб изглежда толкова лесно newsm20 Много ти благодаря
Биборана много благодаря и на теб за отделеното време и труд. Не можах да разбера как М е среда на АВ, но идеята ми беше много полезна , сложих  я на АС и задачата тръгна и се получи.   bouquet
Още веднъж много благодаря,че мога да разчитам на бгмама  Hug

# 224
Boiana.

естествено, че М е среда на АС (техническа грешка, редактирах се. Снощи писах задачата късно, обаче форумът беше в профилактика и не се постна, затова сутринта натраках набързо. А и нали ми е сефтето да пиша задача във форума - мъкаа, няма ги мат означения).
Но ти си се сетила, какво имам предвид.

Общи условия

Активация на акаунт