Задачка май те затруднява, спецотрядът се явява и веднага я решава

• 64 468
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Малката основа на трапец е 9 dm, височината му е 12 dm, а ъглите при голямата му основа са 30 градуса и 60 градуса.
Колко е голямата основа на трапеца?
(9+16корен квадратен от 3)dm
(16+9корен квадратен от 3)dm
(21+12корен квадратен от 3)dm
(12+21корен квадратен от 3)dm

От моите решения, никой от отговорите не ми излиза. Ако може някой да я реши? Hug

# 316
  • София
Пренеси едното бедро успоредно през връх на горната основа. (точка Р) Тогава при стандартните означения=>

<АDP=90; <DAP=30; DH (H- перпендикулярна на АВ)=12=><HDF=30. Oзначаваме HF=x=>DF=2x.
От правоъгълния триъгълник DHF=>4x2=144+x2=>x=4V3(V-корен квадратен).
Прилагаме метрична зависимост за триъгълник ADF=>DF2=AF.HF=>AF=16V3=>AB=16V3+9

Отговор а)

# 317
  • София
Диагоналите на ромб са 8 и 8√3 (корен квадратен - 3). Острият ъгъл на ромба е? Simple Smile

# 318
  • София
Диагоналите на ромб са 8 и 8√3 (корен квадратен - 3). Острият ъгъл на ромба е? Simple Smile
О-пресечна точка на диагоналите. Тр. АОВ - правоъгълен с катети АО=4sqrt{3} и BO=4
Питагорова теорема: AO^2+BO^2=AB^2
48+16=AB^2
AB=8 cm
sin<OAB =4/8 =1/2
<OAB=30 градуса
АС- ъглополовяща
=> <BAC=60 градуса

След частта с Питагор има варианти  и за решение със седмокласната теорема за катет срещу 30 градуса в правоъгълен триъгълник , с равностранен триъгълник...

# 319
Един автомат извършва следните действия: при пускане на монета от 2лв прибавя 5 към предварително дадено число, а при пускане на монета от 5лв умножава с 3 дадено число. Може ли, започвайки с 4, да се получи с краен брой действия с автомата числото 1997?

# 320
Един автомат извършва следните действия: при пускане на монета от 2лв прибавя 5 към предварително дадено число, а при пускане на монета от 5лв умножава с 3 дадено число. Може ли, започвайки с 4, да се получи с краен брой действия с автомата числото 1997?

((((4.3+5+5).3+5).3+5).3+5+5).3+5=1997 , ако имаме излишни 39 лева ще се справим  Grinning

# 321
Благодаря ти, XiXibg!
Чак като видях израза ти, се досетих, че трябва да тръгна отзад напред за тази задача  Embarassed ooooh! ...

# 322
О-пресечна точка на диагоналите. Тр. АОВ - правоъгълен с катети АО=4sqrt{3} и BO=4
48+16=AB^2
AB=8 cm
sin<OAB =4/8 =1/2
<OAB=30 градуса
АС- ъглополовяща
=> <BAC=60 градуса

След частта с Питагор има варианти  и за решение със седмокласната теорема за катет срещу 30 градуса в правоъгълен триъгълник , с равностранен триъгълник...

След частта с Питагор е достатъчно да съобразим, че се получава равностранен триъгълник..... Wink

# 323
  • София
Хихи, написала съм го сред варианитите и този.

48+16=AB^2
AB=8 cm
sin<OAB =4/8 =1/2
<OAB=30 градуса
АС- ъглополовяща
=> <BAC=60 градуса

Но нарочно избрах варината със синус, тъй като използването на Питагор преполага, че детето е най-вероятно  в 9 клас. А след метрични зависмости в правоъгълен и Питагорова теорема се учи точно това.

# 324
  • София
Благодаря ви! Two Hearts

Има едни задачи, които ми трябват, но ми е неудобно да искам решенията им от вас.. Ще дам снимка, и който която задча може да реши, да помага. Наистина са ми важни.
Благодаря!

Скрит текст:

# 325
  • София
Благодаря ви! Two Hearts

Има едни задачи, които ми трябват, но ми е неудобно да искам решенията им от вас.. Ще дам снимка, и който която задча може да реши, да помага. Наистина са ми важни.
Благодаря!

Скрит текст:

Моля, някой да помогне. Поне задачите от първата снимка. Praynig

# 326
  • София
Мелек, много съжалявам, но в БГМАММА няма опции за писане на математически символи. Аз или някой друг ще се побъркаме, докато ги напишем. Пусни си задачите например в http://www.math10.com/bg/.

Само ще ти кажа нещо. Лично аз при вида на толкова голям обем от задачи се отказвам. Разбирам човек да пусне една, две или три задачи, но цели страници...

# 327
Направо си инсталирайте софтуер за решаване на задачи, проблем решен.  yes

# 328
  • София
Да, разбирам. Казах, че не искам всичките, може дори първите няколко. Благодаря все пак.
А какъв е този софтуер за решаване на задачи?

# 329
  • София
Здравейте, копирам си въпроса от темата за Подготвителните модули в СМГ.

Моля помогнете ми с 10 задача - 4 клас от последния пробен изпит. Не мога да получа верния отговор  Embarassed

В едно училище учат 140 ученици и всеки от тях има поне една отлична оценка по поне един от предметите - музика  и рисуване. Тези, които са отличници и по двата предмета, са половинката от всички отличници по музика и четвъртинката от всички отличници по рисуване. Колко от четвъртокласниците в това училище имат отлична оценка по рисуване, но не и по Музика?

Верен отговор: 84

Получавам 80 като отговор и реших, че е по добре да попитам  Embarassed
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт