Американски колеж - пета тема

• 107 797
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Пароними са думи, които звучат доста сходно и понякога се смесват, не мога да се сетя в момента за чисто български примери, тъй като брънч не е българска дума, а бръч е жаргонна. А, в Уикито имало и примери - ето:
индиец — индианец
нотариален — натурален
стенография — сценография
финансови — фаянсови

# 691
  • гр. София
Няма да забравя преди време срещата с една симпатична селска женица, която ми показваше каква чудесна градина отглежда. И за да ме впечатли още по-силно, извади една грамадна глава лук и с огромно задоволство заяви: „Ето този лук е за рекламация!”

„Че защо да е за рекламация? Та той е чудесен зеленчук – голям и хубав!” – недоумявах аз, питайки се тя пред кого ще се оплаква и защо въобще ще прави рекламацията. Та нали не някой друг, а точно тя го е произвела?

„Ами да, защото е много голям и затова ще го дам за рекламация” – и за да обясни по-ясно, добави – "...за изложба, де.”

Ето един случай, в който става въпрос за употреба на пароними. Вместо да каже "реклама", жената погрешно използваше думата "рекламация".

Какво са пароними? Нека да дадем дефиниция.

Пароними – произхождат от гръцкото para – ‘покрай, редом, около’ и onoma – ‘име’. Това са думи, които имат различни значения, но сходен звуков състав и затова говорещият или пишещият ги обърква, като употребява едната вместо другата или ги уеднаквява.

Пример за пароними дава и Георги Данаилов в своя роман „Къща отвъд света”:

И Герд бързо научи български. Вместо кошница, той казваше разкошница, вместо балдъзата - булдозерът

Още примери за пароними:

икономичен (спестовен, евтин) и икономически (стопански)

натурален (естествен) и нотариален (отнасящ се до заверка на документи)

индианец (човек от коренното червенокожо население на Америка) и индиец (човек от Индия, която се намира в Азия)

Употребата на единия пароним вместо другия често пъти се явява нарушение на езиковата норма.

В българските източници по темата прочетох, че паронимите са най-вече проява на недостатъчна езикова компетентност. В един руски сайт обаче се казва, че понякога паронимите се използват като средство за повишаване изразителността на речта. Дава се следният пример:

Служить бы рад — прислуживаться тошно! А. Грибоедов.

Този израз си превеждам така:

Бих се радвал да служа (служить) - да угоднича (прислуживаться) ми е противно!*

# 692
Скрит текст:
спешна помощ - смешна помощ

# 693
  • гр. София
експедиция – експозиция Simple Smile

# 694
главен механик - гладен механик

Американски Колеж - Автомат Калашников /съкращението все е АК/ Joy

# 695
Скрит текст:
антисеизмично укрепване - антисептично укрепване (става дума за помпена станция, пароним "произведен" от счетоводния отдел на проектантска фирма  Simple Smile)
И за "усилване на въздействието на текста" примери има много и в английския, но за тях е компетентен колежанина, а от мен пример в руския език "Я личность творческая! Хочу - творю, хочу - вытворяю!" в превод (приблизително) "Аз съм личност творческа! Ако си искам творя, ако си искам сътворявам хаос!"
Установихме преди месец, че едни и същи думички, свързани с литературния анализ се учат в 9ти и в 5ти клас и поради "спецификата" на съответния учител, по-натрапчиво, изискващо и вманиачено от учителя на по-малкия.  Crazy "Синдром" на учебните планове по БЕЛ и на "държавните образователни изисквания"

# 696
Американски Колеж - Автомат Калашников /съкращението все е АК/ Joy

И паралелното НВО - Начално военно обучение. Едно време се минаваше по-леко.  Simple Smile

# 697
Жасмин, сега мернах резултатите на щерката (не ми остава време напоследък), впечатляващи са, честито. Този път се надявам да не и се караш...
Оня ден чух по телевизията че имало само 10 пълни шестици, явно са решили тази година просто да свалят бала чиновниците.
Но и наборите от година на година са по- безхаберни...Като цяло.

# 698
  • София
С тези лексикални отклонение летим към края на темата.  Laughing
В тази връзка, ако имате идеи какво още да добавим на първа страница, можете да ми пишете.

П.П. Знае ли се вече кой ще е новият президент?

Последна редакция: сб, 06 юни 2015, 00:35 от Ironic

# 699
# 700
  • София
Аз бях силно впечатлена от биографията му.

# 701
  • България
  Напоследък пиша рядко в темата, но искам да споделя някои неща за АК, които според мен са важни, но аз ги осъзнах в последствие.
 АК е възможност, която всеки използва според собствените си разбирания.
Преди 1г. бях в позицията да страдам, че 2-3 стотни не достигнаха на дъщеря ми за най-желания от нея университет. Сега се радвам, че стана така.
Тогава мислех, че тя не е взела нищо от предоставените й възможности от колежа, сега смятам, че тя е взела това, което е било важно за нея. Там, тя се научи да приоретизира задачите си и да намира време за всичко, което я вълнува - приятели, изкуство, пътувания.
 Обикновено децата в 9- 10кл все още не са наясно къде ще учат и кои оценки влизат в дипломата им. И в един 12 кл разбират как някоя оценка от 9кл им е изиграла лоша шега. За сметка на това много добре знаят коя оценка с каква тежест е в американската им диплома. Wink Не е зле още в 9 кл да поискат от АК  екселските таблици за изчисляване на дипломата за всеки профил. При кандидатстване в Европа навсякъде искат среден успех от дипломата.
 AP и SAT - мисля, че винаги са от полза. Според мен, при дъщеря ми максималната оценка от АР беше от значение за по-ниска оферта от унито, в което учи сега, но... не съм сигурна, просто предполагам.
  Нямам точни статистически резултати от матурите, но  моите впечатления са, че випускниците на АК без проблем постигат 5.60 - 5.80 на тези изпити, но над 5.80 им е трудно. Може би подценяват формата на изпита.
 Извинявам се за дългия пост и се надявам да съм била полезна.

# 702
  • София
Нямам точни статистически резултати от матурите, но  моите впечатления са, че випускниците на АК без проблем постигат 5.60 - 5.80 на тези изпити, но над 5.80 им е трудно. Може би подценяват формата на изпита.

SofiaV, матурата по АЕ ли имаш предвид?
Чудя се дали ДЗИ по МАТ не е по-добрият вариант за втората матура.  Thinking Там поне нещата са доста по-ясни като критерии.

# 703
  • България
Точно АЕ имам предвид и мнението ми за ДЗИ по МАТ е като твоето. Повечето деца се явяват на АЕ. Обикновено другите предмети са по искане на университетите или при сериозни изяви. Миналата година предложих на моята девойка химия, но тя не се чустваше сигурна.

# 704
  • София
Здравейте и от мен!

Иска ми се да изкажа малко по-различно мнение от тези до момента. За допълнителните изпити, които много от децата в АК държат - АП, САТ - не са необходими, ако детето кандидатства в UK. Просто не се взимат под внимание, а децата полагат много усилия за тях. Между другото на ПСАТ, който всички държат, синът ми изкара един от най-високите резултат във випуска си в АК. Независимо от това не е получил никакви оферти от Американски Университети, тъй като никъде не е заявявал интерес към следване в САЩ. Според мен това, че някои деца са получили такива оферти, е тъй като в някакъв момент са възнамерявали да кандидатстват в САЩ и са заявили това. Wink

За матурите - синът ми изкара 5,96 по математика, без да е състезател и без да се готви особено (за малко щеше да е 6.00.  Wink ) Определено мисля, че е по-добрият избор за деца, които нямат проблеми с математиката, отколкото АЕ (тъй като изпитът по АЕ е съставен от българи и това си личи, на места е "Познай какво си мисля" Wink ).

Общи условия

Активация на акаунт