Американски колеж - пета тема

• 107 823
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • България

За матурите - синът ми изкара 5,96 по математика, без да е състезател и без да се готви особено (за малко щеше да е 6.00.  Wink ) Определено мисля, че е по-добрият избор за деца, които нямат проблеми с математиката, отколкото АЕ (тъй като изпитът по АЕ е съставен от българи и това си личи, на места е "Познай какво си мисля" Wink ).

Напълно съм съгласна с теб.  Peace
Обикновено децата изкарват много добри резултати на изпитите за сертификат без допълнителна подготовка и решават, че най-лесно ще изкарат висока оценка на матурата по АЕ. Да не припомням гафа с миналогодишната...

# 706
  • София
Миналата година се завъртя в темата списък с литературни произведения за лятно четене на бъдещите осмокласници. Намерих списъка, но се оказа, че е от преди 3 години. Не знам дали има промяна.
Моля, родителите на завършващите осмокласници да дадат малко информация относно изучаваните литературни произведения в осми клас.

# 707
Като се записвахте не Ви ли дадоха списък с произведения за лятото?

# 708
  • София
Като се записвахте не Ви ли дадоха списък с произведения за лятото?

А, ето го отговора - другата седмица ще сключваме договора и ще запишем детето. Не знаех, че при записването дават инфо за литературните произведения.

# 709
  • София
Искам да попитам родителите на новоприетите деца, които са кандидатствали за намаляване на учебната такса - получихте ли отговор? Ако да - дадоха ли ви намаление?
Ние днес получихме отговор - отказват намаляване на уч. такса....

# 710
  • София
И ние получихме писмо с отрицателен отговор. Но все пак съм доволна, че благодарение на успеха на изпита в АК, детето се мобилизира и се справи отлично на НВО и балът му стига за всяко желание. Има време до 25-ти да решим окончателно, защото много приятели ни убеждават, че си заслужава таксата...

# 711

И ние получихме писмо с отрицателен отговор.

Много интересно, защото, от четеното в предишни години бях останал с впечатление, че почти на всички се предоставя намаление на таксата от 10% до 90%. Беше ми се формирало впечатление, че поне нисък процент намаление - 10-20%, дават едва ли не на всеки. Дали не са решили да променят политиката си и в това отношение, след отмяната преди години на спонсорираните такси за първите приети, сега да засилват и рестрикциите относно намалените такси, като разрешават все по-малко такива. Или българското общество става по-богато, или са преценили, че достатъчно са утвърдени вече като марка на образователния пазар и има достатъчна клиентска ниша, която при всякакви финансови условия би ги избрала.

# 712

И ние получихме писмо с отрицателен отговор.

Много интересно, защото, от четеното в предишни години бях останал с впечатление, че почти на всички се предоставя намаление на таксата от 10% до 90%. Беше ми се формирало впечатление, че поне нисък процент намаление - 10-20%, дават едва ли не на всеки. Дали не са решили да променят политиката си и в това отношение, след отмяната преди години на спонсорираните такси за първите приети, сега да засилват и рестрикциите относно намалените такси, като разрешават все по-малко такива. Или българското общество става по-богато, или са преценили, че достатъчно са утвърдени вече като марка на образователния пазар и има достатъчна клиентска ниша, която при всякакви финансови условия би ги избрала.

Дотук само двама родители пишат нещо относно финансиране и... тази година май твърде малко новокандидатствали се включиха в темата (преди 2 години пишехме поне 20тина новоприети), та извадката просто е твърде малка, т.е. категорично непредставителна. Миналата година отчетоха около 10% увеличение на общата сума отпусната за финансиране. Сега ще видим. Ние ще кандидатстваме и тази година (нали не е за целия период, отново събираме документи) и ще пиша.

# 713
На племенницата ми са й одобрили намаляване на таксата.  
Щях да се очудя, ако не бяха. Самият факт, че родителите й карат 18 годишна кола, говори сам по себе си за финансовото им състояние.

# 714
  • София
Аз също имах тази информация и очаквахме намаление, защото доходите ни не са космически, а са средностатистически български, а и се представи с добър успех. Четох, че преди години за първите 50 е имало намаление на таксата. Сега очевидно не е така.

# 715
Аз също имах тази информация и очаквахме намаление, защото доходите ни не са космически, а са средностатистически български, а и се представи с добър успех. Четох, че преди години за първите 50 е имало намаление на таксата. Сега очевидно не е така.
Критериите са описани много ясно - доказана финансова нужда. За %-та допълнително влияе и представянето на ученика, но категорично не е първите ... от приетите.
Пак ще пиша накратко (има го назад в темата) синът ми беше от последните 10% приети , при категорична финансова нужда отпуснаха 1/2 от поискания % финансиране. Следващата година при увеличен доход в семейството (не драстично разбира се, просто предишната година бях в майчинство, а съответната година работех) и успех в рамките на първите 5% във випуска % на финансиране остана същия. Тази година успехът му е отличен (Закуска с президента на колежа  Wink). Пак ще кандидатстваме за финансиране без промяна в дохода. Надявам се на същия %, евентуално +-10%, иначе ще стане маааалко сложно Embarassed

# 716
  • София
На племенницата ми са й одобрили намаляване на таксата.  
Щях да се очудя, ако не бяха. Самият факт, че родителите й карат 18 годишна кола, говори сам по себе си за финансовото им състояние.

И това не е - нашата кола е на 17 години, единствена в семейството. Среден доход. 16то място в резултатите. Още едно дете....наистина нямам обяснение...
Така разчитах, че ще има намаление  Sad

# 717
А имоти?

# 718
  • София

Има. Но с изключение на този, в който живеем, всички са с тежест - не можем да се разпореждаме с тях. И не става дума за някакви страхотни къщи или апартамени - от сорта на 1/2 къща на село на майната си и боксониера в панелка в Люлин/Дружба.

# 719
Днес получихме отговор за намаляване на учебната такса (50%). В класацията на момчетата №21 с еднакъв резултат с №20.
В същото състояние сме като Joie.

"Има. Но с изключение на този, в който живеем, всички са с тежест - не можем да се разпореждаме с тях. "

Най- вероятно ще овакантим мястото. (искахме мин. 80%)
Пък и тинейджъра май се преориентира да остане в СМГ или в Немската(1 или 2). Следва НПМГ.

Общи условия

Активация на акаунт