Киста на десния яйчник

• 7 212
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте
Моля за помощ! Sad
Откриха ми киста на десния яйчник,която е 6,5 см и трябвало непременно операция,но честно казано ме е страх...искам да опитам с билки или други медикаменти ако е възможно преди да се подложа на операция.
Моля ако някой знае нещо и е бил в такава ситуация да сподели.
Много ще Ви бъда благодарна!
 newsm17

# 1
Иди за второ мнение, сигурна съм ,че и с медикаменти може да намалее, не бързай с операция

# 2
  • Варна
   Аз бях в такава ситуация 2 пъти. Първия път ме оперираха, но защото кистата усука яйчника, иначе нямаха намерение. Втория път я разкарахме с Примолут Нор за 10 дни и после противозачатъчни.
При теб не стана ли дума да се опита с лекарства?  newsm78

Освен това съществува възможност и за трансвагинална пункция, не се давай лесно за операция Wink

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 19:35 от Голяма Мърморана

# 3
Била съм с голяма киста 55 мм преди години, на ляв яйчник, беше
функционална, по малките кисти 28-30мм съм пукала с медикаменти
тази се пукна сама - а с нея ми дойде цикъла, АГ ми каза нищо да не
пия и да не предприемам нищо , операция е твърде рисковано така че
не бързай със сигурност има и друго решение  Wink

# 4
Наскоро в друг форум една дама се оплака, че за киста 6 см личната гинеколожка я пратила за операция - абсолютно била категорична, че се налага Rolling Eyes Да, но първо й предписала дуфастон за предизвикване на цикъла, а после - противозачатъчни. И се оказа, че 2 седмици по-късно кистата е изчезнала Wink Така че непременно се обърни към друг лекар за второ мнение. Но нека този друг да не е хирург все пак, защото той никога няма да ти каже "не си за мен" Rolling Eyes

# 5
  • UK
Аз бях с киста 6 см на левия яйчник. Чакахме един месец уж да се махне първо с цикъла, после два месеца с Примолут Нор. Когато склоних на операция, нямаше грам здрава тъкан останала от яйчника. Моят съвет е да не чакаш много-много и да не се надяваш на чудо прекалено дълго.
Ако не знаеш, нормалният размер на един здрав яйчник е около 3 см, кистата ти е двойно по-голяма. Само за инфо.

# 6
Гинеколожката ми каза непременно операция,че с хапчета не ставало... Sad

# 7
  • UK
Върви при още един лекар за още едно и мнение и щом се налага, давай смело, преживява се. В някои случаи е по-добре отколкото да се изчаква. Казаха ли ти да пуснеш туморни маркери за всеки случай? По-малките 2-3 см функционални кисти често изчезват сами с идването на цикъла или с лекарства, обаче тази си е голяма. Стискам палци.
И моите лекари настояваха да се оперирам колкото може по-скоро, но аз бях с малкло бебе и бях категорична, че ще протакам колкото мога. Усложненията са усукване, спукване и изливане вътре в коремната кухина, сигурно има и други.

# 8
  • 2860 км северно от Екватора
Мисля че Cioccolata говори за мен. Embarassed
Да, много се бях филмирала, даже за 2 дни си оправих здравните осигуровки (тъй като съм с временен адрес в чужбина). Бях стигнала до избор на хирург...
Кистата ми беше 44-52мм ДЯ, откри ми я на обикновен преглед след закъснение на МЦ.Предписа ми дуфастон.Изследвахме  пролактина, излезе висок, изписа ми и достинекс за 2 седмици.Лекарката беше категорична за лапароскопия, след като ми мине цикъла, който закъсняваше вече много.След 10 дни Дуфастон ми дойде на 3тия ден, след като мина отидох на преглед.Кистата я нямаше.Фоликулярна или овулационна не знам, факт че  се  е спукала.
Моя съвет!Няма гаранция каква е твоята киста.Виж второ мнение...знам гадно е но не бързай с операция!!!!
Ако нещо те интересува питай.

# 9
Мисля че Cioccolata говори за мен. Embarassed
Да, много се бях филмирала, даже за 2 дни си оправих здравните осигуровки (тъй като съм с временен адрес в чужбина). Бях стигнала до избор на хирург...
Кистата ми беше 44-52мм ДЯ, откри ми я на обикновен преглед след закъснение на МЦ.Предписа ми дуфастон.Изследвахме  пролактина, излезе висок, изписа ми и достинекс за 2 седмици.Лекарката беше категорична за лапароскопия, след като ми мине цикъла, който закъсняваше вече много.След 10 дни Дуфастон ми дойде на 3тия ден, след като мина отидох на преглед.Кистата я нямаше.Фоликулярна или овулационна не знам, факт че  се  е спукала.
Моя съвет!Няма гаранция каква е твоята киста.Виж второ мнение...знам гадно е но не бързай с операция!!!!
Ако нещо те интересува питай.
На мен не ми е закъснявал цикъла,нормално си ми идва,кистата ми я откри на ехограф -6,5 см и като ми каза никакви медикаменти няма да помогнат ,а само операция и направо съм в ужас вече четвърти ден,никакви други изследвания не съм правила,каза ми,че трябвало да се направи тумор-маркер...а той как се прави?И аз съм неусигурена и трябвало да си платя осигуровките 36 месеца назад...Мисля другата седмица да отида и на още един-двама лекари да видим и те какво ще ми кажат.Корема ми и стомаха ми са подути-това дали е от кистата?

# 10
Значи, първия ми съвет е, успокой се! Hug
Даже не си плащай ЗО докато не си сигурна че си за операция. Laughing Отиди при друг лекар да я видят.Не всички лекари гледат как да дръпнат едни пари от ЗК.Туморни маркери не са ми правили, но това става със вземане на кръв.Ако искаш пусни си едно изследване за твое успокоение.
Подуването не знам от какво е.Аз имах едно напрежение в десния яйчник...търпимо, но все пак.
Едва когато стане ясно ще се оперираш ли тогава отиди в НАП и си оправи здравните, аз платих за година и половина към 350 лева е.
Всички прегледи и изследвания съм правила на частно.

Искам да използвам темата да благодаря на всички момичета, които  ми писаха на лични и ми отговаряха в темите.СТРАХОТНЕ СТЕ!!!БЛАГОДАРЯ.

alexa74,проучи в твоя град кои са добрите гинеколози и действай.Не се страхувай.Много от пишещите тук са минали през това и всички са на линия за помощ.

# 11
Аз също те съветвам да изчакаш,но не прекалено много време. PeaceКакто са ти казали и преди мен,потърси второ мнение.Според мен трябва да се опита с медикаменти.
Преди години ми откриха киста на яйчника и доктора ми каза,че ако след 1 месец лечение с противозачатъчни не изчезне,да се готвя за операция.Предписа ми Логест по 2 на ден.Изчезна на следващия преглед.Също нямах абсолютно никакви симптоми.

Успе!   bouquet

# 12
  • UK
Туморният маркер е кръвно изследване, нищо специално, осигуровките са 3 години назад, но поне се плаща сумата, която е била тогава за съответния период.
Нямах подуване, нямах напрежение, абсолютно никакво усещане, но нямах и цикъл. Настоявай един месец да пробвате с медикаменти. Не се страхувай, гадно е, стискай зъби и си повтаряй, че и това ще мине.  Hug
По времето, когато аз се оперирах имаше една друга тема, доста по-обширна и богата откъм мнения и препатили беше, ако не си я видяла, може да почетеш и там:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=525855.0

# 13
Осигуровките не са 3 години назад.
Като отиде в нап ще и обяснят.Плаща се 450 лева глоба за прекъсване+неплатените.  ако е била извън страната през изминалата година е друго.
Аз бях си спряла здравните, с декларация за напускане на страната, и си ги възстанових със декларация за завръщане, като платих за цялата 2013та, плюс изминалите месеци на 2014 значи съм платила 15 месеца.
Не плашете момичето излишно.

# 14
Аз също съм имала киста на яйчника(десен) и то 6см.Но има значение вида на кистата,ако е функционална не е нужно да се оперира т.е. по време на цикъл се пука от само себе си или пък се приемат медикаменти,хормонални (примолут нор,диане 35,логест и т.н..по прецемка на лекаря).Ако кистата е шоколадова,тогава вече е необходимо да се подходи оперативно.Така,че потърси  компетентно мнение затова каква е кистата.Успех.

Общи условия

Активация на акаунт