Боледуване на децата ни – тема 15

• 43 938
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
Не във всички детски градини е така Peace В градината на моето голямо дете, всяко дете преди да влезе в групата си, бива прегледано от сестрата - гърло, лимфни възли, Т, и за паразити. При проблем (ако детето вдигне Т, започне да кашля, стане му лошо), учителките веднага звънят на родителите да си вземат детето и да го водят на лекар. И съответно на следващия ден без бележка от лекар не може да дойде на градина. Имало е и подкашлящи деца, особено след този зимният вирус с кашлицата, която продължаваше около три седмици, но явно не са били заразни. Детето ми не е боледувало много. Скъса се от боледуване в частната градина, в която го пуснах миналото лято обаче. Изкара две ангини и ротавирус за два месеца  ooooh!  

# 211
  • София
На мен в прав текст ми бе казано, че водят деца с НЕзавехнали пъпки, тоест заразни... Дали е преди 10 ден или след това-все тая, като са заразни все още...
Това имах предвид.. Peace

Оттам нататък каквото и да коментираме, е ирелевантно за конкретният случай...
Ами не мисля, че има нормален родител, който да заведе дедето си поне в 10 -те дни болничен, които се дават за варицела...От там нататъка чети.....децата са заразни 3+-1 -2 дни преди избиване на пъпките/има различни теории/ и евентуално докато имат Т. Развитието на варицелния вирус е добре описано. Така че сле 10я ден децата не са заразни, а пъките моята си ги влачи и месец след това. Ако пък сестрата ви в ДГ си е позволила да не признае карантината от варицела има начин да се провери  Peace
sylviana - единствено за скарлатинения стерптокок можеш да подскачаш и евентуално при второ дете с такъв да се пусне мб на всички деца в групата при това безплатно от ХЕИ. Всички останали бактерии - оправяш се както можеш - т.е спираш детето, лекуваш го, после пак се заразява докато организма почне сам да се бори и справя с бактериите, засилваш имунинета /а това го правиш и със своемвременните лечения и спиране/ И аз много подскачах, но освен част от родителите да престанат да ми говорят, други ме изтриха от фейса Sunglasses друго не видях, намръщени муцуни на сестрите в ДГ също. Тогава реших да си пазя моето дете /същата тактика прилагам и сега при малкия/...спирах и сега спирам и лекуам при първи симптоми...възрастта има значение, но много е важно да не се попадне в омагьосания кръг - бактерия ,алергия, вирус и накрая не се знае какво се лекува...Основната цел ми беше каката /сега и за малкия/ да прескочим вадене на трета сливица, да не се правят отити, да не се пълнят ушите с течност и т.н. все проблеми, които във времето хронифицират, да не точат сополи и да подкашлят зимата- щото видиш ли това е нормално щом детето ходи на ДГ. Взимам ги на обяд, доспиват си в къщи, дохранвам ги - разбира се и това си има своята цена...но пък каката тая година остъства 2 седмица след грипа - 1 пи аб, втората си стоя здрава в къщи /  и 1 седмица ходихме на планина март месец...това е до момента. Дали е пораснала и имунитета е изграден или нещо друго не знам....но съм сигурна, че здравия организъм се справя по-лесно с болестите. В групата им винаги има подкашлящи деца, деца с течащи сополи /има едно дето така и ще го запомня/. Здравен филтър в ДГ няма никакъв - дори преди две години беше забранено на учителите да коментарит здравното състояние на децата....щото не били лекари...Ако детето вдигне Т или почне да повръща се обаждат на родителите - идват когато могат...до тогава детето е в групата....
В момента съм на тръни, защото съм сигурна, че в групата им има пак скарлатина и си стискам палци да мине завършването и да им дадат удостоверенията и да приключим с ДГ  без болести - поне тя...после в училището ще му мислим...Малкия го чакат още 2 години борба с градинските бацили, както е мен  Laughing

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 16:44 от EmiR

# 212
  • Once there was a Hushpuppy...
Еми, все едно пишеш за нашата ДГ Tired
Вечно кашлящи 2-3 дечица в групата...знам ги вече на изуст.
И моя син като ми каже - " И.....а има мамо сопол, ето тук" - и ми сочи над устата, че й течал...ми става лошо всеки път ooooh! Мине се не мине и въпросното дете пак имало сопол....после кашляла.
Аз го питам кой кашля в градината и той вече по имена ми казва... Rolling Eyes

# 213
На мен в прав текст ми бе казано, че водят деца с НЕзавехнали пъпки, тоест заразни... Дали е преди

Значи който ти го е казал не е наясно Peace Варицелата се предава по въздушно-капков път не чрез допир с пъпките. Избиването на пъпките е само ориентир кога човек е най-заразен - два дни преди да избият и два дни след това.

# 214
  • Once there was a Hushpuppy...
Аз го знам докато се спукат пъпките, тоест бялата течност в тях също е заразна. Така, че това дали е 2, 3 или повече дни е индивидуално Peace

# 215
  • София
На мен в прав текст ми бе казано, че водят деца с НЕзавехнали пъпки, тоест заразни... Дали е преди

Значи който ти го е казал не е наясно Peace Варицелата се предава по въздушно-капков път не чрез допир с пъпките. Избиването на пъпките е само ориентир кога човек е най-заразен - два дни преди да избият и два дни след това.
Точно, и аз си мисля, че по-скоро заразата тръгва от преди избиването на пъпките, не след това...а никой не знае дори и при контакт, кога ще са трите дни преди избиване...Нашата педи каза, да очаквам след 14я ден от контакта с варицела...каката и баща й се изпъчиха точно на 21 ден...

# 216
Абе,баш до завяхване на пъпките са заразни(и 2 дни преди избиване).Пише го навсякъде,а и лекарите тук така казват Peace

# 217
  • София
Клинично изявена варицела се развива след инкубационен (скрит) период от 10 до 21 (според някои източници до 23 дни), средно 14-16 дни след първоначалния контакт с вируса. Пациентите са заразни обикновено 1-2 дни (до 5 дни) преди появата на обрива до момента, в който всички везикули преминат в стадий на крусти, обикновено 5-6 дни след изявата му.

Когато Варицела-Зостер вирусът попадне в организма, той колонизира  лигавицата на горните дихателни пътища и започва да се репликира (размножава) в регионалните  лимфни възли през следващите 2-4 дни. По-късно, след 4-6 дни, настъпва първична виремия (навлизане на вируса в кръвта)  с попадане на вируса в ретикуло-ендотелната система на слезката, черния дроб и др.

След около седмица настъпва вторична виремия с разпространяването му във вътрешните органи и кожата.

Заразяването с Варицела-Зостер вирус води до хуморален (чрез образуване на антитела) и клетъчно медииран (активиране на специфични клетки на имунната система) имунен отговор, вследствие на който попадналият в организма вирус се инактивира и се изработва траен доживотен имунитет. В последствие при нов контакт с болен може да се наблюдава субклинична инфекция т.е. наличие на вируса в организма, но без поява на симптоми.

Повторен епизод на клинично изявена варицела при лица без нарушения в имунния отговор се среща изключително рядко.

Значи трябва да изясним, какво означава завхяване...щото за мен завяхване е падане на коричката, а всъщност заразността е когато всички везикули преминат в стадий на крусти, което пак е 5 6 дни и което в рамките на болничния, който се дава....

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 19:40 от EmiR

# 218
Завяхване е да хванат корички,да не са с течност вътре.Това го водят завяхване.Те докато паднааат минава месец някой път Peace

# 219
  • София
Ми това определено става до 10я ден....

# 220
  • вече Пловдив
Много сте задълбали по една от болните ми теми - варицелата  Crazy Дъщеря ми явно се беше заразила около 2 седмици, преди да избият пъпките. Те избиха на 31.12., а тя ходи последно на градина в средата на декември (после я спрях, защото кашляше и аз си мислех, че е настинала, а то се оказа варицела  ooooh!). Тогава лекарят ми даде 10 дни болничен, след като констатира болестта на 3.01., т.е. 4 дни след като избиха пъпките. Те бързо завяхнаха, но пък коричките падаха повече от месец след това.
Не съм лекар и не споря, но щом дават 10 дни болничен, значи явно специалистите са преценили, че са достатъчни.
Иначе не пожелавам на никого - нито дете, нито възрастен, да минава през този ад  Peace

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 21:54 от Ваня1975

# 221
  • София
Оооох

Нали обяснявах как мойта кукла е напълно здрава и .... от снощи почна пак хрема, днес цял ден падкашляне и надвечер почна бясно бухане. Та колкото и да се надявах да минем без изписания аугментин, няма да стане. Явно изолираните бактерии ще правят проблеми през 2-3 седмици, затова почнах тежката артилерия от тази вечер.

Стискайте палци да не реагира на аб, че за първи път го взима,  и цялото тровене за има ефект и след 14 дни да сепохваля с чиста мб...

Ужасно ми е притеснено Cry

Пп моля ви, кажете ми за аб и млякото - в темата бях мяркала, че не трябва да се дават заедно, тази информация от къде е? Не съм го чела в упътванията май. И заедно не може, но след половин час ок ли е
?

# 222
  • вече Пловдив
Един час преди приема на АБ и 2 часа след това не трябва да се яде мляко.

# 223
  • София
Подхванали сте актуална за мен тема - от днес групата на големият ми син е под карантина. Обадила се майка да пита дали имат варицела в градината, защото дъщеря ѝ била с пъпки (от вчера!), но днес вече избили много..та детето си ходило и с пъпки на ДГ. Та сега се започва голямото чакане, дали ще се опъпчи синковеца, а след него и бебето, и ние...а дано ни се размине, че тъъкмо се радвах как изкара цяла седмица на ДГ без да се разсополяви дори.
Ваня, това за АБ и млякото за всички ли важи? А защо не се дава с мляко? На Клацида, който пи бебса пишеше, че може да се дава с мляко и така и му го давах, защото иначе нямаше шанс да го излъжа.

# 224
  • вече Пловдив
Ваня, това за АБ и млякото за всички ли важи? А защо не се дава с мляко? На Клацида, който пи бебса пишеше, че може да се дава с мляко и така и му го давах, защото иначе нямаше шанс да го излъжа.
За такъв прием ме предупреди УНГ, като изписа аугментин. Знам от личен опит и за ципрофлоксацин, и за нолицин (за уроинфекция) - не се яде мляко 1 час преди да се пие АБ и 2 часа след прием на АБ.

Общи условия

Активация на акаунт