НВ-ВМХ, част 77

• 39 721
  • 720
  •   1
Отговори
# 690
Arctic_Black смени "специалиста"  Peace Как отгатна за анемията ?

Имам нужда от помощ Praynig  Реших да си направя изследвания в България /в края на този месец ще си ходя за 2 седмици/ и си спомних за клиника Рамус, която Merelenda препоръча за витамин Д изследвания. И се чудя, аз като не плащаща здравни осигуровки в България дали мога да използвам тази частна клиника за изследвания ? Вярно, че тъпо звучи - осигуровки/частна, но все пак да ви попитам. Имам нужда от помощ, за да знам какви изследвания да поискам. В общи линии ясно за холестерола - общ, LDL, HDL и триглицериди. Искам и хормони да изследвам: например тестостерон и нещо, което е свързано с щитовидната жлеза, защото имам няколко роднини и от двете страни с подобни проблеми, а и тук, в Канада, лекарите казват, че идващите от Източна Европа 75 % са с проблем на щитовидната жлеза. Може би нивата на витамин Д ... Какво бихте препоръчали да си изследвам /аз съм си здрава, не боледувам от години/ ? Та тъй като не съм много веща в изследванията и терминологията, как да формулирам искането си  Crazy Благодаря предварително   Hug

И също, как функционира тази клиника ? Трябва ли предварително да си взема час или може и на място сутринта ? На гладно ?  

Последна редакция: пн, 05 май 2014, 19:55 от greendream

# 691
  • USA
Няма начин 80% шоколад да има толкова много белтъчини, явно има грешка.
Да, моят 85% шоколад има 10г протеин на 100 г.
W'A'S'P' Hug
Arctic_Black, е как така диетата те е довела до анемия, мисля, че точно повече месо се препоръчва в тези случаи. А за киселинната среда малко по-напред коментираха момичетата, но който си вярва ooooh!

# 692
  • SA
Джия, според мен много протеини ще са ако системно надхвьрляш 100 грама.
Arctic_Black , а уточнено ли е какьв вид анемия имаш точно? Някакви изследвания имаш ли?

# 693
Хе хе Яни   Grinningне съм се свършила от заслабване, същата зелка съм си. То един кг за моята снага е нищо, а може и да съм си го върнала вече, от тогава не съм се теглила, макар че си купих кантар и се спъвам в него всяка сутрин. Иначе си тренирам тихомълком и заяквам. Направо дето да се пипна тялото ми е с мъжка консистенция навсякъде – корем, паласки, крака всичко е мускул. Е ръцете ми пихтиести още, но работя.

УАСПИ   Heart Eyesхвани нещо да спортуваш на домашному. Поне теб няма кой да те притеснява през деня- детенце голямо, мъж на работа. Върви на тубата и чукни fitness blender.  Дава възможност за избор на всякакви тренирвки с уреди, без уреди, лесни, трудни, кардио, силови. Ти може и да ги знаеш ама да си кажа за всеки случай. Може пък някакви такива занимания да ти се отразят добре.

Много интересно Шоки    bouquet си синтезирала инфото за първоначалните признаци на диабета и ИР. Имам жив пример дето отговаря на тях. Тази моя позната дето нищо ѝ няма, а е със леко завишена кръвна захар и със толкова много кг качени за година. И наиситна като гледам минават години докато се предприемат адекватни мерки. Една година ѝ правят стандартни изследвания изкарват я в граници, друга година добавят май гликирания хемоглобин пак горе долу нормално всичко, трета година пак някакви други изследвания и препоръчват никсомазнинна диета и времето си минава, я тя си стои на border line както се казва ( с“леко“ завишение) и си пълнее и се надява да отслабне някак си. Оне ден се гласяла зелевата супа да почва, преди това какаови зърна някакви яде. Кога тези общо приети правила на докторите ще се променят бе? На мен ми прилича като на умишлено зарязване на хората до разболяване.

Тъкмо приключих книгата на д-р Дейвис - Wheat Belly. Малко краен ми се видя между другото с всичко казано за пшеницата и хляба. Не че не съм съгласна с него, но не са само тези неща виновни. То на където да се обърнеш сме атакувани от какво ли не, та едва ли хляба е най-голямото зло. И другото което е, хубаво споменава за толкова детайлни изследвания, но кой ги предлага, къде се правят, как обикновенния човек може да се докопа до тях не става ясно. Ами ето тая дето ви разправям за нея, е какви по-големи причини да изтъкне та да я пратят на детайлни изследвания за проблем, но я мотаят и въртят. Както и да. Иначе имаше хубави рецепти на края на книгата, но май ги имаме поствани подобни или същите в нашата тема с рецептите.

# 694
greendream Била съм бледа, с напукани устни, но това е така от както се помня.  Rolling Eyes Другото е, че се чувствам много уморена  Confused , по принцип съм мързелива  Laughing ,но този път не е мързел. Имам и кожни проблеми - лющи ми се кожата около гърдите и от вътрешната страна на дрехите остава като пърхот.  Embarassed
kameloth Не. Изследвания ще си правя сряда.  Rolling Eyes

# 695
Това са глупости, без изследвания  Peace Ако не ти се вие свят, не виждам как можа да постави такава "диагноза". Като виртуален "специалист", не са ти достатъчни мазнините и оводняването. Хапвай си протеините, но приемай и повечко мазнини и поне 2 л. вода. Ако си уморена, най-вероятно храненето ти е под въпрос - не е редовно, ниски калории в продължителен прериод от време, липса или занижен някакъв макро-елемент.

Arctic_Black, вземи си витамин А - рибен! Препоръчвам по 10 000 международни еденици на ден. Може на негово място/вместо да хапваш по 150 гр. телешки дроб!

# 696
  • SA
Вики, факт е, че повечето автори на теории си имат своите залитания в една, или друга посока.
За един това е глутена, за друг фруктозата, за трети арахидоновата киселина... Човек като се задьлбочи много в даден проблем и започва да му се струва, че той е причина за всички нещастия.
Arctic_Black , както и Грийн ти е казала, тези проблеми сьс сухата кожа и напуканите устни може да се дьлжат на недостиг на есенциални мастни киселини, в случай че се храниш нискомазнинно ( нещо като Дюкан например).
А за анемията - изчакай да видиш изследванията, може и да нямаш такава. От друга страна има сума ти видове различни анемии, които могат да се дьлжат на различни причини. Та в този смисьл е трудно да се каже при теб точно какво е положението и дали храненето има някаква врьзка.

# 697
Благодаря ви за съветите!  Hug

# 698
Май има нещо такова Ками  Laughing, важното е че все човек научава по нещо ново. Например частта с детайлите отностно влианието на въглехидратите върху холестерола и по-точно ефекта им върху големината на ЛДЛ частците ми беше много интересна, въпреки че сме го говорили и разяснявали тук хиляди пъти.

# 699
Уасп, пожелавам ти много спокойствие, мир и любов!  Hug Аз си имам мой дългогодишен набор от методи против депресията, помагащи са повече или по-малко.
Но нещо много бързо и чудотворно действащо е сол №5 на д-р Шуслер. Лесно ,бързо, меко подобрение. Много помага.  Hug

# 700
Уасп, пожелавам ти много спокойствие, мир и любов!  Hug Аз си имам мой дългогодишен набор от методи против депресията, помагащи са повече или по-малко.
Но нещо много бързо и чудотворно действащо е сол №5 на д-р Шуслер. Лесно ,бързо, меко подобрение. Много помага.  Hug

Облаче, може ли да разкажеш повече за шуслеровите соли?  Hug

# 701
  • SA
Грийнче, сега видях, че си питала за лабораторни изследвания.
В лабораторията проблем няма да имаш никакьв, след като си плащаш изследванията. Тази лаборатория Рамус не я знам точно, но обикновено навсякьде може да си отидеш сутринта и да кажеш какво искаш да ти се изследва. Часове не знам да се вземат предварително.
Щом нямаш някакви заболявания, които да налагат специални изследвания, може да си изследваш пьлна крьвна картина, крьвна захар, общ белтьк, холестерол, HDL, LDL, триглицериди. Ако искаш по-насочени изследвания:
- за черния дроб -  АсАТ (SGOT), АлАТ(SGPT), билирубин.
- за бьбреци - урея, креатинин, пикочна киселина
- за щитовидната жлеза - Т3, Т4, ТSH ( за Хашимото специално - ТАТ, МАТ).
- за вьзпалителни процеси - СУЕ, фибриноген, CRP, hsCRP ( последния за преценка на риск от ССЗ).

Последна редакция: пн, 05 май 2014, 23:18 от kameloth

# 702
Аглика, не че знам много точно как действат.  Hug Но накратко те са вид хомеопатия, при която има от изходното вещество в хапчетата, не е само структурирана вода. Идеята е, че има жизнено важни елементи и вещества, за да функционира организма, но той е изпаднал в състояние да не може да ги усвоява. Шуслеровите соли му предлагат тези вещества в много удобно за усвояване форма. Ето тук е описано по-подробно http://www.schusslersalts.com/wcm/mb/schuessler/bg/schuessler-salts/
При мен сол №5, за депресия, действа почти веднага. А съм ползвала също №10 поради безпричинно разстройство, което продължи десетина месеца. опитвах с имодиум, пробиотици, въглен, какво ли не. Повлия се от солта на втория ден още, но се наложи да я пия по-дълго, около 2 месеца и проблема престана.
Струва си да се опита с тях. Наистина действат.

# 703
Обикновено тренирам сутрин на гладно, но понеже бързам след това за работа и нямам много време вземам си душ и хапвам до 10 мин след приключване на тренировката (карам  велоергометър ималко упражнения с гирички).Нямам оплаквания, но се чудя дали не правя грешка?Обикновено закусвам 2 сварени яйца, малко маслини, кашкавал или сирене и малко зеленчук. За депресията понеже аз съм с хашимото и се сблъсквам с депресивни състояния много ми помага тинктура или чай от жълт кантарион.

# 704
Грийн, може да изследваш и витамин Д.

На сайта на Андреас Енфелт се появиха 2 интересни истории. Едната е донякъде реклама - става въпрос за мъж, който започва да получава епилептични пристъпи в зряла възраст след травма на главата. Той самият намира информация и решава да опита с кетогенно хранене вместо с предписаните лекарства. Консултира се с невролога си, той пък се консултира с колегите си и одобрява решението му, защото съществуващите към момента данни сочат, че кетогенното хранене е не по-малко ефективно от медикаментозното лечение, а с далеч по-малко странични ефекти. (Явно не се предписва по-често по 2 причини: от една страна страхът от мазнините у повечето лекари, от друга страна се предполага, че повечето хора няма да искат да спазват толкова стриктна диета.) Мъжът започва с кетогенно хранене (80% калории от мазнини, 15% белтъчини и 5% въглехидрати) и овладява епилепсията си. За да следи дали е в кетоза, е изобретил едно уредче, което проверява за кетони в издишания въздух. То вече се продава, може да се купи, но още не е патентовано, макар че и това предстои. По този начин, доколкото разбирам, излизало и по-евтино да се проверява за кетони, и го няма досадното бодене на пръстите по няколко пъти на ден.

А другата история е на една от най-известните блогърки в шведското НВ-ВМХ движение - Биргита Хьоглунд. Тя има много популярен кулинарен блог. Преди години се е била разболяла от фибромиалгия - заболяване, което не е много известно у нас, но на запад явно е доста разпространено. Предполага болки по цялото тяло и ограничена подвижност, доколкото разбирам, и май също е автоимунно. Тя започнала най-напред с класическо НВ-ВМХ и така овладяла състоянието си, днес има чувствително подобрение. После постепенно преминала към палеохранене - малко повече плодове, кореноплодни и ядки, макар че продължава със стриктното изключване на глутена, а мисля, че е изключила напълно и млечните.

Общи условия

Активация на акаунт