ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 488
  • 790
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря ти, Мимии, и аз се спрях на тях,основно заради Принцовите острови, които са голям мерак на майка ми- заради нея отивам в крайна сметка.
Още веднъж благодаря на всички, които помогнаха!

# 646
Здравейте,
Пиша за първи път във форума за Истанбул, но много съм чела различните теми...
Откакто се помня планирам пътуване до Истанбул, но все нещо се случваше.През април 2013 успях да отида за първи път и сега през май ще ходя вече за трети път.На всички, на които предстои първия Истанбул мога да кажа - планирайте си всичко, за да успеете да обиколите повече места и да знаете - с три пъти няма да успеете да разгледате дори половината неща.

Имам молба към хората, които познават Истанбул - търсих във форума, но не успях да намеря информация - откъде тръгват корабчетата за Кулата на Девицата? Сайтът е само на турски и въобще не мога да се ориентирам...И, понеже ще ходя по време на шопингфеста - къде се пазарува по принцип в този период - по моловете или?
Моето трето ходене пак ще е свързано с обикаляне на вече познати неща, които ще покажа на останалите от групата, но съм си включила в плановете и нови неща - Музеят Пера, Музеят на Невинността и доста други.....Затова искам да си планирам добре нещата за да не обикалям да търся транспорт...
За тези, които се чудят как точно да прекарат вечерите - препоръчвам горещо посещение на хамам и наргиле клуб след това.Тази Истанбулска вечер определено ще я запомня...
Ако някой може да ми помогне за мястото, откъде тръгва корабчето за Кулата на девицата ще бъда много благодарна.И ви благодаря за хубавия форум!
Smile

# 647
  • Бургас / UK
Du,от пристанището на Еминьоню хващате ферибота на IDO,който превозва коли,до Харем-това е пристанището на азиатския бряг.Като слезете от ферибота тръгвате наляво по крайбрежната алея и вървите в посока кулата,когато стигнете срещу кулата има място,от където може да хванете лодка до кулата-20 лири.

# 648
Албум Истанбул - 3. ден

Гюлхане парк - площад Султан Ахмет - Синята джамия - Фонтанът на Вилхелм ІІ - Хиподрума - Капалъ Чаршъ - площад Баязид - Везнеджилер - Джамията Сюлеймание с тюрбетата на Сюлейман Великолепни и съпругата му Хюрем - мостът Халич - 4.Левент - Еминьоню

Много хубави снимки Simple Smile
А в кои дни са отворени тюрбетата на Сюлейман султан и Хюрем Султан? Аз съм ходила два пъти , в неделя , и двата пъти беше затворено...

# 649
  • София
Благодаря ти, Мимии, и аз се спрях на тях,основно заради Принцовите острови, които са голям мерак на майка ми- заради нея отивам в крайна сметка.
Още веднъж благодаря на всички, които помогнаха!

Kaраджъ имат още едно предимство - имат много туристи и допълнителните екскурзии в града се осъществяват. Комбинират с останалите автобуси на фирмата, идващи от различни градове на България. Ако е някоя фирма само с един автобус, трудно се събират необходимия брой желаещи и може да не успеете да видите някои неща от програмата (нещо, което Judу май не успя да разбере).

Ду, и от  Кабаташ има корабчета към кулата, но са малко по-разредени. Не знам дали са на същата цена, но се пътува по-дълго и е възможно да е малко по-скъпо.

# 650
Du,от пристанището на Еминьоню хващате ферибота на IDO,който превозва коли,до Харем-това е пристанището на азиатския бряг.Като слезете от ферибота тръгвате наляво по крайбрежната алея и вървите в посока кулата,когато стигнете срещу кулата има място,от където може да хванете лодка до кулата-20 лири.

Да, това също е вариант. Мястото в азиатската част, от което тръгват лодките за Кулата на девицата  (Саладжак) се намира по средата на разстоянието между Юскюдар и Харем. Все пак мисля, че е по-лесно с Мармарай до Юскюдар и после пеша по крайбрежния булевард в посока Кадъкьой до Саладжак (около 1,4 км). А най-лесно от Кабаташ. Цената е 20 лири.

Това е разписанието на лодките за Kiz kulesi:

# 651
Здравйте,ние тръгваме четвъртък вечерта.Програмата ще е плаваща,ще я утпчняваме на място.Въпроса ми е къде се намира спирка Vezneciler на метрото, че нещо не се ориентирам в мапса?Може да решим да отидем до Сапфир.4.Левент ли е спирката вътре в мола?От много четене се обърках вече.Имам и друг въпрос,още не са ми се обадили от Караджъ,да ги чакам ли или аз да звънна?Не знам часът на тръгване.

Лек ден.

# 652
Здравйте,ние тръгваме четвъртък вечерта.Програмата ще е плаваща,ще я утпчняваме на място.Въпроса ми е къде се намира спирка Vezneciler на метрото, че нещо не се ориентирам в мапса?Може да решим да отидем до Сапфир.4.Левент ли е спирката вътре в мола?От много четене се обърках вече.Имам и друг въпрос,още не са ми се обадили от Караджъ,да ги чакам ли или аз да звънна?Не знам часът на тръгване.

Лек ден.
на мен ми се обадиха, но четвъртък е много близо та се обади ти, не само заради часа , а и за номера на автобуса

# 653
  • София
Bialk, а знаеш ли дали в 20-те лири се включва билет за самата кула или това е само корабчето. Когато миналата година почти се бях навила да отидем и ти ми беше дал код за отстъпка   bouquet, бяха две отделни цени, но и корабчето беше по 5-6 лири в посока.  newsm78

Всъщност разходката от Харем до Кулата (азиатския бряг, който е най-близо до нея) е много приятна. Има алея с пейки. Вървели сме точно 30 минути. По време на тези 30 минути сме се разхождали бавно, снимали сме, хранили сме котета и поседяхме на една от пейките, за да се насладим на красивата гледка към историческия полуостров с двореца, "устието" на Златния рог с моста Галата и Бейоглу. След това разстоянието от Кулата до Юскюдар сме го взели за 20 минути като не сме сядали. То май нямаше пейки в този участък, освен пейките в градинката, но те са малко по-навътре от брега.

Лилия, 4.Левент е.  Wink На другия ти въпрос не мога да отговоря. Пожелавам ти лек път и много емоции!  Hug

# 654
  • Бургас / UK

Лек ден.
liliya_sh,намери в мапса спирката на трамвая Laleli-Universite,веднага в ляво има улица Buyuk Resit Pasa Cd,там е спирката на метрото Vezniciler.4 Левент е спирката,която има изход и в мола,трябва само да следите табелите,ако случайно не се ориентирате(както аз  Mr. Green) дори и да излезете на улицата пак ще видите Сапфир.
Танче,  Hug аз за това препоръчах Еминьоню-Харем,точно поради тази причина,пътуването с кораба е 10-15 минути(с Мармарай-5 мин),но друго си е като имаш гледка и се наслаждаваш на пътуването.Ние после пак се върнахме към Харем и хванахме от там ферито,те са изключително на често,поради факта,че супер бързо се пълнят с коли и тръгват сигурно на 5 мин.
Джамията на Ортакьой вече е напълно открита  Peace

# 655

Лек ден.

Метростанция Везнеджилер е много добре обозначена с табели в Лялели. На камерата на площад Баязид вляво от входа на Истанбулския университет се забелязва потокът от хора, които идват от Vezneciler.

За Сапфир с метрото М2 се пътува до 4.Levent (изговаря се "дьордюнджю Левент").

Чефи-то, фериботите за автомобили на ИДО за Харем пътуват от Сиркеджи, а не от Еминьоню.

Тaня67, 20-те лири включват и качване на самата кула. Напитките обаче се заплащат допълнително.

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 14:31 от bialk

# 656
  • Бургас / UK
bialk ,благодаря,че ме поправи,но за мен там всичко е Еминьоню  Mr. Green и едва ли някой толкова ще се задълбочи в името,при положение,че друг терминал за коли няма,но все пак приемам забележката и спирам да се обаждам,все пак си имаме теб...
Обяснението ми за Везниджилер също е твое,бях си го преписала от по-стара тема,така че нямаше нужда да дописваш,мисля,че е по-точно и ясно от новото ти обяснение...
PEACE  Peace

# 657
Момичета и момче,
от миналата година хвърлям по едно око на тази тема, ноо все едно ми е на китайски, нищо не вдявам.
Сега най-накрая ще опра до Истанбул за два дни, ще имам на разположение и местен, който ще ни води, но не може да му изваждаме душата по цял ден, все пак, та влизам със следните въпроси.
Ще пристигнем рано сутринта, в тази връзка в колко трябва да тръгнем от Сф, за да избегнем задръстванията в Истанбул. Ще спим в  апартамент в Ince Kas Sokak, малко трябвада починем от пътя, все пак, и имаме на разположение този и още един цял ден, като на втората вечер трябва по-раничко да си легнем, че на другата сутрин продължаваме за Дидим.
Основният ми въпрос е какво да предвидя за тези почти два пълни дни, не искам да е на макс търчането, надявам се да е първият ми от много пъти в Истанбул, но искам да е добре запълнено времето. Искам само да ми ги изброите /от типа - първи ден - това и това, втори ден - това и  това/ какво да се види минимално, като за първо запознаване, само като имена, а аз ще си чета в темите и ако се затрудня нещо ще питам.
Предварително благодаря  bouquet

# 658

Kaраджъ имат още едно предимство - имат много туристи и допълнителните екскурзии в града се осъществяват. Комбинират с останалите автобуси на фирмата, идващи от различни градове на България. Ако е някоя фирма само с един автобус, трудно се събират необходимия брой желаещи и може да не успеете да видите някои неща от програмата (нещо, което Judу май не успя да разбере).

Има неща, които един- двама души тук, в темата, изобщо не разбраха от едно иначе кратко и елементарно питане. Laughing В случая със сигурност ти и представа си нямаш какво съм разбрала и какво- не. Здраве ти желая и повече спокойствие.  Heart Eyes
Джуди получи отговори от достатъчно възпитани хора, вкл. в темата, както и от други места и вече благодари, за което.

При организираните от туроператор екскурзии никой не е насилен да обикаля обектите и да плаща цените за тях, обявени от туроператора и не е никакъв проблем да си направи обиколките сам, ползвайки услугите му по организация на транспорт и настаняване. Изобщо е нормално всеки да има някакви предпочитания и да си ги следва. Peace

Това е вярно, вкл. и за други туроператори, т.к. вече поразпитах, затова и благодарих на съфорумката:
Те обикновено пътуват на една и съща дата с повече автобуси и за допълнителните екскурзии събират желаещи от няколко автобуса и така има по-голям шанс да се осъществи желаната от вас програма.

Аз се интересувах за конкретни отзиви от конкретни туроператори. Програмата, иначе, ще си я изпълним.

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 09:13 от Judy

# 659
Момичета и момче,
от миналата година хвърлям по едно око на тази тема, ноо все едно ми е на китайски, нищо не вдявам.
Сега най-накрая ще опра до Истанбул за два дни, ще имам на разположение и местен, който ще ни води, но не може да му изваждаме душата по цял ден, все пак, та влизам със следните въпроси.
Ще пристигнем рано сутринта, в тази връзка в колко трябва да тръгнем от Сф, за да избегнем задръстванията в Истанбул. Ще спим в  апартамент в Ince Kas Sokak, малко трябвада починем от пътя, все пак, и имаме на разположение този и още един цял ден, като на втората вечер трябва по-раничко да си легнем, че на другата сутрин продължаваме за Дидим.
Основният ми въпрос е какво да предвидя за тези почти два пълни дни, не искам да е на макс търчането, надявам се да е първият ми от много пъти в Истанбул, но искам да е добре запълнено времето. Искам само да ми ги изброите /от типа - първи ден - това и това, втори ден - това и  това/ какво да се види минимално, като за първо запознаване, само като имена, а аз ще си чета в темите и ако се затрудня нещо ще питам.
Предварително благодаря  bouquet

Можеш да погледнеш тук. Авторката предлага както усилен, така и малко по-лек вариант за това какво трябва да видим за 2 дни в Истанбул.

Общи условия

Активация на акаунт